165

Σεβασμιώτατος: «Ενορία και Μονή είναι οι οδοί Κυρίου»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Πέμπτη, 7 Δεκέμβριος, 2023 - 16:15

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων τελέσεθηκε σήμερα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Αντινίτσης, ημέρα και των ονομαστηρίων του Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμ. π. Αμβροσίου Αναστασίου.

          Στη φετινή μνήμη του Αγίου Αμβροσίου ο κ. Συμεών επεφύλαξε πολλές και μεγάλες ευλογίες και χαρές για το ιστορικό Μοναστήρι Παναγίας Αντινίτσης καθώς χθες κατά τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό τέλεσε την Κουρά του επι τετραετία αδελφού της Μονής π. Δαυίδ και σήμερα κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την εις διάκονον χειροτονία του.

           Το Ιερό Αναλόγιο στελέχωσε χορός καθηγητών και αποφοίτων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου. 

          Ο νέος διάκονος π. Δαυίδ στον σύντομο λόγο του κατέθεσε την από ψυχής ευγνωμοσύνη του στον Θεό και στην Υπεραγία Θεοτόκο για την ευλογία να ζει ως Μοναχός στο Μοναστήρι της Παναγίας και με συγκίνηση ευχαρίστησε όλα τα πρόσωπα εκείνα που τον στήριξαν και τον ενέπνευσαν στην συνειδητή αυτή αφιέρωση της ζωής του στην διακονία της Εκκλησίας. Τους γονείς του, τον αδελφό του, όλους τους συγγενείς του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ενορία του, στην οποία ανδρώθηκε, τον ιστορικό Ναό Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας, τον πνευματικό του πατέρα, τον Άγιο Καθηγούμενο π. Αμβρόσιο για την στήριξη και την αδελφική του  αγάπη, τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο  και τέλος τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την πολλή πατρική του αγάπη, την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, την έμπνευση και την δύναμη, την οποία χαρίζει σε κάθε μοναχό και κληρικό  για να συνεχίσει αφοσιωμένος την θυσιαστική διακονία του στην Εκκλησία και στην κοινωνία. 

          Στην πατρική του νουθεσία προς το νέο ιεροδιάκονο π. Δαυίδ ο Σεβασμιώτατος  κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Άκουσα με πολλή προσοχή τα όσα πολύτιμα λόγια είπες. Άλλωστε όσα λέγονται μέσα στην Εκκλησία έχουν τεράστια βαρύτητα , γιατί η Εκκλησία είναι η Κιβωτός της Σωτηρίας και η μόνη Οδός της Σωτηρίας. Εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει Σωτηρία. 

Τόνισες δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Την Ενορία και την Μονή. Όσα διδάχθηκες από την Ενορία σου και όσα διδάσκεσαι, βιώνεις και ζεις και θα βιώνεις στην Ιερά Μονή. Αυτή είναι η φυσιολογική εκκλησιαστική ζωή. Ενορία και Μονή είναι οι οδοί Κυρίου. 

Όλοι γεννιόμαστε στην μήτρα της Ενορίας μας. Εκεί γνωρίζουμε τον Χριστό, τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, αλλά και εκεί βρίσκουμε τον εαυτό μας. 

Όλα αυτά σε βοήθησαν να ανακαλύψεις τι θέλεις εσύ από τον Χριστό και τι θέλει ο Χριστός από εσένα. Και βρήκες την κλήση σου και την κλίση σου και ήλθες εδώ στο Μοναστήρι της Παναγίας. Ήρθες εδώ και βρήκες έναν αληθινό φίλο και πατέρα, τον Άγιο Καθηγούμενο π. Αμβρόσιο, ο οποίος άγει τα ονομαστήριά του σήμερα και αποτελεί ένα κόσμημα της τοπικής μας Εκκλησίας. Άνδρας ιεροπρεπής, σεμνός,  πραύς, γλυκύς, επιεικής, μακρόθυμος και εύσπλαχνος, μαζί με τους εκλεκτούς αδελφούς της Μονής, θερμαίνουν αυτή την αγκαλιά της πνευματικής σου μεθηλικίωσης. 

Σήμερα βιώνεις ένα σταθμό της πνευματικής σου εξέλιξης και πορείας. Να βάλεις αυτόν τον πρώτο βαθμό και να μην θεωρείς ποτέ ότι αυτό είναι ένα βραβείο, δεν είναι αμοιβή. Στην Εκκλησία μας δεν δίνονται εγκόσμια βραβεία και έπαθλα. Κανένα εγκόσμιο βραβείο και έπαινος δεν ταιριάζει στους χριστιανούς, αλλά ο συνεχής προσανατολισμός και αναπροσανατολισμός προς την Βασιλεία του Θεού .

Λαμβάνεις σήμερα βαθμό διακονίας. Αναλαμβάνεις σήμερα στους ώμους σου την διακονία των αδελφών σου και οι συνθήκες για εσένα είναι πολύ ευνοϊκές, γιατί βιώνεις και εξασκείσαι σε ένα εξειδικευμένο κέντρο διακονίας. Τα ορθόδοξα μοναστήρια μας είναι τα πλέον εξειδικευμένα και εξελιγμένα κέντρα διακονίας. Αυτό που μαθαίνει κανείς εδώ με επιστημονικό και αριστοτεχνικό τρόπο είναι να διακονεί και να αγαπά. Και οι μοναχικές αρετές, η παρθενία, η ακτημοσύνη, η υπακοή, η ταπείνωση, η διακονία, τα εργόχειρα είναι πανεπιστημιακά μαθήματα και εργαστήρια, στο μεγάλο πανεπιστήμιο της αγάπης και της διακονίας, που είναι το μοναστήρι. 

Σου έδωσε ο Θεός το χάρισμα της ξυλογλυπτικής. Είδες πόση επιμέλεια, επιμονή και υπομονή  χρειάζεται το άμορφο ξύλο, για να πάρει σχήμα και την επιθυμητή μορφή; Έτσι είναι η ψυχή μας, έτσι είναι και ο άνθρωπος. Θέλει καλλιέργεια, θέλει  υπομονή, επιμονή και καρτερία και πείσμα η πνευματική ζωή, μέχρι να πάρει ο άνθρωπος μορφή. Μορφή Χριστού. Νουν Χριστού.

Έχεις πολλά εφόδια και αυτά διέκρινα σε σένα και κυρίως κοίταξα στο μέλλον, γιατί η Εκκλησία δεν βλέπει στο παρελθόν, αλλά προσβλέπει στο μέλλον. Τα έσχατα κοιτάει η Εκκλησία. Εισέρχεσαι στον χώρο των εσχάτων και αυτά θα διακονείς. Η διακονία σου είναι αναγγελία της Βασιλείας του Θεού και Αυτήν εύχομαι να αναγγέλλεις στους ανθρώπους. Να μιλάς είτε δια της σιωπής σου, είτε δια της διακονίας σου μέσα στην Εκκλησία. Για τα πράγματα αυτού του κόσμου έχουν χορτάσει να ακούνε οι άνθρωποι. Όλοι οι άνθρωποι συζητούν και φλυαρούν ακατάπαυστα για τα πάντα.  Αυτό που διψούν και λαχταρούν οι άνθρωποι, δεν είναι αυτό που ακούν στα πεζοδρόμια, στα καφενεία και στις τηλεοράσεις, αλλά είναι η Βασιλεία του Θεού. Είναι να ακούσουν από εσένα το «Ήγγικεν η Βασιλεία του Θεού». Έρχεται ο Χριστός, έρχεται ταχύ και η απάντηση των ανθρώπων, όλων μας, στο κάλεσμά σου είναι: «Ναι! Έρχου Κύριε Ιησού!».

          Τέλος, ο Άγιος Καθηγούμενος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, τους ιερείς που κύκλωσαν το Άγιο Θυσιαστήριο της Μονής και όλους τους πιστούς, χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως ιστορική για την Ιερά Μονή, ημέρα χαράς και περισσής ευλογίας. 

          Ο Άγιος Καθηγούμενος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την μεγάλη αγκαλιά του, στην οποία χωράει όλους τους κληρικούς, τους μοναχούς και τις μοναχές της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και για την πολλή πατρική του αγάπη, προς τη Μονή, την ανύσταχτη μέριμνά του προς τις Ιερές Μονές της Φθιωτικής Εκκλησίας, την μακροθυμία και τον σεβασμό, χαρίσματα, τα οποία διακρίνουν την σπουδαία προσωπικότητά του και  με τα οποία δίνει δύναμη, έμπνευση και «περισσόν ζωής» σε όλους. 

          Ακολούθησε εόρτιος δοχή και τράπεζα προς όλους τους παρευρισκομένους εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος, κατά την οποία ο Σεβαμσιώτατος κ. Συμεών είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με κλήρο και λαό. 

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην εις διάκονον χειροτονία μεταξύ των πιστών και των ιερέων παραβρέθηκαν: η Αγία Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μύλων Γερόντισσα Ιουστίνα και η μοναχή Αναστασία,  ο τ. Βουλευτής Ν. Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Χρήστος Πλουμάκης, εκπρόσωποι του στρατού και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου. 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...