165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2133

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 07 Ιούνιος, 2021

Δευτέρα  7 Ιουνίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μητροφάνους αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως. τη μνήμη του Αγίου οσιομάρτυρος Ιωάννου Ηγουμένου της Μοναγρίας. Τη μνήμη των Οσίων Αλωνίου και Σοφίας, της ασκητικώς βιωσάσης και των Αγίων Μάρθας και Μαρίας, των αδελφών Λαζάρου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου
  

(*) Στά παιδιά μας καί ἰδιαίτερα σέ αὐτά, τά ὁποῖα θά συμμετάσχουν στίς Πανελλαδικές Ἐξετάσεις αφιερώνει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ὅλη τήν ἑβδομάδα ἀπό σήμερα ἕως καί τήν Κυριακή 13 Ἰουνίου και τελεί καθημερινά Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση μέ σκοπό τόν φωτισμό, τήν ἐνίσχυση καί ἐπιτυχία τῶν παιδιῶν μας.

(*)         Στο όμορφο και ιστορικό χωριό της Τιθορέας (και συγκεκριμένα στον Ιστορικό Ναό της Παναγίας, τελέσθηκε το Σάββατο το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Μοζαμβίκης κυρού Χρυσοστόμου (Καραγκούνη) του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο και τον Ποιμενάρχη μας κ Συμεών.

 (*) «Η αγάπη του Θεού ήλθε στην ζωή μας για να μας ελευθερώσει, και την ελευθερία θα την βρούμε όταν αποφασίσουμε εμείς να αναθεωρήσουμε το δικό μας παρελθόν και να ξεκινήσουμε μία νέα ζωή» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε  χθες στον ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λάρυμνας.

 (*) Θα αρχίσουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις με μια ανακοίνωση της ΙΜ με την οποία μας ενημερώνει ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι εβδομάδα προσευχής για τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής…

Στίς 14 Ἰουνίου ξεκινᾶ μία μεγάλη καί σημαντική δοκιμασία γιά τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες τῆς Γ΄Λυκείου, ἀλλά καί γιά τίς οἰκογένειές τους: ἡ δοκιμασία τῶν Πανελλαδικῶν Ἐξετάσεων.

Ἡ προετοιμασία, μάλιστα, τῶν παιδιῶν τά δύο τελευταῖα σχολικά ἔτη, ἀντιμετώπισε ἰδιαίτερες δυσχέρειες λόγῳ τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ καί τῆς ἀναγκαστικῆς τηλε-εκπαίδευσης, τόσο στό σχολεῖο, ὅσο καί στά φροντιστήρια.

Ἐμεῖς πάντοτε προσευχόμαστε γιά τά παιδιά μας, ἀλλά ἰδιαίτερα τήν περίοδο αὐτή, ἐνόψει τῆς κομβικῆς αὐτῆς δοκιμασίας γιά τή ζωή τους, θά ἐντείνουμε τήν προσευχή μας καί τήν ἀγάπη μας.

Γιά τό λόγο αὐτό, ὅλη τήν ἑβδομάδα πρίν ἀπό τίς ἐξετάσεις, ἀπό τήν Δευτέρα 7 Ἰουνίου ἕως καί τήν Κυριακή 13 Ἰουνίου, τήν ἀφιερώνουμε στά παιδιά μας καί ἰδιαίτερα σέ αὐτά, τά ὁποῖα θά συμμετάσχουν στίς Πανελλαδικές Ἐξετάσεις.

Τό πρόγραμμα τῆς Προσευχῆς μας ἔχει ὡς ἑξῆς: καθημερινά από σήμερα έως την Παρασκευή στον ιερό Ναό του Αγίου Εφραίμ τελείται Θεία Λειτουργία το πρωί 7-9 και το απόγευμα στις 7 τελείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο ὑπέρ τῶν μαθητῶν καί μαθητριῶν

 Σάββατο 12 Ἰουνίου 2021

07:00 π.μ. Θεία Λειτουργία σέ ὅλους τούς Ἐνοριακούς Ναούς τῆς Ἱερᾶς Μητρο­πόλεως, ἀφιερωμένη στούς μαθητές καί τίς μαθήτριες.

19:00 μ.μ. Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός καί εἰδική Προσευχή γιά τά παιδιά ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών, στόν Ἱερό Μητροπο­λι­τικό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.

 Κυριακή 13 Ἰουνίου 2021

Σέ ὅλους τούς Ἐνοριακούς Ναούς καί τίς Ἱερές Μονές, μέ βάσει τό πρόγραμμα, πού θά ἀνακοινώσει ὁ κάθε Ναός ἤ Μονή, θά γίνει εἰδική προσευχή γιά τούς μαθητές, τίς μαθήτριες καί τίς οἰκογένειές τους.

Εἰδικότερα, ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών στίς 19:00 μ.μ., θά τελέσει Παράκληση στόν Ἱερό Ναό τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Λουκᾶ, Πολιούχου Λαμίας, ἐνώπιον τοῦ Ἱεροῦ Λειψάνου τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ.                           

(*)Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λάρυμνας, στο νότιο άκρο της Φθιώτιδος,  ετέλεσε χθες Κυριακή του Τυφλού 6 Ιουνίου, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και διακόνησε και το Μυστήριο του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σε απευθείας τηλεοπτική, ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναλύοντας και τις δύο περικοπές της ημέρας, τόσο την Αποστολική όσο και την Ευαγγελική περικοπή, αναφέρθηκε σε διάφορα στερεότυπα, τα οποία αποδομεί ο Λόγος του Θεού και χαρακτηριστικά τόνισε:

          «Σήμερα, για μία ακόμη φορά ο Λόγος του Θεού, η διδασκαλία του Ευαγγελίου της Εκκλησίας μας, έρχεται να διαλύσει στερεότυπα, να διαλύσει κατεστημένες αντιλήψεις, να ανατρέψει παγιωμένες καταστάσεις. Αυτές που οδηγούν τον άνθρωπο σε μία στασιμότητα, αυτές οι οποίες κρατούν τον άνθρωπο καθηλωμένο στο παρελθόν, αγκιστρωμένο γύρω από κάποιες αντιλήψεις που φαίνονται να είναι παραδοσιακές, που φαίνονται να είναι σταθερές, αλλά που στο βάθος τον κρατούν σε ένα βάλτο  και ο επαναστατικός Λόγος του Χριστού που είναι το πραγματικό μήνυμα της αλλαγής στη ζωή μας, της πραγματικής ανακαίνισης, της πραγματικής μεταμόρφωσης, της πραγματικής ανανέωσης, έρχεται πραγματικά να αποδείξει ότι ο Λόγος του Θεού είναι αυτός που πραγματικά διαλύει και αποδομεί στερεότυπα. Μπορεί να ακούμε στη σύγχρονη εποχή και είναι λίγο και της μόδας και κάποιοι το προτείνουν μάλιστα ως τίτλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή δημόσιου διαλόγου, το πώς θα ξεπεράσουμε και θα σπάσουμε τα στερεότυπα, βλέπουμε όμως ότι τα στερεότυπα αποτινάσσονται  στο Ευαγγέλιο του Χριστού.

        Πρώτο στερεότυπο που γκρεμίζεται, η αντίληψη ότι η ασθένεια προκαλείται από την αμαρτία. Έρχεται  ο Χριστός  και απαντά στους ίδιους τους μαθητές Του, ότι ούτε οι γονείς, ούτε ο τυφλός ο εκ γενετής, φταίνε, ευθύνονται, αμάρτησαν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αλλά για να φανερωθεί η Δόξα του Θεού.

         Δεύτερο στερεότυπο το Σάββατο. Ο Χριστός πραγματοποιεί αυτό το θαύμα ημέρα Σάββατο και έρχεται να σκανδαλίσει τους Φαρισαίους, τους Ιουδαίους, τους συμπατριώτες του, τους ομοπίστους του, οι οποίοι τηρούν την αργία του Σαββάτου με έναν τρόπο γραμματικής προσεγγίσεως και όχι πνευματικής προσεγγίσεως, με έναν τρόπο ο οποίος αποκτείνει και δεν ζωοποιεί.

           Έρχεται και αποδομεί και ένα άλλο στερεότυπο. Την απαξίωση του αμαρτωλού. Οι Φαρισαίοι συναντώντας τον τυφλό,  αποκαλούν τον Χριστό αμαρτωλό και του λένε: «Μα πώς είναι δυνατόν ένας αμαρτωλός άνθρωπος να σε θεραπεύσει εσένα;». Μία απαξίωση του ανθρώπινου προσώπου, μια υποβάθμιση του ανθρώπινου προσώπου, μία κατηγοριοποίηση με εξωτερικά γνωρίσματα της ανθρώπινης προσωπικότητας, που έρχεται και αυτό να αποδομήσει το Ευαγγέλιο του Χριστού, που ελευθερώνει τον άνθρωπο από οποιοδήποτε στιγματισμό, από  οποιαδήποτε ταμπέλα, από οποιαδήποτε προκατάληψη από οποιαδήποτε ιδεολογική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αγκύλωση.

              Γκρεμίζεται κι’ άλλο  στερεότυπο . Η κοινωνική εικόνα των γονέων, της κοινωνίας. Οι γονείς του τυφλού, ερωτώμενοι, αποφεύγουν να πάρουν θέση διότι  υπάρχει ο φόβος της κοινωνικής απομονώσεως, του κοινωνικού αποκλεισμού.  Για να μην βρεθούν στο περιθώριο.  Ο φόβος της περιθωριοποίησης.

               Και έρχεται να γκρεμίσει και ένα άλλο στερεότυπο, το οποίο έχει να κάνει επίσης με την αντίληψη, που είχαν οι Φαρισαίοι ότι αποτελούν μία αυθεντία, μία θρησκευτική αυθεντία, η οποία δεν επιδέχεται καμία κριτική.

             Και από την άλλη στο Αποστολικό ανάγνωσμα πάλι και εκεί βλέπουμε να διαλύονται και να γκρεμίζονται ένα-ένα τα κατεστημένα και τα στερεότυπα. Πρώτο στερεότυπο η δεισιδαιμονία,  η μαγεία και η μαντεία.

             Και έρχεται ο Παύλος, προσεύχεται στον Θεό και βγάζει αυτό το πνεύμα, το μαντικό πνεύμα από αυτή την ψυχή. Την απελευθερώνει. Και αντί αυτό το γεγονός να γίνει αφορμή ευγνωμοσύνης, δοξολογίας,  να πανηγυρίζει η κοινωνία, να το χαρεί,  δημιουργεί αναστάτωση, διότι πίσω από την κοπέλα και πίσω πολλές φορές από τέτοιες αντιλήψεις, από μαγείες, από προκαταλήψεις,  πολλές φορές βρίσκονται άνθρωποι της εξουσίας,  της οικονομικής ισχύος.

                 Άνθρωποι ανασφαλείς, άνθρωποι άρρωστοι, άνθρωποι δούλοι, που  μπορεί να ζουν με τέτοιες προλήψεις και με τέτοια ανελευθερία».

                 Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

       «Μου κάνει εντύπωση στον δημόσιο διάλογο, ακούω πολλές φορές διάφορους εκσυγχρονιστές, να τα βάζουν με την Εκκλησία, ότι τάχατες είναι οπισθοδρομική, τα βάζουν και με τον Χριστό, κατηγορούν την Εκκλησία ότι εκπροσωπεί την συντήρηση και δεν άκουσα μια φορά, από αυτούς τους εκσυγχρονιστές, τους προοδευτικούς. Να πουν: «Βρε παιδιά είμαστε στο 21ο αιώνα., ακόμα σε φλιτζάνια, σε ζάρια και σε άστρα θα βλέπουμε την ζωή μας; Που είναι ο εκσυγχρονισμός σας, που είναι ο ορθός λόγος, η επιστήμη; Πόσο υποκρισία μπορεί να κρύβουμε, ακόμα και όταν μιλούμε για χειραφέτηση, για εκσυγχρονισμό, για πρόοδο, για πίστη στην επιστήμη».

          Τι ενοχλεί τελικά; Η Εκκλησία; Ο υγιής πνευματικός λόγος, ο οποίος έρχεται να μιλήσει για αγάπη, για προσευχή, για λατρεία στον Θεό, για επικοινωνία. Αυτό ενοχλεί;

            Η Εκκλησία ξυπνά τον άνθρωπο, ελευθερώνει τον άνθρωπο. Του λέει ότι μπορεί να αντλείς ζωή από την αγάπη και όχι από την τύχη, από την επικοινωνία, από την ελεημοσύνη, την σχέση, την δημιουργικότητα, την συγχωρητικότητα. Μην περιμένεις να  σου δείξει το φλιτζάνι, αλλά να πιάσεις την ζωή στα χέρια σου, άνοιξε την καρδιά σου, την ύπαρξή σου και ζήσε πραγματικά ελεύθερος από στερεότυπα και αντιλήψεις».

              Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε:

           «Η αγάπη του Θεού ήλθε στην ζωή μας για να μας ελευθερώσει, για να μας απελευθερώσει. Την ελευθερία δεν θα την βρούμε πίσω από συνθήματα, από ιδεολογίες, πίσω από συστήματα και αγκυλώσεις. Την ελευθερία θα την βρούμε όταν αποφασίσουμε εμείς να αναθεωρήσουμε το δικό μας παρελθόν, να βάλουμε ένα Χ και να ξεκινήσουμε μία νέα ζωή. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, για να θυμηθούμε και την επέτειο την οποία εορτάζουμε φέτος. Πράγματι ναι! Θέλει την αρετή του Χριστού η ελευθερία και την τόλμη να μπορείς να ξεπερνάς, να διαγράφεις, να αναθεωρείς, να αναστοχάζεσαι, α αναπροσαρμόζεσαι, να επανανοηματοδοτείς την ζωή σου.».

            Προ της απολύσεως ο πολιός και σεβάσμιος συνταξιούχος εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος Κούρος καλωσόρισε με καρδιακούς λόγους περισσής αγάπης και σεβασμού τον Σεβασμιώτατο στην ακριτική Ενορία της Λάρυμνας και του ευχήθηκε υγεία, δύναμη και καλλίκαρπη Αρχιερατεία..

         Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας τον λόγο του γέροντος π. Γεωργίου τον ευχαρίστησε για τα καρδιακά λόγια αλλά και για την πολυετή διακονία του στην Ενορία, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν είναι διακονία πολλών ετών, αλλά διακονία μιας ολόκληρης ζωής». Επίσης τον ευχαρίστησε για το γεγονός, ότι παρά την συνταξιοδότηση του, συνεχίζει να διακονεί το Ιερό θυσιαστήριο της Λάρυμνας και τον πιστό λαό της.

           Επίσης ο κ. Συμεών, αναφέρθηκε σε μία μεγάλη του αγωνία, στην διατήρηση της εργασίας και την περιφρούρηση της υγείας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. «Μπορώ να σηκώνω τα χέρια στον Θεό και να προσεύχομαι και ελπίζω να λαμβάνονται οι πιο δίκαιες και σωστές αποφάσεις, οι οποίες να αναπαύουν το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

         Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού και του τοπικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Λάρυμνας Υποπλοίαρχος κ. Νικόλαος Παΐσιος και  εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων.

(*) Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής του Τυφλού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος τελέσθηκε σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

(*) Το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Φθιώτιδος στη Λαμία επισκέφθηκε την Παρασκευή το πρωί, για άλλη μία φορά,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αποδεχόμενος την ευγενική πρόσκληση της Διευθύντριας κ. Αγγελικής Κάππου, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων του σχολικού έτους 2020 -2021».

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απευθυνόμενος σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά ευχήθηκε οι δυσκολίες που περάσαμε όλοι την προηγούμενη χρονιά λόγω της πανδημίας να μην ξαναέρθουν και συνεχάρη εγκαρδίως για όλες τις δράσεις που πραγματοποίησε το Ε.Ε.Ε.ΕΚ σημειώνοντας χαρακτηριστικά:          «Η ομορφιά δεν βρίσκεται στις εντυπώσεις που αποκομίζουν οι άλλοι, αλλά σε αυτό που αισθανόμαστε εμείς και αφού εσείς παιδιά μου νιώθετε καλά, είμαστε όλοι χαρούμενοι και  ευτυχισμένοι».

(*) Την Παρασκευή ο Σεβασμιώτατος μετέβη και στο Κευπ όπου με την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προστασίας και με την παρουσία κοινού μετά από πολύ καιρό πραγματοποιήθηκε η Ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2021 Γ'ΕΣΣΟ, η οποία έγινε τμηματικά σε δύο τελετές, τις οποίες ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μετά από πρόσκληση του Φρουράρχου Λαμίας και Διοικητού του ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Μιχαήλ Κριτσωτάκη και με την παρουσία των Αρχών του τόπου.

 (*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα θα τελεσθεί αύριο 8 Ιουνίου σε αρκετούς ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας. Μεταξύ αυτών στους ιερούς Ναού Αγίου Αθανασίου και Αγίου Δημητρίου Λαμίας, Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού, Αγίου Ευσταθίου Αμφικλείας και στην Υπάτη στον ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.

(*) Τη μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του ιατρού και θαυματουργού θα πανηγυρίσουν στις 10 και 11 Ιουνίου ενορίες της πόλεως Λαμίας. Η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας στο ενοριακό πνευματικό κέντρο της, έχει ιερό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Λουκά το οποίο εγκαινιάσθηκε στις 12 Ιουνίου του έτους 2016. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα την Πέμπτη 10 του μηνός θα τελεθεί Ιερά Αγρυπνία 7 με 11:30 το βράδυ. Την Παρασκευή κυριώνυμο ημέρα στις 10 το πρωί θα τελεσθεί το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου και το απόγευμα στις 7 Ιερά Παράκληση στον Αγιο Λουκά τον ιατρό.

 Στην ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας θα τελεσθεί την Παρασκευή πανηγυρικός εορτασμός με αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Λουκά και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Αξιον Εστί μιας και στον Ιερό Ναό φυλάσσεται αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος. Να προσθέσουμε ότι στον ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων καθημερινά στο Ναό στις 7 το απόγευμα τελείται ιερά Παράκληση στους Αγίους Αποστόλους μέχρι την πανηγυρη του Ναού στις 29 Ιουνίου.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness