Ημερομηνία:
Στην πενθηφορούσα και ιστορική πρωτεύουσα των Λοκρών, την πόλη της Αταλάντης, η οποία θρηνεί μαζί με όλη την Ελλάδα τον αδόκητο χαμό μιας νέας κοπέλας, θύματος της τραγωδίας των Τεμπών και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης τελέσθηκε σήμερα το πρωί Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Μελίτων, στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Αληθώς μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα, όπως ψάλλουμε στο Απολυτίκιο των Πολιούχων του Ιερού τούτου Ναού και της πόλεως Αγίων Θεοδώρων του Στρατηλάτη και του Τήρωνος. Στη ζωή μας την επίγεια, πολλά πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα ή ότι μας τα οφείλουν και απολαμβάνουμε πολλές δωρεές του Θεού, πολλές φορές χωρίς να τις αισθανόμεθα, άλλες, χωρίς να τις δίνουμε σημασία, κι άλλες ότι οι συνάνθρωποί μας και πολλές φορές και ο ίδιος ο Θεός μας τις οφείλουν και λησμονούμε ό,τι έχουμε και ό,τι δεν έχουμε, που υπάρχουμε και που φεύγουμε από τη μάταιη αυτή ζωή, τα οφείλουμε σε κάποιον άλλον, που κυβερνά τα ουράνια και τα επίγεια, και ο όποιος γνωρίζει ακόμη πόσες είναι και οι τρίχες της κεφαλής εκάστου και εκάστης εξ ημών.
Οι Άγιοι μας έχουν την επωνυμία Θεόδωροι, δηλαδή ότι είναι δώρα Θεού, γι΄ αυτό δεν πρέπει να θεωρούμε ποτέ οι άνθρωποι τίποτε ως δεδομένο, τίποτε πως μας οφείλουν, διότι τα πάντα είναι δώρα του Θεού. Τα δώρα του Θεού όμως πώς μας έρχονται, ή πως μας χαρίζονται ή πως μας δωροφορούνται, όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος; Με τρεις ιδιότητες. Με τρία βιώματα.
Το πρώτο είναι η πίστις. Εφόσον πιστεύουμε μπορούμε ακόμη και χωρίς να διακριθούμε, μπορούμε ακόμη να πράξουμε τα πάντα. Άραγε πόσες φορές ο καθένας και η καθεμιά μας στη ζωή μας δεν είπαμε: «Χριστέ μας, Παναγίας βοήθησέ μας, χανόμεθα». Άλλωστε το δικό μας γένος, το γένος των Ρωμαίων, το γένος των Ρωμιών έχει πείρα εμπαιγμών και μαστίγων, έχει πείρα καταστάσεων θλιβερών αλλά και χαρμοσύνων, έχει πείρα ότι πάνω από όλα είναι «ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών Κύριος του ελέους των οικτιρμών και της παρακλήσεως» και αυτός παρακάλεσε και παρακαλεί διαχρονικά το γένος μας, τους Ορθοδόξους χριστιανούς Έλληνες.
Το δεύτερο είναι το θαύμα. Το θαύμα που όλοι μας ζητούμε, όλοι μας προσδοκούμε ιδιαιτέρως στις δύσκολες στιγμές και το θαύμα έρχεται, αλλά εμείς πολλές φορές δεν το αισθανόμεθα, έρχεται ως αύρα λεπτή. Εμείς το ζητούμε μέσα στη τρικυμία, μέσα στη χαρά, μέσα στην ευτυχία κι όμως έρχεται τόσο απαλά στη ζωή μας.
Το τρίτο συστατικό των Ορθοδόξων Ρωμιών του γένους μας είναι το ήθος και το φρόνημα του, το οποίο κληρονόμησε από τους Αγίους, τους Ορθόδοξους Αγίους μας, οι οποίοι δεσπόζουν στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας. Χάρη σε αυτό το ήθος και το φρόνημα αντέχουμε τους ποικίλους πειρασμούς, όπως αυτό που η πρόνοια του Θεού επεφύλαξε τραγικά στο πανελλήνιο, σε πολλές ορθόδοξες οικογένειες, που μανάδες και πατεράδες που πονούν, που πονούμε και εμείς μαζί τους για τον άδικο χαμό αυτών των νεαρών βλασταριών που ήταν το καθένα και η καθεμιά μια ελπίδα για το Γένος μας, για την Ελλάδα, για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας».
Κατακλύοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Μελίτων σημείωσε:
«Ασφαλώς και δεν μπορούμε να ρωτήσουμε το Θεό γιατί, ο Θεός γνωρίζει το γιατί και γιατί επέτρεψε κι αυτή τη δοκιμασία μέσα σε όλες τις άλλες, αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι η δοκιμασία θα μεταβληθεί σε χαρά, σε αγαλλίαση, σε ευφροσύνη. Ας το έχουμε υπόψη μας αυτό και ας πιστεύουμε και ας περιμένουμε τις δωρεές, το δώρο του Θεού, το οποίο μας έρχεται σήμερα ως «δρόσος αερμών» από τους Αγίους Θεοδώρους, τον Τήρωνα και τον Στρατηλάτη κι όπως ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων έσωσε τότε τον λαό από βέβαιη δηλητηρίαση έτσι και σήμερα ο Κύριός μας κατεργάζεται τη σωτηρία μας, την ευτυχία μας, την ευημερία μας κατά Θεόν με τους τρόπους που γνωρίζει Εκείνος.
Αδελφοί μου «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου ότι ημέραι πονηραί εισί», ημέραι φρικτής αποκαλύψεως, όπως ζήσαμε προ ημερών στην Τουρκία με τους σεισμούς, όπως ζήσαμε προχθές εδώ. Αυτό που θα μας σώσει είναι το θαύμα, είναι η πίστις, είναι η εκτενής προσευχή. Αν στηριχθούμε σε αυτά, τότε θα δοκιμάσουμε το θαύμα, θα το ζήσουμε απτά και ψηλαφητά».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αφού ευχαρίστησε τους Αγίους αρχιερείς για την παρηγορητική και επιστηρικτική τους παρουσία, ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η πάνδημη χαρμόσυνη καθιερωμένη λιτάνευση, αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «θα λιτανεύσουμε όλοι μαζί την ελπίδα της Αναστάσεως κατά την εξόδιο της Ελπίδας ώστε να την λιτανεύσουν οι προσευχές μας στην αγκαλιά του Θεού με την ευχή οι Άγιοι Μάρτυρες Θεόδωροι να μεσιτεύουν για το δικό της μαρτυρικό τέλος στα Τεμπη». Ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για την Ελπίδα και για όλα τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.
Τέλος, στο προαύλιο του Ναού, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ, Βουλευτών της Φθιώτιδος, Δημάρχων γειτονικών Δήμων της Βοιωτίας και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης Αντωνίου Κοντοσόπουλου ή «Γεράντωνου», ο οποίος απελευθέρωσε μετά από πολιορκία την πόλη την έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου από τον Τούρκικο Ζυγό, στις 31 Μαρτίου 1821.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
ΓΙΑ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ κ. ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