Ημερομηνία:
Σε δύο Ναούς του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου στην περιοχή της Λοκρίδος χοροστάτησε απόψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ευλογώντας τις δεκάδες Φανουρόπιτες που προσέφεραν οι πιστοί, προς τιμήν του Αγίου, αλλά και τους εκατοντάδες εορταστές, οι οποίοι κατέκλυσαν τους Ιερούς Ναούς για να τιμήσουν τον λαοφιλή Άγιο Φανούριο τον Θαυματουργό .
Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου στον Μώλο, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων Αρχιμ. π. Χριστοφόρο Κολοκυθά, τον Καθηγούμενο της Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καμένων Βούρλων Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου και τον Προϊστάμενος της Ενορίας και Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Βάγια.
Η Ακολουθία του Εσπερινού μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.
Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στην έννοια της εκκλησιαστικής λαϊκής ευσέβειας και του εθίμου μέσα στην ζωή της Εκκλησίας και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Είναι κάποια έθιμα και κάποιες παραδόσεις, τα οποία δεν μπορούμε να τα βάλουμε μέσα στα καλούπια του μυαλού μας και των δικών μας σκέψεων, μετέχουμε στο νόημά τους ζώντας τα εμπειρικά, αφενός μεν μέσα από την παράδοση, την οποία παραλαμβάνουμε από τον παππού, από τη γιαγιά, από τον πατέρα μας, από τη μάνα μας και την οποία την μεταδίδουμε και εμείς από γενεά σε γενεά και αφετέρου μέσα από τη χαρά που μας δίνουν αυτά τα ίδια τα έθιμα και αυτά τα ίδια τα γεγονότα. Έτσι λοιπόν και η φανουρόπιτα είναι ένα τέτοιο έθιμο. Ανήκει στα λεγόμενα λαϊκά εκκλησιαστικά έθιμα και στις λαϊκές εκκλησιαστικές παραδόσεις.
Το έθιμο αυτό το τόσο όμορφο απορρέει από την αγάπη ενός Αγίου, ο οποίος μας συγκεντρώνει επί τω αυτώ, μας παρακινεί να φτιάξουμε και ένα γλυκό στη μνήμη του και να το προσφέρουμε, να το κεραστούμε, να το μοιράσουμε, να το ευλογήσουμε και να το πάρουμε στο σπίτι μας και να αποτελέσει το κέρασμα στην οικογένειά μας, στους φίλους μας, στη γειτονιά μας.
Τι ωραία εικόνα αυτή, που θα γυρίσει με το ταψί στο χέρι η γειτόνισσα και θα πει: «πάρε ένα κομμάτι φανουρόπιτα που έφτιαξα σήμερα, που πήγα και την ευλόγησα και την αγίασα». Υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από αυτό και πιο ωραία σκηνή! Αυτή είναι η έκφραση της αγάπης, η επιθυμία να μοιραστείς, η επιθυμία να κοινωνήσεις ένα γεγονός πνευματικό να το κάνεις γεγονός κοινωνίας, επικοινωνίας και σχέσης. Έτσι λοιπόν και απόψε που ευλογήσαμε τις φανουρόπιτες, που τις προσφέρατε με αφορμή τη μνήμη του Αγίου θα αποτελέσουν ένα όμορφο κέρασμα, το οποίο θα γλυκάνει την καρδιά μας, θα γλυκάνει την ψυχή μας και θα μας φέρει πιο κοντά τον έναν στον άλλον, κάτι το οποίο το έχουμε πολλή ανάγκη και η εικόνα αυτή της μοιρασιάς όπως και με τους άρτους, όπως και με το αντίδωρο της Εκκλησίας, καθώς έτσι μετέχουμε σε έναν κοινό τρόπο ζωής. Μετέχουμε σε έναν όχι απλώς κοινό τρόπο ζωής, αλλά σε κάτι πολύ βαθύτερο: Με τον Άγιο Φανούριο μετέχουμε σε ένα κοινό νόημα ζωής. Αυτό είναι το πανηγύρι, αυτή είναι η δύναμη του εθίμου, αυτή είναι η δύναμη της παράδοσης, μας δίνει τη δυνατότητα να αντλούμε νόημα ζωής και να το μεταγγίζουμε, να το γευόμαστε, να το κοινωνούμε, να μετέχουμε σε αυτό και να κρατιόμαστε ζωντανοί μέσα στις δυσκολίες της ζωής, τις οποίες έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε.
Είναι δυνατόν κανείς αυτά τα πράγματα, τα τόσο όμορφα και τόσο δοκιμασμένα μέσα στο χρόνο να τα κοροϊδέψει, να τα περιπαίξει, να τα λοιδορήσει, να τα θεωρήσει αναχρονιστικά, σκοταδιστικά, οπισθοδρομικά; Τότε σημαίνει ότι, ένας τέτοιος άνθρωπος, που δεν μπορεί να καταλάβει το μυστήριο και την αξία, που έχουν αυτά τα έθιμα, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν ξέρει να αγαπά, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν ξέρει να νιώθει, ένας τέτοιος άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος σ ένα σκοτάδι, σε μία δυστυχία, στον θάνατο μέσα. Τα έθιμα μας αυτά έχουν ζωή και κομίζουν ζωή και πολιτισμό».
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου στην κωμόπολη των Λιβανατών.
Τον Σεβασμιώτατο μεταξύ των ιερέων της περιοχής πλαισίωσε ευρισκόμενος στις Λιβανάτες όπου και εκόμισε την Τιμία και Χαριτόβρυτο Κάρα του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία και ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Οσίου Δαυίδ Αρχιμ. π. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, ενώ τον πλαισίωσε επίσης ο Υπεύθυνος του Κέντρου Επισκοπικής και Εκκλησιαστικής Διακονίας Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος και άλλοι πατέρες.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο Φανούριο μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Μας δίνεται απόψε η δυνατότητα να συναντήσουμε τον Άγιο Φανούριο και μάλιστα να τον προσκυνήσουμε, να δεηθούμε στη χάρη του, να ταξιδέψουμε στα μαρτύριά του μέσα από την εικόνα του, η οποία ιστορεί τα μαρτύριά του, αλλά και να ταξιδέψουμε στο ήθος ζωής, στην πρόταση ζωής, το οποίο εκόμισε ο Άγιος Φανούριος και κάθε Μάρτυρας της Εκκλησίας μας, αρκεί μόνο να προσέξουμε τα σύμβολα που φέρει στα χέρια του. Φέρει τον Τίμιο Σταυρό και τη λαμπάδα, τα δύο βασικά πνευματικά «όπλα» στην Εκκλησία μας.
Να παρακαλέσουμε τον Άγιο Φανούριο απόψε να μας φανερώσει πως θα άρουμε τον Σταυρό του Χριστού και πως θα γίνουμε φως μέσα στον κόσμο. Μην εγκλωβιστούμε σε αιτήματα πρόσκαιρα, σε πράγματα αναλώσιμα, αλλά σε πράγματα τα οποία μένουν εις τον αιώνα»!
Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι: Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, αυτοδιοικητικοί, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.
Αύριο το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών κατόπιν κανονικής προσκλήσεως και ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’ θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου Ιλίου Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον οποίο και διακόνησε ως εφημέριος κατά την ιερατική του διακονία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών..
Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΤΣΕ ΕΔΩ