165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1338

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 01 Νοέμβριος, 2017

Τετάρτη 1η Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εν Ασία.

τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Δαβίδ του Γέροντος, του εν Ευβοία ασκήσαντος.Των Αγίων μαρτύρων Καισαρίου, Αγρίππα, Αδριανού, Δασίου, Σάβα, Σαβινιανού και Θωμά του νηπίου. Τη μνήμη των Αγίων Κυριαίνης, Ιουλιανής και των Αγίων Ερμινιγγίλδου και Θεολήπτης.

Εορτάζουμε τη μνήμη των νέων Οσιομαρτύρων Ιακώβου διακόνου, Ιακώβου του εκ Καστορίας και Διονυσίου ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1520 καθώς και τη μνήμη της ευσεβούς και πιστής Θεοδότης και των ιερομαρτύρων Ιωάννου επισκόπου εν Περσία και Ιακώβου πρεσβυτέρου, του Ζηλωτού.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Την εξόδιο ακολουθία του αειμνήστου Κωνσταντίνου Κρητικού, πρώην Δημαρχου Μακρακώμης τέλεσε χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Μακρακώμης πλαισιούμενος από πολλούς ιερείς της Δυτικής Φθιώτιδος και παρουσία εκατοντάδων πολιτών της Μακρακώμης.

(*) Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 29ης  Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας που πραγματοποιείται φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτορυγία τελέσθηκε το πρωί στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων Αταλάντης.

(*) Ο έρανος Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως για την ανακούφιση των ενδεών συνανθρώπων μας θα αρχίσει φέτος την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

(*) Τους μαθητές των πολυτέκνων οικογενειών που εισήχθησαν κατά την περσινή χρονιά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα βραβευσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στο τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας.

(*) Στη δημιουργία παιδικής χορωδίας βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής προβαίνει η Ιερά Μητρόπολή μας και καλεί τα παδιά των κατηχητικών σχολείων να λάβουν μέρος στην ακρόαση που θα γίνει την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού κέντρου.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)  Στη γη της Μακρακώμης που τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε αναπαύεται από χθες ο αείμνηστος τέως Δήμαρχος Μακρακώμης Κωνσταντίνος Κρητικός, ο οποίος έχασε άδικα τη ζωή του από τροχαίο δυστύχημα  το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου καθώς επέστρεφε από τις αγροτικές του εργασίες.Της Εξοδίου ακολουθίας του, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μακρακώμης, προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πλαισιούμενος από πολλούς ιερείς της Δυτικής Φθιώτιδος.

            Εκατοντάδες πολίτες της Μακρακώμης και της ευρύτερης περιοχής παρέστησαν στην Εξόδιο ακολουθία του, κατακλύζοντας τον Ιερό Ναό και τους γύρω δρόμους της πόλεως για να αποχαιρετήσουν τον λίαν προσφιλή και αγαπητό τους Δήμαρχο και φίλο.

            Ο Ποιμενάρχης μας στην ομιλία του σκιαγράφησε δι’ ολίγον τη προσωπικότητα του αειμνήστου Κωνσταντίνου Κρητικού και ετόνισε ιδιαίτερα την προσφορά του στον Δήμο Μακρακώμης όχι μόνο κατά την διάρκεια της θητείας του ως Δημάρχου αλλά και για το αμείωτο ενδιαφέρον και την αγάπη που έτρεφε πάντοτε  για ολόκληρη την Δυτική Φθιώτιδα.

            Επίσης αναφέρθηκε στο ήθος, στην ανθρωπιά , στην πίστη του  στον Θεό και την αγάπη του για τη Θεία Λατρεία, στοιχεία τα οποία χαρακτήριζαν τον εκλιπόντα Δήμαρχο.

            Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να του χαρίζει την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του και εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τη σύζυγο, την κόρη και όλους τους συγγενείς του.

            Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης ανέγνωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συντετριμμένο από την απώλεια ενός δικού τους ανθρώπου, ενός αυτοδιοικητικού που  υπηρέτησε  για δυο τετραετίες τον Δήμο Μακρακώμης και άφησε το δικό του σημάδι στην Δυτική Φθιώτιδα, σε έκτακτη συνεδρίαση του το Σάββατο 28 Οκτωβρίου ομόφωνα αποφάσισε:

        Να εκφράσει την βαθιά του θλίψη, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και την συμπάθειά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος, πρώην Δημάρχου Μακρακώμης Κωνσταντίνου Κρητικού. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, τόσο στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην αμέσως επόμενη τακτική συνεδρίασή του. Να κηρυχθεί ημέρα πένθους η ημέρα της ταφής. Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα και κτίρια του Δήμου. Να ονομαστεί μία κεντρική οδός της πόλης της Μακρακώμης σε οδός Δημάρχου Κωνσταντίνου Κρητικού.  Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου και τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου κατά την ημέρα της Εξόδιου ακολουθίας σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής προς τον εκλιπόντα. Να κατατεθεί στην μνήμη του εκλιπόντος στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην Εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος και να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος. Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τέλεση της Εξοδίου ακολουθίας. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τέλος η κηδεία να γίνει με δημοτική δαπάνη.

      Στην συνέχεια ο Στρατηγός ε.α κ. Γεώργιος Λιασκώνης εμφανώς συγκινημένος εξεφώνησε επικήδειο λόγο για τον κεκοιμημένο, εκφράζοντας την θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια.

           Τέλος ακολούθησε εν πομπή και υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας η  ταφή του στο Δημοτικό Κοιμητήριο Μακρακώμης.

     Στην Εξόδιο ακολουθία μεταξύ των εκατοντάδων παρευρισκομένων παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Μακρακώμης – Σπερχειάδος κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Αντιδημάρχους, ο τ. Υπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς,   ο Στρατηγός ε.α. κ. Γεώργιος Λιασκώνης, ο κ. Νικόλαος Μηλιωρίτσας  Αντιστράτηγος ε.α., τ. Πρόεδρος Κοινότητος Τυμφρηστού, εκπρόσωποι άλλων φορέων, του Στρατού,  της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

(*) Άρχισαν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, οι εργασίες της «29ης Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Ψευδοπροφήτες – Ψευδομεσσίες και έσχατα». Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως τελούν υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του 2ου. Συμμετέχουν εντεταλμένοι ένδεκα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα τεσσάρων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Η Συνδιάσκεψη διεξάγεται υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, και φιλοξενείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο.

Στην αρχή τελεσθηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο και ακολούθως ανεγνώσθησαν τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στό μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε και τα εξής: «Σε εποχή πρωτοφανούς πολύπλευρης κρίσης, όπως η σημερινή, ουτοπικές, ανορθολογικές και αντιγραφικές προσεγγίσεις των εσχάτων ευρίσκουν εύκολη απήχηση και αποδοχή διεθνώς. Είναι γνωστό ότι η ορθόδοξη θεώρηση των εσχάτων δεν τα καταννοεί ως τέρμα της ιστορίας που συνοδεύεται από δυσπερίγραπτα και πρωτοφανή γεγονότα, όπως κάνουν αποκλειστικώς ικανός αριθμός αιρετικών κινήσεων και κατ’ επίφασιν χριστιανοί ‘’μελλοντολόγοι’’, βασιζόμενοι σε αυθαίρετες, παράδοξες και υποκειμενικές ερμηνείες βιβλικών χωρίων. Τα έσχατα μέσα στον λειτουργικό χρόνο του μυστηρίου της Εκκλησίας είναι διαρκής, συνεχής, ζωντανή αίσθηση και γεύση της Βασιλείας του Τριαδικού Θεού και κοινωνία της ακτίστου δόξης Του».

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Λύδδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Βράτσας κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), καθώς και οι Επίσκοποι Στρατονικείας κ. Στέφανος και Σιεματίτσε κ. Βαρσανούφιος (Εκκλησία Πολωνίας). Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Κύπρου και Αλβανίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχου Πιερίας κ. Δημήτριος Ρουκάς, και ο Πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης.

Πρώτη εισήγηση στη Συνδιάσκεψη ήταν αυτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ με θέμα: «Ο Κύριος ώφθη και είπεν». Ο ομιλητής, στην εμπεριστατωμένη και μεστή θεολογικής τεκμηριώσεως εισήγησή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι κατά καιρούς ο Θεός φανέρωνε στους ανθρώπους που επέλεγε, δηλαδή στους Προφήτες, τις αποφάσεις και το θέλημά Του, με πολλούς τρόπους. Τα κύρια γνωρίσματα των αληθινών Προφητών είναι μεταξύ άλλων η επαλήθευση των εξαγγελιών του Θεού, η συμφωνία των προφητικών επαγγελιών με το θέλημα του Θεού. Ο Θεός, μέσω των Προφητών καλεί άνδρες και γυναίκες σε μετάνοια, που μαζί με πολλά άλλα αποτελούν τον πυρήνα της διδασκαλίας τους».
Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως ολοκληρώνονται σήμερα.

(*) Με κατάνυξη και την παρουσία πολλών προσκυνητών εορτάσθηκε σήμερα η μνήμη των Αγίων Αναργύρων των εν Ασία στην πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Μονή της Αταλάντης. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Παρεκκλήσιο της Μονής επ’ ονόματι της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας, λόγω της επικινδυνότητος του παλαιού Καθολικού, το οποίο επλήγη από τους σεισμούς του 2013, Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, έψαλλε δε χορός Μοναζουσών. Προ της απολύσεως στο κήρυγμά του ο Σεβ αναλύσας την αποστολική περικοπή η οποία αναφερόταν στο ύμνο της αγάπης ανέφερε ότι ο άνθρωπος του Θεού είναι ο άνθρωπος της αγάπης και για να λαμβάνει αγάπη π΄ρεπει να δείχνει αγάπη όπως οι Αγιοι Ανάργυροι που δια της επιστήμης τους απάλυναν τον πόνο των ανθρώπων. Επίσης αναφέρθηκε στην ενότητα της εκκλησίας και είπε ότι όλοι είμαστε μέλη του σωματος του Χριστού δηλαδή της Εκκλησίας. Τελος ευχήθηκε στην καθηγουμένη γερόντισσα φιλοθέη και στην αδελφότητα οι Αγιοι Ανάργυροι να προστατεύουν πάντοτε την πολη και την ιερά μονή και σε όλους χρόνια πολλά προτρεποντάς τους να μένουν κοντά στην Εκκλησία και να στηρίζουν το έργο της μονής.  Στην πανήγυρη του μοναστηριού εκτός των άλλων παρέστησαν η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου Φλωρίνης Μοναχή Συγκλητική, και πολλοί προσκυνητές, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τους χώρους της Μονής.   

(*) Συνεχίζουμε αγαπητοί ακροατές το δελτίο μας με την εγκλύκλιο που μόλις εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος πρός τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ λαό για τον φετινό έρανο της αγάπης. Στην εν λόγω εγκύκλιο ο Ποιμενάρχης μας αναφέρει τα εξής….

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί. 

Ὅπως κάθε χρόνο αὐτές τίς ἡμέρες μέ τήν ἀρχή τῆς νηστείας τῶν Χριστουγέννων, ἔτσι καί ἐφέτος θά διεξαχθεῖ σέ ὅλες τίς ἐνορίες καί τά Μοναστήρια τῆς Μητροπόλεώς μας ὁ καθιερωμένος ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ γιά τήν στήριξη τῶν ἀδυνάτων καί ἐμπεριστάτων ἀδελφῶν μας, οἱ ὁποῖοι ἀντιμετωπίζουν πολλά καί μεγάλα οἰκονομικά προβλή­μα­τα.

Ἡ Ἐκκλησία μας σέ αὐτή τήν κρίσιμη περίοδο δέν μένει ἀδιά­φορη, ἀλλά διαθέτει τά πάντα γιά νά ἐλαφρύνει τόν πόνο πολλῶν ἀδελφῶν μας, πού δέν τά «βγάζουν πέρα» μέ τίς καθημερινές ἀπαι­τή­­σεις τῆς ζωῆς, μέ τήν ἀβάστακτη φορολογία καί μέ τήν ψυχο­φθόρο ἀνεργία. Οἱ μισοί Ἕλληνες εἶναι πτωχοί καί φυτο­ζωοῦν καί εὑρίσκο­νται σέ μαρασμό. Οἱ ἄλλοι μισοί, ἐκτός ἀπό τήν μερίδα τῶν πλουσίων, ἀγω­νί­ζονται γιά νά διατηρήσουν μιά ἰσορ­ρο­πία στά ὑλικά τους ἀγαθά γιά νά μή τούς «πάρει ὁ κατή­φο­ρος». Τέτοια κατάσταση συμφορᾶς μόνο στήν κατοχή ἔζησε ἡ Ἑλλάδα. Ποῦ εἶναι τά ἀγαθά, πού θά ἀπολαμβά­να­με μέ τήν ἔνταξη τῆς χώρας μας στήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση; Ἔμειναν οἱ ὑποσχέ­σεις καί ὁ λαός ὀδυνᾶται. 

