165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1527

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 20 Αύγουστος, 2018

Δευτέρα 20 Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου προφήτου Σαμουήλ. τη μνήμη του οσίου Αβραμίου του Ρώσου. Τη μνήμη των εν Βιζύη Θράκης 37 οσίων μαρτύρων.Των αγίων μαρτύρων Σεβήρου και Μέμνωνος, Λουκίου του βουλευτού, Ηλιοδώρου και Δοσά, Φωτεινής, Ευδαίμονος, Ρηγίνου και Ορέστου.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εν Φιλιππουπόλει αγίων μαρτύρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) «Ελεημοσύνη δεν είναι μόνο το να δίνει κανείς χρήματα, αλλά να δίνει με κάθε τρόπο αγάπη στον συνάνθρωπο που πάσχει. Η αγάπη ελευθερώνει τον άνθρωπο και του δίνει εσωτερική πληρότητα και ευτυχία». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο κύρηγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ανάβρας Αλμυρού.

(*) Την «απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα πανηγυρίσουν την Πέμπτη 23 του μηνός μοναστήρι και ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως. 

 (*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου θα τελεσθεί την Τετάρτη στις Ιερές Μονές Παναγίας Αντινίτσης και Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραϊδος Στυλίδος.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Στο ορεινό χωριό Ανάβρα Αλμυρού μετέβη  χθες  Κυριακή 19 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος όπου ιερούργησε και ωμίλησε στον Περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

            Τον Ποιμενάρχη μας στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Ιεροκύρηκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, ο Εφημέριος του χωριού Φιλιαδώνα Δομοκού π. Ανδρέας Κολοβός, ο Εφημέριος του χωριού π. Θεόδωρος Γκλαντζούνης και ο Αρχιδιάκονός του π. Ευστάθιος Κατόπης.

            Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε ο Μουσικολογιώτατος Ιεροψάλτης κ. Παύλος Λιάσκος καθώς και οι Ιεροψάλτριες του χωριού.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή του πλουσίου νέου χαρακτηριστικά ανέφερε:

            « Ο Λόγος της Εκκλησίας μας σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί, απευθύνεται σ’ εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι δέσμιοι των υλικών πραγμάτων. Ο άνθρωπος που πιστεύει στην αιώνιο ζωή έχει ευθύνη και πρέπει συνεχώς να προσπαθεί για να την κερδίσει και η Εκκλησία μας είναι εδώ παρούσα για να μας βοηθά να την αποκτήσουμε. Αν δεν απαλλαγούμε από την προσκόλλησή μας  στα πάθη και να δοθούμε ολοκληρωτικά εις τον Θεό δεν μπορούμε να κερδίζουμε την αιώνιο ζωή.

             Η αρετή της ελεημοσύνης είναι αυτή που συμπληρώνει και τελειοποιεί τον πιστό για να κερδίσει τον παράδεισο. Έχουμε πολλά παραδείγματα αγίων που ήσαν ελεήμονες, όπως εμείς έχουμε τον όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη τον Ελεήμονα Πνευματικό, ο οποίος επισκεπτόταν και το χωριό σας, έφερνε την Αγία Εικόνα της Παναγίας, σας αγίαζε και σας εξομολογούσε.

            Ελεημοσύνη δεν είναι μόνο το να δίνει κανείς χρήματα, αλλά να δίνει με κάθε τρόπο αγάπη στον συνάνθρωπο που πάσχει. Το χειρότερο πράγμα για έναν άνθρωπο είναι να ζει πτωχός και να πεθαίνει πλούσιος τόνισε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του και συνεχίζοντας πρόσθεσε….

            Για να εισέλθουμε στην Βασιλεία του Θεού πρέπει στην καρδιά μας να έχουμε αγάπη και να την δίδουμε στον Θεό και στον άνθρωπο. Η αγάπη ελευθερώνει τον άνθρωπο και του δίδει εσωτερική πληρότητα και ευτυχία και όποιος την προσφέρει εισπράττει αιωνίως την Χάρη του Θεού, διότι η Αγάπη είναι Ίδιος ο Θεός».

            Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο χωριό Ανάβρα Αλμυρού και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά με αδιάλειπτη την προστασία και την ευλογία στην ζωή τους και προέτρεψε τους πιστούς να μένουν ενωμένοι κάτω από την σκέπη του Θεού  εν τη Εκκλησία, η οποία είναι η μόνη εγγύηση για την ευτυχία του ανθρώπου.

            Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε κέρασμα στον Σεβασμιώτατο και στην συνοδεία στην πλατεία του χωριού, κατά την διάρκεια του οποίου όλοι οι πιστοί έσπευσαν να λάβουν την ευχή του Σεβασμιωτάτου, να συζητήσουν μαζί του  και να τον ευχαριστήσουν για την αγιαστική παρουσία του στο χωριό.Φωτογραφίες από την κυριακάτικη αρχιερατική Θεία Λειτουργία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι ειδήσεις που ακολουθούν μας έρχονται από τα μοναστήρια και τις ενορίες της Μητροπόλεως

 (*)Οκτώ ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της 15ης Αυγούστου, δηλαδή στις 23 του μηνός, γίνεται η «απόδοσις» της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας το οποίο βρίσκεται σε σπηλαιώδη ναό κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή στο χωριό Βαρδάτες. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα την Τετάρτη το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και Θεία Λειτουργία και στις 6:30  το απόγευμα πανηγυρικός  εσπερινός με αρτοκλασία. Την Πέμπτη ημέρα της εορτής και την Παρασκευή θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας στις Βαρδάτες θαυματουργικώς βρέθηκε το 1711 η εικόνα της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748. Από την Ιερά Μητρόπολη το ιερό προσκύνημα ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. Αναλυτικά,  έγινε  μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού, επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Με την ευλογία και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολαόυ θα ακολουθήσουν κι' άλλα έργα εξωραϊσμού του κτηριακού συγκροτήματος που περιβάλει το προσκύνημα.

 Τα εννιάμερα της Παναγίας μας, δηλαδή την απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος στην οποία την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ας αναφέρουμε όμως στο σημείο αυτό  κάποια ιστορικά στοιχεία για την ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, τα οποία δημοσιευονται στο βιβλίο Ιστορικά Εκκλησιαστικά Μνημεία της Φθιώτιδος των Εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της βορειοανατολικής πλευράς του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, στην κεντρική Λοκρίδα, προβάλλει ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια του νομού Φθιώτιδος. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων επάνω σε ξέλακκο καραούλι σε θέση ειδυλλιακή και πανοραμική που έχει για φόντο πυκνό ελατόδασος και στο βάθος μια ανοιχτή χαράδρα που οδηγεί στο γυμνόστηθο τμήμα του Παρνασσού. Απέχει 4 χλ. από το χωριό Αγία Μαρίνα και 8 χλμ. από την Κατω Τιθορέα.

Τα παλιά οικοδομήματά του, τα χειρόγραφα, όσα διασώθηκαν και οι παραδόσεις της περιοχής πιστοποιούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι. Στα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του κράτους διασώζονται πληροφορίες που αναφέρονται στην οικονομική κατάστασή της κατά τα χρόνια της ακμής της και το ρόλο της, τόσο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όσο και στην ανεκτίμητη προσφορά της στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Μετά τα χρόνια της Επανάστασης, με το διάταγμα του Όθωνα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833 διαλύθηκε η Ιερά Μονή και η περιουσία της περιήλθε στο κράτος. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα της Μονής. Από τότε όλα χάθηκαν, τα έγγραφα, τα κτήματα, τα κειμήλια, τα ιερά Λείψανα και έτσι έμεινε χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Το μοναστήρι έχει τα γνωρίσματα οχύρωσης των μεταβυζαντινών χρόνων. Η ανέγερση των κτισμάτων, όπως φαίνεται, δεν ολοκληρώθηκε την ίδια εποχή. Σύμφωνα με τις απόψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα από επιτόπια έρευνα και μελέτη, συμπεραίνεται ότι στις αρχές του 18ου αιώνα και το έτος 1708 έγινε γενική επισκευή και συμπλήρωση της οχυρώσεως. "Υπάρχει εντοιχισμένη, πέτρινη πλάκα εγχάρακτη στην οποία αναγράφεται το όνομα του Ηγουμένου και των μαστόρων που έκαναν την επισκευή". Από τη μαρτυρία όμως της εντοιχισμένης πλάκας στην ανατολική κόγχη του ναϊδρίου, βεβαιώνεται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε νωρίτερα από την οχύρωση του Μοναστηριού (ίσως το έτος 1506).

Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής, ενώ η εικονογράφηση έγινε από λαϊκούς ζωγράφους με τεχνοτροπία μεταβυζαντινής εποχής του 17ου-18ου αιώνα. Εκείνο που προξενεί εντύπωση στο Ναό αυτό, είναι η πολύ χαμηλή είσοδός του με ένα μικρό σκαλάκι κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους. Φαίνεται ότι ήταν καθιερωμένες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χαμηλές είσοδοι γιατί ήταν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές στις παραβιάσεις και ακόμα εμπόδιζαν την είσοδο των έφιππων Τούρκων μέσα στο ναό σε ώρα λειτουργίας και προσευχής.

Γενικά η όλη δόμηση του Μοναστηριού είναι πολύ μελετημένη. Φαίνεται ότι αυτοί που επέλεξαν την τοποθεσία αυτή είχαν ανεπτυγμένη και τη "στρατηγική σκέψη" και αρκετές γνώσεις "τοπογραφίας" και "οχυρωματικής". Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες και ευρήματα, προκύπτει ότι το Μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Αυτό μαρτυρούν ακόμη και σήμερα οι πολεμίστρες και οι πολλές προεξοχές και πλακόπετρες. "Είναι οι υποδοχές για σκαλωσιές που ανέβαιναν οι αμυνόμενοι και πυροβολούσαν τους επιδρομείς και πολιορκητές του μοναστηριού." Επίσης οι χώροι του μοναστηριού φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν αίθουσες διδασκαλίας του "κρυφού σχολειού".

Όταν αντικρίζει κανείς όλα αυτά, αναπολεί και ζωντανεύει με τη φαντασία του ιστορικές μνήμες ηρωισμού. Θυσίες, αγώνες και γεγονότα που διαδραματίζονταν σε εποχές δόξας και ακμής του μοναστηριού. Η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου κρίθηκε με υπουργική απόφαση, ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή αποτελεί ένα σύνολο μοναδικό για την περιοχή. Η Ιερά Μονή σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία και γιορτάζει την 15η και την 23η Αυγούστου

Συνεχίζουμε το δελτίο μας με τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Την Πέμπτη πανηγυρίζει και το εκκλησάκι της Παναγιάς Μαγκλαβά στον οικισμό Πανόραμα Καραβομύλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού τη παραμονή στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Την κυριώνυμο ημέρα Ορθρος και Θεία Λειτουργία.

Στη περιοχή της Λοκρίδος πανηγυρίζει το εξωκλήσι της Παναγίας της Ευλογιάς στο Λογγό το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα ψαλλεί την Τετάρτη στις 7:00 το απόγευμα και την Πέμπτη το πρωί πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου υπάρχουν στα χωριά Τιθρόνιο, Παναγιά Δομοκού, Αχλαδιά και Αγραπηδιά.

Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου υπάρχει και στη στρατιωτική μονάδα στο Αυλάκι Στυλίδος. Στην Γλύφα πανηγυρίζει το Ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας Βάβρενης όπου το πρωί της Πέμπτης θα ψαλλεί ο  Όρθρος και η  πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.            

 (*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί την Τετάρτη 22 Αυγούστου επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στις ιερές μονές Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας και Αντινίτσης και στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Σφαγεία. Στην  Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου  Δαμάστας η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το πρωί. Στην Ιερά Μονή Αντινίτσης οι ιερές ακολουθίες θα αρχίσουν στις 9:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν στις 1:00 το πρωί.Στον ιερό Ναό της Αγίας παρασκευής Σφαγείων η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9 το βράδυ.

 (*) Ορθρος και Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου θα τελεσθεί την Τετάρτη 22 Αυγούστου στην ιστορική ιερά μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραϊδος Στυλίδος. Οι Ακολουθίες θα αρχίσουν στις 8 το πρωί. Κατα την διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα ευλογηθούν οι άρτοι και στο τέλος θα προσφερθεί κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

Επίσης πανηγυρική Θεία Λειτουργία επι τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου θα τελεσθεί την Τετάρτη και στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης μιας και στο δεξιό κλίτος του Καθολικού υπάρχει παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Αγαθόνικο, το οποίο είχε ανεγείρει επ' ονοματί του Αγίου,  ο μακαριστός Ηγούμενος της Ιεράς Μονής πατήρ Αγαθόνικος Αναγνωστόπουλος. Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας θα δοθεί κέρασμα εκ μέρους της αδελφότητος σε όλους τους εορταστές.

 

 (*) Στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πετρωτού τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή κάθε Παρασκευή απόγευμα. Κάθε Δευτέρα απόγευμα τελείται ιερα παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και καθημερινά σε Αγιο της Εκκλησίας μας.

 (*) Τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Κέρκυρα διοργανώνει η ενορία  της Αγίας Αικατερίνης Αχινού στις 3,4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν σπουδαία θρησκευτικά προσκυνήματα του νησιού με πρώτο τον Ναό του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος καθώς και άλλα σπουδαία μέρη. Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλέφωνο του ιερού ναού.

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας διοργανώνει η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.Στην πόλη των Ιωαννίνων θα επισκεφθούν τον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου,προσκυνήματα της πόλης και το νησί της λίμνης.Τη 2η ημέρα θα μεταβούν στην πόλη της Κόνιτσας. Εκεί θα επισκεφθούν το σπίτι του Οσίου ΠΑΪΣΙΟΥ και την Ιερά Μονή ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ. Επίσης οι συμμετέχοντες θα κάνουν ολιγόωρες στάσεις σε Καλαμπάκα, Μέτσοβο και Τρίκαλα. Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο του ιερού Ναού.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο Δήμος Λαμιέων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λουτρών Υπάτης «Ανεμώνες» συνδιοργανώνουν την «14η Βραδιά Παραδοσιακής Πίτας» που θα πραγματοποιηθεί στα Λουτρά Υπάτης την Τετάρτη 22 Αυγούστου  και ώρα 9:00 το βράδυ.Συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμακίου συνδιοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Παράδοσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Αυγούστου στην πλατεία Καλαμακίου.

Το Φεστιβάλ θα αρχίσει την Πέμπτη με βραδιά Παραδοσιακής Πίτας, ενώ την Παρασκευή η πλατεία του χωριού θα πλημμυρίσει από ήχους της δημοτικής μας παράδοσης. Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου Χορού και Πολιτισμού Λαμίας «Χορόπολις».

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness