165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2144

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 01 Ιούλιος, 2021

Πέμπτη 1η Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τή μνήμη τών Αγίων καί θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά καί Δαμιανού των εν Ρώμη. τη μνήμη των έν Νικομηδεία αγίων 25 Μαρτύρων καί ετέρων δύο χιλιάδων. Τη μνήμη τού Μεγαλομάρτυρος Κωνσταντίνου τού Αλαμάνου καί τών σύν αυτώ τριών μοναχών. Τη μνήμη των αγίων Απολλωνίας καί Μαυρικίου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη τών οσίων πατέρων Πέτρου πατρικίου, Βασιλείου ηγουμένου, τού συστησαμένου τήν σεβασμίαν Μονήν τού Βαθέως Ρύακος καί Λέοντος τού γυμνού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Στο Νεοχώρι Δομοκού βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επί τη εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Εθχήθηκε σε όλους καλό μήνα και να έχουν πάντα την ευλογία των Αγίων στη ζωή τους.

(*) Στον ραδιοφωνικό μας σταθμό παρεχώρησε συνέντευξη το πρωί ο Συντονιστής των πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Παχίδης. Μας μίλησε για την αντιπυρική περίοδο την οποία διανύουμε και την επικινδυνότητα των ημερών.

(*) Στο πανηγυρίζον Ιερό παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων στο Κάστρο θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στις 7:00  ο Ποιμενάρχης μας. Θα χοροστατήσει στον μεθέορτο εσπερινό και θα τελέσει την αρτοκλασία προσφορά του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδος.

(*) «Δεν μπορεί κανείς να είναι χριστιανός, αν δεν αγωνίζεται μέσα στον κόσμο για δικαιοσύνη, για ισότητα, για ελευθερία, για αγάπη, για διάλογο, και συνεννόηση. τόνισε στο κήρυγμά του χθες ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων στον ιστορικό, ομώνυνο Ιερό Ναό του ορεινού χωριού Πίτσι της Δυτικής Φθιώτιδος. 

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή 4 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μεγάλης Βρύσης Λαμίας.

(*) Σε διαδικτυακό φιλολογικό και θεολογικό μνημόσυνο αφιερωμένο στον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, με αφορμή την συμπλήρωση 6 μηνών από της εις Κύριον εκδημίας του, συμμετείχε, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιουνίου.

(*) Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων. μετέβη χθες το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών και απηύθηνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος «παρουσία του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για τα Ευρωπαϊκά θέματα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  

(*) Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2021  

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

18:00 μ.μ. Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων. «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Για μια Ευρώπη πιο Συνεκτική». Εκδήλωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος σε συνεργασία με το Γραφείο του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για τα Ευρωπαϊκά θέματα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας δώσουμε στις πολιστικές μας ειδήσεις.

21:00 μ.μ Παραλία Γλύφας. 24η  Επετειακή Εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με θέμα: «Οι Μπουρλοτιέρηδες της θάλασσας». Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Μητροπόλεως: www.imfth.gr. και το τηλεοπτικό κανάλι σταρ κεντρικής Ελλάδος.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Νεοχωρίου Δομοκού

19:00 μ.μ. Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Κάστρου Λαμίας μετά Αρτοκλασίας του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδος. Εορτή αφιερωμένη στον ιατρικό κόσμο της Φθιώτιδας

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

21:00 μ.μ. Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Πρεμιέρα του σύγχρονου Λαϊκού Ορατόριου με τίτλο: «Παλιγγενεσία - Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Εκδήλωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

08:00 π.μ. Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και σε άλλες δομές στον Δήμο Δομοκού

11:00 π.μ. Εργασίες στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Καινούργιο Λοκρίδος

20:00 μ.μ. Ιερά Παράκληση στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αναστάσεως του Κυρίου Παραλίας Πελασγίας 

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

08:00 π.μ. Εργασίες στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Καινούργιο Λοκρίδος

11:30 π.μ. Ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων

16:30 μ.μ. Αγιασμός στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων της Ιεραποστολικής Αδελφότητος ΖΩΗ στο δάσος της Ιεράς Μονής Δαδίου 

19:00 μ.μ. Ποιμαντική υποχρέωση του Σεβασμιωτάτου στην Αθήνα.

 Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μεγάλης Βρύσης Λαμίας

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

18:00 - 21:30 μ.μ. Τέλεσις Ιερών Μυστηρίων σε διάφορες περιοχές της Μητροπόλεως

 (*)Στο ορεινό χωριό Πίτσι του Δήμου Μακρακώμης στην Δυτική Φθιώτιδα μετέβη χθες Τετάρτη 30 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, για να τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Συνάξεως των 12 Αποστόλων.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).   Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος  χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα εδώ στο πανέμορφο και ιστορικό και γενναίο Πίτσι εορτάζουμε την Σύναξη των 12 Αποστόλων. Εορτάζουμε όλους τους μαθητές του Χριστού, αυτόν τον μικρό πυρήνα, ο οποίος άλλαξε την ιστορία του κόσμου και την πορεία της χριστιανοσύνης και την πορεία του κόσμου.

Όλοι οι χριστιανοί καλούμαστε και εμείς να ακολουθήσουμε την αποστολή των Αγίων Αποστόλων.

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη». Το πρώτο που πρέπει να ξεπεράσει και να νικήσει ένας Απόστολος του Χριστού είναι να ξεπεράσει τον εαυτό του και να καταλάβει ότι η αποστολή του είναι να συναντήσει τον άλλο άνθρωπο, ανεξαρτήτου προελεύσεως, τοποθετήσεως και διαφορετικότητας. Καλείται να καταργήσει την διαφορετικότητα.

Καλείται κατόπιν να κηρύξει την Βασιλεία του Θεού. Η Βασιλεία του Θεού δεν είναι μόνο αυτό που προσδοκούμε μετά τον θάνατο μας, μετά το φυσικό τέλος, έχοντας την ελπίδα της Αναστάσεως, αλλά για να μπορέσει η ελπίδα της Αναστάσεως να καρποφορήσει, οφείλουμε να ζήσουμε την Βασιλεία του Θεού μέσα στον κόσμο. Βασιλεία του Θεού είναι, όπως ακούσαμε στα Ευαγγέλιο σήμερα,  δωρεάν να δίνεις και δωρεάν να λαμβάνεις. Μπορούμε όλοι να χορτάσουμε με τα δώρα του Θεού, γιατί επαρκούν για όλους.

Δεν μπορεί κανείς να είναι χριστιανός, αν δεν αγωνίζεται μέσα στον κόσμο για δικαιοσύνη, για ισότητα, για ελευθερία, για αγάπη, για διάλογο, για συνεννόηση. Δεν μπορεί να είναι κανείς αληθινός χριστιανός όταν σηκώνει την δική του σημαία και διαφοροποιείται από τους άλλους. Χριστιανός είναι αυτός,  ο οποίος ζει με την προοπτική της ενότητος, της αγάπης, της ανοιχτωσιάς. Το βλέπει κανείς στην προσωπική του ζωή, πόσο δύσκολο είναι να μοιραστείς την καρδιά σου με τους δικούς σου ανθρώπους. Γι’ αυτό και η Εκκλησία χρησιμοποιεί πνευματικά μέσα για να ανοίξει την καρδιά του ανθρώπου».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

«Τέτοια όμορφα χωριά αποτελούν πνευματικές κυψέλες, όπου μπορεί κανείς να ζήσει την κοινότητα, την μοιρασιά και την συνδημιουργία.

Όταν κανείς μοιράζεται μεγαλώνει η καρδιά του. Όταν κανείς ανοίγει τον εσωτερικό του κόσμο και στους άλλους βιώνει αυτό που στην Εκκλησία ονομάζεται συγχώρεση.  Η συγχώρεση δεν είναι μία παθητική στάση, αλλά είναι ένα άνοιγμα καρδιάς όπου χωράει και ο άλλος, όπου μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του, να συνυπάρξουμε.

Εύχομαι η σύναξη των Αγίων Αποστόλων να αποτελέσει για εμάς έμπνευση, ώστε και εμείς να μαζευόμαστε για να είμαστε συναθροισμένοι στον ίδιο τόπο, αλλά να συνυπάρχουμε δημιουργικά και προοδευτικά,  νοιαζόμενοι πολύ απλά ο ένας για τον άλλο. Όποιος νοιάζεται για τον άλλο, νοιάζεται για τον εαυτό του. Όποιος ενδιαφέρεται για τον αδύνατο γίνεται πραγματικά δυνατός. Όποιος πτωχεύει για τον πένητα, γίνεται πραγματικά πλούσιος».

Ακολούθως στην γραφική αυλή του Ναού με την καταπληκτική θέα ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευλόγησε τους άρτους και ελ μέρους των κατοίκων του χωριού προσεφώνησε και καλωσόρισε ο εξυπηρετών Εφημέριος του χωριού π. Ιωάννης Σουφλερός και η Πρόεδρος του χωριού κ. Ιωάννα Αντωνίου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Βουλευτής ΚΚΕ Αθηνών κ. Αθανάσιος Παφίλης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Πίτσι, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, Διοικητής του Α.Τ. Μακρακώμης Γεώργιος Σταθοκώστας, η Πρόεδρος του χωριού κ. Ιωάννα Αντωνίου, καθώς και αρκετοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή.Φωτογραφίες από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι. Μ.
(*) Σε διαδικτυακό φιλολογικό και θεολογικό μνημόσυνο αφιερωμένο στον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, με αφορμή την συμπλήρωση 6 μηνών από της εις Κύριον εκδημίας του, συμμετείχε, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιουνίου.

    Την Εσπερίδα διοργάνωσε το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και προνοία της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

     Την εκδήλωση χαιρέτισαν  η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, η Α. Θ. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς και Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Την παρουσίαση του διαδικτυακού φιλολογικού και θεολογικού μνημοσύνου είχε ο κ. Κυριάκος Μωυσίδης, πτυχιούχος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και απόφοιτος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας.

     Το διαδικτυακό Μνημόσυνο μεταδόθηκε από την εφαρμογή zoom meeting και από το YouTube της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

(*)Η ΙΕΡΑ ΣΥ­ΝΟ­ΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚ­ΚΛΗ­ΣΙ­ΑΣ ΤΗΣ ΕΛ­ΛΑ­ΔΟΣ και συγκεκριμένα η ειδική συνοδική επιτροπή πολιτιστικής ταυτότητας με Δελτίο Τύπου μας ενημερώνει ότι

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι επετειακές και εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Τηρούνται πάντοτε τα απαιτούμενα μέτρα προφυλάξεως κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στις 29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων συνδιοργανώνει και συμμετέχει στο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, το οποίο διοργανώνεται από τον Δήμο Μουζακίου Καρδίτσης. Το πλήρες Πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο: www.ekklisia1821.gr.

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου έως και την Κυριακή 4 Ιουλίου, η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης συνδιοργανώνει με τον Δήμο Λευκάδος και τοπικά σωματεία το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Εδώ απ’ όπου ξεκίνησαν όλα - Στου Μαγεμένου 1807». Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.ekklisia1821.gr.

Το τριήμερο 2 έως 4 Ιουλίου, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο Δήμος Καλαβρύτων και η Παγκαλαβρυτινή Ένωση διοργανώνουν διήμερο επιστημονικό συνέδριο για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το συνέδριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων (αίθουσα «Πέτρινο»), ενώ την επομένη, Κυριακή 4 Ιουλίου, στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, θα γίνει εορτασμός της επετείου της νικηφόρας μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου, στις 24 Ιουνίου 1827.

Το Σάββατο 3 Ιουλίου, η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας διοργανώνει Ημερίδα για τη Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και τον Ξεσηκωμό του 1821. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στο υπαίθριο Θέατρο του Αργοστολίου. Θα επακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα του συγκροτήματος «Εν Χορδαίς» με δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Επανάσταση του 1821.

Η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος συνεχίζει το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων. Στις 11:00 π.μ. θα ψαλεί Δοξολογία στο  ιστορικό Εξωκκλήσιο της Παναγίας των Βλαχερνών στον Κάμπο της Λευκάδος, όπου ορκίσθησαν επί του Ιερού Ευαγγελίου από τον Μεγάλο Πρωτοπαπά Ζαχαρία Μοντεσάντο οι Φιλικοί και οι οπλαρχηγοί της Δυτικής Στερεάς, Ηπείρου και Λευκάδος την Κυριακή των Απόκρεω, 30 Ιανουαρίου 1821.

Την Κυριακή 4 Ιουλίου, η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης τελεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού Λευκάδος, όπου θα γίνει και η προσκύνηση του Ευαγγελίου των Φιλικών. Στη συνέχεια, στις 12:00 μ.μ., θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων και εορταστική εκδήλωση στη θέση «Μαγεμένου», στην περιοχή της Νικιάνας, όπου συναντήθηκαν οι κλεφταρματολοί με τον Ιωάννη Καποδίστρια και Αρχιερείς το 1807, προκειμένου να οργανώσουν την άμυνα της Λευκάδας κατά την πολιορκία της από τον Αλή Πασά.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των συμμετεχόντων στην πυρπόληση τουρκικού πολεμικού πλοίου από τον Παπανικολή στις 27 Μαϊου 1821. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρωτοπρ. Αθανάσιο Γιουσμά με θέμα: «Από την κατάληψη της Λέσβου από τους Τούρκους μέχρι την πυρπόληση του τουρκικού δικρότου στην Ερεσσό Λέσβου το 1821».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FacebookTwitterInstagram, Youtube (@ekklisia1821).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

(*) Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη  εορτάσθηκε η Ιερά μνήμη των αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων Ιατρών των εν Ρώμη όπως προαναφέραμε στην πανηγυρίζουσα ενορία στο Νεοχώρι Δομοκού όπου τελέσθηκε αρχιερατική Θεία λειτουργία, στην ομώνυμη Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή στην Αταλάντη καθώς και στις πανηγυρίζουσες ενορίες των Αγίων Αναργύρων στις Θερμοπύλες, στη Γλύφα και στο χωριό Λεύκα.

 (*) Η Εκκλησία μας εορτάζει αύριο Παρασκευή 2 Ιουλίου τά καταθέσια τής τιμίας εσθήτος τής παναγίας θεοτόκου εν βλαχέρναις.Στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων λόγω του Ιερού παρεκκλησίου της Παναγίας των Βλαχερνών. Ο Ναός αυτός βρίσκεται λίγα μετρά πιο μακρυά από το μοναστήρι εκεί όπου τη νύχτα φωτίζει ο μεγάλος σταυρός. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού σήμερα στις 7:15 θα αρχίσει η λιτανεία της εικόνος από το μοναστήρι στο παρεκκλήσιο στο οποίο θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αγιασμό του λούσματος των Βλαχερνών και αρτοκλασία. Αύριο στις 8 το πρωί θα άρχισε στο παρεκκλήσιο ο Ορθρος και θα ακολουθήσει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.Ακολούθως θα γίνει λιτανευτική επιστροφή της Ιεράς εικόνος στη Μονή.

(*) Ιερό Μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής των ιερομονάχων που διακόνησαν κατά καιρούς στην Ιστορική Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Παλαιοχωρίου Σπερχειάδος,θα τελεσθεί την Κυριακή 11 Ιουλίου στο καθολικό του μοναστηριού μετά τη Θεία Λειτουργία. Αυτή είναι μια ευλογημένη συνήθεια των κατοίκων του χωριού την οποία τελούν κάθε χρόνο μια Κυριακή πριν την πανήγυρι του μοναστηριού. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Συνεχίζουμε το δελτίο μας με ένα δελτίο τύπου που μας απέστειλε ο περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. 40 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσε στην έδρα της, στην “καρδιά της Ελλάδας”, επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει αυτό το ιστορικό γεγονός, αλλά και για να ανοίξει περαιτέρω το διάλογο για την Ευρώπη που μας αξίζει και οραματιζόμαστε!

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Γραφείο του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, όπως επίσης και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος. Ομιλίες  απηύθυναν κατά σειρά οι ακόλουθοι και τόνισαν μεταξύ άλλων:

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αν. Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα: «Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η οικονομική μας ασπίδα ή το εργαλείο μέσα από το οποίο είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει. Δεν είναι μόνο το οικονομικό και ιδεολογικό μας καταφύγιο. Είναι επίσης το καταφύγιο ασφαλείας μας. Είναι ένας χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας, τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε ως ισχυρό.

 

»Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει στις αγορές, δανείζεται στο όνομά της και μοιράζει αυτό το δανεισμό αναλογικά στα κράτη- μέλη, χωρίς αυτό να επηρεάζει το προφίλ του χρέους μας. Αυτό δεν γινόταν στο παρελθόν και αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν προς τρεις κατευθύνσεις: την Πράσινη Ανάπτυξη, την Ψηφιακή Μετάβαση και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

 »Μέσα από το διάλογο, που ανοίγουμε, προσπαθούμε να δώσουμε φωνή στους πολίτες, αλλά, πάνω απ' όλα, να αγκαλιάσουμε τους νέους, γιατί εκεί που πάσχουμε είναι τελικά στη συμμετοχή των νέων με ισχυρή φωνή στα πολιτικά πράγματα. Πρέπει να ακούσουμε πολύ περισσότερο τις ανησυχίες τους, όπως για το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Και περιμένουμε να ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες τους για την Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζουν».

 v  Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών: «Η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα βρίσκει τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισχυρές, πιο αλληλέγγυες, πιο πλούσιες σε εμπειρίες από την κοινή πορεία, τις επιτυχίες, τις δοκιμασίες και τα λάθη που έγιναν σε αυτό το διάστημα. Ο απολογισμός είναι, αναμφίβολα, θετικός, δικαιώνοντας την οραματική, στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να διασφαλίσει την προσχώρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την πεποίθηση ότι “το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενοποίησή της, και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ενωμένη Ευρώπη”.

»Τα οφέλη από τις τέσσερις δεκαετίες βηματισμού εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου είναι πολύ μεγαλύτερα από τα κόστη. Το παίγνιο αποδεικνύεται θετικού αθροίσματος. Πλέον, χρέος μας είναι να συμμετέχουμε ενεργά και δημιουργικά, στην περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προασπίζοντας βεβαίως πάντα τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των πολιτών της. Αυτό ακριβώς πράττει η σημερινή Κυβέρνηση, έχοντας ενισχύσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στα δύο χρόνια της θητείας της. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Η συμπλήρωση 40 χρόνων, από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, μας θυμίζει τη λαμπρή όσο και ισχυρή πολιτική βούληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ενέταξε και τυπικά την πατρίδα μας στον φυσικό της χώρο. Στη Δύση!

 »Θυμίζει τα αναρίθμητα αναπτυξιακά έργα και τις κοινωνικές δράσεις, που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζει, όμως, και την τεράστια διαχρονική υστέρηση σε πόρους για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λόγω της γνωστής στατιστικής στρέβλωσης. Σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, αποκαταστήσαμε την αδικία. Εξασφαλίσαμε για την Περιφέρειά μας, από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου χρηματοδότηση 403.000.000€, υπερδιπλάσια της προηγούμενης περιόδου, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική της διάχυση στη Στερεά Ελλάδα.

»Η Ευρώπη κατά καιρούς μας έχει στενοχωρήσει, ή και απογοητεύσει. Κι εμείς αυτήν. Αλλά μας έχει ωφελήσει πολλαπλά. Γιατί ανήκουμε σε αυτήν και αυτή σε εμάς. Και είναι ευθύνη όλων μας, να μαχόμαστε για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο αλληλέγγυα, πιο συμπεριληπτική. Για μια Ευρώπη πιο συνεκτική. Για μια Ευρώπη που μας αξίζει».

Η Φωτεινή Ασδεράκη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Έδρας Jean Monnet  και Πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας & Άμυνας, ανέλαβε να:

-      Συνοψίσει την πορεία της χώρας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-      Τονίσει τις άμεσες και ευεργετικές επιπτώσεις στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την εκδήλωση παρακολούθησε δια ζώσης ευάριθμο πλήθος κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών του α΄ και του β΄ βαθμού, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του τόπου και πολιτών, προκειμένου να τηρηθούν τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Πολλοί περισσότεροι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ομιλίες μέσω του διαδικτύου, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, φιλοξενήθηκε η φωτογραφική έκθεση για τα 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, που περιλαμβάνει τους μεγάλους σταθμούς και τα κεντρικά πολιτικά πρόσωπα από την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τις επίσημες σελίδες στο Facebook του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως και από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (pste.gov.gr).

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness