165

Κυριακή των Μυροφόρων 8 Μαΐου 2022

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Σάββατο, 7 Μάιος, 2022 - 18:00

Κυριακή των Μυροφόρων

8 Μαΐου 2022

Κυριαρχούσε το απόλυτο σκοτάδι! Η κακία είχε περισσεύσει εκείνες τις ημέρες. Μετά την Σταύρωση του Χριστού μας, τον θάνατο και την ταφή Του οι εχθροί Του νόμιζαν ότι είχαν ξεμπερδέψει μ’ Εκείνο τον πλάνο, όπως Τον αποκαλούσαν. Ακόμη και οι πιο κοντινοί Του άνθρωποι είχαν σκορπίσει, Τον άφησαν μόνο εκεί στο ικρίωμα του Γολγοθά, «διά τον φόβον των Ιουδαίων».

Ελάχιστοι άνθρωποι έμειναν κοντά Του μέχρι τέλους, δεν φοβήθηκαν να δηλώσουν με την παρουσία ή την κίνηση τους, ότι Τον αγαπούσαν, ότι ήταν πιστοί σ’ Εκείνον. Εκτός από την Παναγία Μητέρα Του και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον επιστήθιο φίλο και αγαπημένο Του μαθητή, έμειναν κοντά στον Χριστό μας με διαφορετικό τρόπο ο καθένας οι Μυροφόρες γυναίκες, Μαρία η του Ιακώβου, Μαρία του Ιωσή, η Σαλώμη, αλλά και οι Μυροφόροι άνδρες, ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος ο νυκτερινός μαθητής.

Όλοι αυτοί υπέγραψαν με την παρουσία τους την αφοσίωση τους στο πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού, στην πιο άδοξη μάλιστα στιγμή για τον θείο Διδάσκαλο. Έμειναν εκεί ως βράχοι πίστεως, όταν «τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά»! Όταν κυριαρχούσε το σκοτάδι του διωγμού, της αθεΐας, της αμαρτίας, των οργάνων του Σατανά.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποιεί το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα για τον Ιωσήφ, τον ευσχήμονα βουλευτή, «τολμήσας εισήλθε προς Πιλάτον». Ενώ οι Ιουδαίοι άρχοντες της εποχής είχαν διακηρύξει ότι όποιος ακολουθήσει τον Ιησού θα κηρυχθεί αποσυνάγωγος, αποβλητέος δηλαδή της ιουδαϊκής κοινωνίας, ο Ιωσήφ τολμά να παρουσιαστεί στον Πιλάτο, ως πρόσωπο επίσημο και μέλους του Ιουδαϊκού Συνεδρίου, και να ζητήσει το Σώμα του Ιησού για να το ενταφιάσει. Ο Πιλάτος αφού βεβαιώθηκε από τον κεντυρίωνα, τον στρατιώτη για την θανάτωση των καταδίκων, απέδωσε το Σώμα του Κυρίου.

Ο Ιωσήφ Το παρέλαβε και μαζί με τον Νικόδημο, που μέχρι τότε ήταν κεκρυμμένος μαθητής και τώρα τολμά και αποκαλύπτεται και καταθέτει δημόσια ότι πιστεύει στον Χριστό, ενταφιάζουν τον Διδάσκαλο στο λαξευτό μνημείο που ο Ιωσήφ είχε ετοιμάσει για την δική του κοίμηση. Αμφότεροι τολμούν να κηδεύσουν τον Χριστό, να προσφέρουν τις απαραίτητες νεκρικές τιμές, να αποδώσουν την ευλάβεια, την πίστη τους στον Ζωηφόρο νεκρό. Δεν φοβούνται την πονηρή γνώμη των λοιπών Ιουδαίων, ούτε τις αντιδράσεις του κόσμου η των αρχών της εποχής! Επιτελούν την κηδεία του γλυκύτατου Ιησού με ευλάβεια και μύρα αγάπης!

Αλλά και την μεθεπόμενη ημέρα «λίαν πρωί της μιάς Σαββάτων» έρχονται στο μνήμα του Ιησού οι Μυροφόρες γυναίκες, οι μαθήτριες του Χριστού, για να προσφέρουν τα δικά τους δώρα και τα μύρα της λατρείας, της αγάπης τους προς τον αγαπημένο θείο Διδάσκαλο. Κι εκείνες τρέχουν να φροντίσουν το Σώμα του Ιησού, αγοράζοντας πολύτιμα αρώματα, δίχως να υπολογίσουν έξοδα, κόπο. Ξεκινούν πολύ πρωί, πριν καλά καλά ξημερώσει, χωρίς να φοβηθούν το πιο πηχτό σκοτάδι που κυριαρχεί λίγο πριν την αυγή, αλλά και δεν νοιάζονται για το ενδεχόμενο ότι ίσως βρούν κάποιον εχθρικά διακείμενο στον δρόμο. Δεν σκέφτονται πως θα μετακυλίσουν την μεγάλη βαριά πέτρα που είχε τοποθετηθεί μπροστά στο μνημείο του Ιησού, αλλά ούτε και φοβούνται την φρουρά των Ρωμαίων στρατιωτών που είχε τοποθετηθεί, κατόπιν πονηρής συμβουλής των Εβραίων αρχόντων. Είναι τολμηρές, τρέχουν να φροντίσουν τον Χριστό, κάνουν ό,τι κάνουν από αγάπη σ’ Εκείνον, τον Νυμφίο των ψυχών τους.

Και φυσικά οι Μυροφόρες γυναίκες επιβραβεύονται για το θάρρος τους. Γίνονται οι πρώτοι μάρτυρες της Ανάστασης του Χριστού, λαμβάνουν το μήνυμα ότι «ηγέρθη ο Κύριος» από τον λευκοφορεμένο άγγελο, που καθόταν στα δεξιά της θύρας του κενού μνημείου. Γίνονται ευαγγελίστριες της του Χριστού Αναστάσεως.

Θαυμάζουμε το θάρρος, την τόλμη, την αφοβία των Μυροφόρων ανδρών και γυναικών! Μας παρέχουμε δυνατά μηνύματα ζωής, μας εμπνέουν!

Μας δίνουν σταθερό υπόδειγμα τόλμης χριστιανικής ζωής. Στο να ζήσουμε καθημερινά την εν Χριστώ αγιοπνευματική ζωή. Να τολμήσουμε να ζήσουμε όπως θέλει ο Θεός. Ακόμη κι αν διαβιούμε μέσα σ’ ένα κόσμο πονηρό, που πολλές φορές τίποτε δεν θυμίζει Θεό ή οι συνθήκες του κόσμου, του απατεώνος μας τραβούν προς τα κάτω και μας απομακρύνουν από τον Χριστό, εμείς μπορούμε να τολμήσουμε να επιλέξουμε την υπακοή στο θέλημα του Θεού. Άλλωστε το Ευαγγέλιο είναι διαχρονικό, ακόμη και στις μέρες μας έχουμε την δυνατότητα να προσευχόμαστε, να μετέχουμε στα Μυστήρια, να αντιστεκόμαστε στα θέλγητρα της αμαρτίας, στους πειρασμούς της σάρκας, του συμφέροντος, του εγωισμού και σε τόσα άλλες κακές σειρήνες. Μπορούν και πρέπει να σκεφτόμαστε τι θέλει ο Θεός να πράττουμε κάθε μέρα στην ζωή μας όπου βρεθούμε και σταθούμε.

Οπωσδήποτε η τόλμη των Μυροφόρων ανδρών και γυναικών μας στέλνει το ηχηρό μήνυμα της δικής μας ομολογίας πίστεως. Να τολμούμε να ομολογούμε Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα με λόγια και έργα. Να μιλούμε με δύναμη ψυχής, με αγιασμένο παράδειγμα, με διάκριση και νηφάλιο τρόπο για την δύναμη και την ευεργετική παρουσία του Θεού στον κόσμο! Μη μας πιάνει ο οίστρος του ζήλου «ου κατ’ επίγνωσιν» και του φανατισμού, αλλά αντιθέτως να καταθέτουμε την μαρτυρία της ορθοδόξου πίστεως σε όλους τους ανθρώπους, με τρόπο σωστό και ήρεμο, ώστε να ακουμπάει κάθε ψυχή. Να κηρύσσουμε την αλήθεια με τόλμη, χωρίς φόβο παντού.. στην παρέα, στο σχολείο, στην υπηρεσία, στο κατάστημα, στην οικογένεια, σε φίλους και γνωστούς.

Όλη μας η ζωή θα είναι ευωδιαστή όταν θα έχουμε τόλμη χριστιανικής ζωής και ομολογίας πίστεως. Και τότε θα ακούσουμε τολμηρά την φωνή του Θεού την ώρα της Κρίσεως, που θα μας εισαγάγει στην αιώνια βασιλεία Του! Τολμήστε αδελφοί για μια συνειδητή και γνήσια χριστιανική ζωή και ομολογία ιερή! Αμήν!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness