165

Σεβασμιώτατος:«Χωρίς ελευθερία, δεν υπάρχει τίποτα καλό μέσα στον κόσμο».

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Σάββατο, 30 Ιούλιος, 2022 - 13:15

Με Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία ολοκλήρωσε χθες Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, άλλη μία ποιμαντική του περιοδεία στην περιοχή της Λοκρίδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, επισκεπτόμενος για μία ακόμη φορά τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις του Ιδρύματος «Παναγία Φανερωμένη» στις Λιβανάτες Φθιώτιδος, στο πλαίσιο της συνεργασίας των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, διαφόρων Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων, οι οποίες εδρεύουν και λειτουργούν στην Φθιώτιδα με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και οι οποίες, όπως τονίζει συνεχώς ο κ. Συμεών: «αποτελούν ευλογία για την Φθιώτιδα και την τοπική Εκκλησία».

          Στον εμβληματικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Κατασκηνώσεων, ο οποίος τιμάται επ΄ονόματι του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου  ο κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Αγρυπνία για την εορτή των Αγίων Σίλας Σιλουανού, Επαινετού, Κρήσκεντος και Ανδρονίκου των Αποστόλων, εκ της χορείας των εβδομήκοντα.

          Η Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας τα αγιογραφικά αναγνώσματα αναφέρθηκε στο χάρισμα της διακονίας της αγάπης και της προσφοράς των χριστιανών προς τον κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

          «Για να είναι κανείς διάκονος, για να είναι κανείς άνθρωπος δηλαδή αγάπης και προσφοράς, για να είναι κανείς ένας αληθινά κοινωνικός άνθρωπος, ο οποίος δεν υπάρχει για τον εαυτό του αλλά δίνεται για τους άλλους, να είναι απαλλαγμένος ακόμα και από την αναγκαιότητα που προκαλεί η βιολογική σχέση μεταξύ πατρός και υιού, πατρός και θυγατέρας, μητρός και θυγατέρας, την αναγκαιότητα και την ανελευθερία που δημιουργούν οι βιολογικέ ς σχέσεις, να μπορεί κανείς να την ξεπεράσει για να δοθεί και να ζήσει χαρισματικές σχέσεις, σχέσεις δηλαδή ελευθερίας, αγάπης, προσφοράς και διακονίας.

          Βλέπουμε πολλές φορές στις ανθρώπινες σχέσεις αυτοί που συνδεόμαστε συγγενικά μεταξύ μας, να γινόμαστε καταπιεστικοί ο ένας προς τον άλλο. Οι γονείς να θέλουν να καταπιέσουν τα παιδιά, να θέλουν να επιβάλλουν κάποιο συγκεκριμένο δρόμο, οι σύντροφοι, ο ένας στον άλλο, τα παιδιά ακόμα προς τους γονείς, το αντίστροφο. Όλα αυτά συμβαίνουν, όταν οι άνθρωποι δεν έχουμε απαλλαγεί από την αναγκαιότητα που δημιουργεί η βιολογική σχέση και δεν έχουμε αφεθεί στην ελευθερία που προσφέρει η χαρισματική σχέση. Η σχέση δηλαδή της εν Χριστώ αγάπης. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο προβάλλει ο Κύριος μας και η Εκκλησία μας σήμερα αυτή τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να γίνει εργάτης του Ευαγγελίου, εργάτης της κοινωνίας, για να μπορέσει κανείς πραγματικά να προσφέρει και να δίνεται χωρίς να εξουσιάζει, χωρίς να υποχρεώνει, χωρίς να χειραγωγεί, χωρίς να κηδεμονεύει, χωρίς οποιοδήποτε ψεγάδι ιδιοτέλειας, φιλαυτίας ή βίας, μας τονίζει άλλωστε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ότι,  «κανένα καλό δε γίνεται με τη βία».

          Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

          «Η αγάπη ανθίζει εκεί όπου υπάρχει ελευθερία. Η αγάπη καρποφορεί εκεί, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι. Και χαίρομαι επαναλαμβάνω, που αυτά τα νοήματα σήμερα μας τα χαρίζει η αγάπη του Θεού σ’ ένα χώρο που δημιουργήθηκε για να διακονεί ελεύθερα, να διακονεί με δόσιμο, να διακονεί απαλλαγμένα από οποιαδήποτε αναγκαιότητα βιολογική, να διακονεί ένεκεν του Ευαγγελίου και ένεκεν του Χριστού τον άνθρωπο. Και αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο έχει τόσο πολύ ανάγκη η εποχή μας και το έχουνε τόση ανάγκη οι μεταξύ μας σχέσεις. Αυτό που δηλητηριάζει τη ζωή μας είναι το συμφέρον, όποια μορφή και να έχει αυτό.

          Οι άνθρωποι ζητούμε και οφείλουμε να ζητούμε σχέσεις ελευθερίας για να μπορούμε να ζούμε τη πραγματική αγάπη και η Εκκλησία του Χριστού με τις διάφορες μορφές, με τις οποίες εκφράζεται μέσα στο κόσμο, όπως και μέσα από αυτό το Ίδρυμα της Παναγίας μας της Φανερωμένης, του Αγίου Πολυκάρπου, δεν κάνει τίποτα άλλο, πάρα να δημιουργεί προϋποθέσεις ελευθερίας για να αναπτύσσεται η αγάπη. Όσοι είναι δοσμένοι σε αυτό το ίδρυμα και σε αυτό το σκοπό, είναι δοσμένοι, ελεύθερα. Γιατί το θέλησαν, γιατί το πίστεψαν ή το ένιωσαν, γιατί αυτό νοηματοδοτεί την ύπαρξή τους και εμπνέει τη ζωή τους και όσο θα υπάρχει αυτό μέσα στη καρδιά όσων διακονούν αυτό τον τρόπο ζωής, τότε και η αγάπη θα ανθίζει και το έργο θα προχωρά και θα προοδεύει. Δεν μπορεί τίποτα να προοδεύσει όταν υπάρχει αγγαρεία. Δεν μπορεί τίποτα να προχωρήσει μπροστά όταν υπάρχει επαγγελματισμός συνδεδεμένος μονάχα με αριθμούς, με απολαβές ή με μετρήσεις ή με οποιεσδήποτε άλλες στοχεύσεις».

          Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε:

          «Έρχεται η Αγία Εκκλησία μας να μας αναδείξει και πάλι με ποιο τρόπο μπορούμε να ζούμε πραγματικά την αγάπη και η αγάπη να μας δίνει χαρά. Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν αγάπη αλλά δε χαίρονται, διακονούν σε δομές, σε νοσοκομεία, σε γηροκομεία, σε διάφορους χώρους, στα σώματα ασφαλείας, σε διάφορες υπηρεσίες κοινωφελείς αλλά δεν έχουν χαρά μέσα τους και αυτό διότι δεν υπάρχει ελευθερία.

          Μονάχα όταν κανείς λαμβάνει νόημα από την αγάπη, μονάχα τότε μπορεί να δίνει αληθινή και πραγματική αγάπη. Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνουν οι σήμερα εορταζόμενοι Άγιοι Απόστολοι, αυτό το μήνυμα μας δίνει ο ίδιος ο Κύριος μας, Ιησούς Χριστός και αυτή είναι η μεγάλη πρόσκληση και η μεγάλη πρόκληση στη ζωή μας. Ό,τι κάνουμε, ό,τι καλό κάνουμε για να είναι πραγματικά καλό, πρέπει να έχει μέσα του ελευθερία. Χωρίς ελευθερία, δεν υπάρχει τίποτα καλό μέσα στον κόσμο».

          Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη για μία φορά την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνα Μιχάλη   καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου και όλους τις διακόνισσες και τους διακόνους του έργου της αγάπης και της διακονίας του Ιδρύματος για την προσφορά τους, αλλά και για τον σεβασμό και την αγάπη που δείχνουν προς το πρόσωπο του και προς το έργο της τοπικής Εκκλησίας, στηρίζοντας μάλιστα με έμπρακτο τρόπο το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

          Στην Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ιερείς της περιοχής με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αταλάντης και Ιεροκήρυκα Λοκρίδος Αρχιμ. π. Δημήτριο Ζελιαναίο, ενώ μεταξύ των πιστών παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness