165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2108

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 15 Απρίλιος, 2021

Πέμπτη 15 Απριλίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Λεωνίδη επισκόπου Αθηνών. τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αναστασίας, Bασιλίσσης και Θεοδώρου πρεσβυτέρου.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Κρήσκεντος του εν Μύροις και Παυσολυπίου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*)  Για την καθαρή καρδιά του χριστιανού και του μοναχού, ομίλησε χθες στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στην ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων τονίζοντας ότι η καθαρή καρδιά είναι δώρο του ελέους του Θεού και καρπός του Αγίου Πνεύματος.

(*) Στην ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Σπαρτιάς θα τελέσει Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία αύριο Παρασκευή το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών. Την Κυριακή το απόγευμα θα τελέσει τον κατανυκτικό εσπερινό στην ιερά μονή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

(*) Στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Αθανασίου Λαμίας και στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα μεταβεί την Παρασκευή το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών προκειμένου να χοροστατήσει στις 4 και στις 6 αντίστοιχα στην ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

(*) Επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως στη Μολδοβλαχία» θα διοργανώσει την Κυριακή 18 του μηνός η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέου Μοναστηρίου. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στις 11:00 το πρωί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

 (*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Επισκόπου Νέων Πατρών θα τελεσθεί το Σάββατο το πρωί στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, τόπος μαρτυρίου του Αγίου και στο ομώνυμο ιερό Παρεκκλήσιο του ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας..

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)  Άλλες τρεις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος ήταν οι επόμενοι σταθμοί της μεγάλης περιοδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στα μοναστήρια της Μητροπόλεως, την οποία πραγματοποιεί κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε στο αρχαιοπρεπές Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καμένων Βούρλων Λοκρίδος την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου και τους Πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), μέσω της Μονάδος Εξωτερικών Μεταδόσεων.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την καθαρή καρδιά του χριστιανού και του μοναχού, η οποία όπως ετόνισε: «Δεν είναι αποτέλεσμα των δικών του δυνατοτήτων, δεν είναι καρπός και αποτέλεσμα της δικής του προσπάθειας, αλλά είναι δώρο του ελέους του Θεού και καρπός των ακτίστων ενεργειών του Αγίου Πνεύματος».

          Συνεχίζοντας ο κ. Συμεών κατέθεσε ένα ταπεινό ευχαριστώ σε όλες τις Ιερές Αδελφότητες της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, διότι όπως υπογράμμισε: «Οι χριστιανοί στην πίστη και στην  πνευματική ζωή βοηθιούνται από τα Μοναστήρια. Από που μαθαίνουν να διαβάζουν τους χαιρετισμούς της Παναγίας στο Απόδειπνο; Από τα Μοναστήρια.  Από που μαθαίνουν να νηστεύουν, ακόμη και τη Δευτέρα πολλές φορές, αλλά τουλάχιστον Τετάρτη και την Παρασκευή με συνέπεια; Από τα  Μοναστήρια. Από που διδάσκονται οι χριστιανοί μας τη συχνή εξαγόρευση των λογισμών, την εξομολόγηση, τη Θεία Κοινωνία, την πνευματική ζωή; Από τα μοναστήρια. Από πού διδάσκονται οι χριστιανοί την υπακοή μέσα στην οικογένεια και ταπείνωση μέσα στην οικογένεια, τη συνεργασία μέσα στην οικογένεια, την ακτημοσύνη μέσα στην οικογένεια, τις βασικές αρετές της μοναχικής ζωής; Από τα μοναστήρια. Τα μοναστήρια φωτίζουν και καθοδηγούν και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό και δοξάζω το Θεό που στη Μητρόπολη μας έχουμε τόσο πολλά Μοναστήρια με τόσες ευλογημένες αδελφότητες, όπου κάθε ένα δίνει τον καλόν αγώνα, τη δική του μαρτυρία, από το δικό του μετερίζι με τις δικές του αντιξοότητες και τις δικές τους δυσκολίες.

 Δοξάζω τον Θεό που οι μοναχοί μας και οι μοναχές μας αποτελούν λαμπάδες αναμμένες οι οποίες θάλπουν,  θερμαίνουν, εμπνέουν και παρηγορούν τις καρδιές των ανθρώπων».

          Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Αυτό το Μοναστήρι και κάθε Μοναστήρι είναι ένα τέτοιο εργαστήριο. Είναι ένα καθαριστήριο ψυχών. Ένα θα λέγαμε εξειδικευμένο, επαγγελματικών προδιαγραφών, σύγχρονων προδιαγραφών, ένα δεδοκιμασμένο καθαριστήριο ψυχών, διότι  η μακραίωνη ιστορία με τόσους πατέρες και με τόσες ψυχές που ασκήτευσαν εδώ στο διάβα των αιώνων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία μαθητεία και μία εργασία στην κάθαρση,  στον φωτισμό και στην θέωση».  Στην συνέχεια αντιφώνησε ο Ηγούμενος της μονής π. Σεραφείμ ο οποίος με θερμά λόγια υικής αγάπης εξέφρασε την συγκίνησή του για την αγιαστική παρουσία του Ποιμενάρχου μας στο μοναστήρι.  Στις Ιερές Μονές Προφήτου Ηλιού Ζελίου και Αγίου Νικολάου Δίβρης ο Σεβασμιώτατος εκτός από τις Ιερές Ακολουθίες είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους Αγίους Καθηγουμένους, Αρχιμ. π. Δημήτριο Ζελιαναίο και Αρχιμ. π. Αρσένιο Κατερέλο, να ενημερωθεί από τους Αγίους Καθηγουμένους για διάφορα θέματα των Ιερών Μονών, αλλά και ιδιαίτερα να συνεργαστούν για την πρακτική υλοποίηση πρακτικών και ζωτικών ζητημάτων των δύο αυτών Μονών.

 (*) Την μεγάλη του περιοδεία στις Ιερές Μονές της επαρχίας μας, θα ολοκληρώσει την προσεχή Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Την Παρασκευή θα τελέσει Προηγιασμένη θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Άνω Σπαρτιάς και θα επισκεφθεί την ιερά μονή  Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράϊδος. Την Κυριακή 18 Απριλίου θα τελέσει τον τελευταίο κατανυκτικό εσπερινό στην ιερά μονή του  Οσίου Νικοδήμου Αγιορείτου Δίβρης.

(*) Σε δυο ιερές ακολουθίες του Ακαθίστου Ύμνου θα χοροστατήσει την Παρασκευή ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών. Αρχικά στις 4 θα χοροστατήσει στην ακολουθία που θα ψαλλεί στον ιερό ναό του αγίου αθανασίου Λαμίας και στην συνέχεια στις 6 στην δεύτερη ακολουθία του Ακαθίστου που θα ψαλλεί στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

(*) Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα ιερουργήσει στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας. Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σταρ κεντρικής Ελλάδος, το τοπικό μας ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

(*) Τη μνήμη ενός Αγίου της Φθιωτικής Εκκλησίας, του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Επισκόπου Νέων Πατρών θα εορτάσουμε το Σάββατο 17 Απριλίου στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, τόπος μαρτυρίου του Αγίου και  στην ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Γρηγορίου, μοναδικού στον ελλαδικό χώρο, που υπάρχει στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Ο Ιερομάρτυς Γρηγόριος, Θηβαίος τη καταγωγή και σπουδαίος εφημέριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, υπήρξε Μητροπολίτης Νέων Πατρών και σφαγιάσθηκε από τους Τούρκους ενώπιον της Αγίας Τραπέζης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Υπάτης, κατά την ώρα που τελούσε την Θεία Λειτουργία, την παραμονή του Ακαθίστου Ύμνου του έτους 1711.

(*) Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 Απριλίου:

_Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος διοργανώνει τη Β΄ Εθνοσυνέλευση των Νέων. Το γενικό θέμα θα είναι: «Το ανολοκλήρωτο 1821» και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρισμένοι σε έξι ομάδες εργασίας. Η Εθνοσυνέλευση θα αρχίσει στις 10:00 το πρωϊ με Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και θα μεταδίδεται από τον ιστότοπο www.ekklisia1821.gr.

_Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου θα τελέσει Δοξολογία στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου για την επέτειο Απελευθερώσεως της πόλεως. Θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

_Την Κυριακή 18 του μηνός η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα διοργανώσει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως στη Μολδοβλαχία» στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέου Μοναστηρίου. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στις 11:00 το πρωί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά. Σε επόμενο δελτίο μας θα σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα αναλυτικά.

Το Σάββατο 17 Απριλίου & Κυριακή 18 Απριλίου:

_Η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις, το διήμερο 17 και 18 Απριλίου, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των Θρακών στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τιμώμενη προσωπικότητα αυτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ (1813-1818), ο οποίος στις 18 Απριλίου 1821 απαγχονίσθηκε στην Αδριανούπολη, κατηγορούμενος από την Υψηλή Πύλη, όπως και ο διάδοχος του Γρηγόριος ο Ε΄ (1818-1821), ότι υπέθαλψε το έργο της «Φιλικής Εταιρείας».

Στις 17 Απριλίου 2021, ώρα 18:00, Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η συμμετοχή της Θράκης στον απελευθερωτικό Αγώνα του 1821».

Την Κυριακή 18 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κυρίλλου Στ΄, θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος. Θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου. Θα συλλειτουργήσουν οι Σεβ Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Στις 11:00 θα διεξαχθεί Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και στη Θυσία του Αγίου Κυρίλλου Στ΄, η οποία θα μεταδοθεί από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Την ίδια ημέρα, Κυριακή 18 Απριλίου, ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή του Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ στην απλοποίηση της σημειογραφίας της Βυζαντινής μουσικής». Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν και από τον ιστότοπο www.ekklisia1821.gr. Στις τρεις επιστημονικές Ημερίδες, στις οποίες έχουν οριστεί εκπρόσωποι από όλες τις Μητροπόλεις της Θράκης, συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανόλης Βαρβούνης, ο οποίος είναι Πρόεδρος της  Επιστημονικής Επιτροπής για την διοργάνωση των Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου για την Επανάσταση του 1821. Σε όλες τις εκδηλώσεις, τηρούνται αυστηρώς όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφυλάξεως λόγω της πανδημίας.

   Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος


 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness