165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1144

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 10 Ιανουάριος, 2017
 
 
 

Τρίτη 10 Ιανουαρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης. Τη μνήμη του Αγίου Δομετιανού επισκόπου Μελιτινής, Μαρκιανού πρεσβυτέρου και οικονόμου της Μεγάλης Εκκλησίας και Αμμωνίου. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

(*) Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προκειμένου να μετάσχει στην πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον μήνα Ιανουάριο. 

 (*) Αγιασμός επί τη ενάρξει το μαθημάτων θα τελεσθεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο σχολεῖο ἐκμαθήσεως τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας που θα λειτουργή­σει δωρεάν η Ἱερά Μητρόπολη.Τα μαθήματα ἀπευθύνονται σέ Ἐνήλικες καί θά γίνονται κάθε Σάββατο στίς 11:00 τό πρωῒ στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Αρχισαν σήμερα οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ής Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Νικόλαος όπως σας έχουμε αναφέρει και σε άλλα δελτία ειδήσεων, συμμετάσχει ως συνοδικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.      Η σύνθεση της Διαρκούς είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος,Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

Ο Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ως αντιπρόεδρος
Ο Μάνης κ. Χρυσόστομος
Ο Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος
Ο Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ
Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ
Ο Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ
Ο Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος
Ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος
Ο Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος
Ο Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος
Ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας

Αρχιγραμματεύς:είναι ο Μεθώνης Κλήμης . Οι εργασίες της Διαρκούς θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις σημερινές εργασίες θα σας δώσουμε στο αυριανό μας δελτίο.

(*) Τη φετινή χρονιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος όπως προαναφέραμε είναι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και λόγω της θέσεως αυτής με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο Ποιμενάρχης μας ορίστηκε πρόεδρος του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Εκκλησίας(Α.Υ.Σ.Ε.) και του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου δια Πρεσβυτέρους, Διακόνους και Μοναχούς. Επίσης ορίσθηκε τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών και του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα ο Ποιμενάρχης μας παραμένει πρόεδρος  της συνοδικής επιτροπής χριστιανικής αγωγής και νεότητος.

 (*) Η τοπικῆς μας Ἐκκλησίας  στό πλαίσιο τοῦ διαρκοῦς ἐνδιαφέροντος της γιά τήν ὀρθή κατανόηση τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας καί ἰδιαιτέρως τῶν ἱερῶν κειμένων τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ἡ Ἱερά Μητρόπολις θά λειτουργή­σει Σχολεῖο δωρεάν ἐκμαθήσεως τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας.

Οἱ συμμετέχοντες στά μαθήματα αὐτά θά ἔχουν τήν ἐξαιρετική εὐκαιρία νά ἐντρυφήσουν στά ἱερά κείμενα τῆς Θείας Λειτουργίας, ὥστε αὐτά νά γίνο­νται πιό καταληπτά καί νά κατανοοῦνται τά βαθιά νοήματά τους.

  Τά πρωτότυπα αὐτά μαθήματα ἀπευθύνονται σέ Ἐνήλικες, πού ἐνδιαφέρονται γιά τά ἀρχαία κείμενα καί θά διδάσκονται κάθε Σάββατο στίς 11:00 τό πρωῒ στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας, ἀπό τις 14 Ἰανουαρίου. Αυτό το Σάββατο θα τελεσθεί η ακολουθία του αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων από τον Ποιμενάρχη μας κ Νικόλαο.

  Οἱ ἐνδιαφερόμενοι μποροῦν νά δηλώσουν τή συμμετοχή τους καθημερινά ἀπό Δευτέρα ἕως Παρασκευή, κατά τίς ὥρες 9:00 τό πρωί μέ 1:00 τό μεσημέρι, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί στά τηλέφωνα 22310.50551 ἕως 53 και στο 51111 στον ιεροδιάκονο πατέρα Δημήτριο Ατματζίδη. 

(*) Στο πολυδύναμο πνευματικό διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νέα Άμπλιανη Λαμίας το οποίο παρέχει πολύπλευρη πνευματική διακονία, λειτουργεί βιβλιοθήκη η οποία έχει κυρίως θεολογικό περιεχόμενο αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες επιστήμες και τομείς γνώσης. Ηδη με χορηγεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και πολλών άλλων  μικρών και μεγάλων δωρητών έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες τόμοι οι οποίοι πλουτίζουν την βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως. Η Ιερά Μητρόπολη για την καλλίτερη οργάνωση της βιβλιοθήκης προμηθεύτηκε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής από τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ηδη γίνεται η καταχώρηση εγκυκλοπαιδιών, τόμων, περιοδικών και κάθε άλλου βιβλίου ώστε να μπορεί η βιβλιοθήκη μας να λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο και να αποτελεί εστία μόρφωσης αλλά και λόγω του πλούτου των βιβλίων, βοήθεια σε κάθε μαθητή, φοιτητή, ερευνητή που θα θέλει να ανατρέξει σε πηγές. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου, έχει δημιουργηθεί χώρος Αναγνωστηρίου και σύντομα χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η βιβλιοθήκη είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού κατά τις ώρες 9:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι και ο αρμόδιος υπάλληλος ιεροδιάκονος πατήρ Ανδρέας βοηθά τους επισκέπτες σε ότι χρειάζονται. 

 (*) Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Aγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

  (*) Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων.

Και σημερα θα παραμείνει ανοικτή η θερμαινόμενη αίθουσα του 2ου ΚΑΠΗ Λαμίας (Αντιγόνης και Ομήρου, με τηλέφωνο επικοινωνίας 22310 22611). Να σημειώσουμε ότι λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες στην τηλεφωνική γραμμή του Γραφείου Κίνησης του Δήμου Λαμιέων, 22310 22202.

Επίσης δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα, τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.Για αύριο, Τετάρτη 11, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22310 66066.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων μας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βραβευμένου ποιητικού λευκώματος της κ Νίκης Βλάχου «Μυχιοθήκη» και στα εγκαίνια ομότιτλης έκθεσης εικαστικών έργων της ιδίας αύριο στις 7:00 το απόγευμα στην αίθουσα «Αρχαίας Αγοράς» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος».

Ομιλητές θα είναι η φιλόλογος Βικτώρια Κουσίδου και ο ποιητής- μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ Βασίλης Τσακίρογλου, ποιήματα θα απαγγείλουν η κ Ρίτα Καραγιώργου, η κ Βικτώρια Κουσίδου, η κ Ιουλιέττα Παπαλέξη και ο κ Απόστολος Ρούσκας ενώ η μουσική επένδυση και οι μελοποιήσεις των ποιημάτων είναι του κ Κώστα Νέλλα.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου και οι ώρες λειτουργίας της από 18:00 - 21:00 (Επισκέψεις στην έκθεση κατά τις πρωινές ώρες θα γίνονται κατόπιν ραντεβού). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», Αινιάνων 6 και στο τηλέφωνο 22310 46887.

(*) Την αγιοβασιλόπιτα θα κόψει η πανελλήνια ένωση γυναικών παράρτημα Λαμίας την Πέμπτη 12 του μηνός στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα του ξενοδοχείου Σαμαράς στην πλατεία Αθανασίου Διακου. Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως θα μιλήσει η σύμβουλος σχέσεων παιδιού και οικογένειας κ Αναστασία Φρόντζου-Χρηστίδη με θέμα «ο θαυμάσιος κόσμος των συναισθημάτων μας. Αναγνώριση, διαχείρηση, έκφραση αυτών».Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσει ο αρχιερατικός επίτροπος Λαμίας πατήρ Παναγιώτης Σερέτης.

\Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...