165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2171

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 23 Σεπτέμβριος, 2021

 Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη σύλληψη του τιμίου και ενδόξου προφήτου προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.

Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ανδρέου, Ράϊδος της παρθένου, Ιωάννου και των παιδιών αυτού Πέτρου και Αντωνίου .

Τη μνήμη των αγίων ενδόξων νεομαρτύρων Νικολάου του παντοπώλου, του εκ Καρπενησίου ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1672 και Ιωάννου του εκ Κονίτσης εκ Μουσουλμάνων και εν Βραχωρίω αθλήσαντος το έτος 1814.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Ξανθίππης και Πολυξένης, των αυταδέλφων και του Αγίου Γρηγορίου του εθνοιερομάρτυρος Μητροπολίτου Αργους.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Την ακριτική Λήμνο επισκέφθηκε ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

(*)  Το 8ο παράρτημα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» ιδρύει η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με τον Δήμο Δομοκού, στην Ομβριακή. Τα εγκαίνεια θα πραγματοποιηθούν στις 20 Οκτωβρίου παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα.

(*) Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας  τίμησε χθες ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού για την αμέριστη συμπαράσταση και την αγαστή συνεργασία Του μετά την τέλεση του αγιασμού στο Βρεφονηπιακό Σταθμό-Νηπιαγωγείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ».

 (*) Αγιασμό για την έναρξη της νέας χρονιάς θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας σήμερα στις 5:30 το απόγευμα στο ΚΔΑΠ «Άγιος Εφραίμ» παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Αποστολής κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα και φορέων του τόπου.

(*) Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για να τιμηθεί η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επνστάσεως του 1821.Στη Λαμία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 20:00 μ.μ.  στο Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας. 

 (*) Αρχές Οκτωβρίου αρχίζουν τα μαθήματα στο Ωδείο τῆς Ἱε­ρᾶς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» στη Λαμία αλλά και στα παραρτήματα της περιφέρειας. Ενημέρωθείτε για τη λειτουργία του Ωδείου και κάντε το συντομότερο την εγγραφή σας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Την ακριτική Λήμνο επισκέφθηκε ανεπίσημα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έγινε δεκτός με σεβασμό και αγάπη από τις Αρχές του τόπου και είχε την ευκαιρία να έχει μία ουσιαστική επικοινωνία και με τους κατοίκους του νησιού.

    Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, ευλόγησε τους διακονούντες πατέρες και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο για την υποδειγματική του ποιμαντική εργασία στην τοπική Εκκλησία της Λήμνου.

    Ιδιαίτερα συγκινητική και με έντονη συμβολική σημασία ήταν η επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο βόρειο άκρο του νησιού, από όπου ατενίζοντας το Άγιον Όρος, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τα Δαρδανέλια και την Ίμβρο ευλόγησε τα  νιάτα και τις θάλασσες της πατρίδας μας.

     Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος κατά την σύντομη επίσκεψή του στην Λήμνο είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Διοικητή του Στρατού στο νησί, Ταξίαρχο κ. Θεόδωρο Αθανασόπουλο για την παρουσία και οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την ακριτική έπαλξη της Ελλάδας.

(*)Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα επισκέφθηκε χθες στο γραφείο του στο Υπουργείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να του γνωστοποιήσει την απόφασή του  να ιδρύσει ένα ακόμη, το 8ο παράρτημα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», αυτή την φορά στην Ομβριακή. Το 8ο αυτό παράρτημα θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών όλου του Δήμου Δομοκού, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του ο κ. Υπουργός.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προσκάλεσε τον κ. Υπουργό στα Εγκαίνια του Παραρτήματος, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις 20 Οκτωβρίου 2021. Η Ι. Μ. Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Δήμο Δομοκού, θα επεκτείνει την δυνατότητα μουσικής παιδείας και σε αυτή την περιοχή της Μητροπόλεως, μέσα από το αναγνωρισμένο από το Κράτος Ωδείο και το παράρτημά του.

          Όπως έκανε γνωστό ο κ. Συμεών στον κ. Πέτσα, αφορμή για την δημιουργία του νέου αυτού παραρτήματος στην περιοχή του Δομοκού, ήταν η μαζική συμμετοχή των παιδιών του Νηπιαγωγείου Ομβριακής στον Μαθητικό Διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τα οποία έλαβαν υποτροφίες για μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Αυτό έδωσε την ιδέα και το έναυσμα στον Σεβασμιώτατο, αντί τα παιδιά να φοιτήσουν στην έδρα του Ωδείου, στη Ν. Άμπλιανη Λαμίας, να ιδρυθεί ένα ακόμη παράρτημα, στην Ομβριακή, πέρα από αυτά που υπάρχουν σε Αταλάντη, Καμένα Βούρλα, Μαλεσίνα, Στυλίδα, Πελασγία, Τιθορέα και Μακρακώμη – Σπερχειάδα  και θεώρησε σκόπιμο να προσκαλέσει τον κ. Υπουργό να παρευρεθεί στην τελετή των Εγκαινίων, καθώς γνωρίζει την μεγάλη αγάπη του για την ιδιαίτερη γενέτειρά του, την Ομβριακή, αλλά και για ολόκληρη την Φθιώτιδα.

          Ο κ. Υπουργός συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο και γι΄αυτή του την πρωτοβουλία, αλλά και για όλο το ποιμαντικό του έργο στην Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στον τομέα της νεότητας, της πνευματικής καλλιέργειας των νέων και της παιδείας γενικότερα.

          Ο κ. Υπουργός, μάλιστα, αποδέχθηκε ασμένως την πρόσκληση και εξεδήλωσε την πρόθεσή του να παραστεί στον Αγιασμό των Εγκαινίων.

(*) Στον προαύλιο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού-Νηπιαγωγείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ», που βρίσκεται στον Δήμο Αγ. Αναργύρων –Καματερού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τον covid-19, χθες Τετάρτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.Συμεών, Προεδρεύων του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Προστασίας Μητρικών Έργων Σταμ. & Ελένης Βαφειαδάκη και μέλος της Διοικούσας επιτροπής του Βρεφονηπιακού Σταθμού-Νηπιαγωγείου «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟΝ», τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022.

    Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Αγ. Αναργύρων- Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας, ο Γενικός Διευθυντής του Γ.Φ.Τ. της Ι.Α.Αθηνών Αιδεσ. Πρωτ. π.Βασίλειος Χαβάτζας, ο Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Προστασίας Μητρικών Έργων Σταμ. & Ελένης Βαφειαδάκη κ. Παναγιώτης Σίσκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Περιβαλλοντικής Χημείας, η Κοινωνική Λειτουργός του Γ.Φ.Τ. της Ι.Α.Αθηνών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Βρεφονηπιακού Σταθμού-Νηπιαγωγείου «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟΝ» κυρία Ελένη Νασέλου, καθώς και οι Ιερείς της Ενορίας των Αγ. Αναργύρων Αττικής.

    Μετά την τέλεση του αγιασμού ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρωτ. π. Νικόλαος Γιαννακίδης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πολύτιμη συνδρομή και προσφορά του στην λειτουργία του σχολείου.

   Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου Β΄ και ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους, στο προσωπικό και στα παιδάκια του σχολείου να έχουν μία καλή και δημιουργική χρονιά.

     Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού επαίνεσε με θέρμη την σημαντική προσφορά του Βρεφονηπιακού Σταθμού-Νηπιαγωγείου «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» στο Δήμο.

Τέλος ο Δήμαρχος τίμησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών με το σύμβολο του Δήμου, ένα χρυσό δέντρο Ελιάς, για την αμέριστη συμπαράσταση και την αγαστή συνεργασία Του.

(*)Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και τηρουμένων όλων των προβλεπομένων υγειονομικών πρωτοκόλλων,  πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής με τίτλο: «Στο φως των αστεριών…» της εριτίμου Εκπαιδευτικού  Φιλολόγου και Συγγραφέως κ. Γεωργίας Ανδριοπούλου.

          Παρουσία του Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, Αντιδημάρχων, της τ. Βουλευτού Φθιώτιδος κ. Ελένης Μακρή,  αλλά και πολλών επιφανών πνευματικών ανθρώπων της πόλεως, ομιλητές καταγόμενοι από την Φθιώτιδα, όλοι μαθητές της κ. Ανδριοπούλου, μίλησαν με συγκινητικά λόγια, σεβασμού, τιμής και ειλικρινούς αγάπης για την ποιήτρια κ. Ανδριοπούλου ως καθηγήτρια, άνθρωπό, ποιήτρια, συγγραφέα, αναλύοντας συνάμα και πολλές επίκαιρες  πτυχές και έννοιες, όπως του ρόλου της ποίησης, του ρόλου της γυναίκας εκπαιδευτικού κ.α.

          Εισηγήσεις ανέπτυξαν: ο  κ. Ρούσκας Γεώργιος, Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Συμβολαιογράφων της Ε.Ε., ο κ. Παναγιώτης Ιακωβής, Ιατρός Καρδιολόγος, Επεμβατικός Χειρούργος, η κ. Παρασκευή Κορμάζου, φιλόλογος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, η κ. Ντέπη Ταμάμη Εκπαιδευτικός της Α/θμιας Εκπαίδευσης Πατρών και Υποδιευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και η κ. Μάρτη Αγγελοπούλου, Ιατρός Χειρούργος ΩΡΛ.

          Την παρουσίαση έκανε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ι. Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. Ανδρέας Ιωακείμ, ενώ την ομόρφυναν με τις μελωδικές φωνές τους ο Καθηγητής Κιθάρας του Ωδείου κ. Νικόλαος Μανέτας και η μαθήτρια του Ωδείου κ. Βασιλική Λαμπροπούλου.

          Η κ. Ανδριοπούλου εμφανώς συγκινημένη αρκετές φορές χρησιμοποίησε τις λέξεις αγάπη, όνειρο, ελπίδα,  αλλά πολλές ήταν οι φορές επίσης, που υποκλίθηκε ενώπιον όλων, δοξάζοντας τον Θεό και ευγνωμονώντας τους ανθρώπους για την πολλή αγάπη που έλαβε στην ζωή της.

          Ιδιαίτερη συγκίνηση αισθάνθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι όταν η κ. Ανδριοπούλου σημείωσε με δάκρυα στα μάτια: «Υποκλίνομαι, υποκλίνεται η καρδιά μου και η ψυχή μου, σε όλους εκείνους τους 7.500 μαθητές, στα παιδιά μου, που πέρασαν από την ζωή μου ως εκπαιδευτικός και που σήμερα σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν κοιτάξω συναντώ μαθητές μου, ανθρώπους πλέον επιφανείς, ανθρώπους χρήσιμους στην κοινωνία. Αυτή είναι η επιτυχία ενός δασκάλου, να γίνονται οι μαθητές του καλύτεροι από αυτόν».

          Την εκδήλωση επισφράγισε με λόγια αγάπης και σεβασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, η οποία και αποτελεί μία πραγματοποίηση του οράματός του, να χρησιμοποιείται το Αμφιθέατρο της Μητροπόλεως από όλους για τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις.

          Ο κ. Συμεών αναφερόμενος στην κ. Ανδριοπούλου την συνεχάρη για την νέα της ποιητική συλλογή, η οποία όπως ετόνισε «είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της καρδιάς της» και αναφέρθηκε στην επιτυχία ενός καλού δασκάλου όπως αυτή  περικλείεται σε μία μόνο φράση του Ιερού Χρυσοστόμου: «φιλείν και φιλείσθαι».  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών από μέρους της κ. Ανδριοπούλου σε όλους τους συντελεστές της εκδηλώσεως.

 (*)Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

17:30 μ.μ. Αγιασμός στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» για την έναρξη της νέας χρονιάς.

19:00 μ.μ. Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γόργιανης Σπερχειάδος. 

 Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

09:00 π.μ. Αγιασμός στον Πρότυπο Βρεφονηπιακό Σταθμό – Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Γελαστή Φράουλα» στη Λαμία.

18:30 μ.μ. Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Ευφροσύνης στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων «Παράρτημα Προστασίας ΑΜΕΑ Φθιώτιδος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος»  στο Δομοκό. Να σημειώσουμε ότι τον Ιερό Ναό οικοδόμησε η οικογένεια του Παναγιώτη Σκλατινιώτη εις μνήμην της κόρης του Ευφροσύνης.

20:00 μ.μ. Η 44η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Το Ζητούνι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Επαναστάσεως» στο Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας. 

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

11:00 π.μ. Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κοιμητήριο Τιθορεάς (Βελίτσας).

17:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος στηρίζοντας έμπρακτα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα παρακολουθήσει τον αγώνα του 1ου γύρου Α’ Κατηγορίας Φθιώτιδος ανάμεσα στις ομάδες: Ευρυτανικός – Ολυμπιακός Λαμίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Νέας Ευρυτανίας.

19:00 μ.μ. Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Ορφανοτροφείου Θηλέων στη Λαμία.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Θεολόγο Λοκρίδος.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

(*) Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος στο πλαίσιο ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων ανθρώπων με δυνατή προσωπικότητα και πλούσια μουσική παιδεία, έχει ιδρύσει Ωδείο, με την επωνυμία «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», το οποίο στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

       Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» αποτελεί ένα κέντρο μουσικής παράδοσης, όπου τα παιδιά, σε σύγχρονες αίθουσες, διδάσκονται παραδοσιακά και κλασικά όργανα, Βυζαντινή Μουσική και Θεωρία Ευρωπαικής Μουσικής. Επίσης, διαθέτει τμήματα προπαιδείας, μουσικής τεχνολογίας, χορωδίας, καθώς και μουσικά σύνολα.

      Τέλος, η διαρκής και μόνιμη διακριτική παρουσία του ίδιου του Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών, καθώς οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες της Μητροπόλεως και το Γραφείο του βρίσκονται στον ίδιο σύμπλεγμα κτιρίων, αποτελεί πηγή ασφάλειας και ευλογίας.

       Παράλληλα, λειτουργούν Παραρτήματα στην Αταλάντη, στα Καμμένα Βούρλα, στη Μαλεσίνα, στη Στυλίδα, στην Πελασγία, στην Τιθορέα, στην Μακρακώμη – Σπερχειάδα, καθώς και στην Ομβριακή.

        Για πληροφορίες και εγγραφές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει, μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στη συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγ. Αλεξάνδρου στη Λαμία (Πνευματικό - Διοικητικό Κέντρο Ιερά Μητροπόλεως Φθιώτιδος), και στα τηλέφωνα 22310.50552 και 22310.50168. Ο αγιασμός για την έναρξη της νέας χρονιάς θα γίνει την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα.        Σημειώνεται, ότι στο Ωδείο τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

(*) Μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού έχει τεθεί σε ισχύ και πάλι το λειτουργικό πρόγραμμα του Ιερού Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου του Αγίου Εφραίμ, το οποίο ευρίσκεται στο Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Ν. Άμπλιανη, (οδός Αγράφων και Μ. Αλεξάνδρου).

          Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, νωρίς το πρωί, τελείται Θεία Λειτουργία, προς εξυπηρέτηση ιδίως των εργαζομένων, η οποία  τελειώνει περίπου στις 9:00 π.μ., ενώ το απόγευμα της Δευτέρας στις 7:00 μ.μ. τελείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και το απόγευμα της Πέμπτης στις 7:00 μ.μ. Ιερά Παράκληση στον Όσιο Εφραίμ τον Νέο. Η ώρα τελέσεως της Ιεράς Παρακλήσεως θα αλλάξει τον μήνα Οκτώβριο.

                  Επίσης, κάθε 1η εκάστου μηνός (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), στις 9:00 π.μ. τελείται η Ακολουθία του Αγιασμού για την είσοδο στο νέο μήνα.

                    Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδίδονται απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και ψάλλουν καθηγητές και μαθητές του νεοσύστατου Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΜΕΛΩΔΟΣ», το οποίο στεγάζεται και αυτό στο ίδιο σύμπλεγμα κτιρίων του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου πάνω από το Κ.Δ.Α.Π. «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ».

 

Η ΙΕΡΑ ΣΥ­ΝΟ­ΔΟΣ

ΤΗΣ ΕΚ­ΚΛΗ­ΣΙ­ΑΣ ΤΗΣ ΕΛ­ΛΑ­ΔΟΣ

Δ Ε Λ ­Τ Ι ­Ο    Τ Υ ­Π Ο Υ

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφυλάξεως από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας θα τιμήσει τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Άλωση της Τριπόλεως (Τριπολιτσάς), η οποία έγινε στις 23.9.1821. Στις 19:00, στην πλατεία Άρεως, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως στην Άλωση της Τριπολιτσάς». Θα προλογίσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος. Συμμετέχουν ο Βυζαντινός Χορός και η Παραδοσιακή Χορωδία της Μητροπόλεως και η Λαογραφική Εστία Τριπόλεως.

Στις 20:00 η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει επετειακή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας. Το θέμα θα είναι: «Το Ζητούνι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Επαναστάσεως».

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, η Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η συμβολή των Κυθηρίων στον Αγώνα για την Εθνική μας Παλιγγενεσία του 1821». Η Ημερίδα θα αρχίσει στις 17:00 και θα λάβει χώρα στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων.

Θα ομιλήσουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γεώργιος Λεοντσίνης, Αριστείδης Χατζής, Αικατερίνη Αρώνη-Τσίχλη, Μαρία Κωνσταντίνα Λεοντσίνη, Ελένη Χάρου-Κορωναίου, Γεώργιος Λουράντος και Καλυψώ Μιχαλάκη. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Στις 21:15 η Ιερά Μητρόπολη Σύρου σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου θα παρουσιάσει θεατρική παράσταση στο Γρυπάρειο Πνευματικό Κέντρο Μυκόνου. Ο τίτλος του έργου είναι: «Μαντώ Μαυρογένους, η ηρωίδα της Μυκόνου». Η παράσταση θα επαναληφθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας παρουσιάζει στις 18:00 Επετειακή Μουσική Εκδήλωση με τραγούδια για το 1821, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και Θεατρικό Δρώμενο, από τα παιδιά των Νεανικών Συντροφιών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, με τίτλο : «Το φίλημα» του Μιχαήλ Μητσάκη, αναφερόμενο στη θρυλική παράδοση του ασπασμού του νεκρού Παπαφλέσσα από τον Ιμπραήμ.

Κατά την Εκδήλωση αυτή θα λάβει χώρα και η βράβευση των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών, στον Παμμεσσηνιακό Διαγωνισμός Δοκιμίου, Ποιήματος, Θεατρικού Δρωμένου και Έργων ψηφιακής δημιουργίας (βίντεο, ρομποτική κατασκευή με κίνηση, μουσική δημιουργία με ψηφιακά μέσα), με θέμα: «Εκκλησιαστικές Προσωπικότητες του αγώνα στην Μεσσηνία: Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Καλαμάτας Χρύσανθος Παγώνης, Επίσκοπος Κορώνης Γρηγόριος Μπίστης, Επίσκοπος Μεθώνης Γρηγόριος Παπαθεοδώρου», σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. 

Λόγω των περιοριστικών μέτρων η Εκδήλωση θα είναι μαγνητοσκοπημένη και θα μεταδοθεί διαδικτυακά, από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο YouTube, με τίτλο:   Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας – Εορτασμός 200 Ετών και στον παρακάτω σύνδεσμο:   https://www.youtube.com/channel/UC1EBZ9K3rzuOnfrC_ysg0WA

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου θα τιμήσει τη μνήμη του Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, του εν Μυκόνω διαβιώσαντος. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγἠς Μυκόνου θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, εκπροσώπου  της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος θα αναγνώσει το Συνοδικό Μήνυμα. Θα συλλειτουργήσει ο επιχώριος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος. Θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση εις μνήμην της Μαντούς Μαυρογένους και των άλλων Μυκονίων αγωνιστών της Εθνεγερσίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων θα τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821 με Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων και με την τέλεση Επισήμου Δοξολογίας για την επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ομιλητής θα είναι ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης  διοργανώνει στις 19:30 Επιστημονική Εσπερίδα στον Προαύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αίγινα. Θέμα: «Η συμβολή της εν Αιγίνη Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821».

Ομιλίες θα παρουσιάσουν οι: Διονύσιος Καλαμάκης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφεύς- Μελετητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Αιγίνης, και Γεώργιος Μπήτρος, Θεολόγος- Γυμνασιάρχης. Συντονιστής θα είναι ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δαρδανός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως. Θα ακολουθήσει Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου- Μουσικοδιδασκάλου Δημητρίου Καλομοίρη, Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FacebookTwitterInstagram, Youtube (@ekklisia1821).

Εκ της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκκλησίας της Ελλάδος

 (*) Η ενορία του Αγίου Αθανασίου Λαμίας θα τελέσει σήμερα Πέμπτη Ιερά Αγρυπνία επι τη εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Οι ιερές ακολουθίες θα αρχίσουν στις 8:00 το βράδυ.

 (*) Την Ιερά Εικόνα της παναγίας Δαμάστας θα φιλοξενήσει για δυο ημέρες η ενορία Αγίου Δημητρίου στο Αμούρι. Η υποδοχή θα γίνει το Σάββατο (25/9) και στον ιερό ναό στις 6 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός. Την Κυριακή (26/9) θα γίνει Θεία Λειτουργία το πρωί και παράκληση στις 5 το απόγευμα. Η αναχώρηση της ιεράς εικόνος θα γίνει στις επτά παρά τέταρτο.

 (*) Ορθρος και Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Σάββατο πρωί στην ιστορική γυναικεία ιερά μονή Κοιμήσεως θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος. Τις ιερές ακολουθίες τελεί ο αρχιερατικός επίτροπος Αταλάντης Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος.

(*) Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή τελείται κάθε Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό ναό Πετρωτού. Κάθε Δευτέρα τελείται ιερα παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και καθημερινά σε Αγιο της Εκκλησίας μας.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness