165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1517

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 03 Αύγουστος, 2018

Παρασκευή 3 Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Ισαακίου, Δαλματίου,Φαύστου. τη μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος  Στεφάνου πάπα Ρώμης και των συν αυτώ.Τη μνήμη της αγίας μυροφόρου Σαλώμης και των εν αγίοις πατέρων ημών και αρχιεπισκόπων γενομένων Εφέσου Ιωάννου του μοναχού και Ιωάννου του νέου.Τη μνήμη του αγίου Ιωάννου του ομολογητού και Αντωνίου του Ρώσου. Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη των Οσίων Θεοκλητούς, θεοδώρας της εξ Αιγίνης και Θεοπίστης της θυγατρός της .

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*)   Στον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Αχινού χοροστάτησε και ομίλησε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ακολούθως ο Ποιμενάρχης εγκαινίασε στο χωριό Παλαιοκερασιά τον πολιτιστικό πολυχώρο προβολών και εκδηλώσεων της κοινότητας.

(*) Αρχιερατικός εσπερινός επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού θα τελεσθεί την Κυριακή στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Τη Δευτέρα το πρωί ο Ποιμενάρχης μας θα ιερουργήσει στην πανηγυρίζουσα ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αταλάντης.

(*) Πολλά και Ψυχωφέλιμα Βίβλια για το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος τα οποία πάντοτε μεν είναι χρήσιμα για τους ορθοδόξους χριστιανούς ιδιαιτέρως δε για τις Θεομητορικές εορτές, κορυφαία των οποίων είναι η κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Ποιμαντική επίσκεψη στην Ανατολική Φθιώτιδα πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

                Αρχικά ο Ποιμενάρχης μας  έκανε στάση στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο χωριό Αχινός,  όπου χοροστάτησε στον τελούμενο Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και προ της απολύσεως ωμίλησε στο Εκκλησίασμα για το πρόσωπο της Παναγίας ευχηθείς με υγεία και δύναμη να φθάσουμε στην Μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

                Προ της αναχωρήσεως του ο Σεβασμιώτατος επέβλεψε τις εργασίες του νεοαναγειρομένου Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, το οποίο χτίζεται πλησίον του Ναού και συνεχάρη τον Εφημέριο της Ενορίας π. Ιωάννη Μέρμυγκα, τα μέλη του  Εκκλησιαστικού Συμβουλίου,  καθώς και όλους τους πιστούς για την αγάπη και το ενδιαφέρον τους, με τα οποία περιβάλλουν αυτό το σπουδαίο για την Ενορία έργο,  μιας και οι εργασίες αποπερατώσεως  προχωρούν με αμείωτο ρυθμό.

                Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στο χωριό Παλαιοκερασιά, προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Πολυχώρου Προβολών και Εκδηλώσεων της Κοινότητος , κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Παλαιοκερασιάς « Το Κεφαλόβρυσο», Καθηγητού  Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας κυρίου Στάμου Παπαστάμου τέως Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου.

                Τον Σεβασμιώτατο ανέμεναν στον χώρο του παλαιού Νηπιαγωγείου - Δημοτικού και υποδέχτηκαν με πολύ χαρά ο Εφημέριος της Ενορίας πατήρ Ιωάννης Μπλούνας, ο κ. Καθηγητής, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου καθώς και οι κάτοικοι του χωριού.

                Μετά την ακολουθία του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ειδική ευχή των Εγκαινίων και στην σύντομη προσλαλιά του συνεχάρη τον κ. Καθηγητή και τα μέλη του Συλλόγου για την πρωτοβουλία τους αυτή εξαίροντας την αξία του Πολιτισμού και των καλών έργων, τα οποία ευλογεί ο Θεός και τα οποία μένουν δια να μαρτυρούν την αγάπη των κατοίκων για τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό μας.

                Στην συνέχεια ο κ. Παπαστάμος αντιφωνώντας τον λόγο του Σεβασμιωτάτου, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των κατοίκων του χωριού τον  ευχαρίστησε θερμά για την τιμητική και αγιαστική παρουσία του στα Εγκαίνια αυτού του έργου, το οποίο θα είναι ένας χώρος μέσα απ' τον οποίο θα αναδεικνύεται η Πολιτιστική μας κληρονομιά  για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν τα νέα παιδιά.

                Η όμορφη αυτή τελετή έκλεισε με κέρασμα, το οποίο παρετέθη στην αυλή της αιθούσης προς όλους τους παρευρισκομένους.

(*) Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ομιλιών που κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολη, για τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου σήμερα Παρασκευή ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Λάμπρου θα μιλήσει στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αρκίτσας, ο Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος στον ιερό ΝαόΑγίου Δημητρίου Ελάτειας και ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης στον ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παραλίας Ραχών.Τη Δευτέρα 6 του μηνός ο πατήρ Βαρθολομαίος θα κηρύξει το θείο λόγο στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων Θερμοπυλών.ο πατήρ Ανθιμος στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Μοναστήρι. ο Αρχιμ. πατήρ Αγαθόνικος Βενετσάνος στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δαμάστας.Την Τρίτη 7 του μηνός ο πατήρ Βαρθολομαίος θα μιλήσει στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Λιανοκλάδι και ο πατήρ Ανθιμος στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού.

 (*) Τη δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού θα εορτάσει η εκκλησία μας τη Δευτέρα 6 του μηνός και οι πιστοί θα κατακλύσουμε τους ιερούς Ναούς και τα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως προκειμένου να λάβουμε την ευλογία του μεταμορφωθέντος Κυρίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος την Κυριακή το απόγευμα θα χοροστατήσει στον μέγαλο πανηγυρικό εσπερινό στην ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος η οποία πανηγυρίζει την εύρεση της θαυματουργής εικόνος της Παναγίας από τον όσιο Αγάθωνα.Τη Δευτέρα το πρωί ο Ποιμενάρχης μας θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αταλάντης. Το ιερό αναλόγιο θα διακονήσουν μέλη της τετράφωνης χορωδίας της Αταλάντης υπό τη διευθυνση του πρωτοψάλτου και διευθυντού αυτής κυρίου Νικολάου Σαμαρτζή.

Τη Δευτέρα πανηγυρίζουν και οι ιερές μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, Λιβανατών, αγίου Βλασίου Στυλίδος, Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου και η διαλελυμένη ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεποσπίτων Λαμίας.

Περνάμε στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων για την οποία θα κάνουμε μια μικρή ιστορική αναφορά. Το όμορφο αυτό μοναστήρι της Λοκρίδος είναι γνωστό καί μέ τίς παραλλαγές "Μοναστήρι της Καρυάς" της " Αγίας" ή " Αγία Σωτήρα". Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα πάνω από τήν λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων σέ υψόμετρο 310 μέτρων μέσα σ΄ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον μέ μιά εξαιρετική θέα.

Η αρχική ίδρυση της Μονής πρέπει νά έγινε περί τόν 7ο μ.Χ. αιώνα χωρίς αυτό νά θεμελιώνεται επιστημονικά. Τό καθολικό ανάγεται στόν 11ο μέ 12ο αιώνα. Αρχικά ήταν ρυθμού Βασιλικής μέ τρούλλο τόν οποίο κατέστρεψε διά κανονιοβολισμού Τούρκος αξιωματούχος. Η κατάρρευση της οροφής τό 1600 περίπου, επισκευάσθηκε σέ σαμαροσκεπή τρίκλιτη βασιλική. Μεταξύ των ετών 1725 ή 1736 εως 1757 έγινε η υφιστάμενη μέχρι σήμερα αγιογράφηση του Καθολικού, από ανώνυμο αγιογράφο. Πρίν από αυτή υπήρχε άλλη πού κατεστράφη ή επιχρίσθη. Καί αυτή πού διασώζεται έχει υποστεί πολλές φθορές καί αλλοιώσεις.

Στο μοναστήρι φυλάσσονται πολλά κειμήλια καί φορητές εικόνες. Στή διάρκεια της Τουρκοκρατίας προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στούς χριστιανούς καί στούς αγωνιστές της επαναστάσεως. Τό 1833 διαλύθηκε. Στά χρόνια της Κατοχής ήταν καταφύγιο των κατοίκων. Ανασυστάθηκε τό 1964 καί τό 1975 έγινε επίσημη ανακαίνιση. Οι άοκνες προσπάθειες της αδελφότητος καί οι δωρεές τό κατέστησαν από κτιριακής απόψεως ένα νοικοκυρεμένο σύνολο.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή έχει την ιδιαίτερη ευλογία να κατέχει προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης όπως: Αρχιερατικό σάκο, επιστήθιο σταυρό, επανωκαλύμμαυχο καθώς και 18 χειρόγραφες σελίδες.Στην ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων ο πανηγυρικός εσπερινός θα αρχίσει την Κυριακή στις 7:15 το απόγευμα. Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 8 το πρωί.

Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Όπως προαναφέραμε στις 6 του μηνός πανηγυρίζει και η ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών. Τό Μοναστήρι αυτό της Μεταμορφώσεως  είναι κτισμένο σέ ένα όμορφο φυσικό, γεμάτο από πράσινο, περιβάλλον κοντά στήν κωμόπολη "Λειβανατες" σέ απόσταση 4 χλμ. Ανδρικό επί αιώνες, μετετράπη σέ γυναικείο τό 1977. Κατά τά χρόνια της Τουρκοκρατίας είχε ένα μεγάλο αριθμό μοναχών καί μεγάλη κτηματική περιουσία καί δύναμη μέ αποτέλεσμα νά αποτελεί ένα σπουδαίο παράγοντα γιά τήν προστασία καί τήν βοήθεια των υπόδουλων χριστιανών. Τήν εκδικητική μανία των Τούρκων γνώρισε τό Μοναστήρι όταν εσφαγιάσθη κάποιος Τούρκος κοντά στό Μοναστήρι. Στήν διάρκεια της Επαναστάσεως υπήρξε στήριγμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου καί των ανδρών του. Μετά τήν απελευθέρωση διελύθη επί Όθωνος καί η τεράστια περιουσία της Μονής διαμοιράσθηκε στούς αγρότες. Πολλά έγγραφα των Γενικών Αρχείων του Κράτους αναφέρονται στήν κατάσταση της Μονής μετά τήν διάλυσή της.Η εικόνα της Μεταμορφώσεως είναι των μέσων περίπου του 19ου αιώνος.

Περνάμε τώρα στην ανατολική Φθιώτιδα και στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Κυριακή στις 8:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Τη Δευτέρα το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος θα γίνει διανομή ευλογημένης σταφύλης. Τη Δευτέρα στις 7 θα τελεσθούν μεθέορτος εσπερινός και Ιερά Παράκληση. H ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο στίς μεσημβρινές υπώρειες του όρους Όθρυς, 4 χιλιόμετρα από τήν πόλη της Στυλίδος, πάνω σέ λόφο απ΄ όπου δεσπόζει στήν ευρύτερη περιοχή. Τό Καθολικό είναι αφιερωμένο στήν Μεταμόρφωση του Χριστού, η Μονή όμως είναι γνωστή ως του αγίου Βλασίου, προσωνύμιο πού πηρε από τό αφιερωμένο παρεκκλήσιο. Ιδρύθηκε περίπου τό 1746, όπως μαρτυρείται από επιγραφή πού βρίσκεται στό εξωτερικό μέρος του τοίχου. Η ολοκλήρωσή της έγινε τό 1752 χρονολογία κατά τήν οποία αγιογραφήθηκε τό καθολικό σύμφωνα μέ τήν επιγραφή πού υπάρχει επάνω από τήν δυτική θύρα του Καθολικού.Κατά τήν προεπαναστατική περίοδο είχε μεγάλη ακμή καί βοήθησε πολύ τό υπόδουλο γένος. Μέ τό Διάταγμα του Όθωνος τό 1833 διαλύθηκε καί παρέμεινε εγκατελειμμένο καί ερειπωμένο μέχρι τό 1981. Κατά τό έτος αυτό έχουμε καί τήν ανασύσταση της Μονής. Μέ τίς άοκνες προσπάθειες της αδελφότητος καί τίς προσφορές των χριστιανών τό Μοναστήρι απέκτησε κάτι από τήν παλιά του δόξα.

Τό καθολικό είναι μονόκλιτος ναός βυζαντινού ρυθμού μέ οκταγωνικό τρούλλο επηρεασμένος από τήν αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Έχει τά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μνημείων μεταβυζαντινής εποχής.

Όπισθεν του Ιερού του Καθολικού υψώνεται ένα πελώριο κυπαρίσσι, τό μεγαλύτερο των Βαλκανίων, επάνω στό οποίο κατά τήν γερμανική Κατοχή εκρύπτοντο οι αντάρτες.

Εορτάζει τήν 11η Φεβρουαρίου καί τήν 6η Αυγούστου.

Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει η διαλελυμένη ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεποσπίτων. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:30 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Οι πληροφορίες που σας αναφέραμε για τις πανηγυρίζουσες μονές  προέρχονται από το βιβλίο ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία της Ι Μ Φθιώτιδος των εκδόσεων της Μητροπόλεως στο οποίο περιέχονται και πολλές αξιόλογες φωτογραφίες των μοναστηριών.Στο τέλος του δελτίου μας αγαπητοί ακροατές θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την ιερά μονή Αγάθωνος από τον Ηγούμενο Αρχιμ πατέρα Γερμανό και για την ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αταλάντης από τον εφημέριο πατέρα Κωνσταντίνο Βουρλιά.

Στη Μεταμόρφωση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι αφιερωμένοι και οι ενοριακοί ιεροί ναοί στο Ρεγγίνι, και στα χωριά Λογγίτσι, Παλαιοκερασιά και Μαρίνι Στυλίδος.. Στο Ρεγγίνι ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:30 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς εικόνος στους δρόμους του χωριού. Τη Δευτέρα Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Εν συνεχεία στον προαύλιο χώρο του Ναού  το χορευτικό τμήμα του Ρεγγινίου θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς.

Επίσης πανηγυρικός θα είναι ο εορτασμός και στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά από το Μόδι..Ο Ναός αυτός είναι βυζαντινός, κτίσμα του 15ου αιώνος, κατάλοιπο σταυροπηγιακού μοναστηριού, διατηρητέο μνημείο. Υπάρχουν απομεινάρια βυζαντινών τοιχογραφιών στις κόγχες του ιερού και στο εικονοστάσιο αγιογραφίες νεοελλήνων λαικών ζωγράφων.Ο Ναός  αυτός είναι από τα σπάνια κτίσματα αυτού του είδους στην Φθιώτιδα.

Στη Γλύφα πανηγυρίζει  το ιερό Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως το οποίο βρίσκεται ένα χιλιομετρο έξω από το χωριό στην ανατολική πλευρά. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα τελεσθεί στις 7:00 το απόγευμα.

Στο χωριό Κόμμα πανηγυρ’ίζει στις 6 του μηνός ο κοιμητηριακός ιερός Ναός και σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική θεία Λειτουργία.

(*) Ας δούμε τώρα με απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως που  θα τελέσουν την Κυριακή το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας οι ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Αρχιμ πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αμούρι. Ο Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής στην ιερά μονή Αντινίτσης και ο Αρχιμ πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Μοσχοχώρι.

Συνεχίζουμε με τις εκπροσωπήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στους κατά τόπους εορτασμούς επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Ο πατήρ Σεραφείμ θα κηρύξει το Θείο Λόγο την Κυριακή το απόγευμα στην Παλαιοκερασιά και τη Δευτέρα το πρωί στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών.Ο πατήρ Ανθιμος το απόγευμα στα Αλεπόσπιτα και τη Δευτέρα το πρωί θα μετάσχει στον εορτασμό στην Αταλάντη. Τέλος ο πατήρ Βαρθολομαίος την Κυριακή το απόγευμα θα κηρύξει το θείο λόγο στην ιερά μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος και τη Δευτέρα στην ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου.

 (*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού θα τελεσθεί την Κυριακή 5 Αυγούστου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:45.(τη μια παρά τέταρτο μετά τα μεσάνυκτα).

(*) Η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο τελείται καθημερινά στις 7:00 το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών. Μια επίσκεψη στο  ιστορικό και όμορφα ανακαινισμένο προσκύνημα θα μας ενισχύσει  πνευματικά αφού θα λάβουμε την ευλογία της Παναγίας της Προυσσιώτισας.

(*) Την ιερά εικόνα της Παναγίας Αντινίτσης θα φιλοξενεί έως την Κυριακή 5 του μηνός η ενορία του Αγίου Παντελεήμονος Αχλαδίου. Η υποδοχή θα γίνει στις 7:30 το απόγευμα στον Ιερό ναό όπου θα τελεσθεί η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο.Το Σάββατο το πρωί θα τελεσθούν Ορθρος, Θεία Λειτουργία και αγιασμός και το απόγευμα στις 7 εσπερινός. Την Κυριακή στις 6 το απόγευμα θα τελεσθούν εσπερινός και Ιερά Παράκληση και η Ιερά εικόνα θα αναχωρήσει για το μοναστήρι της Αντίνιτσας. Ολες τις ημέρες ο Ναός θα είναι ανοικτός από το πρωί έως το βράδυ προς εξυπηρέτηση των πιστών.

 (*) Εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος 7:00 με 9:00 το πρωί.

(*) Πολλά και Ψυχωφελή  βιβλία για το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τα οποία πάντοτε μεν είναι χρήσιμα για τους ορθοδόξους χριστιανούς ιδιαιτέρως δε για τις Θεομητορικές εορτές, κορυφαία των οποίων είναι η κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

   Συγγραφεύς των βιβλίων είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και τα βιβλία αυτά είναι προϊόντα του σεβασμού  και της αγάπης του Ποιμενάρχου μας  προς το θεομητορικό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την πίστη του λαού εις το Πανάγιο Πρόσωπο της Παναγίας και να τιμήσουν επάξια Εκείνην που σκέπει, στηρίζει, και προστατεύει κάθε άνθρωπο που επικαλείται το όνομά της.

   Τα βιβλία αυτά είναι ωφέλιμα,  κατάλληλα για να προετοιμάσουν τους πιστούς χριστιανούς για την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.

   Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Ένθεον», το οποίο βρίσκεται στη γωνία  των οδών Χατζοπούλου και Σατωβριάνδου στην πλατεία Πάρκου στην Λαμία. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2231 0 36204.

Μερικά από τα βιβλία είναι τα εξής:

«Θεομητορικά Νεύματα»

Περιέχει  18 εγκυκλίους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου μέσα από τις οποίες  διαπιστώνει κανείς, ότι με την Παναγία παίρνει νόημα η ζωή μας και αντιμετωπίζονται όλες οι αντιξοότητες, διότι Εκείνη έχει την δύναμη να μας λυτρώσει από τα δεινά, από τους πειρασμούς, από τα πάθη και από κάθε επιβουλή ορατών και αοράτων εχθρών.

«Αφιερώματα-Δημοσιεύματα στην Παναγία της Τήνου»

Μέσα στις 202 σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει  τι είναι εκείνο που καθιστά το Πανορθόδοξο και Παγχριστιανικό προσκύνημα της Ιεράς Νήσου  Τήνου,  κέντρο ζωής και κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Μαρτυρούνται  οι συχνές και ζωντανές εμφανίσεις της Παναγίας μας, η οποία διανέμει σε όλους τον πλούτο της αγάπης Της, που είναι μαγνήτης και  προσελκύει όλους τους πονεμένους και δοκιμαζομένους.

«Παναγία Θεοτόκος , στη Θεολογία, ζωή και παράδοση της Εκκλησίας μας»

Πρόκειται για ομιλίες εγκρίτων Ιερέων και καθηγητών Θεολόγων, οι οποίες εκφωνήθηκαν   στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας για τον πανηγυρισμό του Ιωβηλαίου έτους 2000, το οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεκήρυξε έτος της Θεοτόκου.

«Θεοτόκος, Ευαγγέλιον χαράς»

Ένα βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου Σελέντη.

Μέσα στις 225 σελίδες του βιβλίου, αποπνέει η χάρις των λόγων, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτοκου,  τους οποίους εξεφώνησε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός Νικόλαος, ως Ιεροκήρυξ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ιδιαιτέρως κατά τις παρακλήσεις του δεκαπενταυγούστου.

Είναι κηρύγματα γραμμένα με προσευχή και δάκρυα από τον ταπεινό και πράο μακαριστό Νικόλαο. Είναι ομιλίες καρδιακές ενός Αγίου Κληρικού, βγαλμένες μέσα από ψυχή πιστεύουσα, και ποθούσα τον Κύριο.

«Η Παναγία της Τήνου, Ιστορία και Τέχνη»

Το βιβλίο αυτό εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί σε Τέταρτη έκδοση. 

Χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,  διηγείται την Ιστορία του οράματος της Οσίας Πελαγίας, της ευρέσεως της Αγίας Εικόνος, της κλοπής και της επανευρέσεως, της ανοικοδομήσεως του Ναού, των θαυμάτων καθώς  επίσης περιγράφει τους  σκοπούς και τα έργα του Ιερού Ιδρύματος από το 1823 έως σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η τέχνη όπως εκφράζεται και εκτίθεται στα Μουσεία του Ιερού Προσκυνήματος.

Το βιβλίο αυτό βοηθά τους αναγνώστες να γνωρίσουν το «Ιερόν Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου», το οποίο έλκει όλους τους πιστούς απανταχού της γης, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, προβληματίζει τους δύσπιστους και γεμίζει την ψυχή με δέος και έκσταση για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness