165

Ραδιοφωνικά Δελτία Ειδήσεων

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

901

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 07 Ιανουάριος, 2016

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει  τη σύναξη του Αγίου,Προφήτου, Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Την εις πόλιν μετένεξη της παντίμου χειρός του Αγίου Ιωάννου. Την ανάμνηση του εν Χίω γενομένου θαύματος του Προδρόμου κατά των Αγαρηνών το έτος 1740. Τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ρωμανού του εκ Δημινίτσης ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1695, του Αγίου νεομάρτυρος Αθανασίου του εκ Σπάρτης Ατταλείας ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1700. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Ιουλιανού του εξ Αιγίνης και της δι’αυτού πιστευσάσης μάρτυρος γυναικός. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

(*) «Να μένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στην Ορθόδοξη πίστη για να μπορέσουμε να κρατηθούμε μέσα στη λαίλαπα την πνευματική και ηθική, που ταλαιπωρεί και μαστίζει την σημερινή εξελιγμένη κοινωνία μας». Αυτά μας συμβούλεψε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος  κατά την εορτή των Θεοφανείων. 

(*) Στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δαμάστας μετέβη το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος ευχήθηκε στην γερόντισσα Ιωάννα και χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία.

 (*) Την καθιερωμένη της Φι­λανθρω­πική ἐκδήλωση θά πραγμα­το­ποιήσει με ελεύθερη είσοδο η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τήν Κυ­ρια­κή 10 Ἰανουαρίου στις 5 το απόγευμα στό Ἀμφι­θέα­τρο τοῦ Πνευματικοῦ - Διοικητικοῦ Κέντρου της.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 (*) Με επίκεντρο την πόλη της Στυλίδος, όπως κάθε χρόνο εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ο Μέγας Αγιασμός, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών Αρχών της Φθιώτιδος. Μετά την τελετή του Αγιασμού ο Ποιμενάρχης μας  ευχήθηκε σε όλους υγεία, δύναμη και ζωή μετά του Αγίου Πνεύματος. Παρεκάλεσε ιδιαιτέρως τους πιστούς να προσεύχονται για εκείνους που άδικα πνίγονται μέσα στη θάλασσα του Αιγαίου, πρόσφυγες και μετανάστες, διότι και αυτοί είναι αδελφοί μας και παιδιά του ενός Θεού. Επίσης μας κάλεσε να μένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στην Ορθόδοξη πίστη για να μπορέσουμε να κρατηθούμε μέσα στη λαίλαπα την πνευματική και ηθική, που ταλαιπωρεί και μαστίζει την σημερινή εξελιγμένη κοινωνία. Τέλος ευχήθηκε σε όλους τους άρχοντες αδιακρίτως, να έχουν πλουσία την ευλογία του Θεού στο έργο τους και την φώτιση του Αγίου Πνεύματος, διότι απ’  αυτούς εξαρτάται ο λαός και ο λαός θέλει και να ευημερεί και να προοδεύει και να στηρίζεται στα θεμέλια των προγόνων και των Πατέρων του. Στη συνέχεια εν πομπή Κλήρος και λαός προπορευομένων της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων και των ιεροπαίδων με τα εξαπτέρυγα, μετέβησαν στο λιμάνι της Στυλίδος, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Επτά νέοι αψηφώντας το ψύχος έπεσαν στα παγωμένα νερά του Μαλιακού κόλπου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο Σεβασμιώτατος στον νεαρό Αριστείδη Κοκορέ, που έπιασε τον Τίμιο Σταυρό επέδωσε ως ευλογία, μία εικόνα της Θεοτόκου. Ο λαμπρός εορτασμός ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου.

Στην θεία Λειτουργία και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού παρέστησαν οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Βέττας, κ. Αθανάσιος Μιχελής και κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο  κ. Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραϊσκος, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Ταξίαρχος Μιχαήλ Πάππος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρχιπύραρχος κ. Νικόλαος Ντίτσας, ο Λιμενάρχης Στυλίδος κ. Ιωάννης Κοντοστέργιος, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Βασίλειος Μπέλλος, άλλοι εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών από τη Στυλίδα, την Λαμία και ολόκληρη την Φθιώτιδα. Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον εορτασμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόελως επιλέγοντας τη σχετική είδηση.

(*) Η εορτή των θεοφανείων εορτάσθηκε με λαμπρότητα και στα υπόλοιπα λιμάνια της Φθιώτιδος. Στον Αγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος τον Σταυρό έπιασε ένας μαθητής της ενορίας στον οποίο προσφέρθηκε ως ευλογία μια εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στις ακολουθίες παρέστησαν ο βουλευτής κ Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος καμένων Βούρλων με τους δημοτικούς συμβούλους, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καμένων Βούρλων, ο Λιμενάρχης Αγίου Κωνσταντίνου και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής. Στην πόλη των Καμένων Βούρλων κατά το έθιμο βούτηξαν πέντε παιδιά της ενορίας στα οποία προσέφερε στη συνέχεια πλούσιο κέρασμα το εκκλησιαστικό συμβούλιο στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Τηρώντας παλαιό έθιμο οι νέοι περιέφεραν έπειτα το Σταυρό σε κεντρικά σημεία της Λουτροπόλεως.Στον εορτασμό παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων και δημοτικοί σύμβουλοι. 

(*) Όπως αναφέραμε στο αγιολόγιο της ημέρας, η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε τη σύναξη του Αγίου προφήτου Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος το πρωί, χοροστάτησε και ομίλησε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δαμάστας. Στο κηρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αγίου Ιωάννου. Επεσήμανε ότι χαρακτηριστικά της ζωής του ήταν η ευθύτητα των λόγων του, το ασκητικό του πνεύμα και η μαρτυρική του ζωή. Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να γίνουν κατά Χάριν Χριστοί με την μετάνοια, την εξάσκηση των αρετών και χαρισμάτων τους και με τον πνευματικό αγώνα. Τέλος ευχήθηκε στην Καθηγουμένη μοναχή Ιωάννα Χρόνια Πολλά για την ονομαστική της εορτή και σε όλους καλή χρονιά με υγεία, υπομονή και πίστη. Μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στο αρχονταρίκι του μοναστηριού. 

 (*)Η καθιερωμένη Φι­λανθρω­πική ἐκδήλωση τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως θά πραγμα­το­ποιη­θεῖ φέτος στό Ἀμφι­θέα­τρο τοῦ Πνευματικοῦ - Διοικητικοῦ Κέντρου τήν Κυ­ρια­κή 10 Ἰανουαρίου στις 5 το απόγευμα.Κατά τήν ἐκδήλωση ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικό­λαος θά ἀνα­­κοινώσει τόν ἀπολογισμό τοῦ Φιλανθρωπικοῦ ἔργου τῆς Ἱερᾶς Μη­τρο­πό­λεως καί θά ἐνημερώσει τόν λαό γιά τίς δράσεις ἀλ­λη­λεγγύης πού ἀνέπτυξε ἡ Ἱε­ρά Μητρόπολις κατά τό 2015.

            Τήν ἑοραστική φιλανθρωπική ἐκδήλωση θά πλαισιώσουν ἡ χο­ρω­­δία τῆς Σχο­λῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως «Γερμανός ὁ Με­λωδός» καί τά χορευτικά τῆς ἐνορίας Ἁγίων Ἀποστόλων Παγκρα­τίου Λαμίας.

            Στό τέλος τῆς ἐκδήλωσης ὁ Σεβασμιώτατος θά βραβεύσει τούς ἀρι­στεύσα­ντας εἰς τίς εἰσαγωγικές ἐξετάσεις τῶν Ἀνωτάτων Ἐκπαι­δευ­τικῶν Ἱδρυμάτων τῆς χώρας μας καί τούς ἐπιτυχόντες στίς Θεο­λο­γι­κές Σχολές Ἀθηνῶν καί Θεσ­σα­λονίκης πού προέρχονται ἀπό τά Λύ­κεια τῆς Φθιώτιδος.

            Μετά τήν ἐκδήλωση τοῦ Ἀμφιθεάτρου στή μεγάλη Τραπεζαρία τοῦ Πνευμα­τικοῦ - Διοικητικοῦ Κέντρου θά ὑπάρχει ἑόρτιο κέρασμα γιά ὅλους τούς ἑορταστές.

            Ἡ συμμετοχή στην φιλανθρωπική αυτή ἐκδήλωση εἶναι δωρεάν γιά ὅλους. 

(*) Περνάμε τώρα στις επισκέψεις που δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Σπερχειάδος Μέριμνα Γήρατος Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα. Το Γηροκομείο επισκέφθηκαν χθες μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λουτρών Υπάτης. Ευχήθηκαν στους γέροντες και το προσωπικό και προσέφεραν τρόφιμα, χαρτικά, αναψυκτικά, κρέατα και απορρυπαντικά. Τις επόμενες ημέρες το ίδρυμα θα επισκεφθούν οι ενορίες Αγίας Παρασκευής Σπερχειάδος, Αγίου Γεωργίου Λιανοκλαδίου και Τσούκα.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΕ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*) Τη μνήμη του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου θα εορτάσει αύριο η εκκλησία μας και  Ιερό λείψανό του φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας. Προς τιμή του Οσίου σήμερα στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός. Αύριο το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 5:00  Ιερά Παράκληση. Και τις δυο ημέρες θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου. 

(*) Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας θα εορτάσει στις 9 του μηνός όπως κάθε χρόνο, την ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού της. Ο πανηγυρικός εσπερινός θα τελεσθεί την Παρασκευή στις 5:00 το απόγευμα. Το  πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Ακολούθως θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας τελέσθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο. 

(*) Λόγω της σπουδαιότητος των εορτών του Δωδεκαημέρου τις τελευταίες εβδομάδες δεν τελούνταν η Ιερά Παράκληση στον Αγιο Εφραίμ στο ομώνυμο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Η ακολουθία θα αρχίσει και πάλι την επόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

Στις πολιτιστικές μας ειδήσεις αγαπητοί ακροατές θα σας αναγνώσουμε  το άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου «Νικηφόρος Λύτρας: Ο γενάρχης της νεοελληνικής τέχνης» το οποίο δημοσιευεται  στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο εν λόγω άρθρο ο Ποιμενάρχης μας αναφέρει τα εξής… 

 O Νικηφόρος Λύτρας είναι ο γενάρχης της νεοελληνικής ζωγραφικής και ο ουσιαστικός εισηγητής στην Ελλάδα της ηθογραφικής ζωγραφικής. Είναι από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες της Ελλάδος του 19ου αιώνος και πρωτοπόρος στη διαμόρφωση της διδασκαλίας των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1832 στον Πύργο της Τήνου, στο χωριό των καλλιτεχνών. Ο πατέρας του, Χατζή – Αντώνης Λύτρας, ήταν λαϊκός μαρμαρογλύπτης και είναι γνωστός από τις πολλές μαρμαρικές εργασίες του, όπως στα Παλαιά Ανάκτορα Αθηνών, σημερινό μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, στο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος, Οσίου Ξενοφώντος, Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους και σε πολλές εκκλησίες σε διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου.

Από μικρό παιδί είχε το ταλέντο της ζωγραφικής. Ζωγράφιζε στους τοίχους του σπιτιού του και σε χαρτί πρόσωπα και τοπία με μεγάλη επιτυχία. Το 1850 σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αθήνα με τον πατέρα του και ενεγράφη στο Σχολείο των τεχνών που αργότερα ονομάστηκε Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί εσπούδασε ζωγραφική με δασκάλους τον Λουδοβίκο Θείρσιο, τους αδελφούς Μαργαρίτη και τον Ιταλό Ραφαέλο Τσεκόλι. Οι διδάσκαλοί του διέκριναν την πρώιμη άνθηση της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας και πολύ ενωρίς κατέστησαν τον Νικηφόρο συνεργάτη τους. Μάλιστα ο Θείρσιος τον πήρε βοηθό του στη διακόσμηση της Ρωσικής Εκκλησίας Αθηνών.

Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις και διαγωνισμούς των Αθηνών και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων και επαίνων. Το 1860 με υποτροφία της κυβερνήσεως μετέβη στο Μόναχο, στην Βασιλική Ακαδημία των καλών τεχνών και ευρέθηκε στην καρδιά της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής ζωής. Εκεί δάσκαλος του ήταν ο Πιλότυ, βασικός εκπρόσωπος της ιστορικής ρεαλιστικής ζωγραφικής στη Γερμανία. Αργότερα όμως με την έξωση του Βασιλέως Όθωνος το ελληνικό κράτος διέκοψε την υποτροφία και τις σπουδές του, ανέλαβαν το Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και ο εύπορος Βαρόνος Σιμεών Σίνας, πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη. Το 1865 υποδέχθηκε στο Μόναχο τον συμπατριώτη του Νικόλαο Γύζη, που πήγε εκεί για να σπουδάσει κοντά στον Πιλότυ και μαζί επισκέφθηκαν εκθέσεις, μουσεία και εξοχές του Μονάχου.

Μετά τις σπουδές του στο εξωτερικό επέστρεψε στην Αθήνα και διορίσθηκε καθηγητής στο Σχολείο Καλών Τεχνών στην έδρα της ζωγραφικής, την οποία κατείχε επί 38 χρόνια. Στη Σχολή ο Λύτρας εργάσθηκε ευσυνείδητα ως ζωγράφος και ως καθηγητής και πολύ ενωρίς εγνώρισε την αναγνώριση και τη δόξα.  Ανέδειξε πολλούς και μεγάλους ζωγράφους μαθητές του, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ο Περικλής Πανταζής, ο Γεώργιος Ροϊλός και ο Νικόλαος Βώκος. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα επεσκέφθη μαζί με τον φίλο του και συμπατριώτη του καλλιτέχνη – ζωγράφο Νικόλαο Γύζη, την Κωνσταντινούπολη, την Μικρά Ασία και την Αίγυπτο, εκεί όπου υπήρχαν ακμάζουσες παροικίες Τηνίων. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η γνωριμία με τους τόπους της ελληνικής ιστορίας για την καταγραφή μορφών, εθίμων, παραδόσεων, τις οποίες μετά απετύπωσε σε θαυμάσιους πίνακες. Πολλές φορές μαζί με τον Νικόλαο Γύζη επεσκέφθηκε το Μόναχο και το Παρίσι, όπως το 1874 μέχρι το 1875, τον Σεπτέμβιο του 1876 κ.α.Το 1879 παντρεύτηκε την Ειρήνη Κυριακίδη, κόρη εμπόρου από τη Σμύρνη, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά. Ο Νικόλαος, ένα από τα παιδιά του, αναδείχθηκε και αυτός ένας σημαντικός ζωγράφος με πλούσιο συγγραφικό έργο.   

Το 1904 σε ηλικία 72 ετών απεβίωσε στην Αθήνα μετά από σύντομη ασθένεια, που οφείλονταν σε δηλητηρίαση από χημικές ουσίες χρωμάτων. Ο μεγάλος ζωγράφος ως δημιουργός και δάσκαλος σημάδεψε την πορεία της νεοελληνικής ζωγραφικής. «Η αγάπη προς το ωραίον είναι η γέφυρα μεταξύ Θεού και ανθρώπου» έλεγε.

Συνεχίζουμε αγαπητοί ακροατές την ανάγνωση του άρθρου«Νικηφόρος Λύτρας: Ο γενάρχης της νεοελληνικής τέχνης»του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Οι ανεξάντλητοι θησαυροί της ψυχής του και η διεισδυτικότητα του πνεύματός του σε συνδυασμό με την λεπτότητα, την ευαισθησία και την ευρύτητα της καλλιτεχνικής του ιδιοσυγκρασίας κατέστησαν την ζωγραφική του μοναδική και εξέχουσα. Η ευγένεια των στάσεων και των χειρονομιών, η γαλήνη και η πνευματικότητα, η αφοσίωση σε ιδεώδη, η έλλειψη βιαίων συγκρούσεων και δραματικών αποδόσεων παθών εκφράζουν τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνου, κόσμου ποιότητος και μεγάλης εσωτερικής πληρότητος. Ο Νικηφόρος Λύτρας ευρίσκεται αυτούσιος στους ηθογραφικούς πίνακες, στις συνθέσεις εκείνες που διαλάμπει η θερμή και φωτεινή του αγάπη προς το ελληνικό σπίτι και την ελληνική ζωή. Στα έργα του υπάρχει ο ήρεμος και συγκρατημένος πόνος, η αγάπη που ωραιοποιεί τις βαναυσότητες, η εγκαρτέρηση, η περισυλλογή, η νοσταλγία. Είναι λυρικός χωρίς μεγαλοπρεπείς εξάρσεις. Είναι ποιητής χωρίς να παραμερίζει τις καλλιτεχνικές αξίες.

Μεγαλωμένος σε ένα αγνό, φυσικό και παραδοσιακό περιβάλλον, όπως ήταν το χωριό του, με την γνήσια ευσέβεια, την βιωματική πίστη και τις παραδοσιακές χριστιανικές αρχές, από την παιδική του ηλικία είχε διαμορφώσει ένα καλλιτεχνικό χαρακτήρα με ευαισθησία, όχι μόνο στο αγαθό και ωραίο, αλλά συγχρόνως στο ηθικό και άγιο. Όλη του τη ζωή και όλα του τα έργα διαπνέονται από αυτό το ήθος, το οποίο βγάζει από τα εσώτερα της ψυχής του δίνοντας το δικό του μήνυμα μέσα από μορφές, σκηνές και περιστατικά της εποχής του, που με χάρη περιγράφει με το χρωστήρα του.

Κατά την περίοδο του Μονάχου ο Λύτρας ασχολήθηκε με την λεγομένη «ιστορική ζωγραφική» με θέματα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Στην περίοδο αυτή συγκαταλέγονται τα έργα του: «Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’», «Η Πηνελόπη διαλύει τον ιστό της», «Η Αντιγόνη εμπρός στο νεκρό Πολυνείκη», «Η πυρπόληση του Κανάρη» κ.α.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με προσωπογραφίες. Καταξιωμένος καθώς ήταν στους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους των Αθηνών αναλάμβανε προσωπογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων. Εκείνος ήταν ο επίσημος προσωπογράφος