165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2193

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος, 2021

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του  Θαυματουργού και του Αγίου Νικολάου του Καραμάνου του Νεομάρτυρος.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

(*) «Πως θα μεταδώσουμε στους νέους μας το πνεύμα και το όραμα του 1821» ήταν το θέμα του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

(*) «Τις αρετές με τις οποίες η Αγία Βαρβάρα με το μαρτύριο της έγινε παράδειγμα αγάπης, υπακοής και θυσίας για την πίστη στο Χριστό» τόνισε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας λαμίας.

(*) Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο θα συναντηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 10:30 το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

(*) H 55η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με θέμα: «Το 1821 στη Δημοτική Παράδοση» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Λαμίας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚ

(*) Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών,  το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης την Λαμία και στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, το οποίο και διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και είχε ως θέμα: «Πως θα μεταδώσουμε στους νέους μας το πνεύμα και το όραμα του 1821».

          Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε και ευλόγησε πατρικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β’ με μήνυμα,  το οποίο απέστειλε και μέσα από το οποίο τόνισε την ανάγκη μετάδοσης του οράματος και του πνεύματος του 1821 στους νέους μας υπογραμμίζοντας «την διαχρονική αξία του πνεύματος και του οράματος των αγωνιστών της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας την οποία οφείλουμε να μεταδώσουμε χωρίς ακρότητες και εθνικιστικές αποκλίσεις, αλλά με διάκριση και σύνεση, με επιστημονικότητα και ευθυκρισία στις νεότερες γενιές και τότε το έργο μας θα τελεσφορήσει και θα αποφέρει πλούσιους καρπούς».

          Ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών καλωσόρισε τους Συνέδρους στην φιλόξενη και ιστορική Λαμία και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.Αα ακούσουμε τον χαιρετισμό του…..

           Ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος κήρυξε και επίσημα τις εργασίες του Συνεδρίου και αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις της Συνοδικής Επιτροπής, όσο και γενικότερα της Ιεράς Συνόδου από το επετειακό έτος 2021, ευχαριστώντας δια πολλών τόσο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. κ. Ιερώνυμο για την ευαισθησία του και την πατρική του αγάπη προς τα νέα παιδιά και το έργο της κατηχήσεως, όσο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την αρχοντική και αβραμιαία φιλοξενία των Συνέδρων στην Ιερά Μητρόπολη.Ας ακούσουμε το ηχητικό απόσπασμα…

          Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος Π.Ε. κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και  ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Καραγιάννης.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες του Συνεδρίου μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr.

          Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, συντόνιζε το πρόγραμμα του Συνεδρίου, ενώ μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, Συνοδικός Γραμματεύς και Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Φθιώτιδος και ο Διευθυντής του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. Ανδρέας Ιωακείμ.

          Ακολούθησαν οι εισηγήσεις επί του θέματος του Συνεδρίου:

Α) «Ενδεικτικά προαπαιτούμενα για μια διδασκαλία της Επανάστασης του 1821 στο σχολείο» από τον κ. Αντώνιο Σμυρναίο, Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω διαδικτύου,

Β) «Η έννοια του διαχρονικού μηνύματος της Χριστιανικής «συν-αντίληψης». Το σήμερα προέρχεται από το χθες και το αύριο θα προέλθει από το σήμερα» από τον κ. Λαυρέντιο Δελασσούδα, Ομότιμο Καθηγητή Παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ, μέσω διαδικτύου.

Γ)  «Η μουσική και η Διδασκαλία της στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» από την κ. Σεβαστή Μαζέρα –Μάμαλη, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας, τ. Διδάσκουσα στην ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων, Ιδρύτρια και Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «ΑΔΟΥΣΑΙ», Καθηγήτρια Μουσικής δια ζώσης,

Δ) «Νεομάρτυρες: Η συμβολή τους στην αναγέννηση της πνευματικής ελευθερίας και στην Επανάσταση του Γένους» από τον κ. Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητή ΑΠΘ, πρώην Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής, δια ζώσης.

          Τέλος, ουσιαστική παρέμβαση διαδικτυακά έκανε και ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος και τοποθετήθηκε με εισήγηση η οποία είχε ως θέμα:    «Εμβόλια και μύθοι: όταν η επιστήμη συναντά την αμφισβήτηση».

          Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ουσιαστικό διάλογο, όπου οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήματα των Συνέδρων.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών  παρουσίασεκαι ένα νέο βιβλίο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τίτλο: «Τα παλληκάρια της Ρούμελης.

Πριν την αναχώρηση τους οι Σύνεδροι – Εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων επισκέφθηκαν το Κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου στη Λαμία.

Τους Συνέδρους ανέμενε και ξενάγησε ο πρώτος πολίτης του Δήμου, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο οποίος και τους καλωσόρισε «σε ένα τόπο μαρτυρίου, θυσίας, αγώνων και ο οποίος μετατράπηκε σε ένα τόπο ιστορικού προσκυνήματος όχι μόνο των Ρουμελιωτών, αλλά και όλων των Ελλήνων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

          Το ιστορικό της ζωής, δράσης` και του φρικτού τέλους του Εθνοϊερομάρτυρος Αθανασίου Διάκου, του «Αετού της Ρούμελης» εκ μέρους του Δήμου, ανέλαβε η Φιλόλογος – Αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνα Συλεούνη.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος εμφανώς συγκινημένος κατέθεσε για ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη εκ μέρους όλων των Συνέδρων τόσο στον Σεβασμιώτατο, όσο και στον κ. Δήμαρχο και σε όλους τους συνεργάτες τους διότι όπως ετόνισε δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος και πιο ευλογημένος τόπος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών.

          «Και τις δύο ημέρες μας αναβαπτίσατε πραγματικά στα νάματα  της πίστεως και της πατρίδος», ανέφερε ο κ. Μακάριος απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο.

          Τέλος, με προτροπή του Σεβασμιωτάτου, δύο νέοι, εκπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων απόθεσαν ένα λουλούδι στο μνημείο στη μνήμη του Οπλαρχηγού Αθανασίου Διάκου.

          Η Επίσκεψη αλλά και οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με τον Εθνικό μας Ύμνο, ψαλλόμενο από όλους. Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα….

(*) Λαμπρές πανηγυρικές ακολουθίες  επί τη μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας τελέσθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο 3 και 4 Δεκεμβρίου στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας.

          Στον ΠολυαρχιερατικόΕσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

          Οι Άγιοι Αρχιερείς, Σεβασμιώτατοι Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Κίτρους κ. Γεώργιος βρίσκονται στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης επ’ ευκαιρία του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας ο Σεβασμιώτατος Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος τυγχάνει Πρόεδρος, και το οποίο Συνέδριο διοργανώνει και φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος. 

          Ήδη πολλοί εκ των οι Συνέδρων, Εκπρόσωποι διαφόρων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουν καταφθάσει στην Λαμία, φιλοξενούμενοι του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, με προεξάρχοντα τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Μπόγρη. 

          Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89, 4 fm) και από διαδικτύου, έψαλλαν δύο χοροί Ιεροψαλτών, αποτελούμενοι από μαθητές και καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο καλωσόρισμα του ανέφερε χαρακτηριστικά:

          «Μας αξιώνει η αγάπη του Θεού εν καιρώ πανδημίας, να εορτάζουμε μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι αποτελούν και εκφράζουν όλο το μωσαϊκό της εκκλησιαστικής ζωής.

          Έχουμε την τιμή και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου,  εδώ στην έδρα της λεβεντογέννας Ρούμελης, να φιλοξενούμε το Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Προέδρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

          Ευχαριστώ τους Σεβασμιωτάτους για την παρουσία τους. Είναι τιμή για τον τόπο μας να βρίσκονται μαζί μας και ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς».

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε τον χοροστατούντα Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο να κηρύξει τον Θείο Λόγο, ο οποίος με θεολογική δεινότητα και θαυμαστή ευφράδεια αναφέρθηκε στην μορφή και στο μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Με χαρά βρίσκομαι εδώ στην ιστορική Ρούμελη και στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι εορτές της Εκκλησίας μας δεν είναι για τον Χριστό και τους Αγίους αλλά για εμάς. Οι αρχαίοι πολύ σοφά έλεγαν: «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος», δηλαδή αν δεν εορτάζουμε, η ζωή μας μοιάζει με έναν ατέλειωτο μακρύ δρόμο που δεν συναντά κανείς ούτε ένα πανδοχείο για να ξεκουραστεί. Οι εορτές της Εκκλησίας μας αποτελούν σταθμούς πνευματικής αναψυχής. Ιδιαίτερα όμως στον χριστιανισμό οι εορτές δεν είναι απλώς ανάπαυλα σωματική, αλλά είναι και αναψυχή πνευματική. Εορτάζουμε όχι για να ξεκουραστούμε,  αλλά για να δώσουμε νόημα στην ζωή μας».

  Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εν συντομία στους εορτάζοντες Αγίους, Βαρβάρα, Ιωάννη Δαμασκηνό και στον Όσιο Σεραφείμ Επίσκοπο Φαναρίου και υπογράμμισε:

«Οι Άγιοι μας προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις,  αλλά όλοι έδωσαν την κοινή μαρτυρία πίστεως. Για να πάρουμε δύναμη από τις εορτές της Εκκλησίας, θα πρέπει να προβληματιστούμε και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, σκέψεως, κάνοντας ο καθένας την αυτοκριτική του και τον αυτοέλεγχο, που είναι τόσο γόνιμος και ωφέλιμος στην ζωή μας.

 Αυτό ακριβώς κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος με το Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών που διοργανώνεται αύριο με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Μετά από τρία χρόνια αποφάσισε τη σύγκλιση του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών για να χαράξει γραμμές για το μέλλον, να προβληματιστούμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε, να κάνουμε αυτοκριτική και αναθεώρηση των στόχων με σκοπό και να χαράξουμε νέα πορεία για το μέλλον.

 Όπως η Αγία Βαρβάρα και όλοι οι Άγιοι, να δώσουμε την καλή μαρτυρία της πίστεως, την καλή πληροφορία στην κοινωνία και ιδιαίτερα στον σύγχρονο κόσμο και στην δύσκολη εποχή μας.

Η φετινή επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση δεν είναι τυχαία σύμπτωση με τη διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών, αλλά  γνωρίζουμε ότι Εκκλησία και Πολιτεία ηγήθηκαν  όλων των αγνών αγώνων της φυλής μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Ποιμενάρχη σας που ανέλαβε την  βαριά ευθύνη της φιλοξενίας του Πανελληνίου και μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε μέτοχοι της βαθιάς πίστεως των ανθρώπων αυτής της περιοχής,  αλλά και του ηρωισμού των Ρουμελιωτών».

          Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Προστασίας ΑΜΕΑ Φθιώτιδος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, η Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαιδεύσεως κ. Παναγιώτα Σιδηρά – Χουλιάρα, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ο Φρούραρχος Λαμίας Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Λιμενάρχης Στυλίδος  Αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Βέτσικας, ο  Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Τροχαίας Φθιώτιδος κ. Ανδρέας Κυρίτσης, ο Διοικητής Α.Τ. Λαμίας κ. Σωτήριος Σκαρμούτσος, ο Υποδιοικητής Α.Τ. Λαμίας κ. Ευάγγελος Αλεξανδρής, Υποδιοκητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας Αντιπύραρχος Σωτήριος Σβερδίλας, και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

 Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας τελέσθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου το πρωί στη Λαμία και στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Μεγαλοπρεπή Ναό της πόλεως.

          Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, ο οποίος ακολούθως προηξήρχε στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

          Της χορείας των ιερέων προΐστατο ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος. 

          Οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ συμμετείχαν και οι σύνεδροι – εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι από κατέφθασαν στην καρδιά της Ελλάδος, την πόλη της Λαμίας, φιλοξενούμενοι του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών με τίτλο: «Πως θα μεταδώσουμε στους νέους μας το πνεύμα και το όραμα του 1821», το οποίο διοργανώνεται και φιλοξενείται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Τα Ιερά Αναλόγια διηκόνισαν δύο Βυζαντινοί Χοροί, μέλη του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού Δρ. Ανδρέου Ιωακείμ.

          Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε  στο πρόσωπο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και υπογράμμισε όλες εκείνες τις αρετές με τις οποίες η Αγία Βαρβάρα με το μαρτύριο της έγινε παράδειγμα αγάπης, υπακοής και θυσίας για την πίστη στο Χριστό. 

          Προ της απολύσεως ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τους Αγίους Αρχιερείς και τους σεβαστούς συνέδρους για την τιμητική και αγιαστική παρουσία τους στην πόλη της Λαμίας και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών, Βιοτεχνιών Φθιώτιδος και ΒΙ.Π.Ε. Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίτσης, ο Οργανωτικός  Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος, Δρ. κ.  Χρίστος Μαρκαντώνης, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/μιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Φρούραρχος Λαμίας Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο  Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου. Φωτογραφίες..

 (*) Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Μητροπόλεως μας στο YouTube το κυριακάτικο κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στα Αγιογραφικά Αναγνώσματα της χθεςσινής Κυριακής Ι’ Λουκά κατά την Αρχειρατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαμίας.Επίσης


(*) Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

  (*) Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 6 Δεκεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2021

  Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης.

17:30 μ.μ. Ικετήριος Δέησις στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ν. Βράχας Λαμίας.

18:00 μ.μ. H 55η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος της Ενορίας Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας με θέμα: «Το 1821 στη Δημοτική Παράδοση» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Λαμίας. 

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

09:00 π.μ. Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης.

12:00 μ.μ. Ευρεία σύσκεψη μετά υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με έργα πολιτισμού και αποκαταστάσεως εκκλησιαστικών μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. 

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

10:00 π.μ. Ενημέρωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου σχετικά με το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Ιδρύματος Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

10:30 π.μ. Συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και με τα προταθέντα υπό του κ. Συμεών μέλη της Επιτροπής, τα οποία και θα λάβουν από τον Μακαριώτατο τον διορισμό τους.

Πρώτη επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής. 

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Ποιμαντικές επισκέψεις του Σεβασμιωτάτου σε Ιερές Μονές και Προσκυνήματα της Μητροπόλεως μας στην περιοχή της Λοκρίδος.

 (*) Εν όψει της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων τελούν Ιερό Σαρανταλείτουργο οι κάτωθι Ενορίες: Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 , η Ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας 6 έως 8 το πρωί στο  Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Ηρωδίωνος στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας έπτά παρά τέταρτο μέχρι 8:30.Επίσης σαρανταλείτουργο τελείται στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ομβριακής. Στην Ιερά Μονή Δαμάστας 5:30 το πρωί με 9:00.

   (*) Ενοριακές εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται  στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Οι ομιλητές αντλούν τα θέματά τους από το βιβλίο του Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου Τράμπα «Ορθόδοξη Πίστη και Ζωή». Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.Οι ομιλίες αυτές αποτελούν μια ακόμη ποιμαντική-κατηχητική δράση της Εκκλησίας με σκοπό τη συνεχή και εμπεριστατωμένη κατάρτιση των πιστών πάνω σε βασικά θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness