165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2140

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 17 Ιούνιος, 2021

Πέμπτη 17 Ιουνίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των Αγίων μαρτύρων Μανουήλ, Σαβέλ, και Ισμαήλ των αδελφών και τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ισαύρου διακόνου, του εξ Αθηνών και εν Α­πολ­λωνία Ηπείρου αθλήσαντος και των συν αυτώ Βασιλείου, Ιννοκεντίου, Ερμείου, Περεγρίνου πρεσβυτέρου και Φήλικος. τη μνήμη Αγίου Φιλονείδους επισκόπου Κου­ρίου Κύπρου και τη μνήμη των Οσίων Βησσαρίωνος, Ιωσήφ του αναχωρητού, Πίωρ και Υπατίου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου
  

 (*) Στην πόλη της Σπερχειάδος και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα μεταβεί την Παρασκευή 18 Ιουνίου ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών με αφορμή την 77η επέτειο του ολοκαυτώματος της Σπερχειάδος από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

(*) Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας θα ιερουργήσει την Κυριακή της Πεντηκοστής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Τη Δευτέρα θα τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Ελάτειας.

(*) Δυο επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μητρόπολή μας τις επόμενες ημέρες. Το Σάββατο 19 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών και τη Δευτέρα 21 του μηνός στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ελάτειας.

 (*) Οι ενδιαφερόμενοι γονείς που θέλετε να στείλετε τα παιδιά σας  στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως προμηθευτείτε έγκαιρα την έντυπη δήλωση και καταθέστε την στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως ή στον εφημέριο της ενορίας σας έως τις 28 Ιουνίου.

(*) Στις 22, 23 και 24 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός». Οι Πτυχιακές-Διπλωματικές θα πραγματοποιηθούν στις 26 του μηνός στο αμφιθέατρο της Ι Μ.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  

 (*) Ας δούμε τώρα ποιο είναι το λειτουργικό ποιμαντικό πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών έως 21 Ιουνίου 2021.          Το πρόγραμμα του Ποιμενάρχου μας έχει ως εξής:

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 

07:00 π.μ. - 15:00 μ.μ. Χειρωνακτικές εργασίες στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αγίας Αικατερίνης στο Καινούργιο Λοκρίδος 

18:00 - 23:30 μ.μ. Ακροάσεις Ιερού Κλήρου, φορέων και πολιτών από τον Σεβασμιώτατο στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας (κατόπιν προσυνεννοήσεως με το Ιδιαίτερο Γραφείο ή τον ίδιο) 

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 

11:00 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση για την 77η επέτειο του ολοκαυτώματος της Σπερχειάδος από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο Ηρώο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος .

18:30 μ.μ. Κουρά εις Μεγαλόσχημον Μοναχήν της γερόντισας Εφραιμίας της μονής Μονής Αγίας Τριάδος Μελιταίας. 

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών και εν συνεχεία η 20η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ο Αγωνιστής της Επαναστάσεως, Οδυσσέας Ανδρούτσος». Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λοκρών, τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο «Οδυσσέας Ανδρούτσος», τον Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο «ΚΥΝΟΣ», τον Σύλλογο Γυναικών «Η ΠΥΡΡΑ», τον Χορωδιακό Σύλλογο Γυναικών και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Λιβανατών. 

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

19:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλεως Λαμίας. Λήξη του κύκλου των Εσπερινών Ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή». 

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

 Κυριακή της Πεντηκοστής 20 Ιουνίου 2021 

07:00 π.μ. Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της Γονυκλισίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Χειροτονία νέου Διακόνου. 

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

19:00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος, επί τη μνήμη της θαυματουργού ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος. 

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

 Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 21 Ιουνίου 2021 

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ελάτειας. Εν συνεχεία η 21η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Η Μάχη στο Λευκοχώρι. 20 Ιουνίου 1821». 

 (τηλεοπτική - ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

20:00 μ.μ. Κουρά νέου Μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. 

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) Το πρόγραμμα δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ι Μ

(*) Συνάντηση με νεανικά στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, που θα διακονήσουν εθελοντικά την φιλοξενία εκατοντάδων παιδιών από τις 5 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου στο ανακαινισμένο παραθαλάσσιο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αγίας Αικατερίνης στο Καινούργιο Λοκρίδος είχε το Σάββατο 12 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

        Η προκατασκηνωτική αυτή σύναξη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, μετά τον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό και την δέηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που τέλεσε ο κ. Συμεών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

         Ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας παρουσίασε τις έξι βασικές κατασκηνωτικές περιόδους, για τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές και παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον:

1η  περίοδος: 5 – 10 Ιουλίου για αγόρια Δ΄-Στ΄ Δημοτικού.

2η  περίοδος: 13 – 18 Ιουλίου για κορίτσια Δ΄-Στ΄ Δημοτικού.

3η  περίοδος: 21 – 26 Ιουλίου για αγόρια Λυκείου.

4η  περίοδος: 29 Ιουλίου – 3 Αυγούστου για κορίτσια Λυκείου.

5η  περίοδος: 16 – 21 Αυγούστου για αγόρια Γυμνασίου.

6η  περίοδος: 24 – 29 Αυγούστου για κορίτσια Γυμνασίου, καθώς και τις ειδικές περιόδους που θα υλοποιηθούν για τα παιδιά του ΚΔΑΠ «Άγιος Εφραίμ», για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, για τα στελέχη της Εκκλησίας μας, αλλά και για άλλες ειδικές κατηγορίες.

          Το θέμα των Κατασκηνώσεων είναι: «Το παιδί στην Επανάσταση του 1821», το οποίο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση και για το οποίο ήδη έχει γίνει προετοιμασία και στα Κατηχητικά Σχολεία των Ενοριών της Μητροπόλεως.

          Ο π. Κωνσταντίνος παρουσίασε λεπτομερώς το ημερήσιο πρόγραμμα της κατασκηνώσεως, καθώς και άλλες λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων. Ιδιαίτερη δε αναφορά έγινε στα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία των παιδιών από την πανδημία του κορωνοϊού.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απευθυνόμενος στα στελέχη της Νεότητος έδωσε κατευθύνσεις σχετικά με την λειτουργία των Κατασκηνώσεων και παρουσίασε τα πνευματικά οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία τους.

        Στο τέλος της σύναξης  αγαπητοί ακροατές είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με κάποια από τα στελέχη των κατασκηνώσεων τα οποία μας εξέφρασαν τις εντυπώσεις τους από την συνάντηση αυτή αλλά και για τη λειτουργία των ανακαινισμένων κατασκηνώσεων.

 (*) Τα τελευταία μαθήματα πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός». Το φετινό διδακτικό έτος όπως είναι φυσικό θα λήξει με τη διεξαγωγή προαγωγικών και πτυχιακών διπλωματικών εξετάσεων. Την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 22, 23 και 24 του μηνός θα γίνουν στο Ωδείο οι προαγωγικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές για την προαγωγή των μαθητών στο επόμενο έτος. Επίσης το Σάββατο 26 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Ι Μ θα πραγματοποιηθούν οι πτυχιακές διπλωματικές εξετάσεις του Ωδείου από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού. Παρόν στις εξετάσεις θα είναι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών. Σε όλες τις εξετάσεις θα τηρηθεί το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο και οι μαθητές θα πρέπει νωρίτερα να έχουν υποβληθεί σε self test.

 (*) Η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται αγαπητοί ακροατές και επειδή αρκετοί γονείς και παιδιά θα αναζητήσουν ένα άλλο σχολείο, κρίναμε ωφέλιμο να σας ενημερώσουμε για τη λειτουργία του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας το οποίο έχει παρουσία από το 1918 και έχει προσφέρει πολλά στην Παιδεία, την Εκκλησία και στον τόπο μας. Η κοινωνία μας είναι σήμερα γεμάτη από διακεκριμένους επιστήμονες, επιτυχημένους μουσικούς, ευλαβέστατους ιερείς, καταξιωμένους πολίτες, ευσυνείδητους εκπαιδευτικούς οι οποίοι φοίτησαν στην Εκκλησιαστική Σχολή της πόλης μας.

 Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας, Σχολείο το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι ισότιμο με όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, καλεί μαθητές και μαθήτριες προς εγγραφή σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου για το επόμενο σχολικό έτος, 2021-2022.

Θα λειτουργήσει η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία Λαμίας (οικοτροφείο) υπό την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, εξασφαλίζοντας δωρεάν σίτιση και διαμονή σε όσους μαθητές το επιθυμούν.

Στο Λύκειο λειτουργούν όλες οι Ομάδες Προσανατολισμού. Το Σχολείο διαθέτει, επίσης, Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, πλουσιότατη και οργανωμένη δανειστική Βιβλιοθήκη για το κοινό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, παρεκκλήσι για τη συμμετοχή και την εξάσκηση των μαθητών στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και πλήρως ανακαινισμένους χώρους αθλοπαιδιών με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας. Επίσης, σε ευρωπαϊκά προγράμματα, εθελοντικές δράσεις, διαγωνισμούς, τοπικής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας. Το Σχολείο, επίσης, διοργανώνει επιτυχώς μεγάλες εκδηλώσεις (Ημερίδες, εορτασμούς κ.ά..), καθώς και δωρεάν για τους μαθητές πολυήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Εκκλησιαστικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας σε ποσοστό 10%. Επίσης από φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας βραβεύει με χρηματικά βραβεία τους αριστούχους μαθητές. Πρωτοβουλία που λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μαθητών και της προόδου του Εκκλησιαστικού σχολείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας στο Σχολείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σινώπης 1 στη Νέα Μαγνησία Λαμίας, στα τηλέφωνα 22310 21381 & 22310 22576, καθώς και στο email και στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

 ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ 14 (115 21)

τηλ. 210-72.72.239, fax 210-72.72.231

Συνοδικη Επιτροπη

Τυπου, Δημοσιων Σχεσεων και Διαφωτισεως

 

Δ Ε Λ ­Τ Ι ­Ο    Τ Υ ­Π Ο Υ

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργάνωσε το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «1821, 200 Χρόνια - Η μνήμη ως έμπνευση για τους Έλληνες και Φιλέλληνες του κόσμου». Μαθήτριες και μαθητές από τα ελληνικά σχολεία της διασποράς τίμησαν την ιστορική μνήμη μέσα από τα μάτια και τις καρδιές των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς, των φιλελλήνων του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που με τη φροντίδα των άξιων δασκάλων τους προσέγγισαν ένα τόσο σημαντικό για τον Ελληνισμό θέμα.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος φιλοξένησε και συντόνισε την όλη προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν μέσω διαδικτύου τα εξής σχολεία: Αρσάκεια Σχολεία Αθηνών, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ψυχικού, Ελληνικό Σχολείο Addis Ababa, Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Bielefeld, Ημερήσιο Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο Εκκλησίας Τιμίου Σταυρού Brooklyn NY, Ελληνικό Σχολείο «Αθηναγόρας» Buenos Aires, Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Düsseldorf, Ελεύθερο Ελληνικό Σχολείο Freiburg, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Grenoble, 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων, Ελληνικό Σχολείο Nice – Côte d’Azur – Monaco και Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Strasbourg.
          Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.
          Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων που έχουν λάβει μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις, να εντρυφήσουν δημιουργικά στην παλιγγενεσία του 1821, να εμπνευστούν από τις αξίες του Αγώνα, να εκφραστούν μέσω της τέχνης και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αναδεικνύοντας το 1821 ως ενοποιό παράγοντα του απανταχού Ελληνισμού. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας των παιδιών και των δασκάλων τους, ήταν κατά πάντα άξιο θαυμασμού και πολλών επαίνων.
          Την εκδήλωση συντόνισαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Διορθοδόξου Κέντρου, κ. Σέργιος Βοΐλας και κ. Χρήστος Νάσιος.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης στον σύνδεσμο:
https://intero.gr/?p=1579

 

Εκ της Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

 (*) Λατρευτικές ιερές ακολουθίες τελούνται καθημερινά στις 7:30 το απόγευμα στην ιερά μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος στην οποία τυγχάνει Ηγούμενος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ Αρχιμ. πατήρ Άγγελος Ανθόπουλος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε Δευτέρα τελούνται οι ακολουθίες του εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Βλάσιο. Κάθε Τρίτη εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο. Την Τετάρτη η ακολουθία της Ιεράς παρακλήσεως είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο και κάθε Πέμπτη στον Άγιο Νεκτάριο. Κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα τελείται μόνο η ακολουθία του εσπερινού ενώ κάθε Σάββατο μετά τον εσπερινό τελείται η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Παντελεήμονα. Φυσικά κάθε Κυριακή στο καθολικό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

  Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness