165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2196

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 15 Δεκέμβριος, 2021

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη  μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου, επισκόπου Αυλώνος. Τη μνήμη της Αγίας Ανθίας μητρός του Αγίου Ελευθερίου. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Βάκχου του Νέου, Ελευθερίου του θαλαμηπόλου, Κορέμωνος του επάρχου,των δύο δημίων και της αγίας οσιομάρτυρος Σωσάννης.Τη μνήμη των οσίων Παύλου του Νέου  πού ασκήτευσε στο Λάτριο όρος και Στεφάνου αρχιεπισκόπου, του Ρώσου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση της χειροτονίας του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης (το έτος 397 μ.Χ.).

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

(*) Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε χθες και σήμερα η μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στον ομώνυμο ιερό Ναό της οδού Αχαρνών. Στους λαμπρούς εορτασμούς προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.Πανηγυρικός ήταν και ο εορτασμός στο Πανηγυρίζων Ιερό Παρεκκλήσιο του αγίου Ελευθερίου της ενορίας αγίου Αθανασίου Λαμίας.

(*) Έρανο Αγάπης με γενικό σύνθημα «Να μεταδώσουμε όλοι μαζί την πανδημία της αγάπης» πραγματοποιεί η Ιερά Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής μαςπεριφέρειας έως τις 31 Δεκεμβρίου.

(*) Δοξολογία επί τη εορτή των τριών παίδων εν καμίνω θα τελέσει την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου ο Ποιμενάρχης στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας με την ευκαιρία της εορτής που τελεί κάθε χρόνο το πυροσβεστικό σώμα.

 (*)«Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι» είναι ο τίτλος της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβίου στις 16:00 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Παναγιάς Δεσποίνης Λαμίας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χθες το απόγευμα χοροστάτησε στον μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών και σήμερα τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Λειτουργικό και Ποιμαντικό πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 13 – 19 Δεκεμβρίου 2021

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

12:00 μ.μ. Καταληκτήρια διαδικτυακή εκδήλωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών της Πράξης: «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρωπίνου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας». 

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

10:00 π.μ. Καταληκτήριο Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και αξιολόγηση των επιμορφωθέντων κληρικών υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

12:00 μ.μ. Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Μυκηναϊκού Ιδρύματος.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

 Το Πυροσβεστικό Σώμα όπως συνηθίζει κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τιμήσει τους προστάτες του, τρείς παίδες εν καμίνω, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ με δοξολογία που θα τελεσθεί την Παρασκευή στις 10 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Συμεών.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

11:00 π.μ. Ποιμαντική επίσκεψη στην υπό ανέγερση Ιερά Μονή της Υπερμάχου Στρατηγού στο Κυριακοχώρι Δυτικής Φθιώτιδος.

 16:00 μ.μ. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» με τίτλο: «Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.  Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν τα κορίτσια του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας, τα αγόρια του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας, τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

18:00 μ.μ. Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στη σειρά ομιλιών υπό τον τίτλο «Αύριο είναι Κυριακή».

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγιάς Δεσποίνης Λαμίας.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

11:00 π.μ. Επετειακή εκδήλωση για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαμιέων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ελεύθερον το εύψυχον» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

(*) Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε σήμερα στην πόλη της Λαμίας η πανσέβαστος μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, Επισκόπου Ιλλυρικού και της αγίας μητρός αυτού Ανθίας.

            Επίκεντρο της Εορτής, το Πανηγυρίζων Ιερό Παρεκκλήσιο του αγίου, το οποίο ευρίσκεται εντός του Ενοριακού - Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού του αγίου Αθανασίου Λαμίας.Λόγω της πανδημίας οι πανηγυρικές ακολουθίες τελέσθηκαν στον άνω Ναό.

            Τους Ιερούς ύμνους των ακολουθιών απέδωσε θαυμάσια μικρά βυζαντινή χορωδία υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου του Ναού, Καθηγητού κ. Σεραφείμ – Παναγιώτου Κυρίτση.To Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου Αρχιμ π. Άγγελος Ανθόπουλος.

(*) Την καθιερωμένη κατ’ έτος συνέντευξη για τον Έρανο της Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και για τις εορτές των Αγίων Χριστουγέννων στον τηλεοπτικό σταθμό Star K.E. και στην εκπομπή «ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών προσκεκλημένος του Γενικού Διευθυντή του Σταθμού κ. Γιώργου Σιμόπουλου.

Ο κ. Συμεών ευλόγησε για μία ακόμη φορά την διοίκηση και τους εργαζόμενους του Σταθμού, αυτήν την φορά στον χώρο της εργασίας τους, ενώ στην ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις και αναφέρθηκε σε πτυχές του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας.Το βίντεο της συνέντευξης δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ι.Μ

(*) Με το σύνθημα «Να μεταδώσουμε όλοι μαζί την πανδημία της αγάπης» πραγματοποιείται ο φετινός Έρανος Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος έως τις 31 Δεκεμβρίου.Τα συνεργεία της ενορίας κτυπούν την πόρτα μας για να ζητήσουν τήν συνδρομή όλων στό φιλαν­θρω­πι­κό εργο της  Εκκλησίας. Η Ιερά Μητρόπολή μας φροντίζει μέσω του Γενικού Φιλο­πτώχου Ταμείου της να ανακουφίζει τις ανάγκες εμπε­ρί­στα­των αδελφών μας και να ασκεί έργο φιλανθρωπίας και διακονίας του πόνου και της ανέ­χειας. Το Ταμείο αυτό στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην προσφορά αγάπης και φιλοτιμίας του λαού, αφού η Μητρόπολή μας δεν έχει κρατικές επιχορηγήσεις. Από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τον έρανο το μισό ποσό θα κρατήσει η ενορία που συντηρεί φιλόπτωχο ταμείο και τα υπόλοιπα χρήματα θα χρεισιμοποιηθούν για τη φιλόπτωχη κίνηση της Ιεράς Μητροπόλεως. Η προσφορά όλων στον Έρανο Αγάπης, αποτελεί έμπρακτη συμμετοχή στην απρόσκοπτη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών από τα Ιδρύματα της Μητροπόλεως που απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων και συγχρόνως συνδράμουν στην το­πι­κή κοινωνία με θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά τά Κέντρα Αγάπης, η προ­­σφορά τους σε συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη ανέρχεται σε  εκατοντάδες μερίδες φαγητού την ημέρα. Επίσης, τα φιλόπτωχα όλων των ενο­ριών βοηθούν όσους εχουν πραγματική ανάγκη. Ιδιαιτέρως κατά τίς ημέρες των Χριστουγέννων θα διανεμηθούν τρό­φι­μα και άλλα βοηθήματα για την κάλυψη των αναγκών των συνανθρώπων μας.

 (*) Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

 (*)Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υλοποιεί στις Ιερές Μητροπόλεις ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνεται σε εθελοντές, στελέχη και συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς της Εκκλησίας, αλλά και άλλων φορέων που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων για την υποστήριξη του έργου που προσφέρεται στις κοινωνικοπρονοϊακές και λοιπές εκκλησιαστικές δομές και Ενορίες. Οι συμμετέχοντες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης λαμβάνουν Βεβαίωση Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης. Επιπλέον προσφέρουν την δυνατότητα συμμετοχής σε λειτουργούς, οι οποίοι μέσα από άλλους κρατικούς θεσμούς αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης και ραγδαία εξελισσόμενης κοινωνίας.

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το ΙΠΕ και υλοποιεί σειρά Προγραμμάτων στο αμφιθέατρό της με αξιόλογους ομιλητές. Στο πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΝΘΟΥΣ την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου παρουσία όλων των κληρικών που μετάσχουν στο μάθημα θα μιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και ο κ Κωνσταντίνος Κορναράκης καθηγητής της χριστιανικής Ηθικής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ με θέμα «ποιμαντική και ψυχολογική υποστήριξη της χηρείας». Στο πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ στο τελευταίο μάθημα μίλησε ο γραμματέας της Μητροπόλεως κ Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος δρ Θεολογίας με θέμα « εκκλησιαστικές πρακτικές παρεμβάσεις στην υποστήριξη της ενδοοικογενειακών σχέσεων».  

(*) Σύφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί την Παρασκευή στις 9:00 το βράδυ στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας με ομιλητή τον Αρχιμ.π. Βαρθολομαίο Κάσση και στον ιερό Ναό Νικολάου Σπερχειάδος με ομιλητή τον Αρχιμ π. Ανθιμο Νεραντζή.

(*) Εν όψει της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων τελούν Ιερό Σαρανταλείτουργο οι κάτωθι Ενορίες: Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 , η Ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας 6 έως 8 το πρωί στο  Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Ηρωδίωνος στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας έπτά παρά τέταρτο μέχρι 8:30.Επίσης σαρανταλείτουργο τελείται στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ομβριακής. Στην Ιερά Μονή Δαμάστας 5:30 το πρωί με 9:00.

   (*) Ενοριακές εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται  στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Οι ομιλητές αντλούν τα θέματά τους από το βιβλίο του Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου Τράμπα «Ορθόδοξη Πίστη και Ζωή». Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.Οι ομιλίες αυτές αποτελούν μια ακόμη ποιμαντική-κατηχητική δράση της Εκκλησίας με σκοπό τη συνεχή και εμπεριστατωμένη κατάρτιση των πιστών πάνω σε βασικά θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Η θεατρική ομάδα la familia παρουσιάζει στο αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως  την χριστουγεννιάτικη ιστορία της Μαρίας Κίτρα «πρόσεχε τι εύχεσαι» στις 19 Δεκεμβρίου σε πολλές διαφορετικές ώρες παραστάσεων και συγκεκριμένα στις 11:30, 4:00, 18:00. Η τιμή εισητηρίου είναι 5 ευρώ και προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο Σοφιανός στην οδό Λεωνίδου 4.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...