165

ραδιοφωνικά δελτια

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

532

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 11 Ιούνιος, 2014

Περνάμε στο συναξάρι της ημέρας. Τετάρτη 11 Ιουνίου σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων και ενδόξων Αποστόλων Βαρνάβα ιδρυτού και προστάτου της εκκλησίας της Κύπρου και Βαρθολομαίου. Τη μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του ιατρού. Τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Θεοπέμπτου και ετέρων τεσσάρων Αγίων Μαρτύρων. Τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Βαρνάβα του θαυματουργού, του εν Λεμεσώ. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Αδειν δηλαδή τη παράδοση από τον 'Αρχάγγελο Γαβριήλ του ύμνου "Αξιον Εστίν".
Ή παράδοση αυτή του γνωστού ύμνου έγινε με θαυματουργικό τρόπο σε κάποιο κελί της Μονής Παντοκράτορας του Αγίου Όρους, πού επονομάζεται " Άξιον Εστίν", ή δε τοποθεσία ονομάζεται " ΄Αδειν".

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

(*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τιμά τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό και γιορτάζει το Σάββατο 14 Ιουνίου τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

(*) Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο θα τελεσθεί την Κυριακή 15 Ιουνίου στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης επί τη επετείω του ολοκαυτώματος της μαρτυρικής πόλεως της Υπάτης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

(*) Τη μηνιαία συναξή τους πραγματοποίησαν σήμερα οι εφημέριοι Λαμίας και περιχώρων. Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι συνάξεις στις υπόλοιπες Αρχιερατικές περιφέρειες.

(*) Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη γνωστοποιεί ότι λόγω συγκεντρώσεως μεγάλων αποθεμάτων ρουχισμού εις το εξής δεν θα δέχεται μεταχειρισμένα ρούχα.

(*) Αρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας για τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Καψάνη δημοσιεύται σήμερα στην  ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

 (*) Αρχίζουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις με την εκδήλωση του Σαββάτου. Εορταστική εκδήλωση διοργανώνει  η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το Σάββατο 14 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαμίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ Απόστολο Νικολαϊδη με θέμα «ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, 300 χρόνια από τη γεννησή του». Μετά την ομιλία η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, πλαισιούμενη από την παραδοσιακή ορχήστρα της Μητροπόλεως, θα αποδώσει διάφορους ύμνους και τραγούδια. Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά της ενορίας. Tήν ἐκδήλωση θά τιμήσουν μέ τήν παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ. Νάρκισσος τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδείας καί ὁ Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος. 

(*) Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο θα τελεσθεί την Κυριακή 15 Ιουνίου στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης επί τη επετείω του ολοκαυτώματος της μαρτυρικής πόλεως της Υπάτης από τα γερμανικά στρατεύματα το 1944. Στη Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Προύσης κ Ελπιδοφόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

(*) Ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Δομοκού κ Δημήτριος Τσιαχρήστας επισκέφθηκε το πρωί εθιμοτυπικά τον Ποιμενάρχη μας στο γραφείο του επί τη αναλήψει των νέων του καθηκόντων. Ο Σεβασμιώτατος είχε μια εγκάρδια συνομιλία μαζί του και του  ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

(*) Τη μηνιαία σύναξη τους πραγματοποίησαν σήμερα οι εφημέριοι Λαμίας και περιχώρων. Οι ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Λιανοκλαδίου, Υπάτης, Θερμοπυλών και Ροδίτσης, Στυλίδος και Πελασγίας συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Πνευματικό-Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία. Στους ιερείς μίλησε αρχικά ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας πατήρ Παναγιώτης Σερέτης για το γεγονός της Πεντηκοστής και το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ποιμενάρχης μας ο οποίος αναφέρθηκε θεολογικώς στην εορτή και συμβούλεψε τους ιερείς να κρατήσουν την ακρίβεια των Ιερών Κανόνων και να προσφέρουν ευκαιρίες αγιοπνευματικές στους πιστούς. Μετά την ομιλία έγινε ενημέρωση σε διαφορά διοικητικά θέματα και πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός και ενδιαφέρων διάλογος.

Για τις υπόλοιπες  Αρχιερατικές Περιφέρειες η σύναξη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9:00 το πρωί ως εξής..

Στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Μακρακώμης-Τυμφρηστού  και Σπερχειάδος-Γαρδικίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μακρακώμης, από τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους πατέρα Ηλία Σκαρλάτο και πατέρα Δημήτριο Κυρίτση.

Στην  Αρχιερατική Περιφέρεια Μενδενίτσης και Καμένων Βουρλων στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερου Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων από τον  Αρχιμανδρίτη πατέρα Χριστοφόρο Κολοκυθά.

Στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Δομοκού –Ξυνιάδος και Θαυμακού – Νέου Μοναστηρίου στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής Δομοκού.

Στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Αταλάντης και Οπουντίων—Μαλεσίνης στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου Αταλάντης από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Δημήτριο Ζελιαναίο.

Τέλος στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αμφικλείας στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου κάτω Τιθορέας από τον πατέρα Διομήδη Παναγιω­τό­που­λο.

(*) Εδώ και χρόνια οι Φθιώτες συμβάλλουν στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και προσφέρουν στους ενδεείς συνανθρώπους μας που στερούνται τον απαραίτητο ρουχισμό, καινούρια ή μεταχειρισμένα ρούχα καλής κατάστασης. Ωστόσο παρά τη μεγάλη διάθεση των ρούχων στους ενδιαφερομένους μέσω του καταστήματος ρουχισμού, ο αριθμός των διαθέσιμων ρούχων παραμένει μεγάλος και για αυτό το λόγο η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος εξέδωσε πριν λίγες ημέρες  την ακόλουθη ανακοίνωση. Η Ιερά Μητρόπολη ευχαριστεί το χριστεπώνυμο πλήρωμά της για την μέχρι τώρα ευαισθησία και μεγάλη ανταπόκριση που επέδειξε στην συγκέντρωση ρουχισμού για την κάλυψη καθημερινών αναγκών των αναξιοπαθούντων αδελφών μας και σας γνωρίζει ότι λόγω συγκεντρώσεως μεγάλων αποθεμάτων ρουχισμού εις το εξής δεν θα δέχεται μεταχειρισμένα ρούχα.

(*) Στο χθεσινό μας δελτίο σας ενημερώσαμε για την εκδημία του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη. Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Γέροντος Γεωργίου τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Ιερό Μετόχιο της Μονής Γρηγορίου στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης και στην νεκρώσιμο ακολουθία συγχοροστάτησε μεταξύ άλλων Αρχιερέων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος συνδέονταν από πολλά χρόνια με τον μακαριστό Γέροντα Γεώργιο, με ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς. Σήμερα στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως δημοσιεύεται ένα άρθρο του Ποιμενάρχου μας για τον εκλιπόντα στο οποίο ο Σεβασμιώτατος αναφέρει τα εξής…Προερχόμενος από την Ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκατέλειψε τα πάντα και αφιερώθηκε στην Εκκλησία, στην οποία εθεράπευσε την επιστήμη της Θεολογίας και την επιστήμη του μονήρους βίου, γενόμενος Καθηγητής του Μοναχισμού και μέγας διδάσκαλος της Ορθοδοξίας.

Κατά την διάρκεια της βραχυχρόνου εν τω κόσμω διακονίας του και της των τεσσαράκοντα ετών εις την Ιεράν Μονήν Οσίου Γρηγορίου ηγουμενείας του, εδόξασε το όνομα του Θεού και πολλούς ωδήγησε εις τον δρόμον της εν Χριστώ ζωής αναδειχθείς πατήρ πατέρων, Επισκόπων, Πρεσβυτέρων, Διακόνων, Μοναχών, Μοναζουσών, Καθηγητών, Στρατιωτικών, πολιτικών, ανθρώπων κάθε μορφώσεως, τάξεως και ηλικίας «ων ουκ έστιν αριθμός».

Ο πατήρ Γεώργιος γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο των Αθηνών από γονείς ανωτάτης μορφώσεως και Χριστιανικής παιδείας. Ο πατέρας του είλκε την καταγωγή του από τα Κύθηρα και η μητέρα του από τη Νάξο. Από την εφηβική του ηλικία εγνώρισε τον αείμνηστο Μητροπολίτη πρώην Λήμνου και Εκκλησιαστικό Ιστορικό της νεοτέρας Ελλάδος Βασίλειο Ατέση, του οποίου η αγάπη προς την Επιστήμη και το ένθεο παράδειγμα πολύ τον ενέπνευσε να ακολουθήσει τον δρόμο της θεολογίας. Μετά την Θεολογική Σχολή Αθηνών μετέβη στο εξωτερικό για ευρύτερες σπουδές στον τομέα της Ποιμαντικής. Με την επιστροφή του στην Αθήνα διορίσθηκε βοηθός και συνεργάτης στην έδρα της Ποιμαντικής και του Κανονικού Δικαίου υπό τον Κανονολόγο Καθηγητή Κωνσταντίνο Μουρατίδη πλησίον του οποίου συνέγραψε την διατριβή του με θέμα: «Η Ποιμαντική των Φυλακισμένων». Στην Θεολογική Σχολή ο κ. Γεώργιος Καψάνης ήταν ο πρώτος που προώθησε στους φοιτητάς την βιωματική Ορθόδοξη πατερική Θεολογία με ευκαιρίες πνευματικής και λατρευτικής ζωής και άλλες εκδηλώσεις που ενίσχυαν το φρόνημα για πνευματικό αγώνα και εξάσκηση των αρετών. Οι μύστες της Θεολογίας Καθηγητές προσέφεραν γνώσεις, ο δε κ. Γεώργιος Καψάνης προσέφερε λειτουργικές και εκκλησιαστικές εμπειρίες για τις οποίες όλοι εμείς οι φοιτηταί των ετών 1968-1972 του είμεθα ευγνώμονες.

Παράλληλα με την ενασχόλησή του στο Πανεπιστήμιο ίδρυσε το Ίδρυμα «Παντοκράτωρ» στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στο οποίο επεδόθη με ζήλο στην οργάνωση ομιλιών, κύκλων νέων, επιστημονικών εσπερίδων και άλλων πνευματικών εκδηλώσεων.

Το έτος 1972 στο προσκλητήριο του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου του Α΄ προς τους Θεολόγους και επιστήμονες να στελεχώσουν τις τάξεις του Ιερού Κλήρου, μεταξύ των πρώτων ανταποκρίθηκε ο φιλομόναχος και ευσεβής Διδάκτωρ της Θεολογίας κ. Γεώργιος Καψάνης. Στην Ιερά Μονή Πεντέλης εκάρη Μοναχός από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και εν συνεχεία την Β΄ Κυριακή των Νηστειών χειροτονήθηκε Διάκονος πάλι από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και Πρεσβύτερος το Σάββατο του Λαζάρου στον Άγιο Αλέξανδρο Παλαιού Φαλήρου από τον Επίσκοπο Ευρίπου Βασίλειο, σημερινό τιτουλάριο Μητροπολίτη Ευρίπου. Με την παρουσία του Ιερομονάχου πατρός Γεωργίου και την στήριξη του ρέκτου Ηγουμένου πατρός Θεοκλήτου Φεφέ, η Ιερά Μονή Πεντέλης κατέστη το κέντρο των φιλομονάχων φοιτητών της Θεολογικής Σχολής.

Ο πατήρ Γεώργιος ενέταξε στην Μοναχική ζωή τα δύο πρώτα πνευματικά του παιδιά, τον ασκητικό πατέρα Πανάρετο από την Κοζάνη και τον απλοϊκό πατέρα Μελέτιο από τη Λάρισα, σημερινό Επίσκοπο Κατάγκας της Αφρικής.

Συνεχίζουμε με το άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου για τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Καψάνη. Η γνωριμία του με τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο Σελέντη, ο οποίος λόγω της φιλίας του με τον πατέρα Θεόκλητο τακτικά επεσκέπτετο την Ιερά Μονή και ησύχαζε από τον κόπο της διοικήσεως εκεί, συνετέλεσε, ώστε να αποδεχθεί πρόσκληση του Νικολάου να μετατεθεί στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος για να επανδρώσει μια ιστορική παλαιά Μονή του Αγίου Γεωργίου Αρμά. Έτσι στο τέλος του έτους 1972 εγκαθίσταται στην Ιερά Μονή Αρμά και στις 8 Απριλίου του 1973 ενθρονίζεται Ηγούμενος αφού προηγουμένως, την Κυριακή το πρωί Δ΄ Νηστειών στην Χαλκίδα ο αείμνηστος Νικόλαος τον προχειρίζει Αρχιμανδρίτη και Πνευματικό. Την ίδια ημέρα χειροτονεί τον Μοναχό Πανάρετο Διάκονο. Η χαρά του Μητροπολίτου, του Ιερού Κλήρου και του λαού ήταν απερίγραπτη. Ο Νικόλαος μετά δακρύων ευχαριστούσε τον πατέρα Γεώργιο για το μεγάλο δώρο της παρουσίας του. Για το λίγο διάστημα που έμεινε στη Μονή του Αρμά η Χαλκίδα έζησε ημέρες πνευματικής ανατάσεως.

Ο πατήρ Γεώργιος εσχημάτισε την πρώτη αδελφότητα με τους Μοναχούς Παύλο σημερινό Μητροπολίτη Σιατίστης, Πανάρετο, Μελέτιο, Τιμόθεο, Νεκτάριο, Συμεών, Νικόδημο, και Γρηγόριο. Ο άγιος Γεώργιος Αρμάς έγινε κέντρο λειτουργικής και πνευματικής ζωής. Το άλλοτε έρημο Μοναστήρι πήρε ζωή. Άρχισε η ανοικοδόμηση νέας πτέρυγας και η ανακαίνιση του Καθολικού. Οι ολονυκτίες προσήλκυαν πολλούς νέους εκ Χαλκίδος και εξ Αθηνών. Η ακτινοβόλος παρουσία του πατρός Γεωργίου και των Μοναχών πολλούς ανθρώπους ανέπαυαν και χειραγωγούσαν στην εν Χριστώ ζωήν.

Τον Ιούλιο του 1974 ξέσπασε η μεγάλη εκκλησιαστική καταιγίδα. Μεταξύ των 12 εκπτώτων Μητροπολιτών ήταν και ο Χαλκίδος Νικόλαος. Ο π. Γεώργιος μη θέλοντας να συμπράξει με τη νέα κατάσταση ανεχώρησε με ολόκληρη την αδελφότητα για το Άγιον Όρος. Η τελευταία υπογραφή του Νικολάου προ της απομακρύνσεώς του ήταν τα Απολυτήρια του πατρός Γεωργίου και της συνοδείας του.

Στο Περιβόλι της Παναγίας τον υποδέχθηκαν οι Αγιορείτες Μοναχοί και του παρέδωσαν την Ιερά Μονή του Οσίου Γρηγορίου όπου επί 40 χρόνια Ηγουμένευσε, εχειροθέτησε δεκάδες Μοναχούς και ανέδειξε την ιστορική και αγιασμένη Μονή του οσίου Γρηγορίου ως τόπο γαλήνης, πνευματικότητος, προσφοράς και αγιασμού.

Η προσφορά του εκεί θα αξιολογηθεί από ανθρώπους που τον έζησαν εκ του σύνεγγυς. Η Εκκλησία σύμπασα όμως μαρτυρεί για την αγάπη του προς κάθε προσερχόμενο και εκζητούντα σωτηρία, για την συμπάθειά του προς τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά νέους, για τους οποίους είχε ειδική μέριμνα και φιλοξενία στον ξενώνα της Μονής, για την συμπαράστασή του στην εξωτερική Ιεραποστολή με την αποστολή μετά τον αδόκητο θάνατο του πατρός Κοσμά, του αδελφού της Μονής σημερινού Επισκόπου Κατάγκας Μελετίου, για την υπεράσπιση της Ορθοδόξου πνευματικότητος με δημοσιεύματα, επιστολές και ομιλίες του ιδίου και επιλέκτων αδελφών της Μονής, για την πατρική προστασία πολλών γυναικείων Μοναστηρίων, τις αδελφές των οποίων καθοδηγούσε πνευματικά, για την εκδαπάνηση του στον αγώνα του αγιασμού και της σωτηρίας.

Ο π. Γεώργιος υπήρξε μια ισχυρή προσωπικότητα του Αγίου Όρους με χριστιανική συνέπεια, διδακτική παρουσία, ηχηρό λόγο, κοινωνική συναντίληψη και εκκλησιολογική  θεολογία. Το όνομά του ήταν συνυφασμένο με το γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, την ακίβδηλη και ανυπόκριτη αγάπη, την αθώα παιδική ευθύτητα, την ανυστερόβουλη προσφορά και την χριστομίμητη ανεξικακία.   

Η ευαισθησία του στα θέματα της Ορθοδόξου Θεολογίας τον ώθησε να γράψει ευθαρσώς και να θίξει με ευγένεια και ευπρέπεια τις εκτροπές από τους Ιερούς Κανόνες και τις τάσεις εκκοσμικεύσεως που κατά καιρούς παρατηρούνται μέσα στη ίδια την Εκκλησία. Ήταν αυστηρός και αμετάθετος από τις αρχές της Εκκλησίας, δεν ήταν όμως ποτέ φανατικός και πείσμων. Όλες του τις σκέψεις τις περνούσε μέσα από το κόσκινο της νοεράς προσευχής, της μυστηριακής καθάρσεως και της λειτουργικής βιωματικής αναπλάσεως της ψυχής και του νοός του. Με τον τρόπο αυτό εύρισκε «την σύνεσιν εν τω μυστηρίω του Χριστού» (Εφεσ. 3,4).

Ο Ποιμενάρχης κλείνοντας το άρθρο του για τον μακαριστό Γεώργιο Καψάνη επισημαίνει τα εξής…Κανένας δεν ημπορεί να μην αναγνωρίσει την σύνεση και διάκριση του πατρός Γεωργίου. Σε όλα τα κείμενά του, στα ελεγκτικά άρθρα του, στα ποιμαντικά και κανονικά έργα του διαπιστώνεται η γλυκύτητα των λόγων του και η ευγένεια του χαρακτήρος του.

Πράος και ταπεινός τη καρδία «έχοντας το μυστήριον της πίστεως εν καθαρά συνειδήσει» (Α΄ Τιμόθ. 3,9) εδίδασκε την ευσέβειαν από νεότητός του μέχρι της τελευταίας οδυνηρής περιόδου της ζωής του με την δύναμη της Θείας Χάριτος και της «εσωτέρας γνώσεως». Εστάθηκε υπεράνω «πάσης αρχής και εξουσίας και δυνάμεως και κυριότητος και παντός ονόματος» (Εφεσ. 1, 21) δια τον Κύριον και δια την Ορθόδοξο πίστη.

Ο προσφιλέστατος Γέροντας Αρχιμανδρίτης πατήρ Γεώργιος Καψάνης επέρασε στην ιστορία αφήνοντας πίσω τα ίχνη μιας αγίας διαβάσεως. Η κοινωνία της πίστεως του και της αγάπης του γίνεται ενεργής και μετά την κοίμησή του, γιατί πιστεύομε, ότι εύρε παρησίαν ενώπιον Θεού και πρεσβεύει υπέρ ημών.

Ας αναπαύεται μετά των απ’ αιώνος αγίων εις την αγήρω μακαριότητα.          

      † ο Φθιώτιδος Νικόλαος

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

(*) Την Πέμπτη 19 Ιουνίου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Μεγάλου του Αιγυπτίου και στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζει το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης εντός του καθολικού. Λόγω της εορτής θα τελεσθεί στο μοναστήρι Ιερά Αγρυπνία την Τετάρτη 18 του μηνός από  τις 8:30 το βράδυ μέχρι τις 12:45.

 (*) Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας. Θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.Στο τέλος θα προσφερθεί κέρασμα στους πιστούς.

(*) Ιερά Παράκληση στον Ἁγιο Εφραίμ  θα τελεσθεί αύριο στις 7:00 το απόγευμα, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Ιερά Παράκληση στους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο τελείται  κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα έως τις 26 Ιουνίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Λαμίας.

(*) Διάλεξη ιατρικού ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιουνίου στις 7:00 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας. Ομιλητής θα είναι ο διδάκτωρ Παναγιώτης Ιακωβής στρατιωτικός ιατρός, επεμβατικός καρδιολόγος  με θέμα «πρόληψη στεφανιαίας νόσου». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 (*) Η ενορία του Αγίου Γεωργίου Φρατζή διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Προυσσιώτισας στη Νέα Ευρυτανία τη Δευτέρα 23 Ιουνίου. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7:00 το πρωί από την πλατεία του χωριού. Η 1η στάση θα γίνει στο Καρπενήσι για καφέ. Εν συνεχεία οι προσκυνητές θα μεταβούν στα βήματα της Παναγίας στο βουνό και στο Ιερό της, προσκύνημα. Μετά το μοναστήρι θα γευματήσουν και θα επιστρέψουν στη Λαμία. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 ευρώ και όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως 15 του μηνός στα τηλέφωνα 69 76 98 83 7069 76 98 83 70 και 22 3 10 38 9 8022 3 10 38 9 80.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.


 

Call
Send SMS
Add to Skype
You'll need Skype CreditFree via Skype
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...