Ὡς Μητέρα καί τροφός ἡ Ἐκκλησία μας ἔχει καταστήσει τίς Ἱερές Μητροπόλεις καί τίς Ἐνορίες «Κέντρα Κοινωνικῆς Πρό­νοι­ας». Στά Ἐκκλησιαστικά Ἱδρύματα εὑρίσκουν καταφύγιο οἱ δοκι­μα­ζόμενοι ἀδελφοί μας. Στά τρία Γηροκομεῖα μας, στά Κέντρα Ἀγάπης, στά Φιλόπτωχα Ταμεῖα καί σέ ὅλες τίς δράσεις τῆς Φιλανθρωπίας τῆς Μητροπόλεώς μας προσφέρεται ἀγάπη, ἐνι­σχύ­ονται, κατά δύναμιν, οἱ ἀπελπισμένοι, βοηθοῦνται φτωχά παιδιά νά σπουδάσουν καί ἀδιακρίτως παρέχεται κάθε εἴδους βοήθεια. Τό πρόβλημα τῆς ἀνέχειας εἶναι πολύ μεγάλο. Δέν λύεται μόνο μέ τίς μικρές δυνατότητες τῆς Ἐκκλησίας. Ὅμως εἶναι μιά ἀνάσα ζωῆς καί ἕνα ποτῆρι δροσερό νερό στόν ὁδοιπόρο, γιά νά ἀνα­λά­βει δυνάμεις καί νά συνεχίσει τόν ἀγῶνα.Συνεχίζοντας την εγκυκλιό του ο Σεβασμιώτατος αναφέρει τα εξής….

Ἀδελφοί μου ἀγαπητοί.

Μήν πιστεύετε τούς συκοφάντες τῆς Ἐκκλησίας, ὅτι διαθέτει μεγάλη περιουσία καί συνεπῶς ἠμπορεῖ νά λύσει τό σημερινό πρό­βλη­μα. Τήν περιουσία, πού προσέφεραν κατά καιρούς οἱ πιστοί Της καί τήν ἐμπιστεύθηκαν σ΄ αὐτήν, τήν κατασπάραξε ἡ Πολιτεία ἀπό τήν ἀρχή τῆς ἱδρύσεως τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους καί τήν ἅρπαξαν οἱ κομματαρχαῖοι γιά νά τή χαρίσουν στούς δικούς τους. Τώρα, ὅση ἔχει ἀπομείνει εἶναι δεσμευμένη ἀπό τήν Πολιτεία καί ἄρα μή ἀξιοποιήσιμη.

Ἔχομε ὅμως μιά ἄλλου εἴδους περιουσία, πού εἶναι ὁ πιστός λαός. Ἐσεῖς δηλαδή πού συμπαρίστασθε στά καλά ἔργα καί ἀντα­πο­­κρίνεσθε σέ ὅ,τι σᾶς καλέσει ἡ Ἐκκλησία. Ἐδῶ στήν Μητρό­πο­λή μας τά μεγάλα καί πολλά ἔργα δέν ἔγιναν μέ ἐπι­χο­ρη­γή­σεις κρα­τι­κές, οὔτε μέ οἰκονομικές ἐνισχύσεις Μ.Κ.Ο., ἀλλά μέ τόν ὀβολό τῶν πιστῶν.

Καυχώμεθα γιά σᾶς καί πρός πᾶσαν κατεύθυνσιν διακηρύτ­τομε, ὅτι ἡ περιουσία τῆς Ἐκκλησίας μας εἶναι ὁ πιστός λαός Της. Ὅσοι αἰσθά­νεσθε ὡς συνειδητά τέκνα τῆς Ἐκκλησίας, ὅσοι ἀναγνωρίζετε τήν μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα τῆς Μητρο­πό­λεώς μας, ὅσοι συμπονᾶτε τούς ἀδελφούς μας, πού ὑποφέρουν, ὅσοι θέλετε νά δώσετε ἀγάπη ἐκεῖ πού ὑπάρχει πόνος καί ἀπελπι­σία, βοηθή­σα­τε τόν ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.

Ἡ Ἐκκλησία μέ τούς συνεργάτες της ἀνακαλύπτει τόν κρυμ­μένο πόνο καί τήν ἀξιοπρεπῆ φτώχια καί βοηθᾶ ἀνθρώπους, πού δέν ἔχουν μάθει νά τείνουν τό χέρι τῆς ἐπαιτείας, ἀλλά νά κρύβουν τήν πενία τους μέ ἀξιοπρέπεια.

Τήν Κυριακή 19 Νοεμβρίου ἀρχίζει ὁ ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Τά συνεργεῖα τῶν Ἐνοριῶν, μετά τήν Θεία Λειτουργία, θά κτυπή­σουν τήν πόρτα σας γιά νά ζητήσουν τήν ὅποια δύνασθε βοήθεια.   

Προσφέρατε ἐκ τοῦ ὑστερήματος. Αὐτό στό Θεό μετράει περισσό­τερο, γιατί ἡ Ἀγάπη εἶναι θυσία.

Ἰδιαίτερα σήμερα ἀπευθύνομαι σ΄ ἐκείνους τούς ἀδελφούς μας, πού ἔχουν πολλά ὑλικά ἀγαθά, χρήματα, καταθέσεις, περιουσία μεγάλη, τά ὁποῖα τά διαφυλάττουν ὡς κόρη ὀφθαλμοῦ καί ὅλη τους ἡ ἐλπίδα στηρίζεται σ’αὐτά. Γι΄αὐτή τήν περίπτωση λέγει ἕνας ἀρχαῖος σοφός: «Εἶναι μεγάλη τρέλλα νά ζεῖ κανείς πτωχός καί νά πεθαίνει πλούσιος».

Ἡ προσφορά τοῦ περισσεύματος φέρνει γαλήνη καί εἰρήνη στήν ψυχή. Ἄς δώσουν, γιά νά λάβουν αὐτό, πού κανένας ἄλλος δέν μπορεῖ νά τούς προσφέρει παρά μόνο ἡ Ἀγάπη.

Οἱ δοκιμαζόμενοι ἀδελφοί μας ζητοῦν τήν ἀγάπη σας εἴτε ἐκ τοῦ ὑστερήματος, εἴτε ἐκ τοῦ περισσεύματος. Μή ξεχάσετε τό χρέος τῆς προσφορᾶς.

Ὁ Θεός νά εὐλογεῖ τή ζωή σας πάντοτε. 

Μετά πατρικῶν εὐχῶν. 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 

† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  Αυτά αναφέρει στην εγκύκλιό του για τον έρανο της αγάπης ο Ποιμενάρχης μας. Θα αναγνωσθεί στους ιερούς Ναούς μας τήν Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

 

(*) Τον ετήσιο εορτασμό της ημέρας της πολύτεκνης οικογένειας θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Οικογενειών του νομού Φθιώτιδος την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ημέρα μνήμης των Αγίων Τερεντίου, Νεονίλης και των επτά τέκνων τους, προστατών των πολυτέκνων Οικογενειών στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας. Στην Θεία Λειτουργία θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος και θα τελέσει την αρτοκλασία του συλλόγου. Στο τέλος του εορτασμού θα γίνει βράβευση των μαθητών των πολυτέκνων οικογενειών που πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας κατά το σχολικό έτος 2016-17, βράβευση την οποία ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια τελεί ο Ποιμενάρχης μας. Ακολούθως θα προσφερθεί καφές στο ενοριακό πνευματικό κέντρο στην οδό Σκληβανιώτου.

  (*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος προσκαλεί κορίτσια και αγόρια από 6 έως 15 ετών να ενταχθούν στην παιδική χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι. Μ. Φθιώτιδος.

Η πρόσκληση αφορά παιδιά τα οποία αγαπούν την Ελληνική Μουσική, φοιτούν στα κατηχητικά σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως και χαίρονται να τραγουδούν και να ψάλλουν.

Σκοπός της χορωδίας είναι να γεμίσει τις καρδιές των παιδιών με τα ιερά γράμματα και τον πολιτισμό και να καλύπτει λειτουργικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης τα παιδιά με τη συμμετοχή τους θα γνωρίσουν την Βυζαντινή Μουσική και το παραδοσιακό τραγούδι και θα αναπτύξουν την ομαδικότητα και την προσφορά στο σύνολο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Η ακρόαση θα γίνει την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ι. Μ. Φθιώτιδος (Μεγ. Αλεξάνδρου και Αγράφων).

Υπεύθυνος διδασκαλίας έχει ορισθεί ο μουσικολογιώτατος Ιεροδιάκονος Ευστάθιος Κατόπης, πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

 (*) Όπως προαναφέραμε η εκκλησία μας εόρτασε σήμερα την μνήμη των Αγίων  και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εν Ασία καθώς και τη μνήμη ενός από τους Φθιώτες Αγίους μας, του Οσίου πατρός ημών Δαβίδ του γέροντος, του εν Ευβοία ασκήσαντος .Στην ιερά μονή των Αγίων Αναργύρων Αταλάντης όπως προείπαμε τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στην πόλη της λαμίας πανηγύριζε το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται πλησίον του Κάστρου. Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγύριζαν ακόμα οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στον Καραβόμυλο, στην Γλύφα, στις Θερμοπύλες, στο Νεοχώρι και Λεύκα Δομοκού.

 (*) Ας περάσουμε τώρα στη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Δαβίδ του γέροντος, του εν Ευβοία ασκήσαντος. Στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγύριζαν το εξωκλήσι του Οσίου Δαβίδ που βρίσκεται 1 χιλιόμετρο έξω από τις Λειβανάτες, παραπλεύρως της εθνικής οδού καθώς και ένα εκκλησάκι στη Μαλεσίνα.  Στην πόλη της Λαμίας η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έθεσε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Δαβίδ το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό. Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία τελέσθηκε χθες στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας λόγω του παλαιού ιερού προσκυνηταρίου που υπάρχει στο Ναό.

 (*) Ιερά Αγρυπνία κατά το αγιορείτικο τυπικό θα τελεσθεί αύριο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και επί τη αναμνήσει των εγκαινίων του Ιερού Ναού τον Οκτώβριο του 2010. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στη 1:00 το πρωί.

Επίσης Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου θα τελεσθεί αύριο και  στο Ιερό Παρεκκλήσιο του  Αγίου Γεωργίου της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί την Παρασκευή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

 (*) Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, το απόγευμα, η Ενορία του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυρού Λαμίας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου μας, πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας με αφορμή την εορτή του εσωτερικού παρεκκλησίου της Μονής που είναι αφιερωμένο στην Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Αναστασία την Ρωμαία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου οι ενορίτες και φίλοι προσκυνητές της ενορίας να παραβρεθούν στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού.

Στην αρχή της ακολουθίας μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα της Αγίας από το παρεκκλήσιο στο περικαλλές αγιογραφημένο Καθολικό της Μονής που είναι αφιερωμένο στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον τροπαιοφόρο. Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, με την ακολουθία της  λιτής και Αρτοκλασία.Στην ακολουθία προηξήρχε, ο Ιερομόναχος π. Λουκάς ο Γρηγοριάτης από την Ιερά μονή Αγίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, πλαισιούμένος από τον εφημέριο της Ενορίας πατέρα Σπυρίδωνα Προσωπάρη και από τον πατέρα Δημήτριο Καρτέρη εφημέριο της ενορίας Αγ. Αναργύρων Γλύφας και Αρχιερατικό Επίτροπο Πελασγίας.

 Μετά την αρτοκλασία στην ολιγόλεπτη αλλά πολύ ουσιαστική ομιλία του ο Ιερομόναχος πατήρ Λουκάς, αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την ευλογία που του έδωσε να ιερουργήσει στις ακολουθίες της εορτής της Μονής, αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης των Αγίων της Εκκλησίας μας στην σημερινή εποχή και ότι στους βίους των Αγίων μας φαίνεται η δυσκολία το να φθάσουμε το «καθ΄ ομοίωσιν». Η Αγία Αναστασία κατάφερε να φθάσει τον Θεό γιατί πίστευε σε αυτό και ήξερε ότι ο Θεός θα της δώσει δύναμη να αντέξει τα μαρτύρια. Για το λόγο αυτό και παρέμεινε με την γερόντισσά της. Μετά το πέρας της ακολουθίας η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Θεοπίστη και οι αδελφές της Μονής προσέφεραν σε όλους τους προσκυνητές πλούσιο κέρασμα, στο καταστόλιστο με μεράκι και πανέμορφο αρχονταρίκι της Μονής. Αργά το βράδυ ενορίτες και φίλοι της ενορίας επέστρεψαν στη Λαμία γεμάτοι πνευματικά εφόδια, ψυχικά ανανεωμένοι και ενθουσιασμένοι.

(*) Συνεχίζουμε με ενοριακές εκδρομές. Μονοήμερη εκδρομή στην ιερά μονή Κορώνης στη Καρδίτσα διοργανώνει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Παρορίου το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Ἡ ἱστορία τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ἀρχίζει ἀπὸ τὸν 12ο αἰώνα καὶ συγκεκριμένα ἀπὸ τὸ ἔτος  1123, ὅταν βρίσκεται μὲ θαυμαστὸ τρόπο ἡ θαυματουργὸς εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Κορώνης, αἰτία τῆς ἱδρύσεως τῆς Ἱερᾶς Μονῆς. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο κινητό τηλέφωνο 69 72 40 47 91.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου σε δυο προσκυνήματα της Στερεάς Ελλάδος. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν πρώτα την ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου και ακολούθως την γυναικεία ιερά μονή των Νηπίων στα Βίλια Αττικής.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 69 45 33 36 89, στην κυρία Δήμητρα Παρλαβάντζα- Καστάνη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου μας προσκαλούν στην Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Έναρξη Τροφοδοσίας της πόλης της Λαμίας με φυσικό αέριο. 1η Φάση: Διαδικασίες για τη σύνδεση κτιρίων που βρίσκονται επί της όδευσης του ενεργού δικτύου» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5:30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, στην πλατεία Ελευθερίας 3, στον 4ο όροφο. Στην Ημερίδα, θα γίνει ενημέρωση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη γρήγορη σύνδεση αλλά και για τις ευκολίες που μπορεί να παρέχει το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις καθώς και για το κέρδος που μπορεί να έχει ο δημότης στην καθημερινότητά του.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, θα γίνουν τα εγκαίνια ενεργοποίησης του υφιστάμενου δικτύου της πόλης στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λαμίας σήμερα στις 5:00 το απόγευμα.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, το Παράρτημα Φθιώτιδος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδος και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Γιαννά - Τζίμα «Διαδρομές» σήμερα στις 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου (Λεωνίδου 9-11).

Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες και απλές μικρές μαρτυρίες - αφηγήσεις προσώπων που νόσησαν από καρκίνο και ξεπέρασαν την νόσο.

Ομιλητές θα είναι:

  • ο κ. Γεώργιος Τζίμας Διευθυντής τμήματος Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων (Νοσοκομείο Υγεία),
  • η κ. Δέσποινα Κατσώχη, Ογκολόγος - Ακτινοθεραπευτής (Νοσοκομείο Υγεία),
  • ο κ. Αριστοτέλης Λιάκος, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής (Νοσοκομείο Λαμίας),
  • ο κ. David Mauri, Παθολόγος- Ογκολόγος,
  • ο κ. Κων/νος Τσιγαρίδας, Παθολόγος- Ογκολόγος, Επιμελητής Α΄ (Νοσοκομείο Metropolitan).

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αντιπρόεδρος  του Παραρτήματος Φθιώτιδος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, Παιδίατρος, κ. Ελένη Λαΐου.Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

(*) Ο Εξωραϊστικός- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λειτουργεί την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:  «Ρουμελιώτες Αγωνιστές του 1940″ με φωτογραφίες του αρχείου του Συλλόγου στον επιβλητικό χώρο του ισόγειου της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας! Η έκθεση Φωτογραφίας είναι επισκέψιμη μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή!

(*) Ο Δήμος Λαμιέων μας προσκαλεί στην μουσική παράσταση «Ταξίδι στις μουσικές του κόσμου… που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 8:15 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Ο Γιώργος Γκλάβας και ο Άκης Δαβανέλλος, παρέα με άλλους 6 μουσικούς, 4 τραγουδιστές, 2 χορευτές και 1 αφηγητή θα ταξιδέψουν το κοινό με διεθνείς αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια από Κούβα, Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Πράσινο Ακρωτήριο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αμερική και Ελλάδα.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...