165

«Πόντου Μνήμη. 100 χρόνια χωρίς Μικρά Ασία»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Πέμπτη, 19 Μάιος, 2022 - 13:30

Συνεχίζονται επιτυχώς οι εκδηλώσεις μνήμης υπό τον τίτλο: «Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919 -1922-2022» με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της Φθιώτιδος.

          Χθες το απόγευμα και ενώ ξημέρωνε η αποφράδα ημέρα, η 19η Μαΐου, η ημέρα του πόνου, του ξεριζωμού και της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,   στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, στην προσφυγική συνοικία της Ν. Μαγνησίας Λαμίας, ενόψει και της Πανηγύρεως του Ναού  πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, επετειακή εκδήλωση από τον Πολιτιστικό –Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέας Μαγνησίας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και την συμμετοχή της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος με τίτλο: «Πόντου Μνήμη. 100 χρόνια χωρίς Μικρά Ασία».

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών επισφραγίζοντας την εκδήλωση ανέφερε:

          «Καλώ όλους σας σε μεγάλη προσευχή και μεγάλη περισυλλογή διότι η πατρίδα μας βρίσκεται εν μέσω κρίσιμης συγκυρίας γεωπολιτικής. Μία σπίθα, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Χρειάζεται σύνεση και οξυδέρκεια από αυτούς που διαχειρίζονται τα πράγματα, γνώση της ιστορίας, αλλά και από εμάς θέλει εγρήγορση, μνήμη, αυτοσυνειδησία και πολλή προσευχή.

          Οι εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδος αυτόν τον σκοπό έχουν και θέλω να σας συγχαρώ πραγματικά.

          Την αλήθεια πρέπει να την βλέπουμε κατάματα, διότι η αλήθεια πάντοτε μας ωφελεί και με αυτή ως εφόδιο να πορευόμεθα στις ατραπούς της ιστορίας και στις τραγικές της περιπέτειες».

          Στην εν λόγω εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων κ. Αμαλία Ποντίκα, κ. Δημήτριος Κυρίτσης, κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας και κ. Κωνσταντίνος Μουστάκας, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου λκ. Ευμορφία Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη, ο Φρούραρχος Λαμίας –Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, οι Πρόεδροι, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Πολιτιστικού –Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας και της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

          Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις  07.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας  θα τελεσθεί ο Όρθρος και  ακολούθως η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία,  ενώ στις 10.00 π.μ. θα τελεσθεί υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων και θα ακολουθήσει επίκαιρη ομιλία για την Γενοκτονία των  Ελλήνων του Πόντου από την συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Δέσποινα Χρυσανθακοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος.

Στις 10.30 π.μ. θα ψαλεί  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην πλατεία «Χρυσοστόμου Σμύρνης» της Νέας Μαγνησίας Λαμίας με την συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος, της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας «Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας και του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας Λαμίας και τέλος, στις 19.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος θα πραγματοποιηθεί η  Εκδήλωση Μνήμης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος υπό την Αιγίδα της  Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος  και σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΣΤΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, στην οποία θα συμμετάσχει ο σπουδαίος λυράρης και τραγουδιστής Ηλίας Υφαντίδης.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...