165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1969

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 14 Ιούλιος, 2020

Τρίτη 14 Ιουλίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου τού Αγιορείτου, τού σοφω­τά­του τής Εκκλησίας διδασκάλου. την μνήμη  τών Αγίων Μαρτύρων, Ακύλα τού Αποστόλου, επισκόπου Λευκάδος, Ιλαρίου, Ιούστου, Ηρακλείου καί Πέτρου τού νέου. Τη μνήμη τών οσίων καί θεοφόρων πατέρων ημών: Ιωσήφ αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης τού ομολογητού, Ονησίμου τού θαυματουρ­γού και Πέτρου επισκόπου Κρήτης.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες από την αιφνίδια εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου και η Φθιωτική Εκκλησία τιμώντας τη μνήμη του θα τελέσει την Κυριακή 19 Ιουλίου  και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και  Ιερό Μνημόσυνο υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

(*) «Η Αγία Σοφία είναι μνημείο του ενωμένου χριστιανισμού. Είναι μνημείο όλων των πολιτισμένων ανθρώπων. Αν λοιπόν υπήρχαν πραγματικά πολιτισμένοι άνθρωποι, θα έπρεπε σε όλες τις χώρες του κόσμου, όλοι σήμερα να είναι στους δρόμους» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών από το μπαλκόνι της Ρούμελης το χωριό Κουμαρίτσι για την Αγία Σοφία και την απόφαση του Τούρκου Προέδρου προσθέτοντας ότι αυτή η ώρα, είναι ώρα πρόκλησης και ευθύνης».

(*) Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης μας κ Συμεών.

(*)    Με επίκεντρο την Μακρακώμη, στην οποία ο Όσιος Παΐσιος υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως ασυρματιστής του Τάγματος Διαβιβάσεως, την περίοδο του Μεσοπολέμου, εόρτασε η Μητρόπολη Φθιώτιδος την μνήμη του στις 11 και 12 Ιουλίου.          

 (*)  «Ο βίος του Οσίου Παϊσίου, δεν ήταν ένας βίος ανθόσπαρτος, αλλά ένας βίος ασκητικός, ένας βίος με θυσίες, με κόπους. Τίποτα στη ζωή δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, καμία αγάπη δεν μπορεί να καρποφορήσει, χωρίς κόπους και θυσίες».Αυτά τόνισε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης. 

(*) Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε χθες το απόγευμα η σεβάσμιος μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου στο ομώνυμο Ιερό ασκητήριο, το οποίο ευρίσκεται στην θέση Καράϊνες του χωριού Δίβρη.Στον πανηγυρικό εσπερινό προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

(*) «Η Εκκλησία μας, η οποία λειτουργεί αγιοπνευματικά και εν Συνόδω, μας δείχνει το δρόμο και εμείς ακολουθούμε. Οποιος ακολουθεί αυτόν τον δρόμο με εμπιστοσύνη και υπακοή, ακόμη κι αν δοκιμάζει πόνο και οδύνη, έχει ανάπαυση μέσα του και πλημμυρίζει από την ευλογία του Θεού. Οπως είπα και στο ευλογημένο ποίμνιο μου της Φθιώτιδας, ανήκουμε στην Εκκλησία και όχι στον εαυτό μας».Τονίζει ο Ποιμενάρχης μας στην συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα», την αρχαιότερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα της ομογένειας της Αμερικής και στο δημοσιογράφο κ Θεόδωρο Καλμούκο.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Θα αρχίσουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις με την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως που αφορά το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου. Ανακοινώνεται, ότι την Δευτέρα 27 Ιουλίου συμπληρώνεται ένα έτος από την αιφνίδια εκδημία του Mακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου (Πρωτοπαπά).

    Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με ιδιαίτερη συγκίνηση θα τιμήσει την μνήμη του Mακαριστού κυρού Νικολάου, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

   Το Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 18:30 μ.μ. θα ψαλεί  Επιμνη­μόσυ­νη Δέηση επί του τάφου του Μακαριστού κυρού  Νικολάου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας και στη συνέχεια, στις 19:00 μ.μ, θα τελεσθεί Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο Καθολικό της Μονής.

   Την Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 7:30 το πρωί,  θα τελεσθεί  Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και το Ιερό Μνημόσυνο υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

   Την Δευτέρα 27 Ιουλίου, ημέρα κοιμήσεως του Μακαριστού, σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως θα τελεσθεί Ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικολάου.

    Στους Ναούς, που πανηγυρίζουν τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος, το Ιερό Μνημόσυνο θα τελεσθεί την προηγούμενη ημέρα, Κυριακή 26 Ιουλίου.

   Επίσης, την Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 18:10 το απόγευμα, την ώρα ακριβώς κατά την οποία εξέπνευσε ο Μακαριστός κυρός Νικόλαος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, παρουσία του διοικητικού προσω­πικού της Ιεράς Μητροπόλεως, θα τελέσει Μνημόσυνο στο Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου έκλεισε τα μάτια του ο αείμνηστος  Μητροπολίτης μας.

 

(*) Ένα πλούσιο πρόγραμμα λατρευτικών και ποιμαντικών γεγονότων, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών επισκεπτόμενος από το πρωί του Σαββάτου έως το βράδυ της Κυριακής τα Δύο Βουνά, το Δέλφινο, το Κουμαρίτσι, το Πλατύστομο, την Τσούκα, την Σπερχειάδα, την Μακρακώμη, τον Άγιο Δημήτριο Λαμίας, την Μονή Δαμάστας και την Ελάτεια.

           Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε σε Ιερές Ακολουθίες, τέλεσε τρία Μυστήρια Βαπτίσεως, είχε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, με εκατοντάδες πιστούς και ιδιαίτερα με πολλούς νέους.

          Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που δημοσιευεται στην Ιστοσελίδα  της Ιεράς Μητροπόλεως στην είδηση που αφορά τις ποιμαντικές αυτές επισκέψεις του Σεβασμιωτάτου, αποτυπώνει στιγμές και εικόνες απ’ αυτή την όμορφη περιοδεία του. Στο χωριό Κουμαρίτσι όπου βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη θέση του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί. Ο Ποιμενάρχης μας  ανέφερε τα εξής…

 «Αγαπητοί  μου Πατέρες και αγαπητοί μου Αδελφοί,

 Βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Κουμαρίτσι, σε αυτό το μπαλκόνι της Ρούμελης, σε αυτό το μπαλκόνι της Οίτης, σε αυτό το μπαλκόνι της ελευθερίας. 

Ξέρετε, μία διαφορά μας με τους κατά ανατολάς γείτονές μας, που ασεβούν σήμερα και βλασφημούν και υβρίζουν τα ιερά και τα όσια του χριστιανισμού, μία μεγάλη διαφορά μας είναι, ότι εμείς στην αρχιτεκτονική μας έχουμε μπαλκόνια, ενώ στη δική τους αρχιτεκτονική δεν έχουν μπαλκόνια. Η δική τους αρχιτεκτονική, και δεν το λέω με καμιά διάθεση εχθρότητας, είναι καταδικασμένη να κοιτάει κάτω στη γη και πάντοτε τα σπίτια τους τα χτίζανε στους βάλτους, όχι  όπως οι Ρωμιοί, στα ψηλά βουνά με μπαλκόνια και με ανοιχτή θέα.

 Χαίρομαι λοιπόν που βρίσκομαι εδώ και σήμερα, που είναι μία πολύ δύσκολη μέρα για το χριστιανισμό, θα ήθελα εδώ από το Κουμαρίτσι της Φθιώτιδος να εκφράσω πρώτιστα σαν απλός χριστιανός και κατόπιν σαν Επίσκοπος,  το παράπονό μου από το δήθεν πολιτισμένο κόσμο.

Η Αγία Σοφία είναι μνημείο του ενωμένου χριστιανισμού, του αδιαίρετου χριστιανισμού. Είναι μνημείο όλων των πολιτισμένων ανθρώπων, του πολιτισμένου κόσμου. Αν λοιπόν υπήρχαν πραγματικά πολιτισμένοι άνθρωποι, θα έπρεπε σε όλες τις χώρες του κόσμου, όλοι σήμερα να είναι στους δρόμους.

Αλλά δυστυχώς έτσι κατάντησε η ανθρωπότητα: είμαστε ικανοί να βγαίνουμε στους δρόμους για χίλια δυο άλλα πράγματα και να κάνουμε ακόμη και παρελάσεις υπερηφάνειας για δήθεν διαφύλαξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την περιφρούρηση κάθε εκκεντρικότητας και αυτά τα οποία αγγίζουν τις ρίζες του πολιτισμού, τις ρίζες του σύγχρονου πολιτισμού, του δυτικού πολιτισμού, αφήνουν ασυγκίνητη δυστυχώς την Δύση και το Δυτικό χριστιανισμό.

 Να προσευχηθούμε, να κλάψουμε, να μετανοήσουμε, να προβληματιστούμε και να παρακαλέσουμε το Θεό να εκπληρώσει θα έλεγα όχι τις προφητείες, αλλά να εκπληρώσει τους πόθους όλων αυτών που μέσα στους αιώνες έχυσαν το αίμα τους, όχι απλώς για την ελπίδα της λευτεριάς, αλλά για το όνειρο, ότι «πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα ναι».

 Θα ήθελα λοιπόν σήμερα εδώ από το  Κουμαρίτσι, το ελάχιστο που μπορούμε, να ψάλλουμε όλοι μαζί, να ψάλλουμε «Τη Υπερμάχω». 

Και επειδή οι δοκιμασίες φανερώνουν τα αισθήματα και τις προθέσεις του καθενός και φανερώνουν τους φίλους των Εθνών και των Λαών, τούτη η δοκιμασία είναι μία πρόκληση για να φανούν, αν υπάρχουν, φίλοι και ποιοι είναι, φίλοι στην πράξη και όχι στα λόγια.

Αλλά είναι και μία ευκαιρία σε όλους αυτούς που το παίζουν κατά καιρούς προοδευτικοί, άνθρωποι τάχατες της προόδου, διανοούμενοι, πνευματικοί άνθρωποι και υπερασπιστές των δικαιωμάτων αυτού του τόπου, να δούμε αν θα είναι τούτη την ώρα τόσο λαλίστατοι, όσο είναι κατά καιρούς. Είναι ώρα πρόκλησης και ευθύνης».

(*) Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων χθες Δευτέρα 13 Ιουλίου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης μας κ Συμεών με το παρών να δίνουν οι Υπουργοί κ.κ. Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Διοικητής 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Δήμου Καμένων Βούρλων κ. Γιάννης Συκιώτης, οι βουλευτές  του νομού,  πολλοί αυτοδιοικητικοί, ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας κ Ανδρέας Κολοκυθάς και πλήθος ιατρικού προσωπικού.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης  Κικίλιας έκανε λόγο για ένα πρότυπο Κέντρο Υγείας  και κόσμημα για την περιοχή ενώ σημείωσε ότι δρομολογείται να στελεχωθεί και με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.

Τίθεται σε λειτουργία μετά από 11 χρόνια  και πλέον πρόκειται για ένα “μικρό νοσοκομείο”  με πολλούς χώρους που  παρέχει πρώτες βοήθειες, επείγοντα περιστατικά και τις βασικές εξετάσεις για τους πολίτες  με 24ωρη λειτουργία ανέφεραν οι αρμόδιοι.

(*)Με επίκεντρο την Μακρακώμη, στην οποία ο Όσιος Παΐσιος υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως ασυρματιστής του Τάγματος Διαβιβάσεως, την περίοδο του Μεσοπολέμου, εόρτασε η Μητρόπολη Φθιώτιδος την μνήμη του στις 11 και 12 Ιουλίου. 

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών το απόγευμα του Σαββάτου, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, μετέβη στον ανεγειρόμενο Ναό του Οσίου Παΐσίου, ο οποίος ευρίσκεται στην είσοδο της Μακρακώμης, σ’ ένα κατάφυτο μέρος με θέα την πόλη της Λαμίας και τον Μαλιακό Κόλπο και ετέλεσε Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς της περιοχής, αλλά και αρκετούς πιστούς.

          Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε την χαρά του για τον εορτασμό στο Ναό του Οσίου και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Χαίρομαι που με την βοήθεια του Θεού, είμαστε απόψε εδώ για να πανηγυρίσουμε στο Ναό του, τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Επέλεξα απόψε να διανυκτερεύσω στην πόλη της Μακρακώμης για να απολάβω της ευλογίας του Οσίου Παϊσίου.  

Χαίρομαι που τολμήσαμε σε καιρούς δύσκολους και καταφέραμε, σε λίγο χρονικό διάστημα, να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα, για την παντοτινή ιστορία αυτού του Ναού.

          Πιστεύω ότι, ο Θεός σύντομα, θα μας αξιώσει να ολοκληρώσουμε τον Ναό και έτσι ο χώρος αυτός εδώ να αποτελεί έναν τόπο προσευχής και ανάπαυσης για κάθε προσκυνητή».

          Ανήμερα της Εορτής του Αγίου, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης. 

Στο κήρυγμα του με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής αλλά και την μνήμη του Οσίου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είδαμε σήμερα, στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα κάποιους  ανθρώπους, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα σε μία συγκεκριμένη οριακή στιγμή, να κάνουν τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Τους δίνεται μία ανεπανάληπτη δυνατότητα, από μία κατάσταση δαιμονική, η οποία τους αναστάτωνε, η οποία έφερνε ταραχή στη ζωή τους και ήταν μία νοσηρή κατάσταση, να θεραπευθούν και να αλλάξουν ζωή. Σε αυτήν την οριακή στιγμή της ζωής τους, δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη λανθασμένη επιλογή. Λένε στο Χριστό: «Γιατί ήρθες στη ζωή μας; Γιατί ήρθες να μας βασανίσεις»;

 Έρχεται ο Χριστός να τους απελευθερώσει, να τους ξεκουράσει, αλλά αυτοί στο πρόσωπο του Χριστού δεν μπορούν να δουν το πρόσωπό της αγάπης της αληθινής. 

          Οι δαιμονισμένοι της σημερινής περικοπής, σε αυτή την οριακή στιγμή, προτιμούν να παραμείνουν στην κατάσταση που ήταν, διότι είχαν μέσα τους την αναπηρία, την αδυναμία, είχαν μέσα τους τη νωθρότητα, την έλλειψη εμπιστοσύνης και δεν μπορούσαν και δεν τόλμησαν να κάνουν το μεγάλο βήμα. 

Υπάρχει όμως ένα πρόσωπο στην ιστορία, το οποίο εορτάζουμε σήμερα, ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο οποίος στον αντίποδα αυτών των καταστάσεων, έλαβε τις σωστές αποφάσεις, αλλά και αξιοποίησε και την στιγμή στο έπακρον.

Κατά μεγάλη ευλογία, αυτή τη στιγμή της ζωής του την έζησε στην ιστορική και όμορφη Μακρακώμη, σε αυτόν εδώ τον τόπο καθώς από δω έλαβε το απολυτήριο του στρατού. Ήταν ο τελευταίος τόπος, στον οποίο βρέθηκε μετά από μία δύσκολη περιπέτεια, καθώς έζησε έντονα μέσα στη δίνη των καταστάσεων, τον εμφύλιο σπαραγμό, τις περιπέτειες αυτού του γένους και από δω έλαβε το απολυτήριο του στρατού.  Και από δω ήταν το επόμενο βήμα της ζωής του και ήταν η ώρα της μεγάλης απόφασης. «Ποιο θα είναι το βήμα μου; Θα επιστρέψω μέσα στον κόσμο ή θα αναχωρήσω για την έρημο;»

Ο Όσιος Παΐσιος λοιπόν, τόλμησε και είπε το ναι και μπήκε στο περιβόλι της Παναγίας και έμεινε εκεί και έγινε ένα με το Θεό. Αγάπησε ολοκληρωτικά το Θεό, την Παναγία. Αφιερώθηκε στην προσευχή, στην αγάπη για όλους τους ανθρώπους. 

Με βάση αυτές τις απλές σκέψεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό να λάβουμε δύναμη μέσα μας, ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Δεν πρέπει κάποια πράγματα να τα ταλαιπωρούμε πολύ μέσα μας. Να έχουμε εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας, αλλά με προσευχή, με σύνεση, να ζητούμε τον φωτισμό του Θεού, να προσευχόμαστε για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της ζωής μας και να αναλαμβάνουμε αποφάσεις και να αναλαμβάνουμε το κόστος των αποφάσεών μας, διότι δεν υπάρχει καμία επιλογή στη ζωή χωρίς τίμημα.

          Ο βίος του Οσίου Παϊσίου, δεν ήταν ένας βίος ανθόσπαρτος, αλλά ένας βίος ασκητικός, ένας βίος με θυσίες, με κόπους. Τίποτα στη ζωή δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αγαπητοί μου αδελφοί και αγαπητά μου παιδιά, χωρίς κόπο και θυσίες. Καμία αγάπη δεν μπορεί να καρποφορήσει, χωρίς κόπους και θυσίες».

          Προ της απολύσεως, ο Προϊστάμενος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδος – Γαρδικίου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Κυρίτσης, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους όλων τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα καθώς, όπως τόνισε, «είναι η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που λειτουργεί Επίσκοπος και Μητροπολίτης στον Ναό μας»!!!

(*)Στο Ερημητήριο του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, το οποίο ευρίσκεται στο οροπέδιο Καράϊνες της Δίβρης Φθιώτιδος, χοροστάστησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής του Αγίου.

      Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο Μοναχός π. Ισαάκ, ο και κτίτωρ του Ιερού Ησυχαστηρίου, καθώς και οι Πρόεδρος του χωριού της Δίβρης με τους κατοίκους.

          Τόσο ο π. Ισαάκ, όσο και ο Πρόεδρος του χωριού κ. Ευάγγελος Παπαδημητρίου καλωσόρισαν τον κ. Συμεών με λόγους και εκδηλώσεις αγάπης.

          Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Οσίου Νικοδήμου τονίζοντας χαρακτηριστικά:

           «Αν παρατηρήσουμε την Ιστορία της Εκκλησίας μας, αλλά και την Ιστορία της Ρωμιοσύνης, θα διαπιστώσουμε, ότι σε όλες τις μεγάλες καμπές και κρίσεις, οι οποίες δεν είναι μόνο δοκιμασίες εθνικές, αλλά δοκιμασίες με πολλαπλές διαστάσεις, πάντοτε ο υγιής οργανισμός της Εκκλησίας γεννούσε αντισώματα και τα αντισώματα αυτά, ήταν προσωπικότητες, οι οποίες αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν αυτόνομο μεν αλλά εκκλησιαστικό δρόμο κόντρα στο κατεστημένο, κόντρα στην εκκοσμίκευση, για να κρατήσουν την παράδοση, την ταυτότητα, τον πολιτισμό ,την εθνική και κοινωνική συνοχή, τα Ιερά και τα Όσια του Γένους των Ορθοδόξων.

          Μια τέτοια προσωπικότητα υπήρξε και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και το κίνημα των Κολλυβάδων, του οποίου υπήρξε ηγετική μορφή.

          Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης τον 18ο αιώνα, σε μία εποχή που η Οθωμανική κυριαρχία άρχισε να υφίσταται τριγμούς, σαν αυτούς που υφίσταται και σήμερα, διότι ουσιαστικά είναι Αυτοκρατορία υπό κατάρρευση και προσπαθεί να διασωθεί μέσα από τρελές και παρανοϊκές αποφάσεις, σαν αυτές που ζούμε τούτες τις ημέρες.

          Πάντοτε στις κρίσεις και στις δοκιμασίες κάποιες προσωπικότητες, γίνονται ηγέτες πνευματικοί, οι οποίοι ανοίγουν δρόμο, προχωρούν μπροστά, τολμούν και αφήνουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους.

           Γι' αυτό και να παρακαλέσουμε τον Όσιο Νικόδημο και σήμερα που βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας άλλης εποχής, με ραγδαίες αλλαγές, όχι μόνο στην κοινωνική αλλά και στην οικονομική οργάνωση όλης της ανθρωπότητας, έχουμε ανάγκη από τέτοιες προσωπικότητες φωτισμένες, να ηγηθούν, να μπουν μπροστά, να αναδείξουν πραγματικές προτάσεις διεξόδου από τα προβλήματά μας και να αποτελέσουν τους νέους Αγίους της νέας εποχής, της νέας κοινωνίας που αναδεικνύεται.

          Ο  Όσιος Νικόδημος είναι μία ριζοσπαστική προσωπικότητα και του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, όπως οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι στις προκλήσεις των καιρών δεν μένουν ασυγκίνητοι, αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις και πηγαίνουν μπροστά και εμείς ακολουθούμε».  

          Στον Πανηγυρικό εσπερινό μεταξύ των πιστών παρέστη και ο Βουλευτής Φθιώτιδος ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.

          Ο Σεβασμιώτατος στο περιθώριο της επισκέψεώς του στο Ερημητήριο του Οσίου Νικοδήμου επισκέφθηκε και τον Ενοριακό  Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο χωριό Δίβρη.

 
 
   

 Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Νικόδημο στον Αγιορείτη  υπάρχει στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων όπου χθες το βράδυ τελέσθηκε  Ιερά Αγρυπνία. Επίσης Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί στο μοναστήρι και την Πέμπτη 16 Ιουλίου επί τη μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης από τις 10 το βράδυ μέχρι τη 1 το πρωί.

(*) Την πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης, πραγματοποίησε την Παρασκευή το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, καθότι η προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Μονή στις  18 Απριλίου (Μ. Σάββατο πρωί), λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό και την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είχε πραγματοποιηθεί.

          Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα και αγάπη από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αρσένιο Κατερέλο, ο οποίος και ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο στους χώρους της Μονής,  τον ενημέρωσε για την ιστορία της και τα ζητήματα της και αρκετή ώρα είχαν μία εποικοδομητική πνευματική επικοινωνία. 

          Ο Σεβασμιώτατος δεσμεύθηκε ότι, συν Θεώ,  στις 6 Δεκεμβρίου, στην φετινή εορτή του Αγίου Νικολάου, θα τελέσει, πρώτα ο Θεός, την Θεία Λειτουργία της Ιεράς Πανηγύρεως της Μονής. 

(*) Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης θα πανηγυρίσει η Εκκλησία μας την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας στο Κέντρο Εκπαιδευσεως Υλικού πολέμου στη Λαμία κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητού Ταξίαρχου Ιωάννη Ανδριώτη και ακολούθως στις 7:30 θα χοροστατήσει στον μέγα αρχιερατικό εσπερινό που θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης στον ομώνυμο οικισμό της Στυλίδος. Αξίζει να αναφέρουμε πως και τις δύο ημέρες της εορτής η κεντρική πύλη του ΚΕΥΠ θα είναι ελεύθερη για τους πιστούς.

 

Στην ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζουν ακόμα ο ενοριακός ιερος Ναος της Αγίας Μαρίνης στο χωριό Άγιος Στέφανος Δομοκού και τα ιερά παρεκκλήσια που βρίσκονται στο χωριό Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος και της ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς Στυλίδος.

(*) Στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως αγαπητοί ακροατές αναδημοσιευεται από την εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα» www.ekirikas.com την αρχαιότερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα της ομογένειας της Αμερικής, ένα άρθρο του δημοσιογράφου κυρίου Θεοδώρου Καλμούκου το οποίο περιέχει την συνέντευξη που του παρεχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται τα εξής

 Από τις 11 Οκτωβρίου του 2019 η μεγάλη και ιστορική Μητρόπολη Φθιώτιδος απέκτησε ποιμένα και διδάσκαλό της έναν, εκ των πλέον ευπαίδευτων, λογίων και ικανών ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Μητροπολίτη Συμεών (Βολιώτη) πρώην πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πρόκειται για έναν νέον ηλικιακά ιεράρχη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαΐου 1977. Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και μεγάλωσε.

Από το 1995 έως το 2002 έλαβε διαδοχικά τα πτυχία του Τμήματος Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο Εκκλησιαστικό Δίκαιο.

Κατέχει επίσης πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα, τιμητικά διπλώματα στην βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές - ECDL.

Ο Σεβασμιότατος, ο οποίος χαίρει την αγάπης και εκτίμησης της Ομογένειας και ιδιαίτερα των ομογενών από την Φθιώτιδα παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», ξεκινώντας με λόγια φιλόφρονα για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και την Ομογένεια, λέγοντας: «Αγαπητέ μου και φίλτατε αδελφέ κ. Καλμούκε, πριν από οτιδήποτε άλλο θα παρακαλούσα να μου δώσετε την δυνατότητα να εκφράσω μέσα από τον «Εθνικό Κήρυκα» τον βαθύτατο σεβασμό μου, την αγάπη μου και τους χαιρετισμούς μου προς τον άξιο οιακοστρόφο της Εκκλησίας της Αμερικής, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Κύριό μου Κύριο Ελπιδοφόρο, καθώς και προς κάθε αδελφό κληρικό και λαϊκό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ιδιαιτέρως δε προς τους ομογενείς αδελφούς και κυρίως τους συμπατριώτες μου εκ της ευλογημένης γης της Φθιώτιδος. Γνωρίζω πόσο δοκιμάζεται η αμερικανική κοινωνία από αυτήν την παγκοσμίων και οικουμενικών διαστάσεων πειρασμική κατάσταση της πανδημίας και οι ταπεινές μου προσευχές είναι κοντά σε όλους σας».

Οταν η συνομιλία μας στράφηκε τονίζει ο δημοσιογράφος προς την λατρεία και τον ρωτήσαμε αλήθεια τι θα πει «ιδιωτική λατρεία» που ακούσαμε και ακούμε συχνά πυκνά, είπε πως «η 'ιδιωτική λατρεία' δεν υφίσταται στην ορθόδοξη πνευματικότητα, καθώς η εκκλησιαστική πρόταση ζωής, που είναι η ζωή της κοινωνίας είναι ακριβώς ο αντίποδας της 'ιδιωτείας'. Η Εκκλησία μας μέσα από την κοινωνία των προσώπων και των σχέσεων, μέσα από την εκκλησιολογία της, προτείνει την κοινωνικότητα απέναντι στην ιδιωτικότητα. Γι' αυτό ακόμη και ένας απομονωμένος στα βάθη της ερήμου ορθόδοξος ασκητής δεν λατρεύει τον Θεό ιδιωτικά αλλά εκκλησιαστικά. Δεν είναι ένας ιδιόρρυθμος ιδιώτης και μοναχικός διαβάτης αυτού του κόσμου, αλλά συγκοινωνός και συνοδοιπόρος του λαού του Θεού, ως εκλεκτό και τίμιο μέλος του Κοινού Σώματος, της Εκκλησίας, που έχει κεφαλή Της τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται 'ιδιωτική λατρεία'. Αυτό που επετράπη από τις 4 Μαΐου και μετά δεν είναι η δυνατότητα 'ιδιωτικής λατρείας', αλλά το αυτονόητο: η δυνατότητα του κάθε πιστού να μπορεί ανεμπόδιστα να προσέρχεται στον φυσικό του ζωτικό χώρο. Και αυτός ο χώρος είναι ο Ναός, είναι οι εκκλησιές μας».

Τον Μητροπολίτη Συμεών αγαπούν και σεμνύνονται πολύ οι νέοι τονίζει ο δημνοσιογράφος κ Καλμούκης. Οταν τον ρωτήσαμε όλον αυτόν τον καιρό τι σας λέγουν οι νέοι, τι ερωτήματα σας υποβάλλουν, απάντησε πως «το ερώτημά σας αυτό είναι πολύ καίριο καθώς αγγίζει τον πυρήνα των ποιμαντικών μου προβληματισμών. Οι νέοι άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι και αναστατωμένοι. Δεν ανησυχούν τόσο για αυτήν καθ' εαυτήν την υγειονομική διάσταση της πανδημίας, όσο για τις προεκτάσεις της. Νιώθουν μεγάλη αβεβαιότητα και αγωνία για το αύριο και κυρίως για το ποία θα είναι η 'κανονικότητα', στην οποία θα επιστρέψουν. Θα είναι μία 'κανονικότητα' μιας νέας πτωχοποίησης; Θα είναι μια 'κανονικότητα' νέου τύπου διαπροσωπικών 'σχέσεων'; Σχέσεων εξ αποστάσεως; Θα είναι μια 'κανονικότητα' χαλαρής έως ανύπαρκτης εργασίας; Απρόσωπης εκπαίδευσης; Μία 'κανονικότητα' ενός άσαρκου και τελικά απόλυτα μηχανικού νέου πολιτισμού; Οι νέοι ανησυχούν πολύ για τα χαρακτηριστικά της μετακορωναϊκής κοινωνίας. Ανησυχώ κι εγώ εντονότατα. Και ως νέος, αλλά πρωτίστως ως ο ελάχιστος των Επισκόπων της Εκκλησίας του Χριστού».

Μιλώντας κανείς με τον Μητροπολίτη Συμεών αντιλαμβάνεται ότι διακατέχεται από το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού. Είπε πως «η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί την μόνη διέξοδο στα αδιέξοδα του κόσμου αλλά και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι απλώς μία απάντηση ή μία εκδοχή ή ένα σενάριο. Είναι η μόνη απάντηση, η μόνη προοπτική, ο μόνος δρόμος για να ζήσει ο κόσμος και να πορευθεί ο άνθρωπος μέσα στο δράμα και την τραγικότητα της ιστορίας του. Στο φετινό Πάσχα της πανδημίας του κορωνοϊού η Ανάσταση του Χριστού ήταν το μόνο αξιόπιστο εμβόλιο, το μόνο φάρμακο απέναντι στον ιό, η λύση στο πρόβλημα της ανθρωπότητας. Οποιος άνθρωπος αφήσει χώρο στην καρδιά του, για να λειτουργήσει το μυστήριο της Αναστάσεως μέσα του, έχει συγχωρήσει τους πάντες τη Αναστάσει και πορεύεται ως νικητής μέσα σε έναν ολόκληρο κόσμο, που έφτασε να έχει ηττηθεί από ένα απειροελάχιστο σωματίδιο, ένα μικρόβιο. Πού είναι η δύναμη της Οικονομίας; Πού είναι η παντοδυναμία της επιστήμης; Πού είναι η ισχύς η εξοπλιστική και στρατιωτική; Πού είναι η κυριαρχία των κολοσσών της τεχνολογίας αυτού του κόσμου; Μόνο οι συναναστημένοι με τον Χριστό άνθρωποι μπορούν να σταθούν όρθιοι σε αυτήν την λαίλαπα της παγκόσμιας ήττας. Οποιος ζει το Μυστήριο της Αναστάσεως μέσα του, είτε νοσεί είτε όχι, είτε πάσχει είτε όχι, και αν ακόμη πεθαίνει και φεύγει από αυτόν τον κόσμο, νικά με τον θάνατο τον θάνατο. Αυτό σημαίνει 'θανάτω θάνατον πατήσας'».

Χαρακτήρισε «οδυνηρή εμπειρία» την τέλεση των Ακολουθιών της Μεγαλοβδομάδας μέσα σε αδειανούς ναούς δίχως την παρουσία της Εκκλησίας. Είπε χαρακτηριστικά πως «ήταν μία πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη οδυνηρή εμπειρία, πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που ήταν και το πρώτο μου Πάσχα στην Φθιώτιδα. Ζώντας όμως κανείς το μυστήριο αυτού του απρόσμενου πόνου, παθαίνει και μαθαίνει… Μαθαίνεις να εκτιμάς αυτό που σου λείπει. Μαθαίνεις να κατανοείς και να αγαπάς ακόμη περισσότερο τους αδελφούς σου που βρίσκονται επί χρόνια καθηλωμένοι σε κάποια κλίνη ασθενείας μη δυνάμενοι να εκκλησιαστούν και να λειτουργηθούν. Μαθαίνεις να εκτιμάς το αγαθό της θρησκευτικής ελευθερίας, που δεν ήταν πάντοτε αυτονόητο για την ανθρωπότητα. Και άλλα πολλά μαθήματα μου έδωσε αυτή η εμπειρία. Πόσες φορές, λειτουργώντας στις άδειες εκκλησίες, δεν υποκλίθηκε με σεβασμό, ευγνωμοσύνη και δέος η σκέψη μου στον Πρωτομάρτυρα Πατριάρχη του Γένους μας, στον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κύριο μου Κύριο Βαρθολομαίο, αλλά και στους Ιεράρχες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, που για τις αμαρτίες του Γένους μας έχουν τελέσει ουκ ολίγες φορές τα μυστήρια των μυστηρίων μέσα σε άδειους από πιστούς ναούς, σε ερειπωμένες Μονές και Μνημεία της Πίστεως μας ή με ελαχίστους στον αριθμό πιστούς… Με πόνεσε αυτή η εμπειρία, αλλά νιώθω μέσα μου αναπαυμένος, διότι έπραξα αυτό που μου είπε η Εκκλησία μας, η Αγία και Ιερά μας Σύνοδος υπό τον Αγιο Πνευματικό μας Πατέρα και Ηγέτη, τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπό μας Κύριό μου Κύριο Ιερώνυμο. Η Εκκλησία μας, η οποία λειτουργεί αγιοπνευματικά και εν Συνόδω, μας δείχνει το δρόμο και εμείς ακολουθούμε. Οποιος ακολουθεί αυτόν τον δρόμο με εμπιστοσύνη και υπακοή, ακόμη κι αν δοκιμάζει πόνο και οδύνη, έχει ανάπαυση μέσα του και πλημμυρίζει από την ευλογία του Θεού. Οπως είπα και στο ευλογημένο ποίμνιο μου της Φθιώτιδας, ανήκουμε στην Εκκλησία και όχι στον εαυτό μας».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

 (*) Τη μνήμη των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης θα πανηγυρίσει αύριο Τετάρτη 15 του μηνός η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος μιας και πανηγυρίζει ένα από τα παρεκκλήσια της ενορίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία και αύριο το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος. Το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης οικοδομήθηκε το έτος 1872 από κάτοικο της ενορίας και στη συνέχεια παρεχωρήθηκε σε αυτήν. Βρίσκεται κάτω από την εθνική οδό κοντά στη θάλασσα μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο περιβάλλον.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...