165

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ι.Μ. Φθιώτιδος με Κειμήλια εκ της Μικράς Ασίας

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Πέμπτη, 19 Μάιος, 2022 - 12:45

Παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών του 5ου Λυκείου και του 9ου Γυμνασίου Λαμίας και των εκπαιδευτικών δομών της Μητροπόλεως μας εγκαινιάσθηκε χθες Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μητροπόλεως σχετικό με Ιερά Κειμήλια εκ της Μικράς Ασίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με διακριτικό τίτλο: «Η δύναμη του Μουσείου» στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

    Είναι μια πρώτη περιοδική έκθεση μερικών εκ των Ιερών Κειμηλίων, από τον πλήθος που διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, μία «πρόγευση», όπως είπε ο κ. Συμεών, του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού, η ανέγερση του οποίου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. 

    Η ίδρυση του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού έχει σκοπό την προβολή, την ανάδειξη της εκκλησιαστικής ιστορίας, την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεκμηρίωσης, της συντήρησης και της επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία. Επίσης, σκοπός του Μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη και ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του τόπου.

    Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών καλωσόρισε τους μαθητές και τις μαθήτριες και αναφερόμενος στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων υπογράμμισε:

   «Είναι ιδιαίτερη χαρά που κάθε μέρα μας επισκέπτονται παιδιά από όλες τις βαθμίδες της εκπαιδεύσεως και γνωρίζουν το έργο της Μητροπόλεως, το οποίο απαρτίζεται από τέσσερις πυλώνες, την προνοιακή διακονία, την εκπαιδευτική διακονία, την διοικητική διακονία και την πολιτισμική διακονία και χαίρομαι διότι τα παιδιά δεν ενημερώνονται απλά για το έργο της Μητροπόλεως, αλλά συμμετέχουν στην ζωή της Μητροπόλεως. 

   Αυτή η Έκθεση είναι αντιπροσωπευτική και αποτελεί τον πυρήνα, όχι μόνο για γνώση, αλλά για εργασία που αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

   Όταν πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί μας πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού εγκατέλειψαν τόπους γεμάτους με μεγάλο πλούτο, ακμή και ανάπτυξη και η αντινομία και η αλλαγή στην ζωή τους ήταν απίστευτα τεράστια. 

   Είναι λοιπόν συγκλονιστικό το γεγονός, ότι οι πρόγονοί μας σε αυτή την φυγή,  θεώρησαν αναγκαίο να πάρουν μαζί τους σπουδαία και βασικά κειμήλια της πίστης και της παράδοσης. Όλα αυτά, τα οποία καθιστούν την πατρίδα μας ένα απέραντο μουσείο. Και εμείς είμαστε ευλογημένοι εδώ στον τόπο μας, να κατέχουμε και εμείς  πολλά τέτοια Ιερά Κειμήλια.

   Είναι πολύ σημαντικό στην ζωή σας παιδιά μου, να ξεχωρίσετε μέσα σας τι είναι αξίας πραγματικής και τι παροδικής. Αυτό κρατά ζωντανή την ταυτότητά μας, την ρίζα μας, την ύπαρξη μας ολόκληρη». 

    Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους συνεργάτες της Τεχνικής Υπηρεσίας της Μητροπόλεως, κ. Ηλιάνα Ζιώγα και κ. Αθανάσιο Αθανασιά, Μουσειολόγους, Υπευθύνους του Μουσειολογικού και Μουσειογραφικού Σχεδιασμού του υπό κατασκευήν  Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως.

    Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιο video με πραγματικές εικόνες από την Καταστροφή της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και μέσω της ειδικής εφαρμογής και των Barcode QR,  να γνωρίσουν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τα Ιερά Κειμήλια. 

    Η Περιοδική Έκθεση των Ιερών Κειμηλίων θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 και οι ώρες επισκέψεων είναι καθημερινά 10:00 π.μ. – 12:00 μ.μ. για τα Σχολεία και τους μαθητές και 17:30 μ.μ. – 20:30 μ.μ. για κάθε ενδιαφερόμενο. Ενώ θα πραγματοποιηθούν και διάφορες εικαστικές δράσεις για τα παιδιά (κατασκευή ψηφιδωτού, κα.).

    Στη Εγκαίνια της Εκθέσεως παραβρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Αμαλία Ποντίκα, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Εμπορίου και  Επιχειρηματικότητας κ. Δημήτριος Κυρίτσης, ως εκπρόσωπος του ΟΠΑΣΤΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος η κ.  Δημοπούλου Ευαγγελία, ο Διευθυντής του 5ου Λυκείου Λαμίας Δρ. κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Ν. Φθιώτιδος κ. Χρήστος Γράβαλος, η Πρόεδρος των Αναπήρων Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνα Τσώνου, καθώς και όλα τα κληρικά και λαϊκά στελέχη της Κεντρικής Διοικήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως. 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness