165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1264

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 12 Ιούλιος, 2017

Τετάρτη 12 Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. τη μνήμη τών αγίων Μαρτύρων: Πρόκλου καί Ιλαρίου. Του Αγίου Ανδρέου του στρατηλάτου, Ηρακλείου, Φαύστου, Μηνά και των μετ΄ αυτών Μάμαντος καί Σεραπίωνος. Τη μνήμη της Αγίας καί Ισαποστόλου Βερονίκης, της αιμορροούσης. Του Οσίου Μιχαήλ, του Μαλεϊνου, πνευματικού πατέρα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Επίσης σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την ανακομοιδή των λειψάνων του εν Αγίοις πατρός ημών Γεωργίου, επισκόπου Άσσου Μυτιλήνης.

 ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) Με λαμπρό ιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, εόρτασε σήμερα η Ιερά Μητροπολή μας, τήν κοίμηση τοῦ λαοφιλοῦς Οσίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου. 

(*) Ευλαβείς προσκυνητές από το Παραλίμνι της Κύπρου, επισκέφθηκαν χθες  την Ιερά Μητρόπολή μας, προκειμένου να προσκυνήσουν δύο Ιστορικές Μονέςτης Ιεράς Μητροπόλεως μας.  Τους πενήντα Κυπρίους προσκυνητές, υποδέχθηκε εγκαρδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

 (*) Μόλις κυκλοφόρησε το τεύχος Μαϊου-Ιουνίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή». Προμηθευτείτε την δωρεάν από τους  Ιερούς Ναούς, τις ιερές Μονές και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ και ενημερωθείτε για τις ειδήσεις του τελευταίου διμήνου.  

 (*)140 παιδιά μετέχουν στην 2η  περίοδο των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων που άρχισε χθες έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ζήσουν λίγες μέρες κοντά στη φύση και να αναγεννηθούν πνευματικά συμμετέχοντας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Με λαμπρό ιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, εόρτασε σήμερα η Ιερά Μητροπολή μας, τήν κοίμηση τοῦ λαοφιλοῦς Οσίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου. Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος μέ τή συμμετοχή πολλών Ἱερέων και πλήθους πιστών όχι μόνο από την πόλη της Λαμίας αλλά και από άλλες περιοχές της Μητροπόλεως.

Κατά  τη διάρκεια των ακολουθιών τέθηκε πρός προσκύνηση τό ἐπανωφόριο τοῦ Ἁγίου Γέροντος Παϊσίου το οποίο ο ίδιος ο Αγιος προσέφερε στον Ποιμενάρχη μας. Στις ιερές ακολουθίες έψαλαν μελίρρυτα δυο βυζαντινές χορωδίες υπό τη διευθυνση του διευθυντού της σχολής βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» κ Ανδρέου Ιωακείμ και του καθηγητού της σχολής κ Αναργύρου Βλάχου.Στο τέλος του συλλείτουργου ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της σημερινής εορτής και ευχήθηκε η ευλογία του Οσίου παισίου να μας επισκιάζει και η Χάρη του να μας ενισχύει. Τόνισε ότι κάθε εποχή αναδεικνύει Αγίους γιατι η εκκλησία μας είναι κήπος ευωδιαστόςπου καρποφορεί. Ο Οσιος Παϊσιος κατάφερε να αγιάσει μιμούμενος τους Αγίους και μάλιστα πολλούς από αυτούς υπερέβει σε αγιότητα.Επίσης ο Σεβασμιώτατος  ανέφερε βιογραφικά στοιχεία του Αγίου, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπηρέτησε ως στρατιώτης στη Μακρακώμη και από εκεί πήρε το απολυτήριό του και ευχήθηκε  του χρόνου να εορτάσουμε όλοι τη μνήμη του στο δικό του ναό που ανεγείρεται στη Μακρακώμη.Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας επεσήμενε την οικουμενικότητα του Αγίου και ότι μετά το Χριστό αγάπησε τους πονεμένους και αμαρτωλούς  ανθρώπους και όλες οι διδαχές του εκφράζουν αυτή την αγάπη.Είχε νουν Χριστού και ο λόγος του είναι σαν το πηδάλιο της Εκκλησίας. Παρακινούσε τους επισκέπτες του  να αποκτήσουν φιλότιμο απέναντι στο θεό και στους ανθρώπους.Επειδή ο Ποιμενάρχης μας είχε δεσμούς με τον Οσιο για πολλά χρόνια, γνωστοποίησε προσωπικά βιώματα που είχε και αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Επεσήμανε κλείνοντας ότι δεν υπάρχει Ναός σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο που να μην έχει εικόνα του Οσίου Παϊσίου και ευχήθηκε η Χάρη του να μας ενισχύει και να μας ενδυναμώνει στην κατά Χριστόν ζωή.Τέλος ευχαρίστησε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σταρ κεντρικής Ελλάδος και τον Διευθυντή κ Σιμόπουλο γιατί μετέδωσε τη σημερινή Θεία Λειτουργία παγκοσμίως. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία στον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδος κ Ευθύμιο Καραϊσκο, στους δυο χοράρχες και στους ιερείς που συμμετείχαν στο συλλείτουργο μια εικόνα του Οσίου παϊσίου. Επίσης μια μικρή ευλογία προσφέρθηκε σε όλο το εκκλησίασμα. Μετά το ιερατικό συλλείτουργο  το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού Μητροπολιτικού Ναού προσέφερε κέρασμα στους ιερείς στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

 (*) Ευλαβείς προσκυνητές από το Παραλίμνι της Κύπρου, επισκέφθηκαν χθες  την Ιερά Μητρόπολή μας, προκειμένου να προσκυνήσουν δύο Ιστορικές Μονές,  Ιερά Προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

          Τους πενήντα Κυπρίους προσκυνητές, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, π. Ανδρέα Χριστοδούλου, υποδέχθηκε και καλωσόρισε εγκαρδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.

          Αφού προσκύνησαν την Θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και τέλεσαν δέηση στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής και ο Σεβασμιώτατος τους ωμίλησε για το πολύ σημαντικό Ιστορικό της Μονής. Κατόπιν δέχτηκαν την φιλοξενία της αδελφότητος.

          Εις ανάμνησιν της επισκέψεως ο π. Ανδρέας προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μια εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτου της Ενορίας τους.

          Ο Ποιμενάρχης μας κατά την  διάρκεια του κεράσματος είχε και πάλι την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους τους προσκυνητές και συνεχάρη τον π. Ανδρέα για την ιερά αυτή αποδημία.

          Ακολούθως διένειμε ευλογίες της Ιεράς Μητροπόλεως μας προς όλους και τους ενημέρωσε και για το ιστορικό της Ιεράς Μονής  Αγάθωνος την, οποία επρόκειτο αμέσως μετά να επισκεφθούν.

          Επόμενός σταθμός των εκδρομέων ήταν η Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος, στην οποία προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, το άφθαρτο σκήνωμα του πατρός Βησσαρίωνος και δέχτηκαν την αβραμιαία φιλοξενία των πατέρων της Μονής, οι οποίοι τους παρέθεσαν γεύμα.

 (*) Μόλις κυκλοφόρησε το τεύχος Μαΐου - Ιουνίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή».     Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδος αρθρογραφεί όπως πάντα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και στο άρθρο του με τίτλο «Τι συ ρέγχεις; Ανάστα!», ο Ποιμενάρχης μας για ακόμη μία φορά σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου για την  σημερινή χαοτική κατάσταση της  εποχής μας που στοχεύει στην  αποχριστιανοποιήση της Πατρίδος μας  και προτρέπει τον ευσεβή λαό για επαγρύπνηση, προσευχή και Ενότητα.   

      Ξεφυλλίζοντας τις 16 σελίδες της εφημερίδος«Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή» οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, για τον Εγκαινιασμό τεσσάρων Ιερών Ναών από τον Σεβασμιώτατο, καθώς και για τις Εξοδίους ακολουθίες της Μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Λιβανατών Γερόντισσας Μαγδαληνής και του Μακαριστού Καθηγουμένου της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αγάθωνος, Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.     Επίσης στην εφημερίδα δημοσιεύονται ρεπορτάζ από την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου, Αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σε εορτασμούς των Αθηνών και το εγκύκλιο σημειωμά με τις πατρικές παραινέσεις του για τη διαφύλαξη της ιεροπρέπειας των Μυστηρίων και των τελετών.   Προμηθευτείτε την δωρεάν από τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως μας, καθώς και από το Βιβλιοπωλείο "Ένθεον".  Να σημειώσουμε ότι τα φύλλα της Φθιωτικής μπορείτε να τα βρείτε και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Αρχισε χθες η 2η περίοδος των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων στο Καινούριο Λοκρίδος και περιλαμβάνει 140 αγόρια Γυμνασίου και Λυκείου. Από νωρίς το πρωί ο Υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου μαζί με τα στελέχη υποδέχθηκαν με πολύ χαρά τους πιο μεγάλους κατασκηνωτές οι οποίοι κατέκλυσαν τους ανακαινισμένους χώρους των κατασκηνώσεων και τους γέμισαν  με τις χαρούμενες φωνές τους.   Η φετινή περίοδος έχει κεντρικό θέμα «με τους Αγίους της εποχής μας» και αναπτύσσονται στα παιδιά ανάλογα θέματα από θεολόγους κληρικούς και λαικούς. Αρχηγός της δεύτερης περιόδου είναι για τέταρτη χρονιά ο στρατιωτικός και θεολόγος κ Χρήστος Βάρσος. Υπεύθυνοι των ομάδων είναι φοιτητές και πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών, πνευματικά παιδιά της Μητροπόλεως. Περίπου 140 παιδιά με τους ομαδάρχες τους και αυτή την περίοδο έχουν την δυνατότητα να ζήσουν λίγες ημέρες κοντά στη φύση με το παιχνίδι και την ψυχαγωγία αλλά και να αναγεννηθούν πνευματικά με τη συμμετοχή τους στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.  

     ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ       

 (*) Τη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου θα εορτάσει η εκκλησία μας την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Νικοδήμου λίγο έξω από το χωριό Δίβρη στη θέση Καράϊνες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού αύριο στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Στο τέλος του εορτασμού θα προσφερθεί κέρασμα στους προσκυνητές. Την Παρασκευή το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και Θεία Λειτουργία. Το Ιερό αυτό Ησυχαστήριο οικοδομήθηκε από τον Διβριώτη μοναχό πατέρα Ισάακ Πετινό σε χώρο που του παρεχώρησε η ενορία Αγίας Βαρβάρας Δίβρης και με προσφορές των πιστών. Τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας κ Νικόλαος τη Κυριακή 21 Ιουνίου 2009 και τα εγκαίνια προσφάτως, την Κυριακή 18 Ιουνίου.

Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Νικόδημο υπάρχει και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα αύριο Πέμπτη θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία η οποία θα αρχίσει στις 10:30 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:30 το πρωί.

(*) Τη μνήμη των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης θα πανηγυρίσει το Σάββατο 15 του μηνός η ενορία Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος μιας και πανηγυρίζει ένα από τα παρεκκλήσια της ενορίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή στις 8:00 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία και το Σάββατο το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος. Το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης οικοδομήθηκε το έτος 1872 από κάτοικο της ενορίας και στη συνέχεια παρεχωρήθηκε σε αυτήν. Βρίσκεται κάτω από την εθνική οδό κοντά στη θάλασσα μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο περιβάλλον.

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

 (*) Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου θα  βρίσκεται από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Κοσμάς Δοχειαρίτης και θα δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών.

(*)Αυτή την περίοδο αρκετές είναι οι ενορίες μας που πραγματοποιούν εκδρομή σε κάποιον πνευματικό προορισμό της πατρίδος μας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές. Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή την Τρίτη 18 Ιουλίου σε μοναστήρια του νομού Πιερίας. Αρχικά οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή.Ακολούθως οι προσκυνητές θα μεταβούν στην Ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 26 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει η ενορία του αγίου Αθανασίου Τυμφρηστού το Σάββατο 15 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης όπου θα προσκυνήσουν τον τάφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Το κόστος της εκδρομής είναι 25 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στους αριθμούς 69 83 090 5 74 και 69 86 25 52 64.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης τη Δευτέρα 31 Ιουλίου σε προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου  Ιππώνος και του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ καθώς και στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Τρίκορφο της Φωκίδος.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 30 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 69 45 33 36 89, στην κυρία Δήμητρα Παρλαβάντζα- Καστάνη. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λαμιέων μας ενημερώνει ότι την Παρασκευή 14 Ιουλίου αρχίζει η καταβολή στους δικαιούχους του 3ου Διμήνου των Προνοιακών Επιδομάτων (Μάιος- Ιούνιος) από τις κατά τόπους συνεργαζόμενες με τους δικαιούχους Τράπεζες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου επί της οδού Φλέμιγκ και Ερυθρού Σταυρού ή στα τηλέφωνα: 22313 51069 και 22313 51041.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...