165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2175

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 02 Νοέμβριος, 2021

 Τρίτη 2 Νοεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων και καλλινίκων μαρτύρων Ακινδύνου, Ανεμποδίστου, Αφθονίου, Ελπιδoφόρου και Πηγασίου.

Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των Αγίων Δόμνης, Δομνίνης και Κυριακής της από της Συγκλήτου Βουλής. Τη μνήμη των Αγίων Αττικού και των συστρατιωτών Αγαπίου, Ευδοξίου, Ευστρατίου, Καρτερίου, Μαρίνου, Νικοπολιτιανού, Στύρα­κος, Τωβίου και Ωκεανού. Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Μαρκιανού, του εν τη Κύρω.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

 (*) Την Εξόδιο Ακολουθία του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευσταθίου Μαζιώτη, Εφημερίου της Ενορίας Αγίας Κυριακής Παραλίας Λιβανατών θα τελέσει σήμερα  στη μια το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

(*) Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Xθες το απόγευμα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα υπό ανέγερση Ιερό Ναό των Αγίων Ακινδύνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και σήμερα το πρωί τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

(*) Στην αιμοδοσία της Κυριακής μας καλεί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος που διοργανώνει στις 7 Νοεμβρίου στο πνευματικό κέντρο του ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος με αισθήματα της κατ΄ άνθρωπον θλίψεως αναγγέλλει την εκδημία του πολιού και σεβάσμιου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευσταθίου Μαζιώτη, εν ενεργεία Εφημερίου της Ενορίας Αγίας Κυριακής Παραλίας Λιβανατών.

          Ο μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευστάθιος Μαζιώτης γεννήθηκε στις Λιβανάτες Λοκρίδος στις 31 Μαρτίου το έτος 1944.

Δημιούργησε με την σύζυγό του μία ευλογημένη οικογένεια με δύο παιδιά, τα οποία του χάρισαν εγγόνια. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε υπό των σεπτών χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού το έτος 1995.

          Μέχρι το έτος 1999 διακονούσε ως Εφημέριος σε χωριά του ορεινού όγκου της Οίτης όπου έως και της κοιμήσεως του διακονούσε μετά φόβου Θεού αγάπης και πίστεως την Ενορία της Αγίας Κυριακής Παραλίας Λιβανατών.

          Ο μακαριστός π. Ευστάθιος διακρινόταν για την λεβεντιά του, το πράον και ευθές του χαρακτήρος του, την καλλικέλαδη ψαλμωδία του και είχε μία καρδιά που ήξερε να αγαπά τους πάντες.

          Τα τελευταία χρόνια σήκωνε αγόγγυστα τον σταυρό της χηρείας καθώς έχασε την αγαπημένη του Πρεσβυτέρα.

          Η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεσθεί σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Παραλίας Λιβανατών στις 13:00 μ.μ. από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών.

          Ας είναι η μνήμη του αιωνία!

(*) Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Κατά την εορτή των Αγίων Αναργύρων προεξήρχε στους λαμπρούς εορτασμούς που τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Αναργύρων ομωνύμου Δήμου Αττικής     κατόπιν προσκλήσεως των Ιερέων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού και κανονικής αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών όπου στην είσοδο του ναού έγινε δεκτός με θερμή υποδοχή από τους ιερείς του Ναού αλλά και από τον κόσμο που περίμεναν με χαρά τον Μητροπολίτη που έφτασε συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Άγγελο Ανθόπουλο.

Στον Ναό είχαν παρθεί όλα τα μέτρα και οι αποστάσεις όσο ήταν δυνατό στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Λίγο πριν το τέλος ο Μητροπολίτης κ. Συμεών μίλησε για τις δυναμικές προσωπικότητες των Αγίων Αναργύρων και ανέλυσε ότι οι Άγιοι είναι αυτοί που μας δίνουν την απάντηση για το αιώνιο ερώτημα της συνύπαρξης της επιστήμης και της πίστης.

«Οι Άγιοι Ανάργυροι απαντάνε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Συμεών και πρόσθεσε «οι Άγιοι είναι αυτοί που αποτελούν την πηγή έμπνευσης των Χριστιανών".

«Πίστη και επιστήμη πάνε μαζί όταν υπάρχει η αγάπη στον άνθρωπο» τόνισε με βροντερή φωνή κάνοντας το εκκλησίασμα να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

Στο τέλος ο εφημέριος του Ναού Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος προσφώνησε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και μίλησε με λόγια αγάπης για την εποχή που υπήρξαν συνεργάτες στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο Ναός με τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού συμβουλίου Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Γιαννακίδη εκ μέρους των ιερέων προσέφεραν ως ένδειξη ευγνωμοσύνης μια Αρχιερατική Μίτρα που όπως τόνισε ο κ. Χρυσόστομος δεν είναι από διαμάντια και Χρυσάφια αλλά προορίζετε για έναν άνθρωπο με χρυσή καρδιά και αδαμάντινο χαρακτήρα.

            Ανήμερα τις εορτής το πρωί ουρές σχημάτισαν οι πιστοί για να προσκυνήσουν τα λείψανα και την εικόνα των Αγίων Αναργύρων Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθος ιερέων.

Πέρασμα πιστών ήταν ο Ναός των Αγίων Αναργύρων ομωνύμου Δήμου από νωρίς το πρωί.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης της Στερεάς Ελλάδος μίλησε για την αγάπη που έχουν όλοι οι άγιοι και την προσφέρουν χωρίς περιορισμό σε όλους.

«Έχουμε ανάγκη από καθαρές σχέσεις μεταξύ μας» τόνισε αναφερόμενος για την ανάγκη της αγάπης στη ζωή μας.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην αγάπη για τον συνάνθρωπο μας λέγοντας «Να μοιράσουμε αγάπη να δείξουμε την ανθρωπιά».

«Οι Άγιοι Ανάργυροι μας δείχνουν την αγάπη για να την έχουμε μέσα στη ζωή μας να είναι το όχημα μας για το μέλλον». Είπε με στόμφο μεταφέροντας την δίκη του αγάπη στους πιστούς.

«Η αληθινή εξουσία είναι ν αγαπάς και όχι όταν προβάλεις την δύναμη σου» είπε συγκεκριμένα, ενώ υπογράμμισε «Κυριαρχεί κανείς όταν έχει αγάπη και Μονάχα η αγάπη προσφέρει σωστή πορεία ζωής».

Στο τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Γιαννακίδη και τους ιερείς του Ναού για την φιλοξενία και ευχήθηκε σε όλους να έχουν την χάρη και την αγάπη των Αγίων Αναργύρων στις καρδιές τους.

Χθες το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικός Εσπερινός στον Πανηγυρίζοντα υπό ανέγερση Ιερό Ναό των Αγίων Ακινδύνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και σήμερα το πρωί τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

  (*)   Το Σάββατο το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών εκόμισε προς ευλογία των πιστών της παράκτιας πόλεως Στυλίδος και της Ανατολικής Φθιώτιδος το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου εκ της Αγίας Χειρός του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά στον ομώνυμο Ιερό Ναό του στην Στυλίδα, ο οποίος και αποτελεί ένα εκ των δεκάδων Ιερών Παρεκκλησίων της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου της πόλεως.

   Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλεως Στυλίδος.

    Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Ευαγγελιστή Λουκά ως συγγραφέα των Πράξεων των Αγίων Αποστόλων και χαρακτηριστικά σημείωσε:    «Οι Πράξεις των Αποστόλων μας αποδεικνύουν ότι το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι πραγματικό και είναι εφαρμόσιμο στην καθημερινότητα της ζωής μας. Το βλέπουμε, καθώς μας παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, στο πως μπόρεσαν κυρίως οι μαθητές του Χριστού να έχουν τα πάντα κοινά και στο πως συγκρότησαν αληθινές κοινότητες αγάπης. Αυτό είναι το οποίο φαίνεται το πιο δύσκολο και το οποίο είναι μακρινό από την δική μας ζωή.

    Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, μας λέει μέσα από τις Πράξεις των Αγίων Αποστόλων ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μην ζούμε απελπισμένοι. Είναι εφικτή μία κοινωνία αγάπης, ισότητας και δικαιοσύνης. Είναι εφικτό να ζήσουμε σε μία κοινωνία αγάπης, αρκεί να ζήσουμε κατά το Ευαγγέλιο του Χριστού. Να αφήσουμε στην άκρη τα μικροσυμφέροντά μας και να ζήσουμε αγαπημένοι και ενωμένοι και αυτό πρέπει να το εφαρμόσουμε από τις μεταξύ μας σχέσεις, τις οικογενειακές, τις φιλικές, του δικού μας περιβάλλοντος. Αν δεν ξεκινήσουμε στο προσωπικό μας επίπεδο να φέρουμε τις αλλαγές δεν θα μπορέσουμε ούτε σαν έθνη και σαν λαοί να μεταβληθούμε σε μία κοινωνία αγάπης.

    Αν αυτή η αλλαγή φέρει διασπορά και γίνει μία πανδημία αλλαγής, μετάνοιας και μεταμόρφωσης του κόσμου, τότε πραγματικά η ζωή αλλάζει και αποδεικνύει ότι το Ευαγγέλιο είναι εφαρμόσιμο στη ζωή μας».

    Ο Προϊστάμενος του Ναού του Αγίου Αθανασίου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Ξηρομερίτης ευχαρίστησε εκ μέρους των ιερέων και ολοκλήρου του πληρώματος της Στυλίδος τον Σεβασμιώτατο για την απλόχερη ευλογία και αγάπη της καρδίας του με την οποία αγκαλιάζει πατρικά όλη την πόλη και την Ανατολική Φθιώτιδα.    Τέλος ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ποιμαντική του περιοδεία και την λιτάνευση του Αγίου Λουκά, του Ευαγγελιστού της χαράς, με ποιμαντική επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος» και την Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος, όπου είχε μία ευχάριστη και εποικοδομητική επικοινωνία με τον Άγιο Καθηγούμενο της .

 (*) Όπως γνωρίζετε η Ιερά Μητρόπολή μας  από το 2001, με αίσθημα ευθύνης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής ίδρυσε Τράπεζα Αίματος, για την δωρεάν κάλυψη των όποιων αναγκών των πασχόντων συνανθρώπων μας. Οι ανάγκες όμως είναι μεγάλες και εκείνοι οι οποίοι συμπαρίστανται ελάχιστοι. Δια το λόγο αυτό το γραφείο αιμοδοσίας της τοπικής μας εκκλησίας, μας παρακαλεί να προσφέρουμε αίμα κατά την αιμοληψία που θα γίνει την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στο πνευματικό κέντρο του ιερού Ναού της αγίας Παρασκευής Λαμίας από τις 10 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι.

Η αιμοδοσία είναι μια πράξη κατ’εξοχήν μιμήσεως της Σταυρικής θυσίας του Χριστού  που πρώτος Αυτός έχυσε το αίμα Του για εμάς.

Επίσης όποιος επιθυμεί μπορεί να προσέρχεται στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (καθημερινά 9.00 το πρωί με 13.30 το μεσημέρι και απογεύματα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00 το βράδυ όπως και το Σάββατο 10.00-12.00 το μεσημέρι) και να προσφέρει για την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως.Υπευθυνος της τράπεζας είναι ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας πατήρ Χρήστος Τσιλοφύτης.  

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου θα τελεσθεί σήμερα στις 8:00 το βράδυ στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...