165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2105

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 12 Απρίλιος, 2021

Δευτέρα 12 Απριλίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Βασιλείου επισκόπου Παρίου, του ομολογητού. τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος πρεσβυτέρου,των Αγίων Οσιομαρτύρων Δαβίδ, Ιωάννου και Μηνά των Αββάδων και του Αγίου Ακακίου του καυσοκαλυβίτου ο οποίος εκοιμήθη το έτος 1730.

Εορτάζουμε τη μνήμη  των Αγίων Μαρτύρων Δήμη  και Πρωτίωνος και του Οσίου Σεργίου, Πατριάρχου Κων/πόλεως.

Τη μνήμη της Οσίας Ανθούσης θυγατρός βασιλέως Κωνσταντίνου του Κοπρωνύμου και του Οσίου Νεοφύτου που ασκήτευσε στην Κύπρο.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την μεταφορά της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ή μετακόμιση έγινε από την επισκοπή Ζήλα της Καππαδοκίας στην Κωνσταντινούπολη το έτος 942.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Την εξόδιο ακολουθία του αείμνηστου Δημητρίου Ρίζου, Διευθυντού της εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος" τέλεσε το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας.

(*)Ο Χριστός ευλογεί την προσπάθεια, ευλογεί τα πάντα, ό,τι μπορεί να συντελέσει στην πρόοδο του ανθρώπου, αλλά πάνω από όλα ευλογεί τον άνθρωπο που ξέρει ότι μονάχα με προσευχή και με νηστεία μπορεί να επιτύχει την απόλυτη υγεία, να μεταβάλει τη ζωή του». Τόνισε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε χθες στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης. 

(*) Τον νέο Προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Υπάτης, Αρχιμ. π. Ηρωδίωνα Ρίζο, παρουσίασε χθες ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών και κλείνοντας τον εορτασμό απέστειλε το μήνυμα ότι  οι κληρικοί δίνουν το αίμα τους και με αυτό υπογράφουν την ελευθερία. Η ιστορία έχει γραφτεί με αίμα, δεν ξαναγράφεται…». 

(*) Την εξόδιο ακολουθία της αείμνηστης Ελένης Μελισσουργού - Ψυχογιού, μητέρας δύο μικρών παιδιών, η οποία έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 36 ετών, συγκλονίζοντας την Λαμία και όλο το πανελλήνιο, τέλεσε την Παρασκευή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον Ι. Ν. Αγίου Γενεσίου της Θεοτόκου στο χωριό Ασβέστης Μακρακώμης.

(*) «Εν μετανοία και εξομολογήσει να πορευθούμε στη ζωή μας και έτσι να μας παραλάβει ο Άγιος Θεός για την επουράνια Βασιλεία Του. Τότε πραγματικά θα έχουμε πετύχει τον σκοπό της ζωής μας, τότε θα έχουμε γίνει αληθινοί χριστιανοί και τότε πραγματικά θα είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι» επεσήμανε στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας στον κατανυκτικό εσπερινό που τέλεσε χθες το απόγευμα στην ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Την εξόδιο ακολουθία του αείμνηστου Δημητρίου Ρίζου, Διευθυντού της εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος" τέλεσε το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας. Ο Δημήτρης Ρίζος εξεδήμησε εις Κύριον σε ηλικία 66 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες έκανε ένα προγραμματισμένο χειρουργείο, που αρχικά πήγε καλά, όμως τις αμέσως επόμενες ημέρες παρουσίασε κάποιες επιπλοκές, που τελικά αποδείχτηκαν αξεπέραστες.

Ο Δημήτρης Ρίζος άφησε το στίγμα του στη δημοσιογραφία και σημαντική παρακαταθήκη στον ελληνικό τύπο. Μαζί με τον αδελφό του Σπύρο από το 1977 ιδρυσαν την  εταιρεία "ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ" Α.Ε., που  δραστηριοποιείται στο χώρο των γραφικών τεχνών. Ξεκινώντας από ένα κλασσικό τυπογραφείο, κατάφεραν να οργανώσουν και να λειτουργούν σήμερα  μια ημερήσια περιφερειακή εφημερίδα με δικό της τυπογραφείο και μια πλήρως οργανωμένη εκτυπωτική μονάδα στην εδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Ρίζος ήταν ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων και τα τελευταία χρόνια εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Θεός να τον αναπαύει.

 (*) Ηχηρό μήνυμα υπέρ της θυσίας της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία, απέστειλε για ακόμη μία φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, από ένα τόπο αγιασμένο, έναν τόπο μαρτυρικό, έναν τόπο ιστορίας και πολιτισμού, από τον Ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως των Νέων Πατρών και το αιματοβαμμένο Θυσιαστήριο Της. Από το Ναό, στην Αγία Τράπεζα του οποίου, το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου του 1711, ένας ακόμη Ιερομάρτυς και Εθνομάρτυς Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Άγιος Γρηγόριος Μητροπολίτης Νέων Πατρών,  την ώρα που τελούσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, σφαγιάσθηκε για τον Χριστό και την Πατρίδα.

          Μόλις ανακοινώθηκε επίσημα η νέα ΚΥΑ, η οποία επιτρέπει πλέον έστω και την αυτοπρόσωπη παρουσία λίγων πιστών στους Ναούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, επέλεξε αυτή την ημέρα, Κυριακή Δ’ Νηστειών να μεταβεί και να τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, για να σημάνει την έναρξη της Εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Ιερομάρτυρος, Μητροπολίτου Νέων Πατρών. 

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου. 

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της Δ’ Κυριακής των Νηστειών, ωμίλησε για την προτροπή του Κυρίου: «τοῦτο τὸ γένος ἐν οὐδενὶ δύναται ἐξελθεῖν εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ», ως λύση σε κάθε ανθρώπινο δράμα και κάθε δυσκολία που περνά η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα αυτή η δυσκολία της πανδημίας που διέρχεται η πατρίδα μας και ο κόσμος ολόκληρος.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:         

        «Τι σημαίνει με προσευχή και νηστεία; Σημαίνει ότι εγκαταλείπω την ανθρώπινη προσπάθεια; Όχι βέβαια. Το είπε αυτό ο Χριστός, ως απάντηση στην ανθρώπινη προσπάθεια! Διότι ο ταλαίπωρος και ασθενής άνθρωπος που προσέρχεται στο Χριστό, είχε καταβάλλει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, είχε χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα της εποχής και γιατρούς και φάρμακα  και τα πάντα. Ο Χριστός απαντά στην προσπάθεια,  διότι ευλογεί την προσπάθεια, ευλογεί την επιστήμη, ευλογεί την έρευνα ευλογεί τα φάρμακα, ευλογεί τα νοσοκομεία, ευλογεί τους γιατρούς, ευλογεί τις θεραπείες, ευλογεί τα πάντα, ευλογεί ό,τι μπορεί να συντελέσει στην πρόοδο του ανθρώπου, στην υγεία του, στη βελτίωση της ζωής του, αλλά πάνω από όλα ευλογεί τον άνθρωπο που ξέρει ότι μονάχα με προσευχή και με νηστεία μπορεί να επιτύχει την απόλυτη υγεία, να μεταβάλει τη ζωή του.            Τι σημαίνει προσευχή; Δεν σημαίνει απλώς παθητικά φεύγω από τον κόσμο, παραιτούμαι από κάθε προσπάθεια, κλείνομαι σε μία γωνίτσα, γονατίζω απομονωμένος και αποκομμένος και σηκώνω τα χέρια και περιμένω οι λύσεις  να έρθουμε ως Μάννα εξ ουρανού. Προσευχή απλώς σημαίνει ότι παύει το κέντρο της αναφοράς μου να είναι ο εαυτός μου, παύει το κέντρο και το επίκεντρο της αναφοράς μου, να είναι η όποια επιστήμη μου,  έστω και αν έχω πάρει το Νόμπελ, έστω  και αν έχω πάρει το πρώτο βραβείο, έστω κι αν έχω εφεύρει  φάρμακα και μέσα θεραπείας. Προσευχή σημαίνει ότι πέρα από τον εαυτό μου αναγνωρίζω ότι είναι ανάγκη να ζητήσω από κάπου αλλού δύναμη, από κάπου αλλού έμπνευση, ότι  έχω ανάγκη από φωτισμό, ότι έχω ανάγκη από καθαρή σκέψη, ότι έχω ανάγκη από διάκριση. Πόσο ευλογημένοι κήρυκες του Ευαγγελίου και Μάρτυρες και Απόστολοι του  Ευαγγελίου είναι αυτοί οι γιατροί που έχουν την τιμιότητα, να πουν έστω τη φράση: «με τη δύναμη του Θεού, με τη βοήθεια του Θεού, ο Θεός να βάλει το χέρι Του». Πως να μην υποκλίνεσαι σε τέτοιους επιστήμονες και υπάρχουν και είναι η πλειοψηφία και γι' αυτό ο Θεός μας κρατά ζωντανούς ακόμη και γι’ αυτό δεν έχουμε θρηνήσει χειρότερες καταστάσεις. 

           Και τι σημαίνει νηστεία;  Νηστεία σημαίνει ότι προτεραιότητα μου, δεν είναι τι θα φάω και τι θα πιω,  νηστεία σημαίνει ότι προτεραιότητά μου δεν είναι τι θα φορέσω και τι  θα αγοράσω. Νηστεία σημαίνει ότι κριτήριο της ζωής μου και κριτήριο των σχέσεων μεταξύ κρατών και πολιτισμών  δεν είναι η αγοραστική δύναμη, δεν είναι η οικονομική ισχύς, δεν είναι ο  νόμος της αγοράς, ο οποίος μάλιστα υποτίθεται είναι αυτορυθμιζόμενος και αυτορυθμίζει την κοινωνία, αλλά κριτήριο της ζωής μου είναι η σχέση. Αυτό για το οποίο πεινάω, δεν είναι αν  θα φάω καλό φαγητό, αλλά αυτό που πεινάω, αυτό το οποίο λαχταρώ να φάω, είναι η σχέση με το πρόσωπό σου, είναι η αγάπη σου, είναι το χαμόγελό σου, είναι η καλημέρα σου, είναι το νοιάξιμο σου, αυτό που πεινάει και διψάει η κοινωνία του σήμερα είναι  αλληλεγγύη, αγάπη κατανόηση, διάλογο, αυτό που ζητούν οι λαοί από τους ηγέτες τους και σήμερα και πάντα τι είναι; Η ειρήνη, ειρηνική συνύπαρξη, συνεννόηση! Τι ζητούν; Αφήστε τα  συμφέροντα, άφησε τα πετρέλαια, αφήστε την ενέργεια, αφήστε τα κοιτάσματα, αφήστε όλα αυτά που χωρίζουν και φέρτε αυτά που ενώνουν, φέρτε μας κοντά, εμείς οι άνθρωποι του μόχθου και του κόπου, ο “λαουτζίκος", το “ ρολεταριάτο",  ο απλός λαός, δεν μας χωρίζει τίποτα, γιατί πονάμε, ιδρώνουμε, υποφέρουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε την καθημερινότητα. Αφήστε μας επιτέλους ήσυχους να ζήσουμε εν ειρήνη και αγάπη. Ξέρουμε να μοιραζόμαστε τα πάντα, τον αέρα, την θάλασσα, το οξυγόνο, τα πάντα, φτάνουν για όλους, όλη η ενέργεια, όλες οι θάλασσες, όλοι οι δρόμοι, όλα τα ορυκτά, όλος ο πλούτος, φτάνουν για όλο τον κόσμο, αρκεί να αφήσουμε τον κόσμο να ζήσει με την προτεραιότητα της σχέσης και όχι με την προτεραιότητά του συμφέροντος».  

         Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών, παρουσία και του Αγίου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος π. Γερμανού, παρουσίασε τον νέο Προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ηρωδίωνα Ρίζο, ο οποίος θα διακονεί και ως Εφημέριος – Ιεροκήρυξ στην ευρύτερη περιοχή.

          Με συγκίνηση ο κ. Συμεών επισφράγισε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία αποστέλλοντας ένα σαφές μήνυμα:         «Εμείς οι Ιεράρχες δεν είμαστε ούτε πολιτικοί, ούτε αναμειγνυόμεθα στην πολιτική και πολλώ δε μάλλον στην εξωτερική πολιτική. Είμαστε διάκονοι του λαού του Θεού. Θέλω από αυτήν εδώ την έπαλξη,  από αυτό εδώ το σημείο - και θα παρακαλέσω  όλους σας να αντικρύσετε αυτήν την Αγία Τράπεζα, διότι πάνω σε αυτή την Αγία Τράπεζα, έδωσε το αίμα του και σφαγιάστηκε για την πατρίδα και για την πίστη λειτουργώντας ο Άγιος Γρηγόριος Μητροπολίτης Νέων Πατρών.

       Η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική, η Εκκλησία δίνει το αίμα της. Η Εκκλησία δεν γράφει άρθρα και επιφυλλίδες για να προδιαγράφει τετελεσμένα και να δημιουργεί κλίμα. Η Εκκλησία, οι  παπάδες της , οι καλόγεροί της, οι Δεσποτάδες της,  οι Πατριάρχες της, δίνουν το αίμα τους και με το αίμα τους υπογράφουν την ελευθερία. Τελεία και παύλα. Η ιστορία έχει γραφτεί με αίμα, δεν ξαναγράφεται…». 

            Ακολούθως στις 11:00 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ιστορικού Ιερού Ναού η 13η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με θέμα: «Η προσφορά του Ιερού Κλήρου στην Πατρίδα και στην Πίστη».

          Η εκδήλωση λόγω των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και προβλήθηκε από το επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Youtube, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», καθώς επίσης από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.

          Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος. 

          Την παρουσίαση της εκδηλώσεως επιμελήθηκε ο νέος Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος, ενώ εμπεριστατωμένες εισηγήσεις επί του θέματος της εκδηλώσεως και συγκεκριμένα για τον Άγιο Ιερομάρυρα Γρηγόριο Μητροπολίτη Νέων Πατρών ανέπτυξαν: ο Εφημέριος του Ναού Πρωτ. π. Δημήτριος Καραγιάννης, η Θεολόγος Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου και ο Αρχαιολόγος κ. Δημήτριος Κυρίτσης. 

          Την εκδήλωση στόλισε με ύμνους από την Ιερά Ακολουθία του Αγίου, την οποία συνέταξε ο Πρωτ. π. Δημήτριος Καραγιάννης και ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού Δρ κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

           Τέλος, ο Σεβασμιώτατος και ο κ. Δήμαρχος αποκάλυψαν ένα εκκλησιαστικό έργο για τον Άγιο Ιερομάρτυρα Γρηγόριο στην αυλή του Ναού, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από την αγάπη και την φιλοπατρία της οικογενείας του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και Γενικού Διευθυντού Ελευθέρων Επαγγελμάτων της Ε.Ε. κ. Θεοδώρου Κουτρούμπα. 

(*) Στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος χοροστάτησε στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συνεχίζοντας την μεγάλη του περιοδεία κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή στις Ιερές Μονές της Φθιώτιδος.

         Ο κ. Συμεών κατέθεσε, όπως τόνισε, την ευγνωμοσύνη του στον σεβαστό Γέροντα και Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος, Αρχιμ. π. Αθανάσιο Σύρο, τον «λεβέντη Ηγούμενο, τον ευλογημένο άνθρωπο, ο οποίος 60 και πλέον χρόνια, από μικρό παιδί, όπου αξιώθηκε να του αποκαλυφθεί η Παναγία και να ανεύρει την Αγία Εικόνα της, στέκει εκεί, σε αυτόν τον αγιασμένο και εύφορο τόπο και κρατά υψωμένο το λάβαρο της ελπίδος και της πίστεως, ενισχύοντας κάθε άνθρωπο που θα τον πλησιάσει». 

          Ο Σεβασμιώτατος προσφέροντας τον διδακτικό του λόγο ανέλυσε την ικετευτική φράση εκ της Προεστωτικής ευχής: «Καὶ ἡμᾶς ἐν μετανοίᾳ καὶ ἐξομολογήσει παράλαβε..» τονίζοντας ότι και «ένας αναστεναγμός μετανοίας μπορεί τον άνθρωπο να τον σώσει και να τον βάλει στον Παράδεισο. Η εξομολόγηση είναι ένα ήθος και όχι απλώς μια στιγμή. Η εξομολόγηση είναι μία κατάσταση και όχι μόνο το Μυστήριο της εξομολογήσεως. Εξομολόγηση πάνω απ’ όλα είναι κατάθεση δοξολογίας στο Θεό, είναι το να ευχαριστούμε το Θεό, που ενώ είμαστε τόσο αμαρτωλοί μας αγαπά τόσο πολύ. Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια αυτό να χαρίσει σε όλους μας η αγάπη του Θεού. Εν μετανοία και εξομολογήσει να πορευθούμε στη ζωή μας και εν μετανοία και εξομολογήσει να μας παραλάβει ο Άγιος Θεός για την επουράνια Βασιλεία Του. Τότε πραγματικά θα έχουμε πετύχει τον σκοπό της ζωής μας, τότε θα έχουμε γίνει αληθινοί χριστιανοί και τότε πραγματικά θα είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι».

          Στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ομιλητής  ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρης, Τακτικός Ιεροκήρυξ και Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων και Συντονισμού Θείου Κηρύγματος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

          Τόσο η Ακολουθία του Εσπερινού, όσο και η κατηχητική ομιλία του π. Σεραφείμ, μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτδος (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου.

            Ο π. Σεραφείμ ωμίλησε με θέμα:  τον δεύτερο λόγο του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, «Περί απροσπαθείας». 

           Αρχικά ανέφερε μερικά βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτου και ολίγα για το συγγραφικό του έργο. 

          Στη συνέχεια μίλησε για τις δύο έννοιες «προσπάθεια» και «απροσπάθεια» και πως νοούνται αυτές στην νηπτική παράδοση και γραμματεία. 

          Ανέπτυξε το θέμα του ο π. Σεραφείμ με βάση τη διάρθρωση του λόγου του Αγίου Ιωάννου και πρόσθεσε επίκαιρα σχόλια και παραδείγματα Αγίων από τα Συναξάρια.

        Υπογράμμισε ότι η «Κλίμαξ» δεν είναι μόνο μια σκάλα με 30 σκαλοπάτια αρετών, αλλά και μια ακτινογραφία της ανθρώπινης ψυχής και συνειδήσεως και μάλιστα ένα οδοιπορικό της συμπεριφοράς των χριστιανών, πρωτίστως των μοναχών, και μετά των λαϊκών, που έχουν ως πρότυπο την αυστηρή μοναχική πολιτεία.

         Διήκουσα γραμμή και έννοια της ομιλίας ήταν, ότι ο μεγάλος αυτός Άγιος, τον οποίο προβάλλει και τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, μαζί με το συγγραφικό και πνευματικό του έργο, μας δίδει κουράγιο και νέα ορμή να ανεβούμε τα σκαλοπάτια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και γενικά της ζωής μας, που μας υπολείπονται ακόμη μέχρι το επίγειο, αλλά και το αιώνιο Πάσχα.

           Το συμπέρασμα και το δίδαγμα τελικά είναι, βάση του λόγου του Αγίου, να πάρουμε τη σταθερή και αμετάκλητη απόφαση να ακολουθήσουμε τον Χριστό στη ζωή μας και να μη κολλήσουμε στη γη, όσο ελκυστική κι αν μας φαντάζει».

          Ο Σεβασμιώτατος από σήμερα Δευτέρα συνεχίζει και ολοκληρώνει την προσεχή Κυριακή την μεγάλη του περιοδεία στις Ιερές Μονές της επαρχίας μας, καθώς μέχρι την Κυριακή έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί και να τελέσει Ιερές Ακολουθίες στις Ιερές Μονές: Αγίου Νικολάου Δίβρης, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καμμένων Βούρλων, Προφήτου Ηλιού Ζελίου, Αγίας Παρασκευής Άνω Σπαρτιάς, Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράϊδος και Οσίου Νικοδήμου Αγιορείτου Δίβρης.

 (*) Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σαββάτου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών, του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος τελέσθηκε και πάλι κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την φυσική παρουσία πιστών.

(*) Την εξόδιο ακολουθία της αείμνηστης Ελένης Μελισσουργού - Ψυχογιού, μητέρας δύο μικρών παιδιών, η οποία έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 36 ετών, συγκλονίζοντας την Λαμία και όλο το πανελλήνιο, τέλεσε την Παρασκευή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον Ι. Ν. Αγίου Γενεσίου της Θεοτόκου στο χωριό Ασβέστης Μακρακώμης. Στον παρηγορητικό λόγο καρδιάς του ο Ποιμενάρχης μας είπε τα εξής..

      «Αγαπητή μου αδελφή Ελένη... Απευθύνομαι σε σένα, επειδή είμαι βέβαιος ότι μας ακούς, μας ακούς όλους... Όχι μόνο τον εκλεκτό σύντροφό σου, τα παιδάκια σου, την οικογένεια σου, τους χωριανούς σου, τους φίλους σου, όλη την Ελλάδα, που κλαίει σήμερα για σένα. Είμαστε συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι όλοι μας. Μας ακούς όλους, γιατί πορεύεσαι τον δρόμο της αιωνιότητας, την οδό της Αναστάσεως. Η καρδιά σου είναι εδώ στους ανθρώπους που αγάπησες, που αγαπάς και θα αγαπάς αιώνια.

      Και όπως τόσο συγκλονιστικά ο εκλεκτός σου σύντροφος κατέθεσε σε όλους μας, ότι ήσουν και είσαι ο άγγελος του, ο φύλακας άγγελος του, έτσι να παραμείνεις: φύλακας άγγελος για την οικογένεια σου και για όλους τους ανθρώπους, που σε αγαπούν και θα σε ζουν μέχρι να συναντηθούμε όλοι στο κοινό ραντεβού της αιωνιότητας. Γιατί όλοι μας ανεξαιρέτως είτε αιφνίδια είτε λιγότερο αιφνίδια, είτε ξαφνικά και απροσδόκητα, είτε κατόπιν ασθενείας είτε σε κατάσταση υγείας,  είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη ηλικία, όλα αυτά μπροστά στο πέλαγος της αιωνιότητας δεν παύουν να είναι μικρές σταγόνες και μικρές στιγμές. Όλοι αναμένουμε και το δικό μας πέρασμα από τον θάνατο στην ζωή, όλοι μας προσδοκούμε αυτή την κοινή συνάντηση όλων των αγαπημένων προσώπων.

       Και το μόνο που μπορεί να μας κρατήσει, να σας κρατήσει όρθιους, αδελφοί μου, για να διαχειριστείτε αυτό τον απίστευτο πόνο και την ανείπωτη θλίψη κι αυτά τα απέραντα «γιατί» είναι η ελπίδα και η προσδοκία της κοινής συνάντησης. Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ως πατέρας πνευματικός και αδελφός και φίλος - γι’ αυτό και έσπευσα σήμερα και ήρθα εδώ, για να βρίσκομαι ανάμεσα σας- σας εύχομαι να έχετε κουράγιο και δύναμη και να ζείτε την Ελένη μέσα στην καρδιά σας σε κάθε λεπτό, σε κάθε στιγμή της ζωής σας. Και η Ελένη θα σας μιλά! Και κουράγιο από την Ελένη θα πάρετε και η Ελένη θα σας δίνει δύναμη και αντοχή και θα συνεχίσει να χαρίζει το χαμόγελο της, το χάδι της, την αύρα της, την παρουσία της, την στοργή της την μητρική, την αγάπη της την συζυγική, την παρουσία της ζωντανή, μέχρι να βιώσουμε όλοι μαζί την χαρά της Αναστάσεως, όπου εκεί θα αποκατασταθεί κάθε θλίψη, κάθε πόνος και κάθε στεναγμός.

       Κουράγιο, αδελφοί μου! Κρατήστε τις δυνάμεις σας, δώστε δύναμη στην ψυχἠ σας για τα παιδιά, για να στηρίξετε τα παιδιά σας και να στηριχθείτε και εσείς, για το μέλλον της ζωής σας όπως το θέλει η ίδια η μακαριστή πλέον αδελφή μας Ελένη. Να δείξετε αγάπη, να προσφέρετε δύναμη ο ένας στον άλλο, να ζήσετε και να πραγματώσετε στην ζωή σας ό,τι αγάπησε και  ό,τι ονειρεύτηκε η Ελένη σας. Η Παναγία να σκουπίζει τα δάκρυα σας. Θέλω μέσα από την ψυχή μου να σας δώσω δύναμη και κουράγιο. Ο Θεός να σας στηρίξει. Να αντέξετε, αδελφοί μου». Αυτά είπε ο Σεβασμιώτατος στην εξόδιο ακολουθία της αείμνηστης Ελένης Μελισσουργού - Ψυχογιού.

  (*) Στις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας μεταβαίνει ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελεί τόσο τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες όσο και τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς μαζί με τις ευλογημένες μοναχικές αδελφότητες, που εγκαταβιώνουν σε αυτές. Σύμφωνα με το λειτουργικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδος την Τετάρτη 14 Απριλίου  θα τελέσει Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, την Παρασκευή 16 Απριλίου στην ιερά Μονή Αγίας παρασκευής Σπαρτιάς. Τον τελευταίο κατανυκτικό εσπερινό θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος την Κυριακή 18 Απριλίου στην ιερά μονή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου Δίβρης.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness