165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1285

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 10 Αύγουστος, 2017

Πέμπτη 10 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου μάρτυρος Λαυρεντίου αρχιδιακόνου. τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Ξύστου πάπα Ρώμης, του εξ Αθηνών.Των αγίων ενδόξων μαρτύρων, Ηραϊδου, Ηρωνος του φιλοσόφου και Ιππολύτου.Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη των εν Λιβύη αγίων εξι μαρτύρων και της αγίας Αγαθονίκης της παρθενομάρτυρος. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

(*) Δελτίο τύπου εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την φορολόγηση της περιουσίας των φορέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αφορμή ήταν οι ανακρίβειες που ειπώθηκαν στη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

(*)«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας δεν μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας παρά μόνο με την βοήθεια της Παναγίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον παρακλητικό κανόνα που τελέσθηκε χθες στην ενορία της Αγίας Αικατερίνης στον Αχινό.

 (*) Στις ακολουθίες του εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο που θα τελεσθούν την Κυριακή 13 του μηνός στις 6:30 το απόγευμα στο εκ βάθρων ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών θα χοροστατήσει ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος.

(*) Πολλά και Ψυχωφελή  βιβλία για το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Διατίθενται στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως ΕΝΘΕΟΝ Σατωβριάνδρου και Χατζοπούλου γωνία στην πλατεία Πάρκου.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Θα αρχίσουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις αγαπητοί ακροατές με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την φορολόγηση της περιουσίας των φορέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο εν λόγω δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής….Επειδή κατά το τέλος της συνεντεύξεως του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου στην εκπομπή «Καλοκαιρινή ενημέρωση» στις 8 Αυγούστου 2017 του κρατικού σταθμού ΕΡΤ1 τέθηκε από δημοσιογράφο της εκπομπής η παρατήρηση ότι ο λαός ζητεί να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία, χωρίς καμία διευκρίνιση ότι πάντως οι φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος φορολογούνται, παραπέμπουμε εκ νέου και προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου στο από 22.Φεβρουαρίου 2012 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο από 3 Μαρτίου 2015 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων , που αναφέρονται αναλυτικά στην φορολόγηση των νομικών προσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Συνοπτικά οι φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν φορολογηθεί και φορολογούνται όπως ακριβώς και οι λοιπές (ετερόθρησκες και ετερόδοξες) θρησκευτικές κοινότητες της χώρας και ως προς όλα τα φορολογικά αντικείμενα (φόρο εισοδήματος, Φ.Π.Α., Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Ε.Τ.Α.Κ.), Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), φόρο δωρεών και κληρονομιών, δημοτική φορολογία, τέλη χαρτοσήμου, παρακρατούμενους φόρους τρίτων κ.λπ.). 
Με την παραπάνω αφορμή επισημαίνεται γενικότερα ότι η Πατρίδα έχει ανάγκη, ώστε ο δημόσιος διάλογος για τις σχέσεις Κράτους και ορθοδόξου Εκκλησίας να διεξάγεται από όλους όσους υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης με σοβαρότητα και επί εδάφους πραγματικών δεδομένων και όχι στη βάση είτε προσωπικών εικασιών, είτε ιδεολογικών στερεοτύπων ή ακόμα και επιθέσεων, που προσβάλλουν την αλήθεια και το θρησκευτικό συναίσθημα του ελληνικού Λαού. 

(*) Περνάμε σε ειδήσεις της δικής μας Μητροπολιτικής περιφέρειας. Στο πλαίσιο των Ποιμαντικών του επισκέψεων σε Ενορίες της Μητροπόλεως μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χθες το απόγευμα  μετέβη στο χωριό Αχινός όπου χοροστάτησε και ωμίλησε στην Ακολουθία της Μικράς Παρακλήσεως στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερινής της Πανσόφου.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και για την σωτηρία που προσφέρει σε κάθε άνθρωπο με την μεσιτεία της στον Κύριο.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας αδελφοί μου δεν μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας παρά μόνο με την βοήθεια της Παναγίας μας, ετόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

            Στην κατακλείδα του κηρύγματός του επαίνεσε τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. πατέρα Ιωάννη Μέρμυγκα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους τους πιστούς κατοίκους του χωριού για την γρήγορη πορεία των εργασιών του νεοναγειρόμενου Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, το οποίο ανοικοδομείται παραπλέυρως του Ναού και είναι το 87ο στην Ιερά Μητρόπολή μας.

«Το σπουδαίο αυτό έργο είναι κόπος όχι μόνο του Εφημερίου και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αλλά ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και προέτρεψε να συνεχίσουν την ανοικοδόμηση του με καλή συνεργασία λαμβάνοντας δύναμη από την Αγία Αικατερίνη.

Προ της απολύσεως ο π. Ιωάννης με ειλικρινά αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την ευλογημένη παρουσία του στον Ιερό Ναό, η οποία  όπως σημείωσε είναι και ιδιαιτέρως τονωτική διότι με την πατρική του αγάπη και μέριμνα ο Σεβασμιώτατος δίδει ευλογία και δύναμη για να συνεχίσουν το έργο τους.

            Τέλος του ευχήθηκε έτη πολλά και ευλογημένα και καλή Παναγιά.

            Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε λεπτομερώς από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πρόοδο των εργασιών του Πνευματικού Κέντρου και ευχήθηκε σε όλους πλουσία την ευλογία και προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου.Φωτογραφίες από τον παρακλητικό κανόνα δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Στο εκ βάθρων ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών θα μεταβεί την Κυριακή 13 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προκειμένου να χοροστατήσει στις 6:30 το απόγευμα στις ακολουθίες του εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο.Με την ευκαιρία αυτή της επισκέψεώς του ο Ποιμενάρχης μας θα ευλογήσει και τους ανακαινισμένους χώρους του προσκυνήματος. Κατά τους χειμερινούς μήνες έγιναν η μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού,επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Η επίσκεψη του Ποιμενάρχου μας στο προσκύνημα την Κυριακή μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε και εμείς από κοντά τους ανακαινισμένους χώρους του, να λάβουμε  την ευλογία της Παναγίας της Προυσσιώτισας και φυσικά την ευχή του Ποιμενάρχου μας.

(*) Οι Ιερές Παρακλήσεις προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου συνεχίζονται και οι πιστοί κατακλύζουν τους Ιερούς Ναούς καθημερινά προκειμένου να προσευχηθούν και να λάβουν την ευλογία της Παναγίας.. Η Ιερά Μητρόπολη έχει καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα ομιλιών σύμφωνα με το οποίο σήμερα  Πέμπτη ο Αρχιμ. πατήρ Ανθιμος Νερατζής θα μιλήσει στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου Ανθήλης.Την Παρασκευή ο Αρχιμ πατήρ Αμβρόσιος Αναστασίου θα μιλήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξυνιάς και ο πατήρ Ανθιμος στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ζηλευτού. Ο ιεροδιάκονος πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης θα μιλήσει την Κυριακή στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Λυγαριάς. Να σημειώσουμε ότι Ιερά Παράκληση στην υπεραγία Θεοτόκο θα τελεσθεί σήμερα στις 7:00 το απόγευμα και στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Νέα Αμπλιανη καθώς και στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Πολλά και Ψυχωφελή  βιβλία για το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τα οποία πάντοτε μεν είναι χρήσιμα για τους ορθοδόξους χριστιανούς ιδιαιτέρως δε για τις Θεομητορικές εορτές, κορυφαία των οποίων είναι η κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

   Συγγραφεύς των βιβλίων είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και τα βιβλία αυτά είναι προϊόντα του σεβασμού  και της αγάπης του Ποιμενάρχου μας  προς το θεομητορικό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την πίστη του λαού εις το Πανάγιο Πρόσωπο της Παναγίας και να τιμήσουν επάξια Εκείνην που σκέπει, στηρίζει, και προστατεύει κάθε άνθρωπο που επικαλείται το όνομά της.   Τα βιβλία αυτά είναι ωφέλιμα,  κατάλληλα για να προετοιμάσουν τους πιστούς χριστιανούς για την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.

   Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Ένθεον», το οποίο βρίσκεται στη γωνία  των οδών Χατζοπούλου και Σατωβριάνδου στην πλατεία Πάρκου στην Λαμία. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2231 0 36204.

Μερικά από τα βιβλία είναι τα εξής:

«Θεομητορικά Νεύματα»Περιέχει  18 εγκυκλίους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου μέσα από τις οποίες  διαπιστώνει κανείς, ότι με την Παναγία παίρνει νόημα η ζωή μας και αντιμετωπίζονται όλες οι αντιξοότητες, διότι Εκείνη έχει την δύναμη να μας λυτρώσει από τα δεινά, από τους πειρασμούς, από τα πάθη και από κάθε επιβουλή ορατών και αοράτων εχθρών.

«Αφιερώματα-Δημοσιεύματα στην Παναγία της Τήνου»

Μέσα στις 202 σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει  τι είναι εκείνο που καθιστά το Πανορθόδοξο και Παγχριστιανικό προσκύνημα της Ιεράς Νήσου  Τήνου,  κέντρο ζωής και κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Μαρτυρούνται  οι συχνές και ζωντανές εμφανίσεις της Παναγίας μας, η οποία διανέμει σε όλους τον πλούτο της αγάπης Της, που είναι μαγνήτης και  προσελκύει όλους τους πονεμένους και δοκιμαζομένους.

«Παναγία Θεοτόκος , στη Θεολογία, ζωή και παράδοση της Εκκλησίας μας».Πρόκειται για ομιλίες εγκρίτων Ιερέων και καθηγητών Θεολόγων, οι οποίες εκφωνήθηκαν   στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας για τον πανηγυρισμό του Ιωβηλαίου έτους 2000, το οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεκήρυξε έτος της Θεοτόκου.

«Θεοτόκος, Ευαγγέλιον χαράς»       Ένα βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου Σελέντη.

Μέσα στις 225 σελίδες του βιβλίου, αποπνέει η χάρις των λόγων, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτοκου,  τους οποίους εξεφώνησε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός Νικόλαος, ως Ιεροκήρυξ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ιδιαιτέρως κατά τις παρακλήσεις του δεκαπενταυγούστου. Είναι κηρύγματα γραμμένα με προσευχή και δάκρυα από τον ταπεινό και πράο μακαριστό Νικόλαο. Είναι ομιλίες καρδιακές ενός Αγίου Κληρικού, βγαλμένες μέσα από ψυχή πιστεύουσα, και ποθούσα τον Κύριο.

«Η Παναγία της Τήνου, Ιστορία και Τέχνη»

Το βιβλίο αυτό εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί σε Τέταρτη έκδοση. 

Χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,  διηγείται την Ιστορία του οράματος της Οσίας Πελαγίας, της ευρέσεως της Αγίας Εικόνος, της κλοπής και της επανευρέσεως, της ανοικοδομήσεως του Ναού, των θαυμάτων καθώς  επίσης περιγράφει τους  σκοπούς και τα έργα του Ιερού Ιδρύματος από το 1823 έως σήμερα.Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η τέχνη όπως εκφράζεται και εκτίθεται στα Μουσεία του Ιερού Προσκυνήματος.

Το βιβλίο αυτό βοηθά τους αναγνώστες να γνωρίσουν το «Ιερόν Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου», το οποίο έλκει όλους τους πιστούς απανταχού της γης, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, προβληματίζει τους δύσπιστους και γεμίζει την ψυχή με δέος και έκσταση για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 (*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας θα τελεσθεί τη Δευτέρα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης. Θα αρχίσει στις 8:15 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:00 το πρωί.

 (*) Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Αντινίτσης θα φιλοξενήσει από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος. Η υποδοχή θα γίνει στα προπύλαια του Ναού την Παρασκευή στις 6:00 το απόγευμα και εν συνεχεία θα ψαλλεί η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επίσης την Παρασκευή 8:00 το βράδυ με 1:00 το πρωί θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία. Η αναχώρηση της εικόνος για το μοναστήρι της Αντίνιτσας θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα αφού πρώτα τελεσθεί στις 6:00 ο εσπερινός και το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

(*) Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας θα φιλοξενήσει η ενορία του Αγίου Αθανασίου Οίτης στις 12 και 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η υποδοχή θα γίνει το Σάββατο στις 11:00 το πρωί και θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση. Την Κυριακή το πρωί  θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και ακολούθως Παρακλητικός κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο. Η αναχώρηση της εικόνος για το μοναστήρι της Δαμάστας θα γίνει στο τέλος της Ιεράς Παρακλήσεως.

  (*) Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος 7:00 με 9:00 το πρωί εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

 (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά κυκλαδίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 24961 και 69 065 85 011.

 (*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...