165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2197

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 16 Δεκέμβριος, 2021

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Θεοφανούς της βασιλίσσης, της θαυματουργού, συζύγου Λέοντος του σοφοτάτου βασιλέως. τη  μνήμη του Αγίου ενδόξου Προφήτου Αγγαίου. Των αγίων μαρτύρων Ιλαρίου, Πρόμου και Μαρίνου του συγκλητικού. Τη μνήμη των εν αγίοις πατέρων ημών Μοδέστου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Μέμνωνος αρχιεπισκόπου Εφέσου, Νικολάου πατριάρχου Κων/πόλεως του Χρυσοβέργη και Συμεών αρχιεπισκόπου Αντιοχειας.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

(*) «Η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας είναι το πρότυπο όλων των Αγίων και κάθε εορτή ενός Αγίου είναι και εορτή της Θεοτόκου» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην Ιερά Παράκληση που τέλεσε προεορτίως στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας επί τη μνήμη του Αγίου Ελευθερίου.

(*) Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των μαθημάτων του προγράμματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΝΘΟΥΣ που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας από το Ι.Π.Ε.της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.  Στους συμμετέχοντες ιερείς μίλησε και ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών.

(*) Τους Αγίους προστάτες του, Τρεις Παίδες εν καμίνω,  θα τιμήσει αύριο το  Πυροσβεστικό Σώμα.   Στην Επίσημη Δοξολογία, που θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  Λαμίας θα προεξάρχει ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών.

 (*)«Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι» είναι ο τίτλος της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβίου στις 16:00 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας, όπου στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο υπάρχει Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ελευθέριο εορτάσθηκε στην πόλη της Λαμίας η Ιερά Μνήμη του Αγίου. 

          Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε προερτίως την Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και ωμίλησε διδακτικώς σημειώνοντας ότι η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας είναι το πρότυπο όλων των Αγίων και κάθε εορτή ενός Αγίου είναι και εορτή της Θεοτόκου. 

     Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Ρεντίφης, ο οποίος και ωμίλησε με θέμα: «Ο βίος και τα θαύματα του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας»

    Ανήμερα της Εορτής τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, ο οποίος λαμβάνοντας αφορμή από το όνομα του Αγίου Ελευθερίου αναφέρθηκε στην εν Χριστώ Ελευθερία.

    Ο π. Άγγελος μετέφερε και τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και τις δύο ημέρες της μνήμης του Αγίου Ελευθερίου, ιερούργησε στην  ομώνυμη Ενορία του Αγίου οδού Αχαρνών στην Αθήνα. 

 (*)Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υλοποιεί στις Ιερές Μητροπόλεις ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε εθελοντές, στελέχη και συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς της Εκκλησίας, αλλά και άλλων φορέων που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων για την υποστήριξη του έργου που προσφέρεται στις κοινωνικοπρονοϊακές και λοιπές εκκλησιαστικές δομές και Ενορίες.

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το ΙΠΕ και υλοποίησε σειρά Προγραμμάτων στο αμφιθέατρό της με αξιόλογους ομιλητές. Στο πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΝΘΟΥΣ το τελευατίο μάθημα υλοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως όπου στους συμμετέχοντες ιερείς ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και ο κ Κωνσταντίνος Κορναράκης καθηγητής της χριστιανικής Ηθικής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ με θέμα «ποιμαντική και ψυχολογική υποστήριξη της χηρείας». Στο πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ το τελευταίο μάθημα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη όπου στους ιερείς μίλησε ο γραμματέας της Μητροπόλεως κ Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος δρ Θεολογίας με θέμα « εκκλησιαστικές πρακτικές παρεμβάσεις στην υποστήριξη της ενδοοικογενειακών σχέσεων».

 (*)Λειτουργικό και Ποιμαντικό πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 13 – 19 Δεκεμβρίου 2021

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

 Το Πυροσβεστικό Σώμα όπως συνηθίζει κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τιμήσει τους προστάτες του, τρείς παίδες εν καμίνω, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ με δοξολογία που θα τελεσθεί την Παρασκευή στις 10 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Συμεών.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

11:00 π.μ. Ποιμαντική επίσκεψη στην υπό ανέγερση Ιερά Μονή της Υπερμάχου Στρατηγού στο Κυριακοχώρι Δυτικής Φθιώτιδος.

 16:00 μ.μ. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» με τίτλο: «Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.  Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν τα κορίτσια του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας, τα αγόρια του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας, τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

 18:00 μ.μ. Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στη σειρά ομιλιών υπό τον τίτλο «Αύριο είναι Κυριακή».

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγιάς Δεσποίνης Λαμίας.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

11:00 π.μ. Επετειακή εκδήλωση για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαμιέων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ελεύθερον το εύψυχον» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

(*)   Σε περασμένο δελτίο μας σας ενημερώσαμε ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου είναι Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πριν λίγες ημέρες ο Ποιμενάρχης μας και τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με τον Μακαριώτατο και πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνεδρίαση.
 O Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα δημοσίευμα σχετικό με την είδηση αυτή. Πριν περάσουμε στο περιεχόμενο του να σας αναφέρουμε ότι ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας είναι μέλος της Πατριαρχικής Συνοδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β’ στις Συνδιασκέψεις του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή (COPs) και σε Διεθνείς Πολιτικούς και Θρησκευτικούς Οργανισμούς.

Όλοι μας χαιρετίζουμε τη πρώτη Συνεδρίαση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος με τη παρουσία μάλιστα του Μακαριωτάτου Προκαθημένου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

   Επικεφαλής μάλιστα της Επιτροπής είναι ο γνωστός καλός μας Δεσπότης Φθιώτιδος κ. Συμεών, που όλοι γνωρίζουμε τις οικολογικές και κοινωνικές κα φιλανθρωπικές του ευαισθησίες να προστατέψουμε την όλη Δημιουργία του Θεού και μάλιστα τους πονεμένους ανθρώπους, όπως τον δίδαξε άλλωστε ο μεγάλος του Διδάσκαλος, ο Μακ. Άγιος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, όταν διακονούσε ως Πρωτοσύγκελος του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε συνεργασία με το κ. Δήμα και την Αποστολή, να δώσουν προτεραιότητα στους φτωχούς, στους άστεγους και στους πεινασμένους.

    Η Ελλάδα, ως ο χώρος, που λειτουργούν Κορυφαίες Ορθόδοξες Πανεπιστημιακές Θεολογικές Σχολές που κατηχούν εν πολλοίς μέλη όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και η όλη άριστη Ακαδημαϊκή Υποδομή της Χώρας σε θέματα Περιβάλλοντος, Οικολογίας και Πολιτικής Οικονομίας, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικολογική συμβολή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, στην αντιμετώπιση των οικολογικών απειλών που οδηγούν και σε οικονομική κατάρρευση, όχι μόνο στο στενό γεωγραφικό χώρο του Έθνους, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ΕΕ που ανήκουμε και φυσικά στη παγκόσμια κοινωνία και μάλιστα στην προτεραιότητα που πρέπει να δώσει η Διεθνής Κοινότητα για την ταχεία εφαρμογή της Παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού του ΟΗΕ (COP21,2015) για να προλάβουμε με οικολογικές νομοθεσίες το περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας με το περιορισμό της μόλυνσης που παράγουμε με τον τρόπο της ζωής μας (οικολογικές καταστροφές δηλαδή τις καθημερινές οικολογικές μας αμαρτίες).

    Ποτέ δεν είναι αργά να δώσουν προτεραιότητα οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες σε θέματα Οικολογίας. Με την οικολογική μας μετάνοια για τις οικολογικές καταστροφές (οικολογικές μας αμαρτίες), έχουμε την ελπίδα να ξεκινήσουμε ένα νέο οικολογικό τρόπο σκέψεως και ένα νέο πράσινο τρόπο ζωής περιορίζοντας όσο μπορούμε τη μόλυνση και τη καταστροφή του Πλανήτη μας, τον οποίο πρέπει να τον βλέπουμε ως δώρο του Θεού για όλους τους ανθρώπους.

    Προστατεύοντας το Πλανήτη μας προστατεύουμε με το καλύτερο τρόπο και την ανθρώπινη ζωή, τη δημόσια υγεία και τη ζωή αυτών που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί. Με την οικολογική μας μετάνοια, προσεγγίζουμε την διδασκαλία της Εκκλησίας μας να νοιώθουμε την ηθική μας αποστολή μέσα στο κόσμο, να συνεχίσουμε με ευθύνη το έργο της δημιουργίας του Θεού που εμπιστεύθηκε στους κοινούς πρώτους προγόνους μας, τον Αδάμ και την Εύα, που τους κάλεσε ο Θεός να δώσουν ονόματα στα ζώα.

    Πρέπει ακόμη να βλέπουμε την έννοια της Οικονομίας, όχι ως απλώς οικονομική ανάπτυξη, αλλά με την βιβλική της έννοια Οίκος (Οικουμένη, η όλη Δημιουργία) και Νόμος > Νόμος περί της Οικουμένης> Καλή Διαχείριση> Επομένως Οικονομία σημαίνει άριστη διαχείριση όσων ο Θεός μας έχει δώσει ως κοινό Δώρο για όλες τις γενεές των ανθρώπων, η Δημιουργία του Θεού, ο Πλανήτης μας ανήκει στο Θεό, και εμείς οι άνθρωποι καλούμαστε από το Θεό εκ μέρους του να γίνουμε καλοί διαχειριστές των αγαθών που βρίσκονται στο κόσμο για το κοινό καλό όλων των ανθρώπων, δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτών που έχουμε ή ελέγχουμε, αλλά απλώς οι διαχειριστές, που πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με δικαιοσύνη και αγάπη, να τα μοιραζόμαστε και φυσικά χωρίς σημάδι διαφθοράς, καταστροφής και απάτης και πονηριάς. Οικολογική μετάνοια οδηγούν στην αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης, αλλά και στη ορθή πορεία της παγκόσμιας και εθνικής οικονομίας μέσα από την υπεύθυνη πολιτική της Διεθνούς Κοινότητας και των εθνικών κρατών, με κριτήριο την οικολογική δράση και την πολιτική δικαιοσύνη.

    Για περισσότερα από πενήντα έτη, από το 1961, οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες με τη συμμετοχή τους στις Πανορθόδοξες Διασκέψεις και Διορθόδοξες συναντήσεις που προετοίμασαν τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, το 2016 στην Ιστορική Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό τη Προεδρία του Πράσινου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, προσέγγισαν το θέμα της Οικολογικής κρίσης με σαφέστατο τρόπο όχι μόνο για τα αίτια που τη προκαλούν αλλά και για τη στήριξη των θυμάτων της κρίσεως αυτής και την εργασία όλων μας για κοινωνική δικαιοσύνη για την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που όταν καταπατούνται δημιουργούν ανθρώπινες τραγωδίες με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με εμπόλεμες συρράξεις, φαινόμενα τρομοκρατίας και θέματα έλλειψης ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών. Τα μεγάλα θύματα των οικολογικών καταστροφών της κλιματικής αλλαγής είναι οι φτωχοί και τα ανυπεράσπιστα άπορα και ορφανά παιδιά.

     Συγκεκριμένα οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες διά των εκπροσώπων τους κατέληξαν στην ακόλουθη διαπίστωση για το θέμα της Οικολογικής κρίσης και των προβλημάτων της Κλιματικής Αλλαγής, η οποία και υιοθετήθηκε με τις γνωστές αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης.

    ”Ἡ οἰκολογική κρίσις, ἡ ὁποία συνδέεται πρός τάς κλιματολογικάς ἀλλαγάς καί τήν ὑπερθέρμανσιν τοῦ πλανήτου, καθιστᾷ ἐπιτακτικόν τό χρέος τῆς Ἐκκλησίας ὅπως συμβάλῃ, διά τῶν εἰς τήν διάθεσιν αὐτῆς πνευματικῶν μέσων, εἰς τήν προστασίαν τῆς δημιουργίας τοῦ Θεοῦ ἐκ τῶν συνεπειῶν τῆς ἀνθρωπίνης ἀπληστίας.

    Ἡ ἀπληστία διά τήν ἱκανοποίησιν τῶν ὑλικῶν ἀναγκῶν ὁδηγεῖ εἰς τήν πνευματικήν πτώχευσιν τοῦ ἀνθρώπου καί εἰς τήν καταστροφήν τοῦ περιβάλλοντος. Δέν πρέπει νά λησμονῆται ὅτι ὁ φυσικός πλοῦτος τῆς γῆς δέν εἶναι περιουσία τοῦ ἀνθρώπου, ἀλλά τοῦ Δημιουργοῦ : «Τοῦ Κυρίου ἡ γῆ καί τό πλήρωμα αὐτῆς, ἡ οἰκουμένη καί πάντες οἱ κατοικοῦντες ἐν αὐτῇ» (Ψαλμ. 23,1).

     Οὕτως, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία τονίζει τήν προστασίαν τῆς δημιουργίας τοῦ Θεοῦ διά τῆς καλλιεργείας τῆς εὐθύνης τοῦ ἀνθρώπου ἔναντι τοῦ θεοσδότου περιβάλλοντος καί διά τῆς προβολῆς τῶν ἀρετῶν τῆς ὀλιγαρκείας καί τῆς ἐγκρατείας. Ὀφείλομεν νά ἐνθυμώμεθα ὅτι ὄχι μόνον αἱ σημεριναί, ἀλλά καί αἱ μελλοντικαί γενεαί ἔχουν δικαίωμα ἐπί τῶν φυσικῶν ἀγαθῶν, τά ὁποῖα μᾶς ἐχάρισεν ὁ Δημιουργός» (https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/18084-etis...)

     Χαιρόμαστε όλως ιδιαιτέρως για τους σκοπούς της λειτουργίας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως μεταξύ άλλων, τους τόνισε ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της κ.κ. Ιερώνυμος και όπως ανέλυσε το έργο της ο Πρόεδρος της Σεβ. κ. Συμεών.

     Φαίνεται δηλαδή, ευχής έργον ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης. Το παράδειγμα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, και Θεού Θέλοντος, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου με τη συνεργασία του Οικουμενικού μας Πατριάρχου μετά των Ορθοδόξων Προκαθημένων Αδελφών του ,να ξεκινήσουμε, και σε Διορθόδοξο επίπεδο, τη λειτουργία Διορθόδοξης Συνοδικής Επιτροπής για θέματα Οικολογίας και Πολιτικής Οικονομίας με προτεραιότητα , μετά τις άριστες οικολογικές διακηρύξεις για σειρά δεκαετιών να προχωρήσουμε και σε οικολογική δράση με την οικολογική μας μετάνοια και με ένα νέο τρόπο οικολογικό τρόπο σκέψεως και ζωής από το χώρο της ενορίας και μάλιστα από το χώρο των κατηχητικών μας σχολείων «η ευχή μου για αυτή την προσπάθεια είναι να μην γίνει γραφειοκρατική, που θα μαζευόμαστε μόνο μία φορά το χρόνο για τον απολογισμό, αλλά να μας ενδιαφέρει. Και τότε θα γίνει κάτι αλλιώτικο που θα αλλάξει ο κόσμος» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος».

     Δυστυχώς, με τις οικολογικές μας αμαρτίες και την οικολογική μας αμετανοησία, έχουμε κάνει τον κόσμο μια καθημερινή κόλαση. Όλοι ομιλούμε για τη σημασία του διαλόγου να λύσουμε μεγάλα και σπουδαία προβλήματα και δεν έχουμε διάλογο μεταξύ μας, ακόμη και μερικοί εκ των Αρχηγών μας.

     Το ερώτημα είναι πολύ απλό, τουλάχιστον για τους Εκκλησιαστικούς μας Ηγέτες ως Διάδοχοι των Αγίων μας Αποστόλων: Πως θα αντιμετώπιζαν οι Απόστολοι μας αν ζούσαν στον εικοστό πρώτο αιώνα το υφιστάμενο πρόβλημα του εκκλησιαστικού διχασμού της Ορθοδοξίας, που μας πνίγουν τόσα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και πανδημίες, να μη έχουμε μεταξύ μας ευχαριστιακή κοινωνία, αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες;

     Να ευχηθούμε με τις προσευχές μας με τη βοήθεια του Θεού και την κοινή οικολογική μας διακονία να μεταμορφώσουμε με την χάριν του Θεού τους εαυτούς μας ως τέκνα Θεού, ζώντας σύμφωνα με τις εντολές του Θείου Βρέφους της Βηθλεέμ και τότε έχουμε ελπίδες και για τη μεταμόρφωση του κόσμου που ζούμε σε χώρο ομορφιάς και κοινωνικής δικαιοσύνης και αγάπης. Η επιβίωση μας εξασφαλίζεται με το καλύτερο τρόπο όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ειρηνική και δίκαιη συνύπαρξη των πάντων. Η διακονία μας να προστατεύουμε την όλη δημιουργία του Θεού και τον πονεμένο άνθρωπο είναι ευθύνη όλων των ανθρώπων και μάλιστα των χριστιανών. Η συνεργασία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για θέματα Οικολογίας και Πολιτικής Οικονομίας μπορεί να συμβάλει και στην ορατή ενότητα των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

    *(οι παραπάνω θέσεις είναι προσωπικές, την επίσημη θέση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εκφράζει ως είθισται ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ εν Συνόδω)

(*) Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

 (*) Ανάμεσα στα πολλά βιβλιοπωλεία που λειτουργούν στην πόλη της Λαμίας, η Ιερά Μητρόπολη λειτουργεί το δικό της βιβλιοπωλείο με σκοπό την ορθή ενημέρωση, πνευματική κατάρτιση και προκοπή όλων μας. Στό Ένθεον θα βρείτε βιβλία παιδικά, νεανικά, πνευματικά, θεολογικά, μουσικά, διηγήματα, βίους αγίων, cd και dvd.  Πλούσια συλλογή εορταστικών παιδικών βιβλίων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχροννιά. Το ημερολόγιο τσέπης του 2021 αφιερωμένο στήν μικρασιατική καταστροφή, το ημερόλογιο τοίχου του νέου έτους και τα δίπτυχα του 2022 για τις ενορίες μας. Επίσης εικονογραφημένα χει­ρο­ποίητα δίπτυ­χα-εικόνες, και πολλά αξιόλογα  βιβλία, οι καλλίτεροι φίλοι του ανθρώπου και τα καλύτερα δώρα για τις γιορτινές ημέρες.Το ΕΝΘΕΟΝ βρίσκεται στην συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Χατζοπούλου στην πλατεία πάρκου και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22310 36204.

(*) Εν όψει της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων τελούν Ιερό Σαρανταλείτουργο οι κάτωθι Ενορίες: Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 , η Ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας 6 έως 8 το πρωί στο  Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Ηρωδίωνος στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας έπτά παρά τέταρτο μέχρι 8:30.Επίσης σαρανταλείτουργο τελείται στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ομβριακής. Στην Ιερά Μονή Δαμάστας 5:30 το πρωί με 9:00.

   (*) Ενοριακές εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται  στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Οι ομιλητές αντλούν τα θέματά τους από το βιβλίο του Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου Τράμπα «Ορθόδοξη Πίστη και Ζωή». Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.Οι ομιλίες αυτές αποτελούν μια ακόμη ποιμαντική-κατηχητική δράση της Εκκλησίας με σκοπό τη συνεχή και εμπεριστατωμένη κατάρτιση των πιστών πάνω σε βασικά θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*) Η θεατρική ομάδα la familia παρουσιάζει στο αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως  την χριστουγεννιάτικη ιστορία της Μαρίας Κίτρα «πρόσεχε τι εύχεσαι» στις 19 Δεκεμβρίου σε πολλές διαφορετικές ώρες παραστάσεων και συγκεκριμένα στις 11:30, 4:00, 18:00. Η τιμή εισητηρίου είναι 5 ευρώ και προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο Σοφιανός στην οδό Λεωνίδου 4.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness