165

Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γεώργιος προστάτης μας και από σωματικούς και πνευματικούς ιούς»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Τρίτη, 15 Μάρτιος, 2022 - 00:00

Συμμετέχοντας στο παλαιό έθος των ευσεβών κατοίκων της Στυλίδος και της Ανατολικής Φθιώτιδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το μεσημέρι της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ημέρα του θριάμβου και της νίκης της αληθινής πίστεως, προηξήρχε στην Ιερά Λιτανεία  της Εφεστίου και Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, της ομωνύμου και ιστορικής Ιεράς Μονής της Στυλίδος, στην πόλη της Στυλίδος.

          Από γενιά σε γενιά, οι κάτοικοι της Στυλίδος, εδώ και  120 χρόνια, ακολουθούν με ευλάβεια την παράδοση της μεταφοράς της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Γεωργίου από το Μοναστήρι του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου και μετά την λιτανευτική πομπή την εναποθέτουν στο κέντρο του Ναού προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών,  ενώ το ίδιο βράδυ τελούν και Ιερά Αγρυπνία, καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη τους στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο για την θαυματουργή επέμβασή του και την σωτηρία των κατοίκων της πόλεως από θανατηφόρο γρίπη.

          Το 1902 φονική γρίπη θέριζε τον κόσμο της Στυλίδος και δεκάδες άνθρωποι έχαναν καθημερινά την ζωή τους. Οι ευλαβείς πιστοί μετά από πολλή προσευχή αποφάσισαν πεζοί να μεταφέρουν την Κυριακή της Ορθοδοξίας την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου από την ομώνυμη Μονή στην Στυλίδα και να καταθέσουν στον Άγιο με πίστη τις προσευχές τους για να σταματήσει το κακό. Έτσι και έγινε! Μόλις η Ιερά Εικόνα έφτασε στην Στυλίδα και ο Άγιος εισήλθε στην πόλη θριαμβευτής και τροπαιοφόρος, μετά από πολλές δεήσεις και προσευχές, η γρίπη πέρασε και οι κάτοικοι σώθηκαν.

            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αρχικά μετέβη στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου μαζί με τον σεβαστό γέροντα της Μονής Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Σάπιο παρέλαβε την Ιερά Εικόνα του Αγίου Γεωργίου και την συνόδευσε στην θέση «παππούς» στη Στυλίδα, όπου και ανέμεναν οι κάτοικοι της Στυλίδος και οι Ιερείς της πόλεως και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Στυλίδος..

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος και ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σάπιος.

Πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτανεία της Εικόνος του Αγίου, η οποία και εναποτέθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος.

         Ο κ. Συμεών ομιλώντας στους πιστούς μεταξύ άλλων ανέφερε:

          «Σήμερα η πόλη μας είναι λουσμένη με ένα ευλογημένο φως ηλίου και βρισκόμαστε εδώ πέριξ του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι προστάτης, πατέρας, ιατρός και ευεργέτης της πόλεως και απολαμβάνουμε την παρουσία και την ευλογία του.

          Ο Άγιος προστατεύει όχι μόνο από σωματικούς αλλά και  από πνευματικούς ιούς και η παρουσία του, εδώ στην πόλη της Στυλίδος,  αυτή την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, όπου η Εκκλησία μας, εντατικά αγωνίζεται να μας θεραπεύσει από αυτούς τους φονικούς πνευματικούς ιούς της υπάρξεως  μας ενισχύει και μας ευλογεί και μας δίνει δύναμη.

          Ένας από τους φοβερότερους ιούς της υπάρξεως μας είναι η κακία, ο εγωισμός, η φιλαυτία. Αυτός είναι ο ιός που έχει την μεγαλύτερη διασπορά και γεννά μικρά και μεγάλα πάθη.  Από εκεί πηγάζει και η φιλαυτία, η φιληδονία, η κατάκριση, το πάθος της συκοφαντίας και άλλα πολλά θανάσιμα πάθη.

          Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και τα θεραπευτικά μέσα που μας παρέχει η Εκκλησία μας, οι Ιερές Ακολουθίες, η νηστεία, η προσευχή, η ελεημοσύνη,  οι λιτανείες και όλα που  μας παρέχει η Εκκλησία μας, μας τα παρέχει για να μας δώσει την δυνατότητα να φροντίσουμε την πνευματική μας υγεία, την υγεία της ψυχής, που είναι ανώτερη από την σωματική υγεία.  Όταν παύει να ζει μέσα μας το εγώ, τότε έρχεται για να ζήσει μέσα μας ο Χριστός.

Μέσα λοιπόν στο κλίμα, το οποίο ζούμε και στις δυσκολίες της εποχής μας, η Λιτάνευσις του Αγίου Γεωργίου, που είναι σμιλευμένη με την πνευματική υπόσταση αυτού του τόπου,  σηματοδοτεί την κορύφωση της Εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας και της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων.

          Οι Άγιοι μας είναι οι προστάτες μας, οι ιατροί και οι συμπαραστάτες μας. Η Λιτανεία αυτή είναι η σχέση κοινωνίας μας με τον Άγιο Γεώργιο και με τους Αγίους μας.

          Εύχομαι πατρικά και προσευχητικά, ο Άγιος Γεώργιος και όλοι οι Άγιοι να προστατεύουν πάντοτε την πόλη της Στυλίδος και τους ευλαβούς κατοίκους της.

Η αγάπη του Θεού να σταλάζει βάλσαμο στις ψυχές μας και να μας δίνουν δύναμη. Καλό υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής».

Ακολούθως, ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σάπιος ευχαρίστησε δια πολλών τον Σεβασμιώτατο για την ευλογητή παρουσία του στην Ιερά Λιτανεία και χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην παράδοση της Λιτανεύσεως, την οποία οι ευσεβείς κάτοικοι ακολουθούν πιστά. Μάλιστα ο π. Ιγνάτιος αναφέρθηκε σε μία από τις πολλές Ιερές Λιτανείες του παρελθόντος, την οποία ευλόγησε ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, ο οποίος και μάλιστα συνόδευσε την Ιερά Εικόνα από το Μοναστήρι στην Στυλίδα με τα πόδια, επισημαίνοντας την δυνατή πίστη τόσο του Αγίου, όσο και των παλαιών κατοίκων της Στυλίδος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...