165

" Το μαρτυρικό τέλος του Αθανασίου Διάκου", Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου στο ΣΤ' Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Σάββατο, 7 Οκτώβριος, 2017 - 16:30

Tην  Παρασκευή 6 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες  του ΣΤ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδριου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821, το οποίο διεξάγεται  στο Συνοδικό Μέγαρο.

   Το θέμα του φετινού Συνεδρίου είναι: «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821».

  Προσκεκλημένος ομιλητής του συνεδρίου ήταν  και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, Ποιμενάρχης της Θεοσώστου, Ηρωωτόκου και Λεβεντογέννας Ρούμελης, ο οποίος και πραγματοποίησε  Εισήγηση με θέμα: ''Το Μαρτυρικό τέλος του Αθανασίου Διάκου'', τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: ''Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ο «Λεωνίδας» της νεότερης Ελλάδος''.

  ''Είναι απορίας άξιο και χρήζει ενδελεχούς μελέτης πως και γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προχώρησε στην αγιοκατατάξη του Μάρτυρος και Ήρωος Αθανασίου Διάκου, αφού διαθέτει όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην αγιότητα, ήτοι ομολογία Χριστού, αμετακίνητη προσήλωση στην Ορθόδοξη Πίστη, περιφρόνηση των υποσχέσεων, καρτερία στα βασανιστήρια και τέλος θανάτωση δια ανασκολοπισμού. Ο θάνατος του Μάρτυρος ονομάζεται γνησιότερο βάπτισμα'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

  Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος  τόνισε: ''Η θυσία του Αθανασίου Διάκου είχε διπλή σημασία, επί μία εβδομάδα καθυστέρησε την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο, κι έτσι δόθηκε χρόνος να προετοιμαστούνε ο Κολοκοτρώνης και οι οπλαρχηγοί για την νικηφόρα αντιμετώπισή του. Επίσης ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, προσέφερε υπόδειγμα ανδρείας, και ξαναζωντάνεψε την αμφιταλαντευόμενη και κλονιζόμενη ελπίδα και πίστη για την λευτεριά''.

  Κλείνοντας ο Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε: ''Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ένα φωτεινό ορόσημο στην πορεία του νέου Ελληνισμού, το οποίο προσδιορίζει την έκταση των σχέσεων στην ψυχή του λαού της αδιάζευκτης ενότητος, πίστεως και πατρίδος''.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιερά Μητρόπολίς μας το Σάββατο 21 Οκτωβρίου διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα , στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της στη Λαμία,  η οποία έχει ως σκοπό να διαφωτισθούν επιστημονικώς σημεία τινά, που έχουν σχέση με τη ζωή, τη δράση και την ιστορία ενός εκ των πρωταγωνιστών ηρώων-οπλαρχηγών του πρώτου έτους της Επαναστάσεως του 1821,του Αθανασίου Διάκου.

  Ο γενικός τίτλος της Ημερίδος είναι:

  «Ο Εθνομάρτυρας Αθανάσιος Διάκος»

   και  ειδικοί επιστήμονες θα ανα­πτύξουν ενδιαφέροντα θέματα γύρω από την σπουδαία προσω­πι­κό­τητα και συμβολή στην Εθνική Παλιγγενεσία του ηρωικού Αθανασίου Διάκου.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...