Αριθμός δελτίου:
Ημερομηνία έκδοσης:
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει την σύλληψη της Θεοτόκου υπό της Αγίας Αννης. τη μνήμη της Αγίας Προφήτιδος Αννης μητρός του προφήτου Σαμουήλ. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Εασίου, Ισαάκ, Ναρσή του Πέρσου και Σωσιθέου. Καθώς και τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Στεφάνου του νεολαμπούς, του εν τω αγίω Αντίπα.
Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου
(*) Εκοιμήθη ο Σεβ. Μητροπoλίτης Πηλουσίου κ. Νήφωνας, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
(*)Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε χθες η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων.
(*) Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πρωτοπορεί με δική του ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης.
(*) Εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Μηνά του Καλλικελάδου θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
(*) Εκοιμήθη ο Σεβ. Μητροπoλίτης Πηλουσίου κ. Νήφωνας, Ιεράρχης του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Πηλουσίου άφησε την τελευταία του πνοή μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη.
Ο κατά κόσμον Νικήτας Τσαβαρής γεννήθηκε το 1959 στη Νίκαια Αττικής. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και από την Θεολογική Σχολή Αθηνών.
Το 1982 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου Ηρακλείου Κρήτης από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο.
Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1984 από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης Τίτο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Μητρόπολη Περιστερίου και το 2005 αποσπάστηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όπου υπηρέτησε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.
Στις 18 Οκτωβρίου 2009 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Βαβυλώνος. Την χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Στις 26 Νοεμβρίου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Πηλουσίου.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με βαθειά συγκίνηση και συνοχή καρδίας αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πηλουσίου κυρού Νήφωνος.
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης εκοιμήθη χθες, στην οικία του στο Πόρτ Σάιδ.
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συντετριμμένος, ετέλεσε στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νήφωνος, παρουσία του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου.
(*)Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε χθες η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων, του Ναού τον οποίο οραματίσθηκε και έκανε πραγματικότητα με επίπονο αγώνα και άοκνες προσπάθειες.
Σε πένθος η πόλη, οι σημαίες στην περιοχή μεσίστιες, πένθιμες κωδωνοκρουσίες από τους Ναούς, ελάχιστο δείγμα της βαθιάς συγκινήσεως κλήρου και λαού προς το πρόσωπο του σεπτού Ιεράρχου που για τριάντα τέσσερα συναπτά έτη ποίμανε θεοφιλώς την κληρωθείσα επαρχία του, αλλά και μετά την οικειοθελή παραίτησή του οι προσευχές του ήταν εντονότερες προς τον Τριαδικό Θεό, ακόμα και από τις δοκιμασίες της ασθενείας του.
Νωρίτερα το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και συμπροσευχομένου του Οικείου Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου.
Στις 12 ακριβώς το μεσημέρι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εκ των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας λόγω του κορωνοϊού Covid-19, εκίνησε η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού πλαισιωμένου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Λάμπρου Κολώνα και του Ιεροκήρυκος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αχιλλίου Τσούτσουρα.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, ο οποίος και μετέφερε τα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον ευσεβή κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της των Τρικκαίων Μητροπόλεως.
Εν συνεχεία ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος ανέφερε τα κάτωθι:
Ως νέο δυσάρεστο και θλιβερό για όλους μας, έρχεται η προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ήδη Μητροπολίτου κυρού Αλεξίου. Δυσάρεστο όχι γιατί δεν έχουμε την προσδοκία της κοινής αναστάσεως και της συλλειτουργίας στην άνω Ιερουσαλήμ, αλλά γιατί ως τέκνα του και πνευματικά του έκγονα, λυπούμαστε για τον αποχωρισμό και την έξοδο του πατέρα μας από αυτόν τον κόσμο.
Πραγματικά ο Μητροπολίτης Αλέξιος θυσίασε την ζωή του ολόκληρη στη διακονία του λογικού ποιμνίου που του εμπιστεύτηκε ο Μέγας Αρχιερεύς Ιησούς Χριστός ως επίσκοπος, πρεσβύτερος και διάκονος. Αυτή του η πορεία είχε ως αποτέλεσμα να εφαρμόζει και την συνέχεια του Ευαγγελικού λόγου: «ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός, καὶ γινώσκω τὰ ἐμὰ καὶ γινώσκομαι ὑπὸ τῶν ἐμῶν» (Ιω. 10,14). Οι πάντες γνώριζαν την προσφορά του και εκείνος ως φιλόστοργος πατέρας γνώριζε επίσης τους πάντες, με τις χαρές και τις λύπες τους, με τα προβλήματα και τις ανησυχίες του, φροντίζοντας πάντα να ανακουφίζει διακριτικά τον πάσχοντα άνθρωπο και να διακονεί τον πλησίον του ως πιστός χριστιανός και μέλος της Εκκλησίας μας. Τον ευγνωμονούν όλοι όσοι αυτή την στιγμή ένεκα των συνθηκών της πανδημίας δεν μπόρεσαν να τον αποχαιρετήσουν.
Η πορεία της διακονίας του μακαριστού Αλεξίου μέσα στην Εκκλησία ήταν όντως γεμάτη. Συνδέθηκε με μεγάλες μορφές που τώρα τον προϋπαντούν στον Ουρανό, με πρώτο τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, πάντοτε με πολύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη μάς μιλούσε για το σεπτό του πρόσωπο. Θα τον περιμένουν όμως και ο Ναυπακτίας Δαμασκηνός, ο Ξάνθης Αντώνιος, ο Δράμας Διονύσιος. Διηκόνησε πλησίον τους και όλοι τον εξετίμησαν. Έμαθε να είναι ευπρεπής και ρέκτης δίπλα σε παραδοσιακούς αρχιερείς που τηρούσαν την τάξη της Εκκλησίας μας.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ιδιαίτερα γνωστός για το φιλόκαλλο και το ευπρεπές της παρουσίας του. Αρχοντικός και συνάμα λιτός στις αρχιερατικές του παρουσίες. Στον δε χαρακτήρα, απλός και ανεπιτήδευτος. Ταπεινός επίσκοπος που δεν άφηνε όμως περιθώρια αλλοίωσης της παράδοσης και των δογμάτων της πίστεώς μας. Ο λόγος του μεστός και θεολογικός, χωρίς περιττούς ακροβατισμούς και δυσνόητα σχήματα λόγου. Ήξερε πότε να μιλήσει και πότε να σιωπήσει, μεγάλο προσόν στην εποχή μας κατά την οποία οι πάντες μιλούν και δεν ξέρουν τον λόγο. Ο αείμνηστος Αλέξιος όταν μιλούσε σε συγκλόνιζε γιατί μέσα από τα λόγια του έβλεπες να ρέει γάργαρο το νερό της Αγιοπνευματικής και Πατερικής Εκκλησιαστικής μας παράδοσης, της πίστης των Αγίων μας που τόσο αγαπούσε.
Εξαιτίας αυτής της αγάπης ανήγειρε και αυτόν τον Ναό, του πολιούχου και προστάτου των Τρικάλων, Αγίου Βησσαρίωνος. Ανέδειξε ακόμα περισσότερο την μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος με την ανέγερση του περικαλλούς αυτού Ναού με σκοπό την τιμή ενός Αγίου προκατόχου του.
Τα έργα των χειρών του στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών μαρτυρούν το αεικίνητο της προσφοράς του και της θυσίας του. Ακούραστος κήρυκας του Ευαγγελικού λόγου, δεν διστάζει να μεταβεί στα πιο απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας, ώστε να ανακουφίζει με την παρουσία και τους λόγους του το λογικό ποίμνιο της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Φιλακόλουθος και φιλομόναχος, προσπαθεί να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Ιερές Μονές.
Ο Τρικαλινός Λαός αναγνωρίζει στο πρόσωπου του Μακαριστού Μητροπολίτου Αλεξίου, όλες εκείνες τις αρετές που απορρέουν από τον Ευαγγελικό λόγο του Κυρίου. Είναι βέβαιο πως η Ιερά Μητρόπολή μας του οφείλει όλα όσα εμείς σήμερα χαιρόμαστε. Για ακόμη μία φορά εκφράζω ως Ποιμενάρχης την οφειλόμενη ευχαριστία για όλα όσα θυσίασε και για όλα όσα προσέφερε. Ο Θεός θα του τα ανταποδώσει εν ημέρα κρίσεως.
Όλοι μας αυτή τη στιγμή πενθούμε και προσδοκούμε να σε δούμε ξανά να μας χαμογελάς και να μας συμβουλεύεις. Είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο να έχει δίπλα του γέροντες και από εκείνους να λαμβάνει την πείρα της ζωής, σοφές παραινέσεις κι όμορφες διηγήσεις από αλλοτινές εποχές τις οποίες εμείς δυστυχώς δεν ζήσαμε. Θα μας λείψουν οι τόσο όμορφες εκκλησιαστικές σου εμπειρίες τις οποίες με ενάργεια και ζέση μας έλεγες.
Τόσα χρόνια προσφοράς και διακονίας μέσα στο γεώργιο του Κυρίου τελειώνουν σήμερα εδώ, στον Ναό του πολιούχου και προστάτου μας Αγίου Βησσαρίωνος, πλησίον του οποίου, κατόπιν δικής σου επιθυμίας, θα ταφείς. Είμαστε οι πάντες βέβαιοι ότι ο Άγιος Βησσαρίων θα σε υποδεχθεί μαζί με τους υπόλοιπους προκατόχους σου επισκόπους στο Ουράνιο Θυσιαστήριο για να τελέσετε τα προεόρτια της Γεννήσεως του Σωτήρος μας.
Σίγουρα αντάμωσες πάλι με τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη με τον οποίο συνδεόσουν από ετών, πάμπολλες οι φορές που προσέτρεξες στην βοήθειά του. Τώρα που ανεβαίνεις στον Ουρανό θα δεις έκτος απ αυτούς που προανέφερα να σε καλωσορίζει ο αείμνηστος Μητροπολίτης Λαγκαδά κυρός Ιωάννης και δίπλα του ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μαρίνης. Θα χαίρεται που σε βλέπει ξανά. Θα χαίρεται το πνευματικό σου παιδί και ανιψιό σου γιατί ξαναντάμωσε με τον θείο του. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στον λόγο του ο Σεβ Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος
Συμπροσευχόμενος παρέστη επίσης ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας.
Κατά τον τελευταίο αποχαιρετισμό προς τον πεφιλημένου κεκοιμημένο Ιεράρχη παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, οι οποίοι και εξεφώνησαν επικήδειο ομιλία, και ο κατά σάρκα ανιψιός επ’ αδελφή κ. Ιωάννης Μαρίνης.
Δυστυχώς τα αυστηρά μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν επέτρεψαν την προσέλευση του λαού που τόσο αγάπησε ο μακαριστός Ιεράρχης, για να τον αποχαιρετήσουν και να του αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής, αλλά και των κληρικών και λαϊκών που καθοδηγούσε και νουθετούσε όλα αυτά τα χρόνια για να του φιλήσουν για τελευταία φορά το χέρι.
Σύντομα και περιεκτικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος είναι και πνευματικό τέκνο του αοιδίμου Μητροπολίτου, με βαθιά συγκίνηση αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, στο πολύτιμο ποιμαντικό έργο και στα στοιχεία εκείνα που χαρακτήριζαν τον παραδειγματικό βίο του μακαριστού Μητροπολίτου Αλεξίου. Στο τέλος μετέφερε τα συλλυπητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αλλά και απάσης της Ιεράς Συνόδου προς τον ευσεβή κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως.
Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραπίων Μιχαλάκης, Β’ Γραμματεύς Αυτής, ο οποίος και μίλησε για τη ζωή, το έργο και την προσφορά του μακαριστού Ιεράρχου στην Εκκλησία.
Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός του αειμνήστου Μητροπολίτου πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο είχε επιλέξει.
(*) Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανταποκρινόμενο επιτυχώς στις τρέχουσες πανδημικές περιστάσεις προσφέρει πλέον εξ αποστάσεως διδασκαλίας στους μαθητές μέσω της δικής του ψηφιακής πλατφόρμας (Digital Learning System) και της νέας του ιστοσελίδας που την υποστηρίζει (www.kfiaa.gr). Πλέον οι μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου, τόσο μέσω της σύγχρονης, όσο και της ασύγχρονης μεθόδου. Μία επίπονη διαδικασία ολοκληρώθηκε για το Κοινωνικό Φροντιστήριο Ι.Α.Α. σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφοριακών συστημάτων RDC Informatics, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η επαρκής κατάρτισης του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού σχετικά με τον προγραμματισμό και τη διαχείριση της ψηφιακής πλατφόρμας (e-class), αλλά και της ψηφιοποίησης του έντυπου εκπαιδευτικού υλικού προς διάθεση στους μαθητές. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εθελοντές εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν και αυτήν την πρωτοβουλία του Φροντιστηρίου και έσπευσαν να προσαρμοστούν έγκαιρα στις νέες απαιτήσεις των καιρών.
(*) Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ όλες οι υπηρεσίες κοινού απαγορεύονται. Στις περιπτώσεις επειγόντων συναλλαγών με τις Υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως, βάση της ΚΥΑ, η εξυπηρέτηση γίνεται μόνο κατόπιν προσυνεννοήσεως με το Αρμόδιο Τμήμα (τηλ. 2231 0 50551 - 3. φαξ. 2231 0 50554). Να σας ενημερώσουμε ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων και του αποκλεισμού δίδεται η δυνατότητα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν κάποιο σοβαρό λόγο, να επικοινωνήσουν διαδικτυακά με τον Σεβασμιώτατο ακόμη και με video κλήση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνουν το αίτημά τους στο email του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου: i.grafeioimfth@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.
Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι όλες οι Ιερές Ακολουθίες και τα κηρύγματα του κ. Συμεών μεταδίδονται ανελλιπώς από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως 89,4 Fm και διαδικτυακά.
Ενημέρωση δε, για την τρέχουσα επικαιρότητα γίνεται καθημερινά στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού στις 12:00 το μεσημέρι και στις 23:00 το βράδυ.
(*)Τη μνήμη του Αγίου Μηνά του Καλλικελάδου, θα εορτάσει αύριο Πέμπτη 10 του μηνός η εκκλησία μας και Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας μιας και η Ιερά Μητρόπολή μας κατέχει ως ατίμητο πνευματικό θησαυρό απότμημα της Τιμίας Κάρας του αγίου Μηνά. Ας αναφέρουμε όμως λίγα λόγια για τη ζωή του Αγίου Μηνά και για το πως απέκτησε η Ιερά Μητροπολή μας το Ιερό αυτό λείψανο. Ο Άγιος Μηνᾶς ἔζησε τόν 4ο αἰῶνα καί μετά τόν μαρτυρικό του θάνατο τά Άγια λείψανά του κατά πρόνοιαν Θεοῦ ἔφθασαν στό Βυζάντιο, ὅπου ὁ Πατριάρχης δι΄ ἀγγέλου πληροφορηθείς, τά παρέλαβε εἰς τά Πατριαρχεῖα καί τά τιμοῦσε ὡς τιμιώτερα λίθων πολυτελῶν. Ἀπό τήν Κωνσταντινούπολη στή διαδρομή τῶν αἰώνων εὑρέθηκε τεμάχιο τῆς Άγίας κάρας του σέ Μοναστῆρι τῆς Βορείου Ἠπείρου καί ἀπό ἐκεῖ στό Μουσεῖο Μπενάκη. Η Ιερά Μητρόπολή μας μέ συντονισμένες ἐνέργειες πρός τήν διεύθυνση τοῦ Μουσείου Μπενάκη καί πρός τήν Ἱερά Σύνοδο παρέλαβε από το 2006, απότμημα της αγίας κεφαλής του μάρτυρος του Χριστού Μηνά του Αθηναίου, του επικαλουμένου Καλλικελάδου τό ὁποῖο κατέχει ὡς ἀτίμητο πνευματικό θησαυρό καί ἀπονέμει τήν ὑπό τῆς Ἐκκλησίας μας προβλεπομένη τιμή εἰς τά Άγια λείψανα. Η κατάθεση του ιερού αυτού λειψάνου έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στις 10 Δεκεμβρίου του 2006, ημέρα της μνήμης του Αγίου Μηνά. Είναι ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη της Λαμίας, αλλά και για την Ιερά Μητροπολή μας να έχει τις πρεσβείες ενός ακόμη Αγίου της Εκκλησίας μας.
Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος