165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2146

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 28 Ιούλιος, 2021

Τετάρτη 28 Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της οσίας Ειρήνης ηγουμένης της μονής του Χρυσοβαλάντου. τη μνήμη των αγίων ενδόξων <<Αποστόλων>> και Διακόνων, Προχόρου προστάτου της εκκλησίας Νικομηδείας, Νικάνορος,Τίμωνος επισκόπου Βόστρων και Παρμενά.Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ακακίου του εν Μιλήτω, Δροσίδος και Ευσταθίου του εν Αγκύρα και του μάρτυρος Αυξεντίου του εν λαοδικεία Φρυγίας.Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου νεομάρτυρος Χριστοδούλου, του Κασσανδρινού ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1777 και του οσίου Παύλου του Ξηροποταμινού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Στα Καμένα Βούρλα, στο Ραχούτειο Γηροκομείο Λαμίας, στο Κλωνί και στην Εκκάρα Δομοκού βρέθηκε το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με αφορή την εορτή του Αγίου και ιαματικού Παντελεήμονος.

 (*) «Η ζήλια και ο φθόνος κατατρώγει την ψυχή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος που φθονεί σημαίνει ότι δεν ξέρει να χαίρεται, δεν ξέρει να γεμίσει τη ζωή του με νόημα και προτιμά να την αδειάζει με τη συκοφαντία  και την καταλαλιά» ανέφερε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος στον λαμπρό εορτασμό που τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στα Καμένα Βούρλα.

 (*) Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Νικολάου,     τέλεσε χθες ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στις 17:30 μ.μ. την ώρα που αιφνίδια στις 27 Ιουλίου του 2019 ο μακαριστός Μητροπολίτης παρέδιδε την ψυχή του στα χέρια του Θεού, ευχόμενος για την ανάπαυση της ψυχής του.

(*) Τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς Στυλίδος θα εγκαινιάσει το Σάββατο 31 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Η κατάθεση των ιερών λειψάνων θα γίνουν την Παρασκευή στις 19:00 μ.μ και θα ακολουθήσει Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  

(*) Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της Φθιώτιδας βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το διήμερο 26 & 27 Ιουλίου για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος.

          Αρχικά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στο Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, σε ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά ιδρύματα της πόλεως.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προστασία του Αγίου Παντελεήμονος, στους φιλοξενουμένους γέροντες και γερόντισσες του ιδρύματος, αλλά και ιδιαίτερα σε όλους τους   εργαζομένους και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους οποίους για ακόμη μία φορά ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την άοκνη, ανιδιοτελή και γεμάτη αγάπη προσφορά τους.

          Ο κ. Συμεών υπογράμμισε ότι μία πόλη και ένας λαός δείχνει την ταυτότητα του και τον πολιτισμό του με τον τρόπο που φέρεται στους ευάλωτους λόγω ηλικίας και ασθενειών συνανθρώπους μας.

          Ο παριστάμενος Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος κατέθεσε με συγκίνηση την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος εκ μέρους όλων των Δημοτών της πόλεως Λαμίας χαρακτηρίζοντας το έργο που επιτελεί η Μητρόπολη με στοργή και αγάπη στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ως ένα έργο πολύ σπουδαίο, το οποίο γεννά ελπίδα για το μέλλον, αλλά και σιγουριά για το Δήμο, ότι οι γέροντες και οι γερόντισσες βρίσκονται σε καλά χέρια.

          «Είναι χαρά και τιμή για εμένα προσωπικά και τον Δήμο που εκπροσωπώ που βρίσκομαι σήμερα εδώ και θέλω να καταθέσω ότι όντως εδώ υπάρχει πολιτισμός, γιατί το επίπεδο πολιτισμού του Δήμου μας, κρατιέται σε αυτή την στάθμη, γιατί υπάρχουν τα ιδρύματα της Μητροπόλεως και ειδικότερα αυτό το ίδρυμα της πόλεως Λαμίας. Αισθανόμαστε ασφαλείς στον Δήμο,  διότι ο Σεβασμιώτατός μας κ. Συμεών λειτουργεί άψογα τέτοιου είδους ιδρύματα, που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στους συμπολίτες μας».

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κλωνί Σπερχειάδος, όπου χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον ερημικό γραφικό Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος της ομωνύμου διαλελυμένης Ιεράς Μονής, σε ένα τόπο προσευχής, δακρύων και ησυχίας», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στην «πληγή» της διάλυσης των Ιερών Μονών, τα οποία έκλεισαν με διάταγμα της Αντιβασιλείας.

          «Σε μία εποχή, που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αντί να κοιτάξουμε να επουλώσουμε πληγές, να διδαχθούμε από το παρελθόν και να διορθώσουμε λάθη, όπως ήταν η βίαιη διάλυση εκατοντάδων μονών, έρχονται σήμερα οι δασικοί χάρτες για να εξαφανίσουν την ελάχιστη εναπομείνασα μοναστηριακή γη, αλλά και να θέσουν σε αμφισβήτηση τις ιδιοκτησίες των πτωχών ανθρώπων».  

          Χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τον πανηγυρίζοντα Ναό της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).

          Στο κήρυγμα του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε σε μία μεγάλη  κακία, στο πάθος του φθόνου, κάτι που έλειπε μεν από την προσωπικότητα του Αγίου Παντελεήμονος, ήταν όμως διάχυτο στους εχθρούς του και το οποίο έγινε η αιτία για να οδηγηθεί ο Άγιος στο μαρτύριο.

            «Ο  Άγιος Παντελεήμων γεύθηκε τον φθόνο από τους ανθρώπους της εποχής του, από τους συνανθρώπους του και αυτός ο φθόνος γέννησε τη συκοφαντία,  γέννησε την κατάκριση,  γέννησε την διαβολή,  γέννησε τη δολοπλοκία,  την πονηριά και αυτός ο φθόνος τον οδήγησε κατηγορούμενο και αυτός ο φθόνος τον οδήγησε στο θάνατο .

              Πολλές φορές είναι καλά κεκρυμμένος με επικάλυμμα αρετής,  πολλές φορές ακόμα και ο θαυμασμός ενός ανθρώπου προς το πρόσωπό μας μπορεί από κάτω να κρύβει στρώματα φθόνου.

              Θέλει πολύ μεγάλη αρχοντιά να μπορέσεις να αναγνωρίσεις  την αξία του άλλου ανθρώπου. Θέλει αξιοπρέπεια, εσωτερική ισορροπία,  καλλιέργεια για να μπορέσεις  να παραδεχθείς ότι κάποιος άλλος έχει χαρίσματα που εσύ δεν έχεις, ότι κάποιος άλλος είναι πιο ικανός από εσένα. Θέλει πολύ μεγάλη καλλιέργεια και πνευματική ισορροπία για να μπορέσουμε να  διαχειριστούμε τα χαρίσματα των άλλων.

            Η ζήλια και ο φθόνος κατατρώγει την ψυχή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος που φθονεί σημαίνει ότι δεν ξέρει να χαίρεται, σημαίνει ότι δεν ξέρει να απολαμβάνει, σημαίνει ότι δεν ξέρει πραγματικά να γεμίσει τη ζωή του με νόημα και προτιμά να την αδειάζει με τη συκοφαντία  και την καταλαλιά.

                 Πόσο οδυνηρό είναι αυτό το συναίσθημα και πόσο δύσκολο είναι να το διαχειριστεί αυτός που το εισπράττει! Πόση δύναμη θέλει,  να μπορέσει να κλείσει τα αυτιά του, να περιφρονήσει, να αδιαφορήσει και κυρίως να κοιτά μπροστά.  Αυτό είναι ένα μεγάλο άθλημα και καλούμεθα από το μεγάλο Αθλητή τον Άγιο Παντελεήμονα να πάρουμε δύναμη να μη σταματήσουμε,  να μην κάνουμε πίσω, να προχωράμε μπροστά, έστω κι αν κάποιοι,  λίγοι πολλές φορές,  δεν έχει σημασία,  μπορεί να πετροβολούν. Αν και ξέρουμε πολλές φορές ότι ένα πετραδάκι  καμιά φορά μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από μία κοτρόνα. Αν  όμως πραγματικά αγαπάμε το Θεό,  για τα χαρίσματα που  μας έχει δώσει, για τις δυνατότητες που μας έχει δώσει,  οφείλουμε να προχωράμε μπροστά».

                   Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετέβη στην Εκκάρα Δομοκού όπου στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος χοροστάτησε στον μεθέορτο Αρχιερατικό Εσπερινό και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

                     Στο κήρυγμά του στην Εκκάρα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην «δύναμη της αγάπης του Αγίου Παντελεήμονος, την οποία έστρεψε απόλυτα προς τον Θεό και προς τον αδύναμο άνθρωπο».

                Μετά τον Εσπερινό, παρουσία του κ. Συμεων πραγματοποιήθηκε η 30η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Ολοκαυτώματα θυσίας στο βωμό της Ελευθερίας».

                   Προτού να μεταβεί στην Εκκάρα Δομοκού ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέβηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, εκεί που αναπαύεται ο μακαριστός προκάτοχός του Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος, όπου στις 17:30 μ.μ. την ώρα που αιφνίδια στις 27 Ιουλίου του 2019 ο μακαριστός Μητροπολίτης παρέδιδε την ψυχή του στα χέρια του Θεού και συμπροσευχομένου του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη,  και άλλων κληρικών,  της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γερόντισσας Ιωάννας της Ιατρού και της Ιεράς Αδελφότητος και με την παρουσία του Αντιδημάρχου Λαμιέων κ. Δημητρίου Μπεσλεμέ και λίγων πιστών, ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Νικολάου, ευχόμενος για την ανάπαυση της ψυχής του.

                   Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης,  οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης και  Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Φρούραρχος Λαμίας και Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, Αντιδήμαρχοι και των Δημοτικών Συμβουλίων και τεσσάρων Δήμων, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

  (*) Ας δούμε τώρα ποιο είναι το Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών έως τη 1η Αυγούστου2021  

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

11:00 π.μ. Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

18:00 μ.μ. Ποιμαντικές επισκέψεις σε Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος

Το βράδυ ο Σεβασμιώτατος μετά από πρόσκληση του Δήμου λαμιέων θα παραστεί στην εκδήλωση  «Γέφυρα πολιτισμού: η γιορτή που μας ενώνει» στον πεζόδρομο του Γοργοποτάμου που οδηγεί στην ιστορική γέφυρα.

 Πέμπτη 29  Ιουλίου 2021

09:30 π.μ. Υποδοχή των κατασκηνωτριών της 4ης Κατασκηνωτικής Περιόδου στο Κατασκηνωτικό Κέντρο “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούργιο Λοκρίδος

17:30 μ.μ. Αγιασμός για την έναρξη της 4ης Κατασκηνωτικής Περιόδου στο Κατασκηνωτικό Κέντρο “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούργιο Λοκρίδος (μόνο για τα παιδιά και το προσωπικό της Κατασκήνωσης)

19:00 μ.μ. Ποιμαντική επίσκεψη στην Μακρυρράχη Δομοκού. Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια Αγιασμός νέου μουσειακού τμήματος. 

 Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και  Θεία Λειτουργία στο Κατασκηνωτικό Κέντρο “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούργιο Λοκρίδος (μόνο για τα παιδιά και το προσωπικό της Κατασκήνωσης)

19:00 μ.μ. Κατάθεση των Ιερών Λειψάνων στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς Στυλίδος και εν συνεχεία ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων του Ναού.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 

06:00 π.μ.  Όρθρος και ακολούθως η τελετή των Εγκαινίων του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς Στυλίδος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

       Εν συνεχεία η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί της καθιερωθείσης Αγίας Τραπέζης.

 (τηλεοπτική - ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

18:00 μ.μ. Μυστήριο Βαπτίσεως στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος

19:00 μ.μ. Αναστάσιμος Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Υπάτης και στη συνέχεια τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του λογίου Ιερέως και διδασκάλου του Γένους και Φιλικού παπα-Ζαχαρία Αινιάνος. 

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λογγού Λοκρίδος. Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Εφημερίου π. Χρήστου Παναγιώτου.

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

19:00 μ.μ. Έναρξη Ιερών Παρακλήσεων. Ακολουθία του  Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ναό  (Παναγίας) Κοιμήσεως της Θεοτόκου πρώην Κοιμητηρίου Μακεδόνων Αταλάντης  και επιμνημόσυνη δέηση. Εκδήλωση του Δήμου Λοκρών για τον αγωνιστή οπλαρχηγό Αγγελή Γάτσο στον περιβάλλοντα χώρο της Εκκλησίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης, μετά από παραγγελία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εορτασμό των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζει σε περιοδεία, σε περισσότερους από 25 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, την παράσταση “Υλικό Καποδίστριας”, μια θεατρική σύνθεση του Γιάννη Μαργαρίτη, σε σκηνοθεσία του ιδίου.

Η παράσταση διερευνά με σύγχρονο και απόλυτα θεατρικό τρόπο την άγνωστη σε πολλούς προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, τον οποίο ο λαός αγάπησε σαν πατέρα, την επίδραση της προσωπικότητας και του έργου του σε όλη την Ευρώπητον μεγάλο του έρωτα με την Ρωξάντρα Στούρτζα, αλλά και τις πολιτικές του παρακαταθήκες.

Η παράσταση ξεκίνησε από το Κάστρο Καλαμάτας στις 3 & 4 Ιουλίου, παρουσιάστηκε στην Πελοπόννησο και ανεβαίνει στη Στερεά Ελλάδα, πριν συνεχίσει την περιοδεία της ξανά στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και την Αττική για να επανέλθει στη Φθιώτιδα στις 3 Σεπτεμβρίου στα Θερμοπύλεια 2021, στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών. Οι παραστάσεις στο θερινό θέατρο της Λαμίας, στις 29 & 30 Ιουλίου θα διεξαχθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό της πόλης στις 9:30 το βράδυ. Τον Σεβ Μητροπολίτης μας στην παράσταση θα εκπροσωπήσει ο  ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας, Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...