165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2131

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 03 Ιούνιος, 2021

Πέμπτη 3  Ιουνίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Λουκιλλιανού. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Παύλης και των 4 νηπίων Διονυσίου, Κλαυδίου, Παύλου και Υπατίου.Τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Υακίνθου και της οσίας Ιερίας. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Πάππου επισκόπου Χύτρων και Αθανασίου του θαυματουργού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου
  

(*) Η Αποστολή, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,συνεχίζει να στηρίζει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με παραγωγικό εξοπλισμό. Οι ενδιαφερόμενοι καταθέστε ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής σας έως και την Κυριακή 20 Ιουνίου.

 (*) Το πολύτιμο για τους συνανθρώπους μας, αίμα, μας δίνει την ευκαιρία να προσφέρουμε,  η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με την Αιμοδοσία που διοργανώνει την Κυριακή 13 Ιουνίου από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο ενοριακό πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

(*)Παρατείνεται έως την Παρασκευή 11/6/ η έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή» που πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας. Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας.

(*) Την ιερά εικόνα της Παναγίας Δαμάστας θα φιλοξενήσει από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου η ενορία του Αγίου Δημητρίου Ελάτειας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Ενίσχυση με τη μορφή δωρεάς εξοπλισμού σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, για έβδομη συνεχή χρονιά ανακοινώνει η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με χρηματοδότηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities – IOCC. Η φετινή δράση περιλαμβάνει τους τομείς της αγροδιατροφής και των πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων και θα υλοποιηθεί στις περιοχές της Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας τόνισε: «Αντλώντας από την εμπειρία της συνεργασίας μας με τον “IOCC’’ θα συνεχίσουμε την προσέγγιση μας στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, ώστε να συμβάλλουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Διευρύνουμε τον στόχο αξιοποιώντας την δυνατότητα της πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα ώστε να προκύψει ένα θετικό  οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα στην πατρίδα μας».

 Από το 2014 μέχρι σήμερα 139 πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί έχουν λάβει δωρεάν ενίσχυση σε εξοπλισμό και σε υπηρεσίες με συνολική αξία μεγαλύτερη του €1,5εκ, ενώ 34 επιχειρήσεις έλαβαν επιπλέον επιχειρηματική καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρα μέλη – μέντορες του ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος). Σε ανταπόδοση της δωρεάς που έλαβαν οι ωφελούμενες επιχειρήσεις υποστήριξαν εκατοντάδες ευπαθείς ομάδες με τη δωρεά προϊόντων τους, κυρίως τροφίμων, αξίας ίσης με το 10% της αξίας της λαμβανόμενης δωρεάς από την ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται έως και την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021. Περισσότερες πληροφορίεςπεριλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ (www.mkoapostoli.gr «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών»).

 (*)Μεθ’ ευχών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου, που ευλογεί και επικροτεί κάθε τι νέο, δημιουργικό και ωφέλιμο, αλλά και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ Πανιερώτατου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου, πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΣΟ στον χώρο των Πιστοποιημένων Εργαστηρίων, από Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας –Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κα Μαίρη Πίνη μια λιτή τελετή απονομής Βεβαιώσεων Δεξιοτήτων,  για τα μαθήματα κοσμετολογίας (μανικιούρ –Πεντικιούρ) και Αισθητικής, προς  στις σπουδάστριες των Πιστοποιημένων  Εργαστηρίων Δεξιοτήτων  ΚΔΒΜ Επιπέδου -1 του ΚΕ.Σ.Ο  για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Είναι γεγονός ότι  οι Βεβαιώσεις δοθήκαν με καθυστέρηση εν των μέσω πολλαπλών lock Down και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας,  που πραγματοποιήθηκαν στην χρονιά, που έχει εκπνεύσει, καθώς και στο πρώτο τετράμηνο του 2021. Ωστόσο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που απαίτησε η αντιμετώπιση της Πανδημίας,  οι καθηγήτριες Κατερίνα Αράπογλου, Ζωή Σαχσανίδου και Μάγδα Σωτηριάδου, καθώς και σπουδάστριες  κατά τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν, τις  υποχρεωτικές ώρες  εκπαίδευσης σε θεωρητικό και εργαστηριακό επίπεδο, συμπληρώνοντας την ύλη, που καθορίζει για τις ανάλογες δεξιότητες ο Οδηγός Σπουδών του Υπ. Παιδείας και του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π(Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού). Όπως και τα προηγούμενα χρόνια οι δέκα σπουδάστριες,  ολοκλήρωσαν επιτυχώς, τα τμήματα εκμάθησης δεξιοτήτων, παραδίδοντας  ταυτόχρονα και τις εργασίες τους,  εξετάστηκαν γραπτώς και προφορικώς μέσω e-lerning από τις καθηγήτριες Ανώτατης Εκπαίδευσης της Σιβιτανιδείου Σχόλης Τεχνών & Επαγγελμάτων κυρίες Κυριακή(Κέλλυ) Φίλιππα και Μαρία Βουλισμά. Οι επιδόσεις των σπουδαστριών ήταν εξαιρετικές και μάλιστα μια εξ αυτών κέρδισε και υποτροφία για την Σιβιτανίδειο Σχολή. Η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Πίνη αρχικά συνεχάρη τις απόφοιτες. Ακολούθως τις ενημέρωσε,  ότι  μπορούν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις  τους στο Εταίρο του ΚΕΣΟ στο σκέλος της Πιστοποίησης στην ACTA, που είναι τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και είναι διαπιστευμένη κατά το Διεθνές Πρότυπο ΕΛΟΤ  με αναγνωρισμένα πιστοποιητικά από τον ΕΟΠΠΕΠ για τους διαγωνισμού του ΟΑΕΔ και  του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ. Η τελετή έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσεων και ευχές για καλή σταδιοδρομία και καλό καλοκαίρι.

  (*)Ανακοινώνεται ότι η Έκθεση «Φθιώτις 1821, Ιστορικά Αποτυπώματα» της συλλογής του Βαγγέλη Φ. Στεφανή, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλ. Κοντόπουλος» παρατείνεται έως την Παρασκευή 11/6/21, με ωράριο λειτουργίας, ως ακολούθως:  Πρωινά:  Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00.

Η Έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας, με επίκεντρο τον τόπο και τους ανθρώπους και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο, όπως αποτυπώθηκε απ’ τους καλλιτέχνες της εποχής.

 Ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και χαρακτικά με διάφορες τεχνικές συναπαρτίζουν μία συλλογή η οποία επιχειρεί με το δικό της τρόπο να συνθέσει τις ιστορικές ψηφίδες της Φθιώτιδας του 1821.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιοι χάρτες της συγκεκριμένης αλλά και ευρύτερης περιοχής με κορυφαίους τους χάρτες του Πετρώφ για τη Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα, αλλά και χάρτες της πολιτικής γεωγραφίας (όπως ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία μέσα από την επίσημη χαρτογραφία επιχειρήθηκε η προώθηση συγκεκριμένων θέσεων για τα σύνορα ή για τη θρησκευτική επιρροή στη διαμόρφωση των συνόρων).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κειμήλιο που παρουσιάζει τη λεκάνη του Σπερχειού και την περιοχή της Δαμάστας σε ένα χειροποίητο τοπογραφικό του 1870 με αναφορές στα Ταμπούρια του Διάκου, στην «κρυφίαν οδόν Εφιάλτου» και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της τοπικής γεωγραφίας, όπως και το βιβλίο με τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα εξώφυλλα με 34 χαλκογραφίες και ξυλογραφίες της επαναστατικής περιόδου. Η φυσική παρουσία κοινού και η πρόσβαση στην Έκθεση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

(*) Όπως γνωρίζετε η Ιερά Μητρόπολή μας  από το 2001, με αίσθημα ευθύνης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής ίδρυσε Τράπεζα Αίματος, για την δωρεάν κάλυψη των όποιων αναγκών των πασχόντων συνανθρώπων μας. Οι ανάγκες όμως είναι μεγάλες και εκείνοι οι οποίοι συμπαρίστανται ελάχιστοι. Δια το λόγο αυτό το γραφείο αιμοδοσίας της τοπικής μας εκκλησίας, μας παρακαλεί να προσφέρουμε αίμα κατά την αιμοληψία που θα γίνει την Κυριακή 13 Ιουνίου στο πνευματικό κέντρο του ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Λαμίας από τις 10 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι. Η αιμοδοσία είναι μια πράξη κατ’εξοχήν μιμήσεως της Σταυρικής θυσίας του Χριστού  που πρώτος Αυτός έχυσε το αίμα Του για εμάς.

Επίσης όποιος επιθυμεί μπορεί να προσέρχεται στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (καθημερινά 9.00 το πρωί με 13.30 το μεσημέρι και απογεύματα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00 το βράδυ όπως και το Σάββατο 10.00-12.00 το μεσημέρι) και να προσφέρει για την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως.Υπευθυνος της τράπεζας είναι ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας πατήρ Χρήστος Τσιλοφύτης.

(*) Την θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας Δαμάστας από την ομώνυμη ιερά μονή θα φιλοξενήσει για τρείς ημέρες η ενορία του Αγίου Δημητρίου Ελάτειας. Η υποδοχή θα γίνει την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 7:30 το απόγευμα. Εν συνεχεία θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Το Σάββατο το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και στις 7 το απόγευμα το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία και στις 10:30 η ιερά εικόνα θα αναχωρήσει για το μοναστήρι.

(*) Λατρευτικές ιερές ακολουθίες τελούνται καθημερινά στις 7:30 το απόγευμα στην ιερά μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος στην οποία τυγχάνει Ηγούμενος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ Αρχιμ. πατήρ Άγγελος Ανθόπουλος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε Δευτέρα τελούνται οι ακολουθίες του εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Βλάσιο. Κάθε Τρίτη εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο. Την Τετάρτη η ακολουθία της Ιεράς παρακλήσεως είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο και κάθε Πέμπτη στον Άγιο Νεκτάριο. Κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα τελείται μόνο η ακολουθία του εσπερινού ενώ κάθε Σάββατο μετά τον εσπερινό τελείται η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Παντελεήμονα. Φυσικά κάθε Κυριακή στο καθολικό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

 (*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία θα τελεσθεί την Κυριακή του Τυφλού 6 Ιουνίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας επί τη συμπληρώσει πέντε ετών από τα λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού τα οποία είχαν τελεσθεί στις 5 Ιουνίου του 2016.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...