165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2199

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 28 Δεκέμβριος, 2021

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων δισμυρίων μαρτύρων, των εν Νικομηδεία καέντων και των συν αυ­τοίς Δημοσθένους, Δημοκλέους και Δημοκρίτου.

τη μνήμη των από της συγκλήτου, έξω της πυράς απολειφθέντων και τελειωθέντων, και των συν αυτοίς μαρτύ­ρων Γλυκερίου πρεσβυτέρου, Γοργονίου, Δόμνης, Δωροθέου, Ζήνωνος του στρατηγού, Θεοφίλου διακόνου, Ίνδη, Μαρδονίου, Μυγδο­νίου, Πέτρου, Πλουτοδώρου, Σεκούνδου.

Επίσης η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Οσίων Βαβύλα, Σίμωνος του μυροβλύτου, κτί­το­ρος της εν Αθω Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας και Στεφάνου του θαυμα­τουρ­γού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

 (*)Τελετή Λήξης Επετειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στις 18:00 μ.μ. στο αμφιθέατρό της.

(*) Στην Καστοριά μετέβη την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προκειμένου να συμμετάσχει στο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ. Του ιερού μνημοσύνου προηγήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

(*) Με λαμπρότητα και κατάνυξη, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στους ασθενείς και σε όλη την υγειονομική κοινότητα, που δίνει την σκληρή μάχη της πανδημίας, εορτάστηκαν τα Άγια Χριστούγεννα στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών.

(*) Στην Αθήνα θα μεταβεί αύριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προκειμένου στις 12:00 μ.μ. να τελέσει την εξόδιο Ακολουθία του Κωνσταντίνου Κεραμέως, κατά σάρκα πατρός της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Τελετή Λήξης Επετειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στις 18:00 μ.μ. στο αμφιθέατρό της.

(*)Ένας χρόνος συμπληρώθηκε ήδη από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, ο οποίος εκοιμήθη στις 29 Δεκεμβρίου 2020.

Ο διάδοχός του, Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, όρισε το επίσημο μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του να τελεστεί την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, Κυριακή μετά την του Χριστού γέννησιν, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Έτσι, κατά την ημέρα αυτή τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και του επιχωρίου Μητροπολίτου. Μαζί τους συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, Αρχιμ. Στέφανος Σχοινάς, ο Αρχιμ. Γεώργιος Ράνιος και ο Πρωτοπρ. Φώτιος Λεβέντης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος.

Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, πνευματικός υιός και επί χρόνια στενός συνεργάτης του μακαριστού, ο οποίος σκιαγράφησε εν συντομία την πολυσχιδή προσωπικότητα του επί 24 έτη Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ.

Εν συνεχεία τελέστηκε το Ιερό Μνημόσυνο, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, Κλήρος και λαός κατήλθαν στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου όπου αναπαύεται το σκήνωμα του μακαριστού και ενώπιον του τάφου τέλεσαν Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Τέλος, στην αίθουσα Ταβιθά του Μητροπολιτικού Ναού παρατέθηκε πρωινό για περιορισμένο αριθμό ατόμων λόγω των υγειονομικών μέτρων, όπου προβλήθηκε ένα αφιερωματικό βίντεο για τον μακαριστό Μητροπολίτη, και οι αρχές του τόπου προέβησαν σε σύντομες προσφωνήσεις και αναφορές στην γνωριμία τους με τον Καστορίας Σεραφείμ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ο νυν Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος να αποτελέσει έναν άξιο διάδοχό του. Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως δημοσιευεται η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 (*) Λειτουργικό και Ποιμαντικό πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών έως 2 Ιανουαρίου

 Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Παράδοση και παραλαβή της Πρωτοσυγκελλίας της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ηγουμενίας της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδας στον νέο Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως μας και νέο Καθηγούμενο της Μονής, υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου Αρχιμ. π. Αγγέλου Ανθόπουλου παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών.

 Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

 08:00 π.μ. Εόρτια επίσκεψη στο Κ.Ε.Υ.Π. Λαμίας.

09:00 π.μ. Εόρτια επίσκεψη στην Ελληνική Αστυνομία.

10:00 π.μ. Εόρτια επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

11:00 π.μ. Εόρτια επίσκεψη στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας.

12:00 μ.μ. Εξόδιος Ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

13:00 μ.μ. Εόρτια επίσκεψη στο «STAR Κεντρικής Ελλάδας».

