165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1940

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 01 Ιούνιος, 2020

Δευτέρα 1η Ιουνίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ανδρός και φίλου του Θεού Ιουστίνου του Φιλοσόφου και Απολογητού. τη μνήμη των αγίων που μαρτύρησαν μετά του Αγίου Ιουστίνου, Ιέρακος, Ευελπίστου, Λιβεριανού, Παίωνος, Χαρίτωνος και Χαριτούς της παρθένου.

Τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Γερασίμου, Θεσπεσίου, Ιουστίνου, Ιούστου, Νέωνος Φίρμου. Τη μνήμη των εν Αντιοχεία επί Δεκίου, Μυρίων Μαρτύρων.Των Οσίων πατέρων ημών και επισκόπων Εράσμου και Πύρρου.Τη μνήμη των Οσίων Διονυσίου του Θαυματουργού, και Αγαπητού αμίσθου των Ρώσων.

Επίσης εορτάζουμε την ανάμνηση του θαύματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εις αίδιον ευγνωμοσύνη, δια την απαλλαγή της νήσου Λευκάδος εκ της νόσου πανώλης το 1744.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Αγιασμό επί τη πρώτη του μηνός τέλεσε σήμερα το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στο καλλιμάρμαρο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού ευχόμενος σε όλους καλό μήνα και καλό καλοκαίρι με υγεία, δύναμη και ευλογία από τον Θεό.

(*) « Για να πορευτούμε σε έναν κόσμο δύσκολο, στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής, έχουμε ανάγκη Πνευματικούς Πατέρες, οδηγούς, για να έρθουν, να μας πάρουν στην αγκαλιά τους, να μας εμπνεύσουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη και να μας οδηγήσουν στην κοινωνία με τον Θεό».Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο χωριό Παρόριο της Φθιώτιδος.

(*)  Την Πρώτη Παμμοναστική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος συνεκάλεσε ο Ποιμενάρχης μας  χθες το απόγευμα, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Νεράϊδος Στυλίδος. Στην ομιλία του προς τις αδελφότητες μεταξύ άλλων τόνισε «Πατέρες και Μητέρες μου, ανοίξτε τα μοναστήρια μας ακόμη περισσότερο στον λαό του Θεού».   «Οι άνθρωποι σας χρειάζονται. Σας έχουν ανάγκη. Στηρίξτε. Βοηθήστε. Ενδυναμώστε. Προσφέρετε ελπίδα και δείξτε το δρόμο της μετάνοιας σε κάθε ελάχιστο αδελφό μας».

(*) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου, η σεβάσμιος μνήμη της Συνάξεως πάντων των εν Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντω, Καππαδοκία και Κωνσταντινουπόλει Αγίων Νεομαρτύρων στον περικαλλή Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, στα Καμένα Βούρλα, όπου θησαυρίζεται σπάνια Ιερά Εικόνα της Συνάξεως των Αγίων Νεομαρτύρων.

 (*) Περιφερειακές ειδικές συνάξεις με τους ιερείς μας σε Λευκάδα Σπερχειάδος, Αχινό και Πελασγία θα πραγματοποιήσει ο Ποιμενάρχης μας σήμερα Δευτέρα, αύριο Τρίτη και την Τετάρτη με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση της επιστροφής της τοπικής μας Εκκλησίας στην κανονικότητα.

(*) Εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Νικηφόρου Πατριάρχου Κων/πόλεως, θα τελεσθεί αύριο Τρίτη 2 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας όπου φυλάσσεται  η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικηφόρου.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Η αρχή του Θέρους ξεκίνησε για την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με μία ιδιαίτερα ευλογημένη τελετή και με μία πολύ χαρμόσυνη είδηση.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών το πρωί της Δευτέρας 1η Ιουνίου, στο καλλιμάρμαρο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού, ετέλεσε Αρχιερατικό Αγιασμό, παρουσία του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως  Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγγέλου Ανθόπουλου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη, των Κληρικών και των λαϊκών στελεχών των Διοικητικών Υπηρεσιών της Μητροπόλεως και του Αγίου Καθηγουμένου της Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη.

          Προ της απολύσεως της Ιεράς Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών ευχήθηκε πατρικώς και εγκαρδίως στους συνεργάτες του καλό μήνα και καλό καλοκαίρι με υγεία, δύναμη και ευλογία από τον Θεό, καθώς εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο, επιστροφής στην κανονικότητα,  μετά και από τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας, τις οποίες διήλθε η Πατρίδα μας, η Εκκλησία μας και ο κόσμος ολόκληρος.

          Ο Σεβασμιώτατος με πολλή χαρά ανακοίνωσε σε όλους τους συνεργάτες του την απόφασή του, ότι από σήμερα 1η Ιουνίου, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτης π. Άγγελος Ανθόπουλος, διορίζεται και αναλαμβάνει Καθηγούμενος της Ιστορικής και Αγιωνύμου Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος, ευχόμενος πατρικώς να έχει καλή διακονία και την από Θεού δύναμη στο πνευματικό έργο και στην άνθιση και αυτής της Μονής.

          Το νέο Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής πλέον απαρτίζεται από τον Καθηγούμενο Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Προηγούμενο Αρχιμ. π. Βλάσιο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο Κάσση, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητρόπολεως.   

          Στο άκουσμα της ειδήσεως, άπαντες οι συνεργάτες αναφώνησαν δυνατά το ΑΞΙΟΣ στον Άγιο Πρωτοσύγκελλο και μετ' αδελφικού ασπασμού του ευχήθηκαν από ψυχής τους τα δέοντα.  

          Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

          «Αγαπητοί μου και Άγιοι μου Πατέρες, τα έτη σας να είναι πολλά, καρποφόρα, γόνιμα και πάντοτε φωτεινά,  για να εργαζόμεθα τα έργα του φωτός και να φωτίζουμε τις καρδιές των ανθρώπων, τις σκέψεις των ανθρώπων και κυρίως να φωτίζουμε τις πιο σκοτεινές πλευρές της κάθε ύπαρξης, δηλαδή τις καρδιές τις λυπημένες,  τις πονεμένες, τις απελπισμένες, τις θλιμμένες, κάθε άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να βρει φως, να βρει τον Χριστό μέσα στη ζωή του. Εμείς καλούμεθα να του δείχνουμε αυτό το δρόμο, μέσα από την διακονία μας, είτε αυτή είναι διοικητική, είτε είναι κοινωνική, προνοιακή, είτε είναι πνευματική αμιγώς, είτε είναι προσευχητική, είτε είναι ακόμη και η σκιά μας, ακόμα και η αύρα. Ακόμα και η αίσθηση την οποία αποπνέουμε στους άλλους ανθρώπους θα πρέπει να φωτίζει και όχι να σκοτίζει τις ψυχές και τις καρδιές τους.

           Σήμερα είναι 1η Ιουνίου, εύχομαι καλή εβδομάδα, καλό μήνα, καλό καλοκαίρι και εύχομαι ο σημερινός Αγιασμός, που φυσικά γίνεται και θα γίνεται κάθε μήνα, αλλά ιδιαίτερα σήμερα σηματοδοτεί και πιο εμφαντικά την επιστροφή μας στην κανονικότητα, μετά από μία δύσκολη περίοδο. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία, να ζητήσουμε το Έλεος και την βοήθεια του Θεού,  την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος και με τον Αγιασμό αυτό να κάνουμε ένα νέο καλύτερο, πιο δημιουργικό και πιο δυνατό ξεκίνημα.

           Ευχαριστώ και τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, ο οποίος είναι κοντά μας σήμερα συμπροσευχόμενος, ευχαριστώ και πάλι όλους τους Αγίους Πατέρες και όλους τους συνεργάτες μας, διότι  αυτή τη δύσκολη περίοδο υπερέβαλαν τον εαυτό τους, έδωσαν όλο τους το είναι και συμπαραστάθηκαν και στην ελαχιστότητά μου, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις, αλλά και στις ιδιαιτερότητες, τις οποίες ζήσαμε όλη αυτή την περίοδο, γι' αυτό τους ευχαριστώ, τους ευλογώ και  και εύχομαι ο Θεός να ευλογεί τις οικογένειές σας, να ευλογεί την ζωή σας και έτσι με υγεία και με φόβο Θεού  και με αγάπη για τον άνθρωπο να συνεχίσουμε τη διακονία μας.

           Σήμερα μάλιστα είναι  και μία έτι πρόσθετη ευτυχής συγκυρία, καθώς τώρα ανερχόμενος στο γραφείο μου, θα υπογράψω την απόφαση της Μητροπόλεως, την απόφαση του Μητροπολίτου σας, ώστε από σήμερα ο Άγιος Πρωτοσύγκελλός μας Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, θα αναλάβει και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Να του ευχηθείτε να είναι Άξιος και να εργαστεί, ώστε να καρποφορήσει έτι περισσότερο και αυτή η Μονή της  Μητροπόλεως μας, όπως όλες οι Μονές, οι οποίες αποτελούν θα λέγανε τις αναμμένες φωτεινές λαμπάδες, οι οποίες αποτελούν τους φάρους τους φωτεινούς, μέσα στη νύχτα της ζωής μας και μας δείχνουν το δρόμο. Να ξέρουμε ότι μπορεί μεν να είμαστε μέσα  στο πέλαγος και να θαλασσοδέρνουμε, αλλά ο φάρος ο  φωτεινός, μας δείχνει ότι υπάρχει στεριά, υπάρχει λιμάνι, υπάρχει προορισμός, δεν είμαστε χαμένοι στο πουθενά και στο χάος.

          Και πάλι θερμά σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και τους αδελφούς μας που σήμερα είναι εδώ έκτακτοι επισκέπτες των Υπηρεσιών μας,  ο Θεός να ευλογεί τη ζωή σας, να ευλογεί όλο σας το είναι».

 
 
   

(*) Την τελευταία Ενορία της Μητροπόλεως του στα σύνορα με τον Νομό Βοιωτίας, η οποία συνδέει πνευματικά την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, το όμορφο χωριό Παρόριο, το οποίο απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από την πόλη της Λειβαδιάς και διοικητικά ανήκει στο Νομό Βοιωτίας, αλλά πνευματικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη μας, επισκέφθηκε ποιμαντικώς χθες το πρωί, Κυριακή των Αγίων Πατέρων, 31 Μαΐου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, όπως είχε τονίσει στον Ενθρονιστήριό του λόγο, ότι θα επισκεφθεί όλα τα απομακρυσμένα χωριά της Μητροπόλεως του και ότι θα λειτουργήσει πρώτα σε όλα τα Ιερά Θυσιαστήρια, τα οποία στερούνται μόνιμου λειτουργού, λόγω των μνημονιακών περιορισμών στις προσλήψεις ιερέων από το Κράτος, κάνοντας το πράξη ακόμη μία φορά  το πρωί της Κυριακής, μετέβη στο όμορφο χωριό Παρόριο Βοιωτίας.

Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με χαρμόσυνες καμπανοκρουσίες από τον εξυπηρετούντα Εφημέριο του χωριού π. Σπυρίδωνα Καραούζα, καθώς η Ενορία στερείται Ιερέως και τους κατοίκους, οι οποίοι και προϋπάντησαν τον Σεβασμιώτατο στα προπύλαια του ιστορικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων και με έκδηλα τα συναισθήματα της αγάπης και του σεβασμού, τον καλωσόρισαν στον όμορφο τόπο τους.

          Ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, πλαισιούμενος από τον εξυπηρετούντα Εφημέριο του χωριού π. Σπυρίδωνα Καραούζα, τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη,  το οποίο και μετεδόθη για ακόμη μία φορά ευγενώς σε όλο τον κόσμο, μέσω Δορυφορικής σύνδεσης από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» και του δορυφορικού δικτύου Hellas Sat, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm), καθώς και από άλλους τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Λαμίας και εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος, τονίζοντας με αφορμή την Εορτή των 318 Θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων την Α΄ εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδο, ετόνισε την ανάγκη νέων Ιερέων.

          Στο κήρυγμα του χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Αγαπητoί μου και Άγιοι Πατέρες, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και εκλεκτοί μας Άρχοντες.

          Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία μετά τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως και πριν από την επίσης, σπουδαία μεγάλη γενέθλιο της Εκκλησίας Εορτή της Πεντηκοστής, τιμά τη μνήμη των 318 Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου. Όπως γνωρίζουμε η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., η οποία αντιμετώπισε την πρώτη μεγάλη αίρεση του χριστιανισμού, την αίρεση του Αρείου. Αυτήν, η οποία υποβιβάζεται το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό σε κτίσμα, σε έναν δηλαδή ατελή θα λέγαμε Θεό, και όχι τον Τέλειο Θεό και Τέλειο Άνθρωπο και  είναι η Σύνοδος, η οποία μεταξύ των άλλων διατύπωσε και το πρώτο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως και στην οποία συμμετείχαν σπουδαίοι και μεγάλοι Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Αθανάσιος, ο Άγιος Νικόλαος και άλλοι Άγιοι και είναι  επίσης η  Σύνοδος, την οποία συνεκάλεσε και έθεσε υπό το κύρος του, ο Άγιος της Εκκλησίας αλλά και μεγάλος της ιστορίας Μέγας Κωνσταντίνος.

       Σήμερα λοιπόν η Εκκλησία μας, φέρνει μπροστά μας αυτούς τους Πατέρες, τους Αγίους, τους Οσίους και Θεοφόρους, διότι θέλει δια μέσου των προσώπων αυτών, των Αγίων, να μας διδάξει και να μας βεβαιώσει, ότι η θέωση της ανθρώπινης φύσεως, την οποία εορτάζουμε με την Εορτή της Ανάληψης, είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να ζήσει αιώνια με το Θεό, να ζήσει στην αγκαλιά του Θεού, όχι απλώς να αναστηθεί και να μείνει έξω από την αγάπη του Θεού, αλλά να αναστηθεί,  να ζήσει στην αιωνιότητα, αλλά όχι μία αιωνιότητα πόνου, οδύνης και μοναξιάς, αλλά μία αιωνιότητα κοινωνίας, μία αιωνιότητα αγάπης, μία αιωνιότητα σχέσης με τον Θεό. Αυτό σημαίνει Ανάληψη, αυτό σημαίνει θέωση, αυτό σημαίνει μετοχή στην κοινωνία των προσώπων της Αγίας Τριάδος, μετοχή στην κοινωνία της αγιότητος. Αυτό σημαίνει έχω σχέση με τον Θεό, έχω σχέση με την Παναγία, έχω σχέση με τους Αγίους και επειδή πολλές φορές μέσα στην ιστορία πολλοί άνθρωποι, προσεγγίζουν αυτές τις αλήθειες της πίστεως, ακόμη και εντός του χριστιανικού και του εκκλησιαστικού περιβάλλοντος με έναν τρόπο φιλοσοφικό, έρχεται να μας βεβαιώσει η Αγία μας Εκκλησία σήμερα, να μας φέρει 318 ανθρώπους σαν και εμάς, που όμως δεν ήταν σαν και εμάς. 318 Θεοφόρους Πατέρες για να μας πείσει και να μας βεβαιώσει, ότι η θέωση δεν πρόκειται για μία θεωρητική διδασκαλία, δεν πρόκειται για ένα ιδεολόγημα, δεν πρόκειται για μία ουτοπία την οποία κανείς την έχει ανάγκη, για να μπορεί να πορεύεται ιδεολογικά μέσα στον κόσμο, για να μπορεί να βρίσκει κοινούς τόπους συνεννόησης και συμφωνίας και  συνοδοιπορίας, αλλά πρόκειται για μία πραγματικότητα, μία πραγματική ζωή που μπορεί κανείς να τη ζήσει ήδη μέσα από την ιστορία και να φτάσει μέσα από την βίωση αυτή, στα έσχατα και πέρα από την ιστορία.

          Έρχεται η Αγία μας Εκκλησία και μας φέρνει τους 318 Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, για να πει στον κάθε άνθρωπο από μας,  που μπορεί να αισθάνεται μόνος του, που μπορεί να αισθάνεται ορφανός, που μπορεί να αισθάνεται ανέστιος, που μπορεί να αισθάνεται ότι δεν έχει κάποιον άνθρωπο να τον καταλάβει, να τον αγκαλιάσει, να του μιλήσει, να σκύψει στον πόνο του, στην αγωνία του, στη στεναχώρια του, στη φτώχεια του, στη δυσκολία του. Έρχεται η Αγία μας Εκκλησία και μας λέει: «Δεν είστε μόνοι,  αυτό που είπε ο Χριστός και βεβαίωσε ότι: «ουκ εάσω υμάς ορφανούς» κατά την ημέρα της Αναλήψεως.  «Θα στείλω τον Παράκλητο, που θα εορτάσουμε την Πεντηκοστή και το Άγιο Πνεύμα και δια του Παρακλήτου δηλαδή, δια του Αγίου Πνεύματος, θα σας στείλω Πατέρες μέσα στην Εκκλησία, Πατέρες μέσα στην Ενορία, Πατέρες μέσα στη ζωή», γιατί πράγματι  αδελφοί μου, για να πορευτούμε σε έναν κόσμο δύσκολο, για να πορευτούμε στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής, για να πορευτούμε στις πίκρες, στις στεναχώριες, στις δυσκολίες, για να πορευτούμε μέσα στον κόσμο έχουμε ανάγκη έναν πατέρα, όπως έχουμε ανάγκη το σαρκικό μας πατέρα και μας λείπει όταν τον έχουμε χάσει και είναι πάντοτε μία μεγάλη πληγή στην καρδιά μας, όταν έχουμε χάσει τον πατέρα μας, ασφαλώς και την μητέρα μας, έχουμε ανάγκη Πνευματικούς Πατέρες, οδηγούς. Όχι για να είναι οι εισαγγελείς της ζωής μας, όχι για να γίνουν αστυφύλακες και τροχονόμοι της καθημερινότητάς μας, όχι για να έρθουνε ως θεωρητικοί διδάσκαλοι, ως επικοινωνιολόγοι, ως διαμορφωτές  της κοινής γνώμης, αλλά για να έρθουν, να μας πάρουν στην αγκαλιά τους, για να έρθουν να σκουπίσουν τα δάκρυα μας, να έρθουν να μοιραστούμε μαζί τους την χαρά μας, την λύπη μας, την στεναχώρια μας, την αγωνία μας, να γίνουν ένα με μας, να κατέβουν στον Άδη της προσωπικής μας ζωής και των προσωπικών μας δυσκολιών, να μας ακούσουν, να μας σεβαστούν, να μας εμπιστευτούν και να τους εμπιστευτούμε, να μας εμπνεύσουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη και να μας πάρουν από το χέρι και να μας οδηγήσουν ακριβώς στην κοινωνία με τον Θεό στην κοινωνία με τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.

        Γι΄ αυτό και είναι πολύ σημαντικό, πρώτιστα εμείς οι Επίσκοποι, οι Ιερείς, οι Πρεσβύτεροι και οι Διάκονοι, να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη ευλογία είναι για τη ζωή μας και πόσο μεγάλη ευθύνη να μας ονομάζει Εκκλησία Πατέρες, να μας λέει ο λαός του Θεού Παπάδες. Τι σημαίνει Παπάς; Μπαμπάς σημαίνει, Πατέρας σημαίνει. Και ένας Ιερέας πάνω από όλα, καλείται να  είναι Πατέρας ενός λαού, Πατέρας όλων των ανθρώπων και των δικαίων και των αμαρτωλών, Πατέρας χωρίς διακρίσεις, Πατέρας για όλο το ποίμνιό του, να είναι Πατέρας, ακόμη και αυτών που τον λοιδορούν, Πατέρας ακόμη και αυτών από τον κοροϊδεύουν, Πατέρας ακόμη και αυτών που μπορεί να του κάνουν τον «εξυπνάκια ή τον μάγκα», συγχωρέστε με για τη φράση, στο καφενείο του χωριού, Πατέρας ακόμη και αυτών που μπορεί να του γυρίζουν το κεφάλι από την άλλη μεριά, Πατέρας των πάντων .

          Τότε είναι κανείς αληθινός Ιερέας, αληθινός Παπάς και γίνεται αληθινός ηγέτης ενός λαού και μιας περιοχής. Και πράγματι είναι μεγάλη δυσκολία, όταν μία περιοχή, όσο μικρή κι αν είναι, δεν έχει Ιερέα και  στερείται Ιερέα. Και είναι ένας από τους λόγους που σήμερα ήθελα να έρθω εδώ, να λειτουργήσω εδώ, σε αυτό το ακριτικό για τη Φθιώτιδα χωριό και Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, αλλά συγχρόνως αυτή τη γέφυρα και νησίδα επικοινωνίας μεταξύ Φθιώτιδος και Βοιωτίας, γιατί έτσι βλέπω το όμορφο χωριό σας, το Παρόριο και σήμερα ήρθα εδώ, για να σας πω ένα μεγάλο μπράβο,  που ενώ το χωριό δεν έχει Ιερέα ακόμη μόνιμο, εξυπηρετεί ο π. Σπυρίδων και οι άλλοι Πατέρες, με πολλή αγάπη και με πολλή καλοσύνη, παρά ταύτα βλέπω μία Εκκλησία κόσμημα,  παρά ταύτα βλέπω ένα χωριό κόσμημα, παρά ταύτα, βλέπω στα πρόσωπά σας την αγάπη σας για τον Θεό, την αγάπη σας για την Εκκλησία, την αγάπη σας για τους Αγίους Θεοδώρους. 

         Τυχαίνει να αγαπώ ιδιαίτερα και τη Βοιωτία, καθώς είμαι μεν ο Φθιώτιδος, αλλά ο από Θεσπιών Φθιώτιδος, υπήρξα επίσκοπος Θεσπιών και με συνδέει η αγάπη μου και ευγνωμοσύνη μου στον κοινό  πνευματικό Πατέρα όλων μας και γεννήτορα,  τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, αλλά και στον Άγιο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο, ο οποίος, αν και το χωριό σας δεν ανήκει στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, ιδιαιτέρως σας αγαπά, ιδιαιτέρως σας ευλογεί και του είμαι ευγνώμων και γι αυτό. Εύχεται για σας και όντως αυτά τα τέσσερα χωριά που ανήκουν στη Μητρόπολη Φθιώτιδος, αλλά στο Νομό Βοιωτίας, είναι μία μεγάλη και όμορφη ευλογία, για να αποτελούν έναν τόπο συνάντησης μεταξύ Φθιωτών και Βοιωτών. Έναν τόπο  επικοινωνίας, έναν τόπο συναντίληψης και συνοδοιπορίας.

        Τέλος, οφείλουμε σήμερα να στείλουμε και ένα μήνυμα σήμερα από εδώ κ. Βουλευτή, κ. Αντιπεριφερειάρχη και λοιποί εκλεκτοί μου Άρχοντες ότι: «Θέλουμε Ιερείς. Έχουμε ανάγκη τους Ιερείς. Δεν είναι οι Ιερείς μία πολυτέλεια, ή είναι ένα  απολιθωμένο έθιμο και προς Θεού, δεν θέλουμε τους Ιερείς για να τελούν μονάχα κηδείες και μνημόσυνα. Θέλουμε τους Ιερείς για να τελούν τη Θεία Ευχαριστία, να προσφέρουν τον εαυτό τους για να μεταλαμβάνουν οι άνθρωποι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, το οποίο δεν είναι πηγή ούτε ιώσεων, ούτε μικροβίων, ούτε θανάτου, αλλά είναι πηγή ζωής και κάθε ιερέας που τελεί την Θεία Λειτουργία, γίνεται φορέας ζωής και Ανάστασης

       Το εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια και εύχομαι ο Θεός να δώσει και από το χωριό σας και από την περιοχή, νέους Ιερείς, οι οποίοι να έχουν τη διάθεση, να έχουν τις προϋποθέσεις και να έχουν πάνω από όλα την αγάπη για το Χριστό και τη διάθεση να δώσουν τον εαυτό τους στο Χριστό, για να ενεργεί ο Χριστός διαμέσου της αναξιότητος τους, μέσα στη ζωή του κόσμου.

      Σας το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου και εύχομαι πραγματικά, να ανταμώνουμε πολλές φορές εδώ και να ανταμώνουμε για χαρές. Να είστε όλοι ευλογημένοι!».

          Προ της απολύσεως, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Παροριτών, ο Σεβασμιώτατος έγινε αποδέκτης αναμνηστικών δώρων, τα οποία συνόδευαν οι εγκάρδιες ευχές σεβασμού και αγάπης όλων των κατοίκων ανεξαιρέτως για μια υγιή, καλλίκαρπη και θεάρεστο Αρχιερατεία στον Ιστορικό Θρόνο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των ευλαβών πιστών κατοίκων του χωριού παρέστησαν και οι Άρχοντες και φορείς του Ν. Βοιωτίας. Ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλέξανδρος Μήτας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Καλογριάς, Μιχαήλ Σαγιάννης και Μάριος Σάκκος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Παρορίου κ. Αθανάσιος Ζησιμόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Παροριτών κ. Θεόδωρος Καλοπίτας, εκπρόσωποι άλλων φορέων, καθώς και ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος Dr. Θεολογίας.

          Μετά το πέρας της διανομής του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος, είχε μια ευχάριστη και ιδιαίτερα εποικοδομητική συναστροφή με τους παρισταμένους τοπικούς Άρχοντες καθώς και τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι και εχάρησαν «χαρά μεγάλη» για την τιμητική και ιδιαίτερα ευλογητή και αγιαστική παρουσία του Σεβασμιωτάτου στο Παρόριο.Φωτογραφίες από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιερά μας Μητροπόλεως.

(*)  Την Πρώτη Παμμοναστική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος συνεκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  κ. Συμεών χθες το απόγευμα, ημέρα εορτής των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Νεράϊδος Στυλίδος, Καθηγούμενος της οποίας είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σάπιος.

        Στην Ιερά Συνάξη συμμετείχαν οι Άγιοι Καθηγούμενοι και οι Αγίες Γερόντισσες των 18 εν λειτουργία και των 3 υπό ανασύσταση και ίδρυση Ιερών Μονών της Μητροπόλεως με μέλη των συνοδειών τους, μοναχούς και μοναχές.

      Ο κ. Συμεών προσήλθε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου συνοδευόμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο και αρχικά χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, που τελέστηκε στο κατανυκτικό Καθολικό του Αγίου Γεωργίου.

         Στη συνέχεια, στο Αρχονταρίκι της Μονής, ο κ. Συμεών ανέπτυξε την εισήγησή του προς τους Πατέρες και τις Γερόντισσες της Μητροπόλεως αναπτύσσοντας την θεολογική σημασία της εορτής των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων και τον άμεσο και ουσιώδη σύνδεσμό της με την ζωή του μοναχισμού, καθώς ο μοναχισμός είναι γέννημα και έκφραση της οσιακής πατερικής παράδοσης της Εκκλησίας.

        Κατόπιν ο κ. Συμεών παρουσίασε τις σκέψεις του σχετικά με την οργάνωση του μοναχισμού στην επαρχία του τονίζοντας τον σεβασμό του στο αυτοδιοίκητο των Ιερών Μονών και στην ιδιαίτερη πνευματική ταυτότητα και στο τυπικό κάθε Μονής, αλλά και εξήγησε πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει στην πράξη την εντολή της Εκκλησίας να ασκεί την κυριαρχική του αρμοδιότητα και εποπτεία στις Ιερές Μονές «πατρικώς και προστατευτικώς» και όχι «δυναστικώς και εξουσιαστικώς».

      Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Σεβασμιώτατος στην αναγκαιότητα, να στηρίξουν πνευματικά τους πιστούς της περιοχής τα Μοναστήρια. Παρακάλεσε μάλιστα ικετευτικά τους απλούς μοναχούς και τις απλές μοναχές, να αναπαύουν τους γέροντες και τις γερόντισσές τους, να μην τους φθείρουν με μικροζητήματα της καθημερινής κοινοβιακής ζωής, ώστε να μπορούν τόσο οι Πνευματικοί όσο και οι Γερόντισσες να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην πνευματική στήριξη των ανθρώπων και κυρίως των πονεμένων, των αδικημένων, των ταλαιπωρημένων, τω  κουρασμένων, των αδυνάτων, των ασθενών και των πτωχών.

     «Πατέρες και Μητέρες μου, ανοίξτε τα μοναστήρια μας ακόμη περισσότερο στον λαό του Θεού» τόνισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος.   «Οι άνθρωποι σας χρειάζονται. Σας έχουν ανάγκη. Στηρίξτε. Βοηθήστε. Ενδυναμώστε. Προσφέρετε ελπίδα και δείξτε το δρόμο της μετάνοιας σε κάθε ελάχιστο αδελφό μας».

      Στη συνέχεια ο κ. Συμεών αναφέρθηκε σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης κυρίως της μοναστηριακής περιουσίας και τόνισε ότι είναι χρέος μας όχι μόνο η διατήρηση και διαφύλαξή της, αλλά και η αξιοποίηση της προς όφελος της Μονής, του μέλλοντός της αλλά και προς βοήθεια των αδυνάτων.

      Τόνισε δε με έμφαση ο κ. Συμεών ότι θα είναι στο πλευρό κάθε Μονής σε κάθε αγώνα της για τα δίκαιά της, αλλά και για την ρύθμιση κάθε διοικητικής της εκκρεμότητας. Προς τον σκοπό αυτό μάλιστα ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιουνίου 2020, με ειδική του απόφαση, θα διορίσει τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, επόπτη των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως, προκειμένου να υπάρχει, εκτός του ιδίου του Επισκόπου, και ένα ενδιάμεσο διοικητικό όργανο, που θα επιλύει άμεσα τα μικρά και τρέχοντα ζητήματα κάθε Μονής και ιδιαίτερα το θέμα των ιερατικών αναγκών των γυναικείων Ιερών Μονών.

     Στη συνέχεια ακολούθησε πολύωρη εποικοδομητική συζήτηση, όπου έλαβαν τον λόγο όλοι οι Καθηγούμενοι και όλες οι Γερόντισσες, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους στον Σεβασμιώτατο, διατύπωσαν σκέψεις και προτάσεις και έθεσαν ερωτήματα, στα οποία και έλαβαν απαντήσεις.

         Τέλος, ο κ. Συμεών ευχαρίστησε και επαίνεσε τον Καθηγούμενο της οικοδέσποινας Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, π. Ιγνάτιο Σάπιο, για την πλούσια φιλοξενία, την ζεστασιά και την αδελφική συναντίληψη και συμπαράσταση.

(*) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου, στην Ιερά Μητρόπολή μας η σεβάσμιος μνήμη της Συνάξεως πάντων των εν Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντω, Καππαδοκία και Κωνσταντινουπόλει Αγίων Νεομαρτύρων.

    Επίκεντρο του εορτασμού ο Περικαλλής Ναός του Αγίου Μεγαομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, στον οποίο με τις άοκνες και ανύσταχτες προσπάθειες του πολιού, ιστοριοδίφου, ρέκτου και σεβασμίου Γέροντος Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Κολοκυθά, του Προϊσταμένου του Ναού, φιλοτεχνήθηκε και θησαυρίζεται σπάνια Ιερά Εικόνα της Συνάξεως των Αγίων Νεομαρτύρων.

   Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβαμσιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, συλλειτουργούντων του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγγέλου Ανθοπούλου, ο οποίος και εκήρυξε τον εμπνευσμένα τον Θείο Λόγο, του οικοδεσπότου  Αγίου Γέροντος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Κολοκυθά, του οικείου Αρχιερατικού Επιτρόπου Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνου Ρεντίφη, καθώς και Ιερέων ομόρων Ενοριών και του Ιεροδιακόνου π. Νικολάου Πολυζώη.

    Τα ιερά ψάλματα, απέδωσαν μετά Βυζαντινής ιεροπρεπείας και σεμνότητος, ο πολιός Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Γεώργιος Κυρμανίδης, τη συμμετοχή του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ και άλλων Ιεροψαλτών της περιοχής.

     Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας στους εγγύς και στους μακράν πιστούς της Μητροπόλεως μας και πέραν των ορίων αυτής μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm) και μέσω Διαδικτύου.

      Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος,στον μεστό θεολογικών νοημάτων λόγο του μεταξύ άλλων σημείωσε:

      «Ἐάν τις ἐμοὶ διακονῇ, τιμήσει αὐτὸν ὁ πατήρ.» (Ιω. 12,26)

      Εάν κάποιος θελήσει, ως επιλογή της ζωής του, να είναι διάκονός μου, να είναι πιστός σε αυτό, που ο Θεός θέλει, να περπατάει πάνω στα χνάρια των Αγίων, δηλαδή και του ίδιου του Χριστού, αυτός πραγματικά θα είναι τιμημένος.

      Αξιωνόμαστε Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα, πολυσέβαστοι αδελφοί και ευλογημένοι μου χριστιανοί,  μέσα στην τα ίσα με την αγία Ανάσταση φέρουσα, Εορτή της Αναλήψεως του Χριστού, μέσα στο φωτοφόρο κλίμα της, να έχουμε συνέλθει, για να τελέσουμε την Θεία Ευχαριστία με πρώτο τον Πατέρα και Επίσκοπό μας, σε αυτόν τον ευλογημένο ιερό τόπο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, με την ευκαιρία της συνάξεως μιας ομάδος Αγίων, οι οποίοι έζησαν τα τελευταία θα λέγαμε χρόνια, τους τελευταίους αιώνες, είναι εγγύς μας και είναι όλοι όσοι γνωστοί και άγνωστοι έδρασαν και  έχυσαν το αίμα τους και έδωσαν την ζωή τους, κάνοντας μία ευλογημένη παρέα, έναν Αγιόλεκτο Σύλλογο ανθρώπων, των Νεομαρτύρων εκείνων, οι οποίοι γεωγραφικά συγκεντρώνονται στη Θράκη, στον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, οι οποίοι αξιώθηκαν μέσα από το μαρτύριο τους, να αποτελούν ένα φωτοφόρο στεφάνι, το οποίο φωτίζει και λαμπρύνει, ξεπερνώντας τα όρια του χώρου και του χρόνου όλους μας.

          Η Εορτή της Αναλήψεως, η οποία εορτάζουμε αυτήν την περίοδο είναι η απόδειξη, από πλευράς του ουρανού, από πλευράς του σαρκωμένου  Θεού, της θεώσεως της ανθρωπίνης φύσεως, καθώς οι μαθητές, είδαν τον ίδιο τον Χριστό, όπως τον έζησαν επί τριάμισι περίπου χρόνια και τον συναναστράφηκαν και γεύτηκαν την χαρά της κοινωνίας μαζί Του, να ανέρχεται μετά Δόξης στον ουρανό. Και  εκείνος λίγο πριν, τους έδωσε τις τελευταίες οδηγίες, τους είπε να πορευτούν σε όλα τα έθνη, να βαπτίσουν στο Όνομα Του όλα τα έθνη, να πράξουν πρώτα και μετά να κηρύξουν το θέλημά Του και το κυριότερο, να είναι σίγουροι, ότι Εκείνος θα είναι μαζί τους μέχρι τη συντέλεια των αιώνων.

          Εάν λοιπόν, τεθεί ένα ερώτημα, πως αυτοί οι οποίοι σήμερα εορτάζουμε, οι οποίοι ήταν και Άρχοντες κοσμικοί, ήταν και Αξιωματούχοι αυτού του κόσμου, ήταν και άνθρωποι οι οποίοι ήθελαν να χαρούν τη νεότητά τους,  ήθελαν να χαρούν τα υλικά αγαθά τους, ανάμεσα σε αυτούς ήταν και Επίσκοποι, ήταν και Πατριάρχες, ήταν και οι Ιερείς, ήταν και μοναχοί, οι οποίοι αρνήθηκαν την λάμψη των αρχιερατικών αξιωμάτων τους, οι οποίοι απαρνήθηκαν τον κόσμο  και θέλησαν για να μείνουν στην Αλήθεια που λέγεται Χριστός και να μη σκύψουν το κεφάλι στο βάρβαρο κατακτητή, να πορευτούν απαξιώνοντας όλα όσα για τον κόσμο είναι λαμπρά και πορευόμενοι προς αυτό το μαρτύριο, τι τους έδωσε άραγε αυτή τη δύναμη αυτή;

       Αυτή την δύναμή τους την έδωσε η βεβαίωση του ίδιου του Χριστού, ότι θα είναι μαζί τους μέχρι τη συντέλεια των αιώνων. Αυτή λοιπόν η βεβαιότητα, αυτή η απόλυτη ασφάλεια μέσα από αυτή την βεβαιότητα δίδεται, είναι θα λέγαμε ο τρόπος για να ξεπεράσει ο άνθρωπος τον εαυτό του, να ξεπεράσει τους φόβους του και να γίνει ένα με το Χριστό και επομένως παντοδύναμος με Εκείνον, ο Οποίος είναι ο Άγιος Ισχυρός, όπως ψάλλουμε στον τρισάγιο ύμνο και την ισχύ Του, δεν αναπαύεται να την κρατάει για τον εαυτό Του, αλλά θέλει να την διανείμει σε όσους των διακονούν και δι’ άυτής της διακονίας αυτής,  να αξιώνονται να τους τιμά ο Πατήρ, ο Θεός δηλαδή και να εισέρχονται στη χαρά της Βασιλείας.

       Πολλές φορές, σε διάφορες περιστάσεις της ζωής μας, αλλά ίσως και σε τούτη τη δύσκολη περίσταση που περάσαμε και εμείς, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, δεν αναρωτήθηκαν οι άνθρωποι: άραγε ο Θεός μας εγκατέλειψε; Άραγε ο Θεός μας ξέχασε; Άραγε ο Θεός μας άφησε στο έλεος των αμαρτιών μας;

          Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι. Ο Θεός ποτέ δεν μας ξέχασε και ποτέ δεν πρόκειται να μας ξεχάσει και ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψει, γιατί Αυτός ο ίδιος το επιβεβαίωσε, απλώς όμως χρειάζεται εμείς, να γνωρίζουμε ότι, ο καλός μας Θεός, μας επλούτησε με την Χάρη του και μονίμως μας χορηγεί το Έλεός Του και μας διανείμει την ισχύ Του, εάν εμείς είμαστε δεκτικοί και χωρητικοί αυτής της Χάριτος.

         Και αν είμαστε διάκονοί Του, εάν δηλαδή Τον αγαπούμε, εάν υπηρετούμε με αυτό το πνεύμα της αγάπης τους αδελφούς μας και αν συμμετέχουμε στη χαρά της κοινωνίας του Σώματος και του Αίματός Του.

          Γιατί τι συμβαίνει σε κάθε Θεία Λειτουργία;

         Συμβαίνει ένα γεγονός, το οποίο είναι μεν τελούμενο μέσα στην ιστορία, αλλά ξεφεύγει τα όρια της ιστορίας, είναι ένα γεγονός της Ογδόης ημέρας, δηλαδή της Βασιλείας του Θεού, μετά την τελική Κρίση.  Ο Χριστός μας στο Δείπνο εκείνο της Μεγάλης Πέμπτης, προκλητικά διανέμοντας τον Ίδιο Του τον Εαυτό, το Σώμα και το Αίμα Του, μας παρήγγειλε να κάνουμε και εμείς το ίδιο, μέχρι την συντέλεια των αιώνων.

        Και κατά την Θεία λειτουργία διαβάζει ο λειτουργός στην ευχή της Αναφοράς και διάβασε και σήμερα ο Επίσκοπός μας, ότι όλα Του τελούνται ζώντας βιωματικά την Γέννηση, την πορεία, το Ευαγγέλιο, την Σταύρωση, την ταφή, την Ανάσταση του Χριστού, τα θυμόμαστε βιωματικά όλα αυτά και θυμόμαστε και κάτι άλλο, που δεν έχει ακόμη συμβεί, της Δευτέρας και Ενδόξου Αυτού Παρουσίας!

         Τι σημαίνει το ρήμα θυμάμαι; Σημαίνει, αναφέρομαι σε κάτι, φέρνω στο νου κάτι, το οποίο έχει συμβεί στο παρελθόν. Να λοιπόν σε κάθε Θεία Λειτουργία φέρνουμε σαν να έχει συμβεί στο παρελθόν κάτι, που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, Γιατί η Θεία Λειτουργία είναι ένα παράθυρο για να μπει ο Ήλιος της Βασιλείας του Θεού μέσα στο ανθρώπινα πράγματα, μέσα στην ανθρώπινη περιπέτεια της ζωής μας.

         Να λοιπόν που ο Θεός μας έχει δώσει τόσα πολλά όπλα, να λοιπόν που ο Θεός είναι χορηγός του Ελέους Του μέσα από τη συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία, μέσα από το να πράττει ο καθένας από μας την εντολή της αγάπης και να την βιώνει προς τον συνάνθρωπό του, ο οποίος είναι η εικόνα του Θεού μέσα στον κόσμο και προς τον ίδιο το Θεό και να πως αυτό είναι μία τρανταχτή απόδειξη, ότι ο Θεός δεν εγκατέλειψε και δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τον κόσμο, μολονότι ο κόσμος μέσα στη μικρότητα του, πολλές φορές, ίσως επιλέγει να εγκαταλείπει τον Θεό.

          Οι Άγιοι Μάρτυρες, τους οποίους την Ιερά Μνήμη σήμερα εορτάζουμε, αυτή την κατάθεση έκαναν, όλα τα αρνήθηκαν όπως είπαμε, όμως κράτησαν μέσα τους την απόλυτη ένωση με τον Χριστό, γι’ αυτό αξιώθηκαν να ζήσουν την πορεία, που ο Χριστός ήθελε και να τερματίσουν αυτή την πορεία, κατά τα κοσμικά πράγματα, μέσα από την ρήση του αίματος τους, μέσα από τη θυσία τους και να καταταγούν στην χαρά εκείνη της Βασιλείας και την ευφροσύνη και την αγαλλίαση και την μεγαλειότητα, που έχει ετοιμάσει ο Θεός για τους διακόνους Του, γι’  αυτούς, οι οποίοι Τον αγαπούν.

          Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε και εμείς στην πορεία της ζωής μας, εάν ο Θεός το επιτρέψει, να Τον ομολογούμε και να Τον ομολογήσουμε με όποιον Εκείνος τρόπο, ευδοκήσει,  να ζούμε κοντά στο θέλημα Του, να αγαπούμε τον αδελφό μας, όπως Εκείνος επιθυμεί, να βιώνουμε την χαρά της Θείας Λειτουργίας και με την πατρική σας αγάπη και Εσείς, να μας στηρίζετε, να μας ευλογείτε, ώστε όλοι ανεξαίρετα μέσα από την μετάνοιά μας, να βιώσουμε την χαρά της Βασιλείας των Ουρανών. Γένοιτο!».

         Προ της απολύσεως, ο π. Χριστοφόρος μετά μεγάλης, εμφανούς συγκινήσεως προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και ως άριστος μύστης του υψηλού Θεολογικού Λόγου, με λόγια συγκινητικά τον καλωσόρισε έτι μία φορά στην Ενορία της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων, ευχαριστώντας τον δια πολλών για την ευλογητή παρουσία του, αλλά και για την φανερή, έμπρακτη, πατρική του αγάπη με την οποία περιβάλλει τόσο τον ίδιο, όσο και τους συνεργάτες του και τους Ενορίτες.

           Ο π. Χριστοφόρος τις εγκάρδιες ευχές του, τις συνόδευσε με ένα αγιασμένο δώρο προς τον Σεβασμιώτατο, το οποίο και του προσέφερε ευγενώς εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας.

          Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος των Αγίων Νεομαρτύρων, τις πρεσβείες και την μεσιτεία των οποίων, ο π. Χριστοφόρος ευχήθηκε να συνοδεύουν τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας στην Θεάρεστο Αρχιερατεία του.          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, με συγκίνηση  ευχαρίστησε τον π. Χριστοφόροκαι αντιφωνώντας μεταξύ άλλων τόνισε:

         «Σήμερα, η αγάπη του Θεού, μας αξίωσε να είμαστε εδώ σήμερα στο Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, να εορτάσουμε αυτή την σύναξη των Αγίων της Θράκης, του Πόντου, της Κωνσταντινουπόλεως, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας, όλης αυτής της πλευράς της αρχέγονης, του πολιτισμού μας, που μαρτυρούν και φανερώνουν, ότι η διαχρονία αυτής της παράδοσης και αυτού του πολιτισμού, είναι άμεσα συνδεδεμένη και στερεωμένη μονάχα σε θυσίες, είτε θυσίες ηρώων, είτε θυσίες Αγίων.

         Γενικότερα στη ζωή, τίποτα δεν μπορούμε να κρατήσουμε και τίποτα δεν μπορούμε να το προχωρήσουμε στην προόδο άνευ κόπου, άνευ ιδρώτα, αλλά και άνευ αίματος, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν νομίζουμε, ότι μπορούμε να μας χαριστούν κάποια πράγματα, είμαστε πολύ γελασμένοι και η ιστορία παλαιότερη και σύγχρονη, μας έχει αποδείξει ότι τα δάνεια κάθε μορφής, κατέστρεψαν αυτόν τον τόπο και τον οδηγούν πάντοτε στην υποδούλωση, στην υποβάθμιση, στην υποανάπτυξη.

         Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Άγιο Παντελεήμονα τον ιατρό, προστάτη, πολούχο και έφορο της πόλεως και την Ενορίας, που μας αξίωσε σήμερα να συλλειτουργήσουμε εδώ. Θέλω δε ιδιαίτερα να εκφράσω την χαρά μου για την παρουσία τόσων πολλών παιδιών, τα οποία μάλιστα μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων».

      Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργία Μπήτα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Καμένων Βούρλων κ. Δημήτριος Καραμανώλης,  ο Διοικητής του Α.Τ. Καμένων Βούρλων κ. Απόστολος Στεργιόπουλος , καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων του τόπου.

        Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος διήλθε πεζός όλο το παραλιακό μέτωπο των Καμένων Βούρλων και είχε μία θερμή επικοινωνία με τους κατοίκους των Καμένων Βούρλων. Φωτογραφίες από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και γενικότερα την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στα Καμένα Βούρλα δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

(*)  Για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση της επιστροφής της τοπικής μας Εκκλησίας στην κανονικότητα πραγματοποιούνται υπό την προ­εδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας περιφερειακές ειδικές συνάξεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα ο Σεβασμιώτατος θα συναντηθεί με τους ιερείς της ΙΒ΄ Αρχιερατικής περιφέρειας Σπερχειάδος Γαρδικίου, στην Λευκάδα Σπερχειάδος. Αύριο Τρίτη με τους ιερείς της 13ης αρχιερατικής Περιφέρειας Στυλίδος, στον Αχινό και την Τετάρτη 3 του μηνός με τους ιερείς της 14ης Αρχιερατικής Περιφέρειας Πελασγίας, στην Πελασγία.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Τη μνήμη του Αγίου Νικηφόρου Πατριάρχου Κων/πόλεως, του ομολογητού θα εορτάσει η Εκκλησία μας αύριο Τρίτη 2 Ιουνίου και έχουμε την ευλογία η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικηφόρου να φυλάσσεται στην Ιερά  μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα στις 6:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία  και αύριο. Την Τρίτη το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Εδώ λοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...