165

"Γάμος και Βάπτιση μαζί είναι καινούργια μόδα" 7.10.2012

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Κυριακή, 7 Οκτώβριος, 2012 - 18:30

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος εξ αφορμής του ανακύψαντος θέματος δια την παύση της τελέσεως των Μυστηρίων του Γάμου και της Βαπτίσεως μαζί, στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Λαμίας, όπου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία προ της απολύσεως, προέβη στην ακόλουθη διευκρίνηση:

«Επειδή στο διαδίκτυο και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο πολλά εγράφησαν και ποικίλα σχόλια έγιναν για μια απόφαση των ιερέων μας, θα ήθελα να δώσω μια διευκρίνηση ώστε και εσείς να μάθετε αλλά να ακούσουν και όσοι παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως.

Από την Αθήνα, από ορισμένους καλλιτέχνας ξεκίνησε μια καινούργια μόδα, να τελείται γάμος και βάπτιση μαζί και η μόδα αυτή δια της τηλεοράσεως και του μιμητισμού εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και παρατηρούνται πράγματι να έρχονται νέα ζευγάρια που είχαν αποκτήσει προ του γάμου παιδί να ζητούν από την Εκκλησία να ευλογηθεί ο γάμος -άξιον και δίκαιον- και να βαπτισθεί και το παιδάκι αυτό που δεν φέρει καμία ευθύνη.

Οι ιερείς μας δυσκολεύονται πολύ τελετουργικώς, διότι ούτε το ένα Μυστήριο γίνεται σωστά ούτε το άλλο και όσοι έχετε συμμετάσχει σε τέτοια γεγονότα επιτρέψατέ μου να πω ότι είναι κωμωδία όχι μυστήριο, διότι ο Ναός μεταβάλλεται σε πλατεία. Οι ιερείς μας πήραν μια απόφαση ομοφώνως, ότι από 1ης Ιανουαρίου του 2013 δεν θα τελέσουμε σε καμία ενορία της Φθιώτιδος Γάμο και Βάπτιση την ίδια ώρα. Αυτή την γραμμή την ακολουθεί και η Μητρόπολη Δημητριάδος και η Μητρόπολη Θηβών και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Εμείς θα εξαπολύσουμε Εγκύκλιο να ενημερωθεί το πλήρωμα και από 1ης Ιανουαρίου του 2013 σε κανέναν Ναό της Μητροπόλεως, όποιος και να το ζητήσει, δεν θα τελεσθεί Γάμος και Βάπτιση μαζί. Δεν είναι απόφαση του Μητροπολίτου είναι απόφαση των ιερέων, που εγκρίνω, προσυπογράφω  και θα την ανακοινώσω επισήμως δια Εγκυκλίου.

Θέλω να δείξετε κατανόηση, διότι δεν μπορούμε να τα ισοπεδώσουμε όλα. Δεν υπεισέρχομαι σε Δογματικά και Κανονικά θέματα που και εκεί υπάρχει κάτι αλλά τελετουργικώς δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί και όσοι θέλουν ας έρθουν, γιατί απειλούν μερικοί ότι θα πάνε αλλού να τελέσουν τα Μυστήρια. Ότι θέλουν ας κάνουν. Η Μητρόπολη Φθιώτιδος θα τηρήσει την τάξη της Εκκλησίας. Δεν θα κάνουμε ότι θέλουν οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί και η showbiz που τα εμφανίζουν ως μοντέρνα. Ούτε οικονομικοί λόγοι υπάρχουν. Να μαζέψουν τις διακοσμήσεις και τα πλούσια τραπέζια. Λένε ότι για οικονομικούς λόγους το κάνουμε. Δεν είναι ο λόγος αυτός, είναι ο συρμός, είναι η μόδα και η μόδα που αναιρεί την Εκκλησία θα σταματήσει εδώ.

Πρέπει να ακολουθούμε την Εκκλησία αδελφοί μου, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων ακολουθεί την παράδοση των Αποστόλων, των Οικουμενικών Συνόδων, και των Αγίων Πατέρων. Δεν μπορούμε τώρα να τα ανατρέψουμε όλα, διότι θα ανατρέψουμε την ίδια μας την ζωή».

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 
 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...