14:00 μ.μ. Εόρτια επίσκεψη στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας και γεύμα του Σεβασμιωτάτου με το προσωπικό και τα κορίτσια του Ορφανοτροφείου.

20:00 μ.μ. Ποιμαντική Επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στη Μαλεσίνα. Συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας Covid-19. 

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

 12:00 μ.μ. Εξόδιος Ακολουθία του Κωνσταντίνου Κεραμέως, κατά σάρκα πατρός της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

 15:00 μ.μ. Εόρτιες επισκέψεις σε ιδρύματα και δομές του Ιδρύματος «Προστασίας Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη». 

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

 12:00 μ.μ.  Επίσκεψη στην Εταιρία Group Center Hellas Security.

18:00 μ.μ. Τελετή Λήξης Επετειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Στην εκδήλωση Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών και θα παραστούν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και Περιστερίου κ. Γρηγόριος. 

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

 09:00 π.μ. – 13:30 μ.μ. Κάλαντα Πρωτοχρονιάς και ευχές στον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών.

17:00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεγάλου Βασιλείου Μεγαπλατάνου Λοκρίδος.

00:00 π.μ. Επίσκεψη Σεβασμιωτάτου στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στην Λαμία, όπου ο κ. Συμεών μέσα από το ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας θα απευθύνει ευχές για το νέο έτος στα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην Π.Ε. Φθιώτιδας.

 Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

 07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Δεσποτικής Εορτής της κατά Σάρκα Περιτομής του Κυρίου και ανάγνωση του Εγκυκλίου Μηνύματος του Σεβασμιωτάτου για το νέο Έτος 2022 από τον νέο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

10:30 π.μ. Επίσημη Δοξολογία για την έναρξη του νέου Έτους 2022. 

11:00 π.μ. Κοπή Βασιλόπιτας στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας παρουσία των τοπικών Αρχών. 

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

 07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σ.Σ Λιανοκλαδίου.

11:00 π.μ. Μετάβαση στη Σπερχειάδα για Ιερό Μνημόσυνο.

17:00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Μάρτυρος Εφραίμ του Νέου στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος επί τη εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου. 

(*)Την αγάπη και τις ευχές του ποιμνίου του δέχθηκε απλόχερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών παραμονές της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων και ενόψει του Αγίου Δωδεκαημέρου.

          Ιερείς, μοναχοί και μοναχές, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μαθητές και μαθήτριες Σχολείων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, τηρώντας αυστηρά τα  ισχύοντα υγειονομικά μέτρα και προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, ευχήθηκαν στον Σεβασμιώτατο Καλά Χριστούγεννα και έλαβαν την ευχή του και γεύθηκαν την αγάπη του.

(*) Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών ευχαριστεί θερμά και εγκάρδια τον Πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριο Παπαναγιώτου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και όλους τους εργαζομένους, διότι πάντοτε με αγάπη στέκονται στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου και συμβάλουν στο έργο της τοπικής Εκκλησίας.

          Κατόπιν αιτήματος του ιδίου του κ. Συμεών, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος διέθεσε δωρεάν τρία λεωφορεία, τα οποία μετέφεραν με ασφάλεια και την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών προβλεπομένων μέτρων, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, καθώς και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας και του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδος για να ψάλλουν τα Κάλαντα του Αγίου Δωδεκαημέρου και να δώσουν ζωή και χαρά στους λιγοστούς κατοίκους των απομακρυσμένων αυτών χωριών.

          Τα παιδιά συνόδευσε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος και επιβιβάστηκε και στα τρία λεωφορεία και είχε μία ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία με όλα τα παιδιά.

(*) Με λαμπρότητα και κατάνυξη, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στους ασθενείς και σε όλη την υγειονομική κοινότητα, που δίνει την σκληρή μάχη της πανδημίας, εορτάστηκαν τα Άγια Χριστούγεννα στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών.

          Ο Σεβασμιώτατος νωρίς τα ξημερώματα της εορτής, πριν ακόμη χτυπήσουν οι καμπάνες στις 05:00 πμ για τον Όρθρο των Χριστουγέννων, λίγο μετά τις 04:30 πμ μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, για να μεταφέρει σε ιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και ασθενείς το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων, το οποίο είναι μήνυμα ζωής και σωτηρίας. Τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης και ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ανδρέας Κολοκυθάς. Ο κ. Συμεών ευλόγησε ασθενείς και προσωπικό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην Καρδιολογική Μονάδα, στην Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου και αλλού.

          Στη συνέχεια ο κ. Συμεών, επισκέφτηκε διερχόμενος  την μεγάλη ενορία του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανεϊκα, για να ευχηθεί στους πατέρες του Ναού, στους συνεργάτες του Ναού αλλά και στους πιστούς, κατόπιν μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία τέλεσε την Θεία Λειτουργία της Εορτής.

           Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό των Χριστουγέννων, παρουσία πλήθους ιερέων τόσο από την αρχιερατική περιφέρεια Λαμίας όσο και τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες της Μητροπόλεως, ο κ. Συμεών χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον αναπληρωτή Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως, Προϊστάμενο και Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Ομβριακής, τον ακάματο εργάτη του φιλανθρωπικού έργου της αγάπης της τοπικής Εκκλησίας, τον «αχθοφόρο της αγάπης», ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «ποτέ του δεν γόγγυσε, ποτέ δεν κουράστηκε, αλλά πάντα με προθυμία, ανιδιοτέλεια, αγάπη, σεβασμό και με ένα απέραντο ναι εργάζεται νύκτα και ημέρα για την ανακούφιση των εμπερίστατων και αναγκεμένων αδελφών". 

       Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων μετέδωσαν τηλεοπτικά, το «STAR Κεντρικής Ελλάδος», ραδιοφωνικά, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως  (89, 4 Fm), με τον οποίο είχαν συνδεθεί και άλλοι τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί και διαδικτυακά από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και λοιποί αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί άρχοντες.

          Το Εγκύκλιο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου ανέγνωσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

          Μέσα από το μήνυμά του ο κ. Συμεών προτρέπει τόσο τον Ιερό Κλήρο, όσο και τον πιστό και φιλόθεο λαό της Φθιώτιδος: 

          «Τὸ νόημα τοῦ ἀληθινοῦ πλούτου νὰ τὸ ἀντλήσουμε ἀπὸ τὴν πτωχικὴ φάτνη τοῦ Χριστοῦ μας!»

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος στο μήνυμά του αναφέρει:

          «Τὶ νὰ πῶ καὶ σὲ τὶ νὰ ἀναφερθῶ; Βλέπω ταυτόχρονα ἕναν μαραγκὸ καὶ μία φάτνη καὶ ἕνα Βρέφος καὶ σπάργανα καὶ λεχώνα Παρθένο, ποὺ στερεῖται τὰ πλέον ἀπαραίτητα. Βλέπω τὰ πάντα νὰ εἶναι φτωχικά, τὰ πάντα νὰ πλημμυρίζουν ἀπὸ ἀνέχεια.

Εἶδες πλοῦτος, ποὺ ὑπάρχει μέσα σὲ τόσο μεγάλη φτώχεια; Εἶδες πῶς, ἐνῶ ὁ Χριστὸς ἦταν πλούσιος, φτώχευσε γιὰ χάρη μας; Δὲν εἶχε οὔτε κρεβάτι οὔτε στρῶμα καὶ γι᾽αὐτὸ τοποθετήθηκε σὲ μία ξερὴ φάτνη.

Ὤ φτώχεια ποὺ εἶσαι πηγὴ πλούτου! Ὤ πλοῦτε ἀμέτρητε ποὺ κρύβεσαι ἀπὸ τὴ φτώχεια! Εἶναι ξαπλωμένος μές στὴ φάτνη καὶ συνταράσσει τὴν οἰκουμένη. Τὶ νὰ πῶ καὶ σὲ τὶ νὰ πρωτοναναφερθῶ;».

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί καὶ παιδιά μου ἀγαπημένα!

Αὐτὴ ἡ ἀπορία καὶ ἔκσταση, ἡ ὁποία, μαζὶ μὲ ἀναρίθμητα ἀκόμη ἐρωτήματα, τόσο ὄμορφα ἐκφράζεται καὶ διατυπώνεται ἀπὸ τὸν Ἅγιο Ἰωάννη τὸν Χρυσόστομο, ἀποτελεῖ κατάθεση καρδιᾶς ὅλων μας μπροστὰ στὸ ὑπερφυὲς Μυστήριο τῶν Χριστουγέννων.

Βρισκόμαστε ὅλοι μας ἔκθαμβοι μπροστὰ στὸ Σπήλαιο, μὲ ἀπορία καὶ μέ ἔκσταση, συγχρόνως ὅμως καὶ μὲ συγκίνηση καὶ μὲ ἐλπίδα, μὲ χαρὰ καὶ μὲ κατάνυξη, μὲ δέος καὶ μέ λατρεία.

Πράγματι, δὲν γνωρίζει κανεὶς τὶ νὰ πρωτοθαυμάσει καὶ τὶ νὰ πρωτοεξιχνιάσει!

Τὸν Παντοδύναμο μέσα στὴν ἐσχάτη ἀδυναμία τοῦ Βρέφους;

Τὸν Ἄχρονο μέσα στὸν χρόνο;

Τὸν Ἄσαρκο Σεσαρκωμένο;

Τὸν Ἀμήτορα ἀπὸ τὸν Πατέρα καὶ τὸν ἀπάτορα ἀπὸ τὴν Μητέρα;

Τὴν ἐσχάτη ταπείνωση; τὴν ἄρρητη Ἀγάπη; τὸ Μυστήριο τῆς Παρθένου; τὴν ἐκπλήρωση τῶν προφητειῶν; τὸ ἄνοιγμα τοῦ Οὐρανοῦ;

Πάνω ἀπὸ ὅλα ὅμως θαυμάζουμε τὸν ἀληθινὰ πλούσιο, τὴν πηγὴ κάθε ἀληθινοῦ πλούτου μέσα στὸ μυστήριο τῆς ἀπόλυτης κένωσής Του καὶ τῆς ἀπερίγραπτης πτωχείας Του!

Τὸ μυστήριο τοῦ ἀληθινοῦ πλούτου βλέπουμε μπροστά μας!

Τὸ νόημα τοῦ ἀληθινοῦ πλούτου θὰ τὸ ἀντλήσουμε ἀπὸ τὴν πτωχικὴ φάτνη τοῦ Χριστοῦ μας!

Νὰ θυμηθοῦμε πρώτιστα ὅτι ὁ προχριστιανικὸς ἄνθρωπος ἀναζητοῦσε μὲ ἀγωνία τὸν πραγματικὸ πλοῦτο σὲ ψεύτικους Θεοὺς μὲ φαινομενική ἰσχὺ καὶ δύναμη. Γι᾽αὐτὸ καὶ ὁ προχριστιανικὸς ἄνθρωπος θεοποίησε στὴν ὑπαρξιακὴ περιπέτειά του σχεδὸν τὰ πάντα. Λάτρευσε τὴν κτίση παρὰ τὸν Κτίσαντα, ἀναζήτησε τὴν λύτρωση στὶς θυσίες τῶν ταύρων καὶ τῶν τράγων, θεοποίησε τὰ πάθη του καὶ τὶς ἀδυναμίες του, παραδόθηκε στὴν αὐτοειδωλοποίησή του χωρὶς φραγμοὺς καὶ ὅρια. Καὶ ἀπέτυχε παταγωδῶς. Δὲν κατόρθωσε τὸν στόχο του.

Δυστυχῶς ὅμως καὶ ὁ μεταχριστιανικὸς ἄνθρωπος καὶ ὁ μετέπειτα νεωτερικὸς καὶ μετανεωτερικὸς ὑπεράνθρωπος ἀναζήτησε τὸν ἀληθινὸ πλοῦτο στὴν οἰκονομικὴ κυριαρχία, στὴν ἐξωτερικὴ δύναμη, στὴν τεχνολογικὴ καὶ ἐπιστημονικὴ ἐξέλιξη, στὴν ἐπιβολὴ τοῦ δῆθεν δυνατοῦ στὸν ἀδύναμο, στὴν μέθη τῆς ἀγορᾶς, στὸν καταναλωτισμό, στὸ χτίσιμο στερεοτύπων στὰ μέτρα τῆς φιλαυτίας καὶ ἀτομοκρατίας του, στὸ κυνήγι τῆς μάταιης ἡδονῆς καὶ στὶς ἐξωτερικὲς ἀπολαύσεις αὐτοῦ τοῦ κόσμου. Καὶ πάλι δὲν πέτυχε τὸ ποθούμενο. Ἐγκλωβίστηκε σὲ ἀδιέξοδα ἀπὸ τὰ ὁποῖα ἀκόμη παλεύει νὰ ἀπελευθερωθεῖ.

Εὐτυχῶς ὅμως ποὺ τὸ πάμφτωχο καὶ ἐμπερίστατο καὶ ἀδύναμο Θεῖο Βρέφος, ὁ Ἐμμανουήλ, μέσα ἀπὸ τὸ Σπήλαιο τῆς Βηθλεέμ, μὲ τὸ βρεφικό Του κλάμα φανερώνει στὸν ἄνθρωπο κάθε ἐποχῆς τὸ νόημα τοῦ ἀληθινοῦ πλούτου, τῆς ἀληθινῆς εὐδαιμονίας, τῆς ἀληθινῆς ζωῆς.

Γεννήθηκε μέσα σὲ ἕνα ρυπαρὸ Σπήλαιο καὶ ἐν μέσῳ ἀλόγων ζώων, μία εἰκόνα τῆς ρυπαρότητας τῆς ἀνθρωπότητας καὶ τῆς ἀλογίας τῶν ἀνθρώπων, στὸν βαθμὸ ποὺ ἐμεῖς οἱ ἄνθρωποι ἐξακολουθοῦμε νὰ πιστεύουμε ὅτι ἡ εὐτυχία βρίσκεται σὲ χρήματα, σὲ ἀποκτήματα, σὲ ἀνέσεις, στὴν χλιδή, στὴν πολυτέλεια, στὴν κάθε εἴδους ἀπληστία καὶ πλεονεξία.

Μέσα στὸ σκοτεινὸ Σπήλαιο, μακρυὰ ἀπὸ τὰ ψεύτικα φῶτα τῆς ἀναλώσιμης καὶ πρόσκαιρης δόξας καὶ ὀμορφιᾶς, ἦλθε ὁ Χριστὸς «Φῶς ἐκ Φωτός» καὶ «ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως».

Αὐτὴν τὴν ἀληθινὴ γνώση, ποὺ μᾶς προσφέρει πλουσιοπάροχα τὸ Βρέφος τῆς Βηθλεέμ, νὰ ἀναζητήσουμε, ἀδελφοί μου, μὲ πόθο, μὲ ἀγάπη, μὲ λαχτάρα, μὲ ἀνιδοτελῆ ἀναζήτηση.

Νὰ ἐναποθέσουμε μὲ τιμιότητα καὶ ταπεινότητα στὴν πτωχικὴ φάτνη τοῦ Χριστοῦ μας τὴν δική μας προσωπικὴ πτωχεία, νὰ τὴν ἐγκαταλείψουμε ὁριστικά, καὶ ἀπὸ τὴν πηγὴ τοῦ ἀληθινοῦ πλούτου, νὰ λάβουμε μόνιμα καὶ ἐμεῖς, στὴν θέση τῆς πτωχείας μας, τὸν πολυπόθητο πραγματικὸ πλοῦτο. Αὐτὸν ποὺ κομίζει ὁ Χριστὸς μὲ τὴν Γέννησή Του.

 Διότι:

Πτωχεία ἡ φιλαυτία

Πλοῦτος ἡ φιλαλληλία

Πτωχεία ἡ ἀτομοκρατία

Πλοῦτος ἡ αὐτοθυσία

Πτωχεία ἡ πλεονεξία

Πλοῦτος ἡ φιλανθρωπία

Πτωχεία ἡ κτητικότητα

Πλοῦτος τὸ μοίρασμα

Πτωχεία ἡ ἐκμετάλλευση

Πλοῦτος ἡ δικαιοσύνη

Πτωχεία ἡ κακοποίηση

Πλοῦτος ὁ σεβασμὸς

Πτωχεία ὁ φθόνος

Πλοῦτος ἡ ἀναγνώριση τῆς ἀξίας τοῦ ἄλλου

Πτωχεία ἡ κατάκριση

Πλοῦτος ὁ καλὸς ὁ λόγος

Πτωχεία ὁ ἐγωισμὸς

Πλοῦτος ἡ ἀγάπη

Αὐτὰ τὰ πλούσια Χριστούγεννα εὔχομαι νὰ ἑορτάσουμε!

Αὐτὸν τὸν πλοῦτο νὰ ἀποκτήσουμε!!

Τὸν ἀμέτρητο πλοῦτο, ποὺ μᾶς προσφέρει ὁ Χριστός!».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Συμεών απηύθυνε ένα  εγκάρδιο και παρηγορητικό  μήνυμα ιδιαίτερα «σε κάθε θλιμμένη ψυχή που βιώνει τον πόνο του θανάτου, της ασθένειας και της μοναξιάς, αλλά και σε όσους διακονούν τους συνανθρώπους τους κατά τις εόρτιες ημέρες». Μετά την Θεία Λειτουργία ο κ. Συμεών πραγματοποίησε την καθιερωμένη κατ’ οικον επίσκεψή του στον εορτάζοντα Υπουργό των Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με τον οποίο και είχε μια γόνιμη συνάντηση.

(*) Οι μαθητές και οι μαθήτριες,  οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»,  υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση και άοκνη παρουσία και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή του Ωδείου Δρ. Ανδρέα Ιωακείμ παρουσιάζουν ένα πλούσιο εορταστικό Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα παρουσία  μαθητών και μαθητριών του Ωδείου, μαθητών του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, των κοριτσιών του Ορφανοτροφείου Θηλέων, των αγοριών του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδος, καθώς και παιδιών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ».

                   Όλη η εκδήλωση βασίζεται στην αφήγηση του παραμυθιού «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» του Ευγένιου Τριβιζά σε διασκευή της Εκπαιδευτικού - Φιλολόγου  και μέλους του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ειρήνης Σόλια, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελείται ο Παιδίατρος κ. Αλέξανδρος Ντζούνας, μαθητής του Ωδείου της Μητροπόλεως.

          Οι Βυζαντινοί Χοροί ενηλίκων, παίδων και γυναικών, τα τμήματα μουσικής προπαιδείας, πιάνου, κιθάρας, βιολιού, καθώς και των παραδοσιακών οργάνων αποδίδουν με μοναδικό τρόπο ύμνους, ευρωπαϊκά κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παραδοσιακά κάλαντα της παράδοσής μας, και μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

         Στο τέλος της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος μοιράζει πλούσια δώρα σε όλα τα παιδιά, ευχαριστώντας εγκαρδίως όλους τους επαγγελματίες της πόλεως,  οι οποίοι σε συνεργασία με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως με χαρά συμπαρίστανται στο έργο αγάπης και προσφοράς της τοπικής Εκκλησίας και απευθύνει τον εγκάρδιο και ενθουσιώδη πατρικό του χαιρετισμό.

          Μετά την εκδήλωση ακολουθεί παιχνίδι για τα μικρά παιδιά στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΠ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» από τη Νέλλη την Κλόουν.

        Η Εκδήλωση μεταδίδεται την ημέρα των Χριστουγέννων το πρωί στις 9:00 π.μ., μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος»,  είναι διαθέσιμη και στο επίσημο κανάλι της Μητροπόλεως στο Youtube στη διεύθυνση «Χριστουγεννιάτικο παραμύθι» από το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» - YouTube, μετεδόθει δε και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm).

  (*) Ανάμεσα στα πολλά βιβλιοπωλεία που λειτουργούν στην πόλη της Λαμίας, η Ιερά Μητρόπολη λειτουργεί το δικό της βιβλιοπωλείο με σκοπό την ορθή ενημέρωση, πνευματική κατάρτιση και προκοπή όλων μας. Στό Ένθεον θα βρείτε βιβλία παιδικά, νεανικά, πνευματικά, θεολογικά, μουσικά, διηγήματα, βίους αγίων, cd και dvd.  Πλούσια συλλογή εορταστικών παιδικών βιβλίων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχροννιά. Το ημερολόγιο τσέπης του 2021 αφιερωμένο στήν μικρασιατική καταστροφή, το ημερόλογιο τοίχου του νέου έτους και τα δίπτυχα του 2022 για τις ενορίες μας. Επίσης εικονογραφημένα χει­ρο­ποίητα δίπτυ­χα-εικόνες, και πολλά αξιόλογα  βιβλία, οι καλλίτεροι φίλοι του ανθρώπου και τα καλύτερα δώρα για τις γιορτινές ημέρες.Το ΕΝΘΕΟΝ βρίσκεται στην συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Χατζοπούλου στην πλατεία πάρκου και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22310 36204.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness