165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2125

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 26 Μάιος, 2021

Τετάρτη 26  Μαϊου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεσοπεντηκοστή καθώς και μνήμη των αγίων αποστόλων Κάρπου επισκόπου Βεροίας. τη μνήμη των Αγίων Αλφαίου και Ιουδα.Των αγίων μαρτύρων Αβερκίου και Ελένης της αδελφής αυτού.Τη μνήμη των αγίων νεομαρτύρων Αλεξάνδρου δερβίση, του θεσσα­λονικέως και Μήτρου οι οποίοι μαρτύρησαν το έτος 1794.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Συνεσίου επισκόπου Καρπασίας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοβράχας θα ιερουργήσει την Κυριακή 30 Μαϊου της Σαμαρείτιδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ακολούθως θα μεταβεί στην Σπερχειάδα όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις εορτασμού τιμής για την έναρξη του οργανωμένου ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών το Μάιο του 1942 από την «ΚΑΛΥΒΑ ΣΤΕΦΑΝΗ» στη Σπερχειάδα στο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο «Καλύβα Στεφανή»

Ώρα  11.45 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Ποιμερνάρχου μας κ Συμεών.

Ώρα 12.00 π.μ. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Εκπρόσωπο του Δήμου Μακρακώμης, κ. Κανέλλο Βασίλειο, συνταξιούχο εκπαιδευτικό - συγγραφέα.

Ώρα   12.10 π.μ. Κατάθεση  Στεφάνων από  τους  επισήμους και ακολούθως θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος .

(*)Στον υπό ανέγερση μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Θεστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης,  στην προσφυγική Ενορία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας, ετέλεσε μεθεόρτως την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, χθες,  Κυριακή του Παραλύτου,  στο τέλος της οποίας εψάλη και επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της θλιβερής αυτής μνήμης.

                  Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

            Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφερόμενος στα τρία θαύματα που ενθυμείται και προβάλλει  η Αγία μας Εκκλησία, ως πτυχές της αναστημένης ζωής, την θεραπεία του επί 38 χρόνια παραλυτικού από τον Κύριο, όπως την διηγείται μέσα από το Ευαγγέλιο του ο Ευαγγελιστής της Αγάπης Ιωάννης, αλλά και στην θεραπεία του Αινέα στην Λύδδα και την Ανάσταση της Ταβιθά στην Ιόππη από τον Απόστολο Πέτρο μέσα από τις Πράξεις των Αποστόλων, όπως αυτά τα διηγείται ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο κ. Συμεών ωμίλησε για την βίωση των θαυμάτων στην ζωή μας, ως την αναστάσιμη εμπειρία της παρουσίας του Θεού στην ζωή μας. Θαύματα, τα οποία μπορούν να γίνουν τα καθημερινά μας κίνητρα, για να φύγουμε από την στασιμότητα και να μαρτυρούμε με την ζωή μας την Ανάσταση του Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

              «Αν παρατηρήσουμε αυτά τα θαύματα και αυτά τα γεγονότα, που είναι πρακτικές εμπειρίες της αναστημένης ζωής, μπορούμε να πάρουμε πολλά μηνύματα. Ο Πέτρος όταν θεραπέυει τον Αινέα, του λέει  αφενός μεν, ότι: «Αἰνέα, ἰᾶταί σε Ιησοῦς ὁ Χριστός·»,  Αινέα σε θεραπεύει ο Ιησούς Χριστός, δεν σε θεραπεύω εγώ, δεν σε θεραπεύει η δική μου δύναμη, δεν σε θεραπεύει η δική μου πίστη,  η δική μου ικανότητα. Ενώ εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς στη ζωή μας, ακόμα και όταν ευεργετούμε κάποιον άλλον άνθρωπο, συνήθως θέλουμε να απολαύσουμε έστω την ικανοποίηση της αναγνωρίσεως, έχουμε την ανάγκη να πούμε στον άλλο, «εγώ που σου έκανα αυτό, εγώ που σου έκανα εκείνο, εγώ που σου μαγείρεψα,  εγώ που  ήμουν στο προσκεφάλι σου, εγώ που έγινα θυσία για σένα»,  ένα ατελείωτο εγώ μπαίνει ακόμα και στις πιο ευγενικές πτυχές της ζωής μας, όπως είναι η προσφορά και η αγάπη. Ο Απόστολος Πέτρος δεν του λέει: «Αινέα, εγώ σε θεράπευσα,  δεν του λέει εγώ σε γιάτρεψα,  άλλα ο Ιησούς Χριστός. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός , ο Αναστημένος Χριστός σε γιάτρεψε και σε θεράπευσε». Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τον θεραπεύει και του λέει: «ἀνάστηθι καὶ στρῶσον σεαυτῷ». Ο δε Ιησούς στο θαύμα με τον Παραλυτικό επίσης του λέει: «ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει».  Μπορεί να μας φανούν αυτές οι λεπτομέρειες άνευ σημασίας, αλλά οι Ευαγγελιστές όταν αναφέρουν κάτι, ενώ μπορεί να παραλείπουν πάρα πολλά, προφανώς έχει πολύ μεγάλη σημασία και ασφαλώς έχει μεγάλη σημασία, διότι θέλει να φανερώσει η διδαχή της Εκκλησίας μας, μέσα από αυτά, ότι τα θαύματα και  γενικότερα οι παρεμβάσεις του Θεού στη ζωή μας, θέλει να αποκαλύψει με αυτές τις λεπτομέρειες ο Λόγος του Θεού, όταν λέει στο επί 38 χρόνια παράλυτο ο Χριστός: «ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει», δεν θέλει  απλώς να του πει ότι: «σήκω πάνω για να δεις ότι σε έκανα καλά»,  αλλά θέλει να του πει: «μην επαναπαυτείς με τη θεραπεία αυτή, μην πεις τώρα έγινα καλά, ας αράξω, ας απολαύσω, ας ξεκουραστώ. Έγινες καλά και θεραπεύτηκες για να μπορέσεις να ζήσεις, για να μπορέσεις να δημιουργήσεις. Η αγάπη του Θεού και κάθε ευκαιρία που μας δίνεται στη ζωή δεν είναι μία ευκαιρία για επανάπαυση, δεν είναι μία ευκαιρία για στατικότητα, αλλά είναι καύσιμο για πρόοδο, καύσιμο για πορεία προς τα  μπροστά, είναι μία ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι, είναι με μία ευκαιρία για να γίνουμε δημιουργικοί είναι μία ευκαιρία για να προσεγγίσουμε τη ζωή θετικά».

            Συνεχίζοντας και κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

          «Μας προσκαλεί και μας προκαλεί η αγάπη του Θεού κάθε φορά που μας ευεργετεί στο να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και τότε μας ευεργετεί η αγάπη του Θεού,  όταν έχουμε διάθεση πραγματικά να αρπάξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε δρόμους προόδου, να αρπάξουμε τις δυνατότητες  και τα  δώρα της ζωής, για να δημιουργήσουμε μία ακόμα καλύτερη ζωή…

         Το κάλεσμα της αναστάσιμης ζωής είναι κάλεσμα πραγματικής Ανάστασης. Να βγούμε δηλαδή από την στάση, να βγούμε από τη στασιμότητα και να προχωρήσουμε μπροστά, να δημιουργήσουμε, να χαράξουμε πορεία, να αγωνιστούμε, για να ζούμε πραγματικά την Ανάσταση μέσα μας και να τη χαρίσουμε ως δώρο στη ζωή των άλλων».Θα το ακούσουμε στο τέλος του δελτίου. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος τέλεςσε την επιμνημόσυνη δέηση για την γενοκτονία των Ποντίων αδελφών και ομίλησε σχετικά.

            Τελώντας ο κ. Συμεών την επιμνημόσυνη δέηση για την γενοκτονία των Ποντίων αδελφών ανέφερε με νόημα: «Εμείς οι Έλληνες τιμούμε και γιορτάζουμε ακόμα και τις τραγωδίες μας. Και αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους λαούς, διότι είναι άλλη η κουλτούρα και άλλος ο πολιτισμός μας. Εμείς γιορτάζουμε ακόμα και τις τραγικές μας στιγμές, γιατί η Ρωμιοσύνη δεν ξεχνά. Ακόμα και αν η Διεθνής Κοινότητα δεν τολμά να πράξει αυτό που ξέρει ότι είναι η αλήθεια, ακόμα και αν ο κόσμος θέλει να κλείσει τα μάτια, το αίμα των προγόνων και  τα γεγονότα, τα οποία είναι μέσα στις φλέβες, μέσα στο DNA και στην καρδιά ενός πονεμένου λαού, που πήρε τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς  και της δυσκολίας και του θανάτου, δεν σβήνουν ποτέ. Ναι! Ήταν Γενοκτονία και μονάχα με ρεαλισμό μπορεί κανείς να  κάνει διάλογο, μονάχα με ρεαλισμό μπορεί κανείς να επιτύχει τον λεγόμενο «κατευνασμό», μονάχα με ρεαλισμό μπορεί κανείς να κατανοήσει την διαφορετικότητα των άλλων. Οι μνήμες υπάρχουν για να μας διδάσκουν όλους».

            Ο κ. Συμεών ακόμη, απηύθυνε ένα κάλεσμα προς όλους τους γονείς, με την ευκαιρία της ενάρξεως των εγγραφών στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Λαμίας για τη νέα σχολική χρονιά,  το οποίο προσμετρά 100 και πλέον έτη ζωής, προσφοράς και διακονίας, στην Εκκλησία και στην κοινωνία γενικότερα και το οποίο εδρεύει στην συνοικία της Ν. Μαγνησίας. Ο Σεβασμιώτατος με την αναφορά του αυτή ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία για την αγάπη με την οποία περιβάλλει την Σχολή, καθώς και όλους τους Άρχοντες, οι οποίοι με κάθε τρόπο στηρίζουν την προσπάθεια αναβάθμισης της Σχολής, οι μαθητές της οποίας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διπλασιαστεί, χάρη στην πατρική μέριμνα και την υπέρμετρη αγάπη του κ. Συμεών.

           Ακολούθως στην κεντρική πλατεία της Ν. Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τους επισήμους και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κ. Συμέλα Τουμανίδου – Πατσινακίδου, Φιλόλογος και επί σειρά ετών Εθελόντρια Παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), εξεφώνησε επίκαιρη ομιλία.

          Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Ν. Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της Περιφέρειας, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Φωτογραφίε

(*) Συνεχίζεται ο φετινός Ερανος της Αγάπης με γενικό σύνθημα «Βοήθησε καί ἐσύ νά μεγαλώσει ἡ ἀγκαλιά μας!» που πραγματοποιεί έως το τέλους του μήνα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Ἡ Ἐκκλησία μας στό σύνολό της ἀγωνίζεται ὅσο μπορεῖ νά συνδράμει τούς ἐμπερίστατους ἀδελφούς μας. Τό ἴδιο προσπαθεῖ καί ἡ Ιερά Μητρόπολή μας καί οἱ Ἐνορίες της. 
Για αυτό μας καλεί σε προσκλητήριο αγάπης, μας καλεί δηλαδή να ανταποκριθούμε μέ προθυμία στόν ΕΡΑΝΟ πού διενεργείται αυτές τις ημέρες. 
Συνεργεῖα ἀπό ἐθελόντριες κυρίες τῶν Ἐνοριῶν μας θά σᾶς ἐπισκεφθοῦν στά σπίτια σας καί στά καταστήματά σας καί θά ζητήσουν νά προσφέρετε ὅ,τι έχετε εὐχαρίστηση γιά τά ἔργα τῆς ἀγάπης. 
Ο καθένας από εμάς ας προσφέρει ότι δύναται για να μπορούν τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και η κεντρική διοίκηση με τη δική μας συμπαράσταση να ενισχύσουν τους εμπερίστατους αδελφούς μας.

(*) ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΩΣ μας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο τύπου στο οποίο μας αναφέρει ότι

          Μέ ἀφορμή τήν πρόσφατη ἔκδοση ἀπό τό Ἵδρυμα Βυζαντινῆς Μουσικολογίας (στή σειρά Μελέτες, ἀριθ. 19) τοῦ βιβλίου/διδακτορικῆς διατριβῆς τοῦ Κυριάκου Καλαϊτζίδη  «Κοσμική Μουσική στή χειρόγραφη παράδοση τῆς Ψαλτικῆς Τέχνης  (ιε´- ιθ´ αἰ.)» καί μέ τήν ὀργανωτική καὶ τεχνική ὑποστήριξη τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καί Μουσικολογίας τῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν Σπουδῶν Βόλου, θά πραγματοποιηθεῖ διαδικτυακή ἐκδήλωση-παρουσίαση τήν Πέμπτη, 3 Ἰουνίου 2021, ὥρα 8 μ.μ.

Θά ὁμιλήσουν: ὁ Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ἀναπλ. Καθηγητής τοῦ Τμήματος Μουσικῶν Σπουδῶν τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων καί ὁ Θωμᾶς Ἀποστολόπουλος, ἀναπλ. Καθηγητής τοῦ Τμήματος Μουσικῶν Σπουδῶν τοῦ ΕΚΠΑ, ἐνῶ θά χαιρετίσουν ὁ Κωνσταντῖνος Χαριλ. Καραγκούνης, ἀναπλ. Καθηγητής τῆς Α.Ε.Α. Ἀθηνῶν, Διευθυντής τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς τῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν Σπουδῶν Βόλου, καί ὁ Ἀχιλλεὺς Χαλδαιάκης, Καθηγητής - Κοσμήτωρ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς τοῦ ΕΚΠΑ καί Γραμματεύς τοῦ ΙΒΜ.

Ἡ διαδικτυακή ἐκδήλωση-παρουσίαση,  θά πραγματοποιηθεῖ στήν σε συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ἐπικοινωνίας μέσω https://zoom.us/j/97118450914

(*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα στην ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Οι ιερές ακολουθίες θα αρχίσουν στις 8 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 12.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιείται η έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή».

Η εν λόγω έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και φιλοξενείται  στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» (Αινιάνων 6, Λαμία).

 Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας, με επίκεντρο τον τόπο και τους ανθρώπους και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο, όπως αποτυπώθηκε απ’ τους καλλιτέχνες της εποχής.

Ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και χαρακτικά με διάφορες τεχνικές συναπαρτίζουν μία συλλογή η οποία επιχειρεί με το δικό της τρόπο να συνθέσει τις ιστορικές ψηφίδες της Φθιώτιδας του 1821.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιοι χάρτες της συγκεκριμένης αλλά και ευρύτερης περιοχής με κορυφαίους τους χάρτες του Πετρώφ για τη Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα, αλλά και χάρτες της πολιτικής γεωγραφίας (όπως ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία μέσα από την επίσημη χαρτογραφία επιχειρήθηκε η προώθηση συγκεκριμένων θέσεων για τα σύνορα ή για τη θρησκευτική επιρροή στη διαμόρφωση των συνόρων).

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κειμήλιο που παρουσιάζει τη λεκάνη του Σπερχειού και την περιοχή της Δαμάστας σε ένα χειροποίητο τοπογραφικό του 1870 με αναφορές στα Ταμπούρια του Διάκου, στην «κρυφίαν οδόν Εφιάλτου» και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της τοπικής γεωγραφίας, όπως και το βιβλίο με τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα εξώφυλλα με 34 χαλκογραφίες και ξυλογραφίες της επαναστατικής περιόδου. Η φυσική παρουσία κοινού και η πρόσβαση στην Έκθεση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η Έκθεση είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι και το Σάββατο (29/5): Πρωινά Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 -14.00, απογεύματα: Τρίτη και Πέμπτη 18.00-20.30

    Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness