165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2116

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 11 Μάιος, 2021

Τρίτη 11 Μαϊου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων και Θεοφόρων πατέρων ημών Κυρίλλου και Μεθοδίου των εκ Θεσσαλονίκης, ισαποστόλων, φωτιστών των Σλαύων.

Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των αγίων οσιομαρτύρων Ολυμπίας της νεοφανούς ασκησάσης και αθλησάσης εν τη ιερά μονή Καρυών Θερμής της Λέσβου. Του αγίου ιερομάρτυρος Μωκίου του εξ Αμφιπόλεως Θράκης, πολιούχου του Βυζαντίου. Των αγίων μαρτύρων Αρμοδίου και Διοσκόρου.Τη μνήμη των Οσίων Αγγελαρίου αρχιεπισκόπου και φωτιστού Βοημίας, Νικοδήμου αρχιεπισκόπου Σέρβων και Σοφρωνίου του Εγκλείστου.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Τον μικρό Αλέξανδρο από την Μακρακώμη ο οποίος πρέπει να ταξιδέψει στην Αμερική για να υποβληθεί σε μια εξειδικευμένη επέμβαση δέχθηκε στο γραφείο του σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τονίζοντας ότι « ο Αλέξανδρος θέλει την αγκαλιά όλων μας».

(*) Την Έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή» θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος από 13 - 29 Μαΐου 2021, στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας.

(*) «Εκκλησία είμαστε όλοι. Είμαστε μία οικογένεια που στηρίζουμε το οικοδόμημα που λέγεται Εκκλησία και βάζουμε όλοι το δικό μας λιθαράκι». Τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην λαμπρή αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στις 5 Μαϊου στο πανηγυρίζον ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου μεγαλομάρτυρος Εφραίμ στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ι.Μ στη Λαμία.

 (*) Στις πανηγυρίζουσες ενορίες , του Οσίου Σεραφείμ στο Ζέλι και στον ομώνυμο χωριό Άγιος Σεραφείμ της Λοκρίδος, μετέβη ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στις 5 και 6 Μαϊου προκειμένου με αναστάσιμη λαμπρότητα να εορτασθεί η μνήμη του Φθιώτη Αγίου μας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)   Τον μικρό Αλέξανδρο από την Μακρακώμη με την μητέρα του Χριστίνα Μπογιαντζή και τον γιατρό του, δέχθηκε στο γραφείο του σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη ς Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να τους επιδώσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, συμβάλλοντας στην προσπάθεια η οποία καταβάλλεται από όλους ανεξαιρέτως, προκειμένου ο μικρός Αλέξανδρος να ταξιδέψει στην Αμερική για να υποβληθεί σε μια εξειδικευμένη επέμβαση που θα αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή του.

          Ο Αλέξανδρος πάσχει από υπερτονία (σπαστικότητα). Η επέμβαση λέγεται Selected Dorsal Rizotomy - Εκλεκτική Ραχιαία Ριζοτομή), και πρόκειται για παρέμβαση στον σπονδυλικό σωλήνα. Μετά θα ακολουθήσει και δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο ίδιο κέντρο.

          Οι γιατροί εικάζουν πως μετά τις δύο επεμβάσεις και με καθημερινή φυσιοθεραπεία για περίπου ένα έτος ο Αλέξανδρος θα περπατά με μπαστούνι.

          Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία της επισκέψεως του 8χρονου Αλέξανδρου, ευχαρίστησε συγκινημένος όλους τους αδελφούς από την Φθιώτιδα, οι οποίοι μετά από το κάλεσμα του, το οποίο απηύθυνε ο κ. Συμεών από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας την Κυριακή του Θωμά 9 Μαΐου,  από το Ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου Ανθήλης, υπήρξε αθρόα και συγκινητική και ευελπιστεί ότι σύντομα θα συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό, ώστε ο Αλέξανδρος να πραγματοποιήσει το πολυπόθητο ταξίδι ζωής στην Αμερική.

          Επίσης ο κ. Συμεών ευχαρίστησε και τους Έλληνες της ομογένειας, οι οποίοι και στο άκουσμα της ύπαρξης ανάγκης εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και βοηθούν ενεργά.

           Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε στην αγκαλιά του τον μικρό Αλέξανδρο και ευχήθηκε πατρικώς σύντομα να ταξιδέψει και να έχει καλή επιτυχία η επέμβαση.

 (*) Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος ανακοινώνεται, ότι από 13 - 29 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση,   θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση υπό τον τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή».

          Η εν λόγω έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» Αινιάνων 6 στη Λαμία.

          Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα,  τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο.

          Η φυσική παρουσία κοινού και η πρόσβαση στην Έκθεση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία και θα επικαιροποιηθούν με τη νέα ΚΥΑ.

(*)Με αναστάσιμη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη ενός εκ  της χορείας των Φθιωτών Αγίων, του Οσίου Σεραφείμ του εκ Ζελίου στην γενέτειρά του το Ζέλι Φθιώτιδος, αλλά και στον ομώνυμο χωριό Άγιος Σεραφείμ της Λοκρίδος, από το οποίο πέρασε ο Όσιος και είχε μετέπειτα θαυματουργική παρουσία.

          Τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής τέλεσε την Τετάρτη  5 Μαϊου ο κ. Συμεών  στον ομώνυμο χωριό της Λοκρίδος. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Σεραφείμ χαρακτηρίζοντας τον ως ηγέτη της εποχής του, όχι μόνο πνευματικό αλλά και ηγέτη εθνικό στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς.

           «Ο Όσιος Σεραφείμ αναζητούσε τόπο ησυχίας για να ιδρύσει Μοναστήρι μέσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε πνεύμονα Ελευθερίας  και ζυμωτήριο της Επανάστασης», τόνισε ο κ. Συμεών.

         «Μπορεί να απέχει ιστορικά η ζωή του, δύο περίπου αιώνες, από την επανάσταση, όμως ως οξυδερκής και διορατικός πνευματικός ηγέτης «έβλεπε» ότι αυτός ο τόπος για να ξυπνήσει τι χρειάζεται; Παιδεία και Ορθοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και σημείωσε με συγκίνηση «ότι  τα Μοναστήρια αποτέλεσαν εστία αλλά και πυρσό μεταλαμπάδευσης της ελληνικής ιστορίας, της ορθόδοξης πίστης αλλά και των ελληνικών γραμμάτων και αξιών.  

      Και αυτά τα δύο πού μπορούν να διαφυλαχθούν; Μέσα στα Μοναστήρια, μέσα στα Ασκητήρια, μέσα στις σπηλιές. Ποιοι κράτησαν τα γράμματα, ποιοι κράτησαν την Ελληνική γλώσσα, ποιοι κράτησαν την Ελληνική Πίστη; Ναι, την κράτησαν φτωχοί καλόγεροι, φτωχές καλόγριες. Είναι λοιπόν σημαντικό σε αυτή την επετειακή χρονιά να απευθυνθούμε και να προσεγγίσουμε τον Άγιο Σεραφείμ με μια ακόμη βαθύτερη ευλάβεια, όχι απλώς επειδή είναι Προστάτης, όχι απλώς επειδή είναι Πατέρας, αλλά και γιατί είναι μια ανοιχτή αγκαλιά στην οποία καταφεύγει κάθε άνθρωπος πονεμένος, ταλαιπωρημένος, κάθε άνθρωπος ο οποίος ζει μέσα στον θόρυβο της ζωής.».

Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Σεραφείμ 6 του μηνός, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου στην γενέτειρα του, στο όμορφο Ζέλι Λοκρίδος.

          Ο κ. Συμεών τόνισε στο κήρυγμά του, ότι ο Όσιος Σεραφείμ άνοιξε μία παράδοση και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις και έθεσε ένα ερώτημα: «Εμείς άραγε θα συνεχίσουμε την παράδοση ή θα σπάσουμε αυτή την αλυσίδα;».

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Το μεγαλύτερο θαύμα ενός Αγίου είναι ότι αισθάνεται κανείς ζωντανή την αγάπη του και την παρουσία του, το μεγαλύτερο θαύμα ενός Αγίου είναι να εμπνέει την Αγιότητα και στους ανθρώπους του σήμερα.  Και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα –αν μπορούσαμε να πούμε έτσι- το μεγάλο ερώτημα της εορτής, το μεγάλο ερώτημα που αξίζει να θέση η κάθε ψυχή μέσα της: αξιώθηκα να είμαι συγχωριανός και συγχωριανή του Οσίου Σεραφείμ. Ακολουθώ το δικό του παράδειγμα, την δικιά του παρακαταθήκη, την δικιά του υποθήκη; Ζω με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διακόψω αυτή την αλυσίδα της Αγιότητας, την οποία ξεκίνησε ο ίδιος; 

          Για σκεφτείτε αυτό το χωριό να αξιωθεί, μέσα στο διάβα των αιώνων, να βγάλει και άλλους σαν τον Όσιο Σεραφείμ. Πόσο σπουδαία θα είναι η προσφορά αυτού του τόπου όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά στην Οικουμένη ολόκληρη!».

      Στις Ιερές Ακολουθίες παρεβρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Καμένων Βούρλων κ. Γιάννης Συκιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, η Δήμαρχος Αμφικλείας - Ελατείας κ. Αθανασία Στιβακτή πλήθος άλλων επισήμων και κόσμου.

          Στον Άγιο Σεραφείμ Λοκρίδος ο κ. Συμεών χειροθέτησε πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο του Ναού π. Δημήτριο Λαδογιάννη.

(*)Μέσα στο κλίμα της αναστάσιμης χαράς εορτάσθηκε φέτος το διήμερο 4 & 5 Μαΐου, ανεωγμένων των θυρών, η Ιερά μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού, στο μοναδικό Ιερό Ναό σε ολόκληρη την Φθιώτιδα, προς τιμήν του λαοφιλούς Αγίου στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία. Στο σημείο που καθημερινά αναπαύονται πολλοί πιστοί, οι οποίοι καταθέτουν την προσευχή τους, το πρόβλημά τους, την αγάπη και την καρδιά τους στον Άγιο Εφραίμ τον Θαυματουργό. 

Ημέρα κατά την οποία εορτάζει η Κεντρική Διοίκηση της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καθότι ο Άγιος Εφραίμ είναι προστάτης και έφορος των Διοικητικών Υπηρεσιών της Μητροπόλεως, αλλά και ημέρα που εορτάζει και το νεοσύστατο Κέντρο Δημιουργικής Απασχολήσεως Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, το οποίο ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε ως «δώρο του Αγίου Εφραίμ» την δύσκολη χρονιά που διανύσαμε.

Το απόγευμα της Τρίτης 4 Μαΐου, τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενου από Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου εκήρυξε διδακτικώς ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Άγιος Εφραίμ στην εποχή του και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι χριστιανοί.

Ανήμερα της Εορτής, Τετάρτη της Διακαινησίμου 5 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ετέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Την διακονία του Θείου Λόγου  ανέλαβε ο Συνοδικός Γραμματεύς και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, ο οποίος αναφέρθηκε στο πως βίωσε ο Άγιος Εφραίμ την Ανάσταση του Κυρίου στη ζωή του και πως καλούμεθα να την βιώνουμε και εμείς οι χριστιανοί του σήμερα. 

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με ακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Εφραίμ. Συνεχάρη και επαίνεσε τους Αγίους Ιεροκήρυκες για τις ομιλίες τους και εμνημόνευσε με συγκίνηση του ονόματος του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, ο οποίος υπήρξε εμπνευστής και κτίτωρ του κτιριακού συμπλέγματος του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως και του καλλιμάρμαρου Ναού του Αγίου Εφραίμ για τον οποίο ευχήθηκε η μνήμη του να είναι αιωνία.

Ο Σεβασμιώτατος τόσο στους παρισταμένους πιστούς, όσο και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm), οι οποίοι παρακολουθούσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αλλά και όλες τις Ακολουθίες που τελέσθηκαν στο Ναό του Αγίου Εφραίμ, το εορταστικό διήμερο, παρουσίασε μερικές από τις δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες αφορούν κυρίως στα παιδιά και στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. 

Για ακόμη μία φορά ο κ. Συμεών απηύθυνε ένα πατρικό κάλεσμα διακονίας, προσφοράς και αγάπης προς όλους, ένα κάλεσμα το οποίο απευθύνει από την ημέρας της ενθρονίσεως του στην Φθιώτιδα και το οποίο μέχρι σήμερα οι άνθρωποι το έχουν ακολουθήσει και τα αποτελέσματα είναι όχι μόνο εμφανή, αλλά αποδίδουν πολλούς καρπούς σε όλους τους τομείς δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως.

«Το προσεχές μέλλον θα εγκαινιαστούν και θα λειτουργήσουν και άλλες δράσεις, οι οποίες έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να αισθανθούμε ότι η Εκκλησία δεν είναι ένας χώρος διοικητικός. Ακόμα και τα γραφεία της Μητροπόλεως είναι το σπίτι μας, είναι ο χώρος που αισθανόμαστε την χαρά της αγάπης του Χριστού. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός. Κάθε απόγευμα, σε κανονικές συνθήκες, 400 παιδιά βρίσκονται σε αυτό τον χώρο και με τις άλλες δράσεις που θα λειτουργήσουν εδώ,  θα αναπτυχθεί η περιοχή ακόμη περισσότερο, αρκεί να έχουμε υγεία και να έχουμε συνεργασία. Όταν είμαστε πολλοί και ενώνουμε τις δυνάμεις μας καταφέρνουμε πολλά».

Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία της εορτής του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως, ευχαρίστησε από καρδίας όλους τους συνεργάτες του ονομαστικά έναν προς έναν, κληρικούς και λαϊκούς, μέλη της Κεντρικής Διοικήσεως της Μητροπόλεως για την υψηλή διακονία την οποία προσφέρουν σε όποια υπηρεσία και αν υπηρετούν.

«Εκκλησία είμαστε όλοι. Είμαστε μία οικογένεια που στηρίζουμε το οικοδόμημα που λέγεται Εκκλησία και βάζουμε όλοι το δικό μας λιθαράκι. Σήμερα για μία ακόμη φορά σας απευθύνω ένα κάλεσμα. Ελάτε να εργαστούμε μαζί. Μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραία πράγματα. Ελάτε γιατί δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να εργάζεται κανείς για την αγάπη του Θεού. Ελάτε να γίνουμε εργάτες της Βασιλείας του Θεού».

Το απόγευμα τελέσθηκε Ιερά Παράκληση στον Άγιο Εφραίμ την οποία ετέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. Π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος Κάσσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πνευματική προσέγγιση του Μυστηρίου της Αναστάσεως από τους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Τέλος, οι Ιερές Ακολουθίες επισφραγίστηκαν με τον μεθέορτο Αναστάσιμο Εσπερινό, τον οποίο ετέλεσε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Γενικός Διευθυντής των Υπηρεσιών αυτής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος. Τον Θείο λόγο εκληρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ριζος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Εφραίμ χαρακτηρίζοντας τον ως μέλος της οικογένειας που λέγεται Εκκλησία και αποτελεί τον αδελφό και τον συγγενή κάθε χριστιανού. 

Επίσης, ο κ. Συμεών ανακοίνωσε ότι από την προσεχή εβδομάδα ξεκινά και πάλι κανονικά το λατρευτικό προγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στο Ναό του Αγίου Εφραίμ, ενώ επίσης ενημέρωσε για τον Έρανο της Αγάπης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 31 Μαΐου 2021.

Τέλος, ο κ. Συμεών ανακοίνωσε ότι στις 17 Μαΐου 2021 θα εγκαινιάσει «Το Αποθετήριο της Αγάπης», Logistic Center - Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως επί των οδών Γκιώνας και Δημητριάδου, όπισθεν του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου στη Ν. Άμπλιανη Λαμίας.

Στην εορτή του Αγίου Εφραίμ παρόντες πλησίον του κ. Συμεών παρεβρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

(*)Στο Ιστορικό Μοναστήρι των Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος τελέσθηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου 7 Μαΐου 2021, εορτή τα Ζωοδόχου Πηγής, Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

            Σύμφωνα με το παλαιό έθιμο, κάθε χρόνο της Ζωοδόχου Πηγής οι κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία λόγω του αγιάσματος που εκπηγάζει στην αυλή της Μονής.

            Της Θείας Λειτουργίας προηξήρχε ο Άγιος Πρωτοσύγελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και γείτων Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικο Βενετσάνο και τον Εφημέριο του χωριού Νεραΐδα π. Νικόλαο Κατσικονούρη.

   Τον Θείο Λόγο εκήρυξε επικαίρως ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος π. Άγγελος ο οποίος και μετέφερε σε όλους τις Αναστάσιμες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών.

(*) Σε χαρμόσυνο και Αναστάσιμο κλίμα η πολυπληθής Ενορία του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας, εόρτασε το διήμερο την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του προστάτου και Εφόρου Αγίου της Ενορίας, Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μεγάλου.

            Στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου και τις δύο ημέρες 5 &6 Μαΐου, τελέσθηκαν με τάξη και ευπρέπεια όλες οι Ιερές Ακολουθίες, προεξάρχοντος του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊσταμένου του Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγγέλου Ανθόπουλου, των Εφημερίων της Ενορίας και άλλων Ιερέων της πόλεως.

            Ο π. Άγγελος εκήρυξε επικαίρως τον λόγο στην Ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως, ενώ στην Θεία Λειτουργία την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως και Συνοδικός Γραμματεύς Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής.

            Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες μετέφερε τις Αναστάσιμες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών προς όλους τους Ενορίτες και ευχαρίστησε τους Αγίους Πατέρες  για την τιμητική παρουσία τους, τους συνεργάτες της Ενορίας για τον κόπο και την διακονία τους αλλά και όλους τους πιστούς για την υπομονή και στάση τους, οι οποίοι και εναρμονίστηκαν απόλυτα με τα υγειονομικά μέτρα και όχι μόνο τις ημέρες της πανηγύρεως, αλλά και όλης της Μεγάλης Εβδομάδος και της Αναστάσεως, συμμετείχαν με τρόπο υποδειγματικό.

            Τέλος ο π. Άγγελος ευχήθηκε σε όλους ο Αναστάς Χριστός, δια πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου να χαρίζει σε όλους υγεία και ευτυχία. 

(*) Εκ  της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινώνεται, ότι άρχισαν και πάλι να τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Αγράφων 22 στη Ν. Άμπλανη Λαμίας.

            Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη  τελείται η Θεία Λειτουργία, η οποία  ξεκινά στις 7:00 π.μ. και  ολοκληρώνεται στις 9:00 π.μ., ενώ την Δευτέρα το απόγευμα στις 6:00 μ.μ. τελείται η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και την Πέμπτη στις 6:00 μ.μ. στον Άγιο Οσιομάρτυρα Εφραίμ.

            Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδίδονται από απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου, ενώ θα ψάλλουν καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

(*)Αναβίωσε και φέτος την Πέμπτη της Διακαινησίμου, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε, το έθιμο της προσκυνηματικής ανάβασης στο σπήλαιο της Αγίας Ιερουσαλήμ στην περιοχή της Υπάτης, μέσα στο όρος Οίτη.

     Από το βράδυ της Τετάρτης της Διακαινησίμου, περίπου 50 άνδρες, πρεσβύτεροι και νεώτεροι στην ηλικία, ανέβηκαν μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι, αναρριχώμενοι πολλές φορές και σε βραχώδη σημεία του όρους Οίτη, στον σπηλαιώδη Ναό- ασκητήριο, που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ιερουσαλήμ. Εκεί συναναστράφηκαν, διανυκτέρευσαν και με ζήλο ανέμεναν την επόμενη ημέρα την ανάβαση του ιερέα, που θα τελούσε, κατά την παράδοση, την Θεία Λειτουργία και θα ευλογούσε το προσκύνημα τους. 

    Έτσι λοιπόν την Πέμπτη από του Πάσχα ανέβηκε, με συνοδεία ιεροψαλτών, μέσα από το ίδιο ανηφορικό μονοπάτι, ως απεσταλμένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, ο ιεροκήρυκας και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης, Αρχιμανδρίτης π. Ηρωδίων Ρίζος, ο οποίος και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, μέσα στο αρχαιοπρεπές θυσιαστήριο του σπηλαιώδους αυτού Ναού και κήρυξε μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, τονίζοντας δε πόσο ευλογημένοι είναι όσοι στέκονται σ' εκείνον τον ιερό χώρο, όπου ασκήτευσαν, προσευχήθηκαν αγιασμένες μορφές, αλλά και πόσο οφείλουμε όλοι μας να γίνουμε "αετοί του πνεύματος", ακολουθώντας το δικό τους πνευματικό παράδειγμα. 

     Το προσκύνημα στο σπήλαιο της Αγίας Ιερουσαλήμ, η ανάβαση στην Αρσαλή, όπως λέγεται στα μέρη της Υπάτης είναι ένα αρχαίο έθιμο, που κρατεί από τα βυζαντινά χρόνια και συνεχίζεται αδιάκοπα μέσα στην ιστορία. Πραγματοποιούνταν ακόμη και στα δύσμοιρα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν παλαιές τοιχογραφίες αγίων και επιγραφές, ορισμένες εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. Την Πέμπτη της Διακαινησίμου ανεβαίνουν αποκλειστικά άνδρες, μια παράδοση που κρατεί από τα χρόνια των οπλαρχηγών Κοντογιανναίων, που ανέβαιναν επάνω στο σπήλαιο με τους προύχοντες της περιοχής και τα παληκάρια τους.

      Όταν κατηφόριζαν οι "Αρσαλιώτες" από το προσκύνημα τους αντάμωναν στην τοποθεσία "Περιβόλια", όπου με πομπή πανηγυρική, με λάβαρα, τραγούδια και ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη εισέρχονταν στην Υπάτη, όπου τελούνταν αγιασμός από τον "Αρσαλιώτη" λειτουργό ιερέα στην πλατεία της πόλης! Κατόπιν ξεκινούσε το πανηγύρι με χορούς παραδοσιακούς, τραγούδια, γλέντι και τράπεζα. 

     Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, και τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, τηρήθηκε μόνο το θρησκευτικό κομμάτι του εθίμου, όπου μετά την Θεία Λειτουργία οι "Αρσαλιώτες" συναντήθηκαν στην πλατεία της Υπάτης, όπου ολοκληρώθηκε το προσκύνημα με την Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού. 

     Αποτελεί μια εμπειρία δυνατή, χαραγμένη στην καρδιά και την μνήμη όλων, ένα έθιμο ευλογημένο, που οφείλουμε να διατηρούμε για να κρατούμε ζωντανή την παράδοση, την ιστορία, την πίστη!

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness