165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2155

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 23 Αύγουστος, 2021

Δευτέρα 23 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας ενδόξου ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Εορτάζουμε τη μνήμη των αγίων ενδόξων ιερομαρτύρων Ειρηναίου επισκόπου Σιρμίου και Ειρηναίου του διαδόχου των αποστόλων και επισκόπου Λιώνος.

Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Λούπου  και Ποθεινού επισκόπου Λουγδούνου, του αγίου Αντωνίου επισκόπου Σάρσης και του οσίου Χαραλάμπους του Νεοφανούς.

Εορτάζουμε τη μνήμη των εν Θράκη αγίων 38 μαρτύρων  και ετέρων δέκα αγίων μαρτύρων εν ξίφει τελειωθέντων.

Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Καλλινίκου πατριάρχου Κων/πόλεως, Νικολάου του Σικελιώ­του ο οποίος ασκήτευσε στο όρος Νεοτάκου της Ευβοίας και Γερασίμου του εν Κεφαλληνία.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Στους λαμπρούς εορτασμούς που τελέσθηκαν προς τιμήν της Παναγίας μας στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσσού μετείχε χθες και σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατόπιν αδελφικής προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

(*)Στην ευεργετική παρουσία των πειρασμών στην ζωή μας αναφέρθηκε στο κήρυγμά του χθες Κυριακή ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας τονίζοντας ότι η πνευματική ζωή δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, δεν είναι ένας βίος ανθόσπαρτος, αλλά «στενή και τεθλιμμένη η οδός η άγουσα εις την ζωήν». 

(*) Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρη τελέσθηκε το περασμένο Σάββατο μέσα σε κλίμα κατανύξεως και συγκίνησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό λαμίας. Του Ιερού μνημοσύνου προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

(*) Την Πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη στην Ενορία των Ξυλικών πραματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Στον πατρικό του λόγο προς τους ιερείς και τους κατοίκους του χωριού επεσήμανε την αξία που έχουν τα όμορφα χωριά της Ελληνικής υπαίθρου και έδωσε για ακόμη μία φορά μήνυμα ενότητος και αγάπης.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί αύριο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις Εργατικές Κατοικίες Ν. Μαγνησίας Λαμίας. Θα ακολουθήσει στις 11:00 π.μ. η  37η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Διδάχος του Γένους», στο ενορικό Πνευματικό Κέντρο.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Να γίνουμε παιδιά της Παναγίας. Η Παναγία είναι το κατεξοχήν παράδειγμα συνεργασίας Θεού και ανθρώπου. Μονάχα με συνεργασία και ενωμένοι θα νικήσουμε, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών από το ευλογημένο ανάκτορο της Κυράς της Ρούμελης, το Μοναστήρι  της Παναγίας της Προυσσιώτισας στα ορεινά βουνά της Ευρυτανίας, όπου προηξήρχε της Ιεράς Πανηγύρεως το διήμερο 22 & 23 Αυγούστου κατόπιν ευγενικής αδελφικής προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

          Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και την συνοδεία του υπεδέχθησαν με περισσή αγάπη ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος, οι Πατέρες της Αδελφότητος και Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου.  

          Το Ιερό Αναλόγιο εκόσμησε και τις δύο ημέρες Χορός Αγιορειτών Πατέρων υπό την καθοδήγηση του Γέροντος Αντύπα του Ιβηρίτικου κελλιού της Αγίας Άννης.

          Τον Χοροστατούντα Μητροπολίτη μας κ. Συμεών στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό προσεφώνησε ο Άγιος Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο οποίος και με λόγια αδελφικής ειλικρινούς αγάπης και σεβασμού τον ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή στο κάλεσμα του και τον παρεκάλεσε να απευθύνει την πατρική του διδαχή προς τους παρισταμένους πιστούς, οι οποίοι από κάθε γωνιά της Ελλάδος είχαν κατακλείσει τους χώρους της Μονής για να αποτίσουν τιμή και σεβασμό στην Μητέρα Παναγία την Προυσιώτισσα, αλλά και σε όσους παρακολουθούσαν τον Εσπερινό μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας,  ο οποίος και τις δύο ημέρες σενδέθηκε με το Μοναστήρι και μετέδωσε τις Ιερές Ακολουθίες,  αλλά και σε όσους μέσω του διαδικτύου παρακολουθούσαν ζωντανά τον Εσπερινό.

          Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο που του έδωσε αυτή την ευκαιρία να βρεθεί και εκείνος ταπεινός προσκυνητής στην Χάρη της Κυράς της Ρούμελης και αναφέρθηκε στο υπερευλογημένο  πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου για την τιμή και την θέση της μέσα στην Εκκλησία και στην συνείδηση των Ορθοδόξων όπως εδογμάτισαν οι Άγιοι Πατέρες στην Γ Οικουμενική Σύνοδο και παρέδωσαν σε όλους εμάς τους σύγχρονους Χριστιανούς.

          «Είναι Μάνα η Παναγία, Μάνα όλων μας και εμείς είμαστε παιδιά της. Η Παναγία είναι το κατεξοχήν παράδειγμα συνεργασίας Θεού και ανθρώπου. Μονάχα με συνεργασία και αν μείνουμε ενωμένοι θα νικήσουμε.

          Βρισκόμαστε σε ένα χώρο Ιστορικό και πολύ ευλογημένο και μάλιστα τώρα που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, να βροντοφωνάξουμε την αλήθεια. Το ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ελεύθεροι το οφείλουμε μονάχα στην Παναγία. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης εδώ σε αυτό το Μοναστήρι και στο Εικόνισμα το Ιερό της Παναγίας της Προυσιώτισσας εναπόθεσε τις ελπίδες  του Ελληνικού Γένους. Τα πάντα γύρω μας μαρτυρούν ότι η Παναγία ευλογεί την ενότητα και μονάχα ενωμένοι θα νικήσουμε, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, ενώ οι πιστοί ακατάπαυστα αυθόρμητα χειροκροτούσαν,

          Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προηξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου το οποίο τελέσθηκε με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου του Αγίου Καθηγουμένου π. Ιωαννικίου και άλλων Πατέρων και εκήρυξε τον Θείο Λόγο.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ευλαβών προσκυνητών το Μοναστήρι κατέκλεισαν και πολλοί προσκυνητές από την Φθιώτιδα, ενώ συγκινητική ήταν η προσέλευση των πιστών και κυρίως νέων, οι οποίοι κατέφθαναν με τα πόδια στην Παναγία περπατώντας από διάφορα σημεία του Καρπενησίου πολλά χιλιόμετρα και πολλές ώρες μέσα στα όμορφα Βουνά της ορεινής  Ευρτανίας.

 (*)Μέσα στην περίοδο της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος χθες Κυριακή 22 Αυγούστου ιερούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Ευρυτανίας, στο βόρειο προάστιο της Λαμίας, στον συνοικισμό που κατεξοχήν δημιούργησαν και διαμένουν οι εν Λαμία Ευρυτάνες.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου. 

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας τα δύο αναγνώσματα το Ευγγελικό και το Αποστολικό αναφέρθηκε στην ευεργετική παρουσία των πειρασμών στην ζωή μας. Και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Πολλές φορές στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά κύματα πειρασμών, δυσκολιών, θλίψεων. Πολλές στεναχώριες κυκλώνουν την καρδιά μας, πολλές απογοητεύσεις,  πολλές διαψεύσεις,  πολλές ανατροπές. Πολλά πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε ή τα υπολογίζουμε ή όπως θα μας άρεσαν. Πολλές φορές πληγώνεται ο εγωισμός μας,  πληγώνεται η αυταρέσκεια μας, η εγωπάθεια  μας,  πληγώνεται η ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας και αυτά τα ραπίσματα πονάνε, κοστίζουν και είναι ένα αλάτι πάνω σε μία πληγή, ένα ξύδι πάνω σε μία πληγή. Όμως ο πόνος και ο πειρασμός πολλές φορές είναι ένα μεγάλο σχολείο για τον άνθρωπο.  Οι μαθητές πριν από το μεγάλο βήμα να εξαπλωθούν στα έθνη,  στα πέρατα της οικουμένης έπρεπε να περάσουν αυτή την δοκιμασία,  έπρεπε να ακούσουν φοβερή κουβέντα από το Χριστό, πολύ σκληρή. Που εμείς αν  αυτή τη στιγμή ερχόταν ο Χριστός και μας την έλεγε σε μας, το πιθανότερο ήταν να αντιδρούσαμε,  να θεωρούσαμε ότι μας προσβάλλει,  να θεωρήσουμε ότι μας θίγει , θίγει την θρησκευτικότητα  μας,  την ευλάβεια μας , την ευσέβεια μας την πνευματικότητα μας. Ο Χριστός έρχεται και αποκαλεί  τους μαθητές ολιγόπιστους. Δεν υπάρχει πιο σκληρό πράγμα να είσαι μαθητής του Χριστού, να είσαι χριστιανός και να ακούς από τον ίδιο το Θεό σου και Πατέρα, να σου λέει ότι είσαι ολιγόπιστος. Όμως έπρεπε να ακούσουν αυτή την κουβέντα για να προβληματιστούν,  για να καταλάβουν ότι η πνευματική ζωή δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, δεν είναι ένας βίος ανθόσπαρτος, αλλά «στενή και τεθλιμμένη η οδός η άγουσα εις την ζωήν». 

         Στη ζωή μας πολλές φορές οι μεγαλύτεροι ευεργέτες μας δεν είναι αυτοί,  οι οποίοι μας κολακεύουν,  μας επαινούν, μας λένε ωραία λόγια, φαίνονται καλοί μαζί μας, αλλά πολλές φορές οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της ζωής μας είναι αυτοί οι οποίοι μας μπερδεύουν, μας ταλαιπωρούν, αυτοί οι οποίοι καθημερινά έρχονται εμπόδια μπροστά στα σχέδιά μας, ανατρέπουν τον εγωισμό,  μας αυτοί οι οποίοι αμφισβητούν το αλάθητο,  το οποίο νομίζουμε ότι κατέχουμε, αυτοί που έρχονται να  αμφιβάλλουν για την αυθεντία την οποία έχουμε χτίσει για το πρόσωπό μας και γίνονται πραγματικοί «συνεργοί εν Κυρίω» στον δρόμο της σωτηρίας μας,  έστω και αν δεν το κάνουν με αυτή τη διάθεση και με αυτή την πεποίθηση. 

         Πριν από κάθε μεγάλο βήμα,  προηγείται ένα μεγάλος πειρασμός και δεν υπάρχει μεγάλο έργο μέσα στη ζωή και μέσα στον κόσμο, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε σε οικογενειακό επίπεδο, είτε σε συλλογικό επίπεδο, που να μην αντιμετωπίζει πειρασμούς και δυσκολίες, που να μην υπάρχουν άνθρωποι που να έρθουν να το συκοφαντήσουν,  να τον κατηγορήσουν,  να τον κατακρίνουν να το δουν με καχυποψία και  αμφισβήτηση,  αλλά τότε πραγματικά προχωράει ο άνθρωπος μπροστά πνευματικά.»

         Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε σε δύο κατηγορίες πειρασμών, στους ακούσιους και τους εκούσιους πειρασμούς.

         «Και μεν τους πρώτους πειρασμούς τους ακούσιους,  έρχεται ο άνθρωπος να τους αντιμετωπίσει με την εμπιστοσύνη του στο Θεό και μία ευγνωμοσύνη και για αυτό παρατηρούμε Αγίους της Εκκλησίας μας να ζητούσαν τέτοιους πειρασμούς και μας κάνει εντύπωση, ήθελαν τέτοιες δοκιμασίες για τις έβλεπαν ως ένα δείγμα της αγάπης του Θεού,  φιλοσοφούσαν πάνω σε αυτές,  πάνω σε μία ανατροπή όλης τους  της ζωής, φιλοσοφούσαν για το έωλο και τα άωρο πολλών πραγμάτων.

           Οι πειρασμοί μας προκαλούν να γίνουμε σοφοί, να καταλάβουμε μέσα στους πειρασμούς και να δούμε ποιοι είναι αυτοί που μας αγαπάνε πραγματικά,  γιατί οι αληθινοί φίλοι στις δυσκολίες φαίνονται,  οι αληθινοί φίλοι και οι  αληθινοί άνθρωποι που μας αγαπούν,  θα φανούν όταν όλοι θα μας εγκαταλείψουν, όταν θα μείνουμε μόνοι, όταν θα έχουμε ανάγκη,  όταν θα είμαστε φτωχοί, όταν θα είμαστε κατατρεγμένοι,  ταλαιπωρημένοι,  όταν θα βρεθούμε στο δρόμο,  τότε θα φανεί ποιοι πραγματικά είναι άνθρωποι που μας αγαπούν και μας νοιάζονται και είναι διατεθειμένοι να κάνουν το σπίτι τους δικό μας σπίτι και να μοιραστούν τη ζωή τους,  το φαγητό τους,  την ζεστασιά του σπιτιού  τους την βόλεψή τους.

          Και από την άλλη,  στους εκούσιους πειρασμούς ο άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται, πρέπει να αγωνιζόμαστε,  να αυξάνουμε την πίστη μας στο Θεό,  να προσευχόμαστε καθημερινά στο Θεό και να του λέμε αυτό που λέμε στην Κυριακή προσευχή «μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν» να ταπεινωνόμαστε, να είμαστε προσγειωμένοι και να καταλάβουμε ότι πολλές φορές επιτρέπει ο Θεός κάποιες πτώσεις και κάποιες ανατροπές, προκειμένου να περάσουμε σε ένα άλλο βήμα,  σε μια πιο ουσιαστική σχέση μαζί Του και με τους άλλους ανθρώπους, για να δούμε πραγματικά τον εαυτό μας, την αχίλλειο μας πτέρνα,  τη δυσκολία μας, την πνευματική μας ασθένεια,  αυτό το οποίο χρήζει θεραπείας και  βοήθειας».

              Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

            «Στη φουρτούνα της θαλασσοταραχής των μαθητών ο Κύριος γαληνεύει τα κύματα,  αλλά μας βεβαιώνει συγχρόνως μέσα από τον Απόστολο Παύλο σήμερα όλους εμάς που είμαστε Θεού οικοδομή, Θεού γεώργιον,   μας βεβαιώνει όλους ότι όλων το έργον το «πυρ δοκιμάσει», όλων η αποστολή θα την δοκιμάσει η φωτιά.

           Όταν άνθρωπος δοκιμάζεται από πειρασμό τότε φανερώνεται η αγάπη του Θεού, τότε αυξάνει η πίστη και τότε αποκαλύπτεται το θέλημα του Θεού στη ζωή μας».

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιδήμαρχος Αναπληρωτής του Δημάρχου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Ντούζγος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, τοπικοί φορείς και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων. 

(*)Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις Εργατικές Κατοικίες Ν. Μαγνησίας Λαμίας.

11:00 π.μ. Η   37η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Διδάχος του Γένους», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Εργατικών Κατοικιών  Ν. Μαγνησίας Λαμίας.

18:00 μ.μ. Αγιασμός για την 6η Κατασκηνωτική Περίοδο στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούργιο Λοκρίδος. 

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

18:00 μ.μ. Αγιασμός για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς 2021 – 2022 των ομάδων ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ Κ17 & Κ19 στο γήπεδο της Μ. Βρύσης.

19:00 μ.μ. Αγιασμός της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ν. Φθιώτιδος για τη νέα αγωνιστική χρονιά 2021 – 2022 στον Γοργοπόταμο.

20:30 μ.μ. Εκδήλωση – Παρουσίαση Βιβλίου με θέμα: «Γυναίκες και Επανάσταση 1821. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος» στο ξενοδοχείο «ΓΑΛΗΝΗ» στα Καμένα Βούρλα.

21:30 μ.μ. Η 38η επετειακή εκδήλωση στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος με θέμα: «Στα χνάρια του πατρο-Κοσμά». Θεατρική – Μουσικοχορευτική προσέγγιση.

(*) Σε κλίμα κατανύξεως και συγκίνησης εψάλη το Σάββατο 21 Αυγούστου το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρη επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα ημερών από της αιφνιδίου εκδημίας του.

            Του Ιερού Μνημοσύνου προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αστέριο Χατζηνικολάου, τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, καθώς και από πατέρες της Αδελφότητος, της Ιεράς Μητροπόλεως και τους διακόνους και πλήθους πιστών, πνευματικών τέκνων του π. μακαριστού π. Σεραφείμ.  

            Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).

            Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε μετά από παρότρυνση και ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ο π. Αστέριος, ο οποίος αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή έκανε λόγο για το πώς ο Κύριος μας στάθηκε δίπλα στα πλήθη των ανθρώπων, στους πεινασμένους συνανθρώπους, που τον ακολουθούσαν, ένιωσε την ανάγκη τους και τους φρόντισε, τους έθρεψε με άρτον υλικό και πνευματικό. Εκείνος που είναι «πλουτίζων τα σύμπαντα» τους τροφοδότησε, με θαυμαστό τρόπο πολλαπλασιάζοντας λίγα ψωμιά και κάποια λιγοστά ιχθύδια ανταποκρίθηκε στις σωματικές τους ανάγκες, αλλά και στις πνευματικές τους συνάμα.

Καθώς ο άνθρωπος είναι πρωτίστως ψυχή τους έδωσε τροφή πνευματική. Τους χάρισε και γενικά χαρίζει στους ανθρώπους όχι μόνο τον «επιούσιο άρτο», αλλά και τον λόγο Του, την αλήθεια Του, που αποτελεί άρτο πνευματικό. Επίσης τροφοδοτεί τους ανθρώπους «προσφέροντας εαυτόν», με το Σώμα και το Αίμα Του.

«Αυτός πρέπει να είναι και ο δικός μας τρόπος ζωής, καθώς θα φανερώσουμε ότι είμαστε χριστιανοί γενόμενοι μιμητές Χριστού. Όπως ακριβώς πορεύθηκε στην ζωή του, κατά μίμησιν Χριστού και ο αείμνηστος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος π. Σεραφείμ Ζαφείρης, ως Ιερέας, του οποίου τελούμε σήμερα το 40νθήμερο μνημόσυνο. Ως Ιερέας, ως λειτουργός, ως πνευματικός ο π. Σεραφείμ χόρταινε τα πλήθη των ανθρώπων, που τον πλησίαζαν με τον λόγο του Θεού και το κήρυγμα, με την Θεία Λατρεία, την Θεία Κοινωνία και με το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως».

Ο π. Αστέριος έκλεισε τον λόγο του ζητώντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Συμεών, ώστε να τροφοδοτούνται οι ψυχές όλων μας με τούτο τον πνευματικό άρτο, «τον εκ του ουρανού καταβάντα», τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, ως πρόγευση της Βασιλείας του Θεού.

            Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με συγκίνηση αναφέρθηκε στο πρόσωπο του μακαριστού π. Σεραφείμ και ως το καλύτερο μνημόσυνο στον π. Σεραφείμ χειροθέτησε  πνευματικό τον π. Δημήτριο Ατματζίδη.

υπογραμμίζοντας:

            «Τελέσαμε εδώ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο ενός αδελφού μας, ενός εργάτου του Ευαγγελίου, ενός ευσεβούς τέκνου της Αγιοτόκου Ρούμελης, του αγαπητού μας π. Σεραφείμ, ενός συνάμα εκλεκτού αδελφού της Ιεραποστολικής Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ», της οποίας υπήρξε ένα συνεπές και άξιο μέλος.

            Ανάμεσα στα πολλά, τα οποία έχουμε αναφέρει και θα αναφερθούμε στο μέλλον για τον π. Σεραφείμ, διότι το έργο του είναι πολύ μεγάλο και η αξιολόγησή του και οι καρποί του θα φανούν και στο μέλλον, διότι ο καλός σπορέας όταν ρίχνει τον σπόρο δεν φαίνονται πάντα άμεσα οι καρποί.

            Εισπράττω όλο αυτόν τον καιρό της κοιμήσεως του π. Σεραφείμ,  κυρίως από νέα παιδιά, το καλύτερο μνημόσυνο για εκείνον. Αυτή τη νεολαία που ψάχνει να βρει τον βηματισμό της, ήξερε ο π. Σεραφείμ να την κουμαντάρει πάντοτε δεμένη με την πίστη στο Θεό και την αγάπη στην Πατρίδα.

            Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι η κορυφαία πράξη ενός πνευματικού πατέρα μέσα από το Μυστήριο της Εξομολογήσεως είναι να προσφέρει Ιερείς μέσα στην Εκκλησία και γι’ αυτό η πιο υπεύθυνη πράξη για έναν εξομολόγο είναι η συμμαρτυρία.

            Ο π. Σεραφείμ όλα αυτά τα χρόνια που υπήρξε κληρικός και πνευματικός έδωσε μονάχα μία συμμαρτυρία στις 13 Οκτωβρίου του 2014, την οποία κρατώ στα χέρια μου και είναι πολύ συγκινητικό. Την συμμαρτυρία αυτή την έδωσε στον π. Δημήτριο Ατματζίδη, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Τύπου, ΜΜΕ, Ραδιοφωνικού Σταθμού και Μέσων Κοινωνικής Δικτυώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμία και θα ήθελα σήμερα, ως το καλύτερο μνημόσυνο στον π. Σεραφείμ να χειροθετίσω  πνευματικό τον π. Δημήτριο γιατί αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή στον π. Σεραφείμ.

            Το Άξιος που αναφώνησαν οι παρευρισκόμενοι Πατέρες και πιστοί ήταν ένα ακόμη δυνατό Άξιος στην μνήμη και στο σπουδαίο Ιεραποστολικό και Πνευματικό έργο που επιτέλεσε για 23 χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ο π. Σεραφείμ.

Χθες το πρωί, Κυριακή 22 Αυγούστου στον Ιερό Ναό των Αγίων Αθανασίου και Παντελεήμονος στις Κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Εστίας στο Ελευθεροχώρι, με ευχή του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος τέλεσε την Θεία Λειτουργία για τα παιδιά που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για το μακαριστό π. Σεραφείμ.

(*)Συνεχίζει τις περιοδείες του στα μικρά χωριά απ’ άκρου εις άκρον της Φθιώτιδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να ευλογήσει πατρικά και να γνωρίσει έναν προς έναν τους κατοίκους τους.

 Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στο όμορφο ορεινό χωριό της Λοκρίδος Ξυλικοί της Δημοτικής Ενότητος Αμφικλείας.

          Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισαν με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη οι ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας  με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αμφικλείας και Εφημέριο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Αμφικλείας π. Διομήδη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος και κατάγεται από τους Ξυλικούς, οι τοπικοί Άρχοντες και οι κάτοικοι.

          Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Ξυλικών,  ο οποίος πολλές δεκαετίες στερείται εφημερίου τελέσθηκε δέηση επί τη ευλογητή παρουσία του Σεβασμιωτάτου και επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του κ. Συμεών.

          Τον κ. Συμεών προσεφώνησε εγκαρδίως ο π. Διομήδης και εκ μέρους όλων τον καλωσόρισε στο μικρό χωριό τους.

          Ο π. Διομήδης μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι από της ενθρονίσεως του ο Σεβασμιώτατος στον Ιστορικό Θρόνο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στις 16 Νοεμβρίου 2019, έχει επισκεφθεί επίσημα την περιοχή της Αμφίκλειας ήδη 33 φορές!!.

       Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αφού ευχαρίστησε τον π. Διομήδη για την υποδοχή και τα καλά του λόγια, απηύθυνε τον πατρικό του λόγο προς τους ιερείς και τους κατοίκους του χωριού επισημαίνοντας την αξία που έχουν τα όμορφα χωριά της Ελληνικής υπαίθρου,  δίδοντας για ακόμη μία φορά μήνυμα ενότητος και αγάπης.

          Υπογράμμισε μεταξύ των άλλων,  ότι ποιμαντική του μέριμνα είναι να επισκεφθεί όλα τα μικρά χωριά της Φθιώτιδος,  όχι μόνο την θερινή περίοδο που έχουν κόσμο αλλά και τον χειμώνα που έχουν λίγους μόνιμους κατοίκους.

«Γι’ αυτούς τους λίγους αξίζει να πηγαίνουμε στα χωριά μας και να λειτουργούμε, να τους ευλογούμε, να νοιαζόμαστε και να τους δείχνουμε την αγάπη μας, διότι είναι οι θεματοφύλακες των ιερών μας παραδόσεων και των ιστορικών μας τόπων»,   επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Ακόμη ο κ. Συμεών, υπογράμμισε ότι τα χωριά είναι οι τόποι που κατεξοχήν δίδουν στον άνθρωπο διέξοδο από την αποπνικτική καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων και αναφέρθηκε στην αξία της επιστροφής στις πατρογονικές μας ρίζες, οι οποίες θα  αποτελούν στο μέλλον ασφαλές καταφύγιο διαβίωσης.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε  στην μεγάλη αρετή της ενότητος, η οποία μετατρέπει τα μικρά χωριά σε μεγάλες δυνάμεις αγάπης, ανθρωπιάς, ισότητος και αλληλεγγύης».

Ακολούθως στην πλατεία του χωριού ο Σεβασμιώτατος είχε μία όμορφη επικοινωνία με την Δήμαρχο Αμφίκλειας Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιο Καρακάντζα, τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες του τόπου και τους κατοίκους του χωριού. Επιστρέφοντας ο κ. Συμεών στην Λαμία μέσω Αμφικλείας σταμάτησε στην πάνω πλατεία.

(*)Με επιτυχία και με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών πραγματοποιήθηκαν η 34η και η 35η επετειακές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

          Η 34η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην γραφική πλατεία της Ιστορικής Τιθορέας (Βελίτσας) στην σκιά του υπεραιονώβιου πλάτανου όπου πραγματοποιούσαν τις συνάξεις τους οι οπλαρχηγοί της Ρούμελης και συγκεκριμένα ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

          Το θέμα της εκδηλώσεως ήταν: «Ο Αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος».

     Κεντρική εισηγήτρια της εκδηλώσεως ήταν η Ακαδημαϊκός κ. Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων.

            Την εκδήλωση παρουσίασε  Χρυσοβαλάντης Κολοκυθάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο  Προϊστάμενος Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας Πρωτ. π. Μιχαήλ Πατσιάδης και η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή.

            Το φαράγγι του Παρνασσού και η Ιστορική Βελίτσα γέμισαν με τους ήχους του κλαρίνου και την φωνή του παραδοσιακού τραγουδιστή κ. Ιωάννη Τσαπρούνη, ο οποίος απέδωσε παραδοσιακά ρουμελιώτικα τραγούδια.

            Η 35η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Η πίστη των επαναστατημένων Ελλήνων στην Παναγία» πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας με φόντο την θάλασσα του Μαλιακού και την όμορφη πόλη της Λαμίας.

          Εισηγήσεις επί του θέματος εξεφώνησαν:  ο Ελλογιμότατος Καθηγητής και Πολιτικός Επιστήμονας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Συνεργάτης της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και  ο κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος Δρ. Θεολογίας – Συγγραφέας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού  Στερεάς Ελλάδος, ενώ τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα η Ιατρός.

Η Εκδήλωση ομόρφυνε έτι περισσότερο από τα μέλη της Χορωδίας του Ωδείου « ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και της παραοδοσιακής ορχήστρας της Ι.Μ. Φθιώτιδος τα οποία απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια υπό την χοραρχία του Διευθυντού κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

            Την παρουσίαση επιμελήθηκε η Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος κ. Ευαγγελία Ρούτσα.

          Και στις δύο εκδηλώσεις τοποθετήθηκε κατάλληλα και επισφράγισε με τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

          Οι εν λόγω εκδηλώσεις μαγνητοσκοπήθηκαν και προβλήθηκαν από τον τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», η 34η Εκδήλωση χθες Κυριακή 22 Αυγούστου στις 11:00 π.μ. μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Ευρυτανίας και η 35η επετειακή εκδήλωση σήμερα  στις 11:00 π.μ.

          Οι εκδηλώσεις αυτές  είναι διαθέσιμες στο επίσημο κανάλι της Μητροπόλεως στο Youtube, και θα προβληθούν και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό (89, 4 Fm), καθώς και από τον διαδικτυακό ιστότοποwww.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.

          Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων συνεχίζεται  και τον μήνα Αύγουστο με τις κάτωθι επετειακές εκδηλώσεις:

               Την  Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, στις 10:30 π.μ, αμέσως μετά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί η   37η Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Διδάχος του Γένους», στον  Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Εργατικών Κατοικιών  Ν. Μαγνησίας Λαμίας.

       Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, στις 21:30 μ.μ. στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη», θα πραγματοποιηθεί η  38η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Στα χνάρια του πατρο-Κοσμά». Θεατρική – Μουσικοχορευτική προσέγγιση.

          Την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 στις 10:00 π.μ. στην θέση Βασιλικά στο Ρεγκίνι θα ψαλεί Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην Μάχη των Βασιλικών, 26 Αυγούστου 1821. Ακολούθως στις 20:45 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Ναού της Παναγίας στο Ρεγκίνι και στις 21:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 39η Επετειακή εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καμένων Βούρλων με θέμα: «Η Μάχη των Βασιλικών».

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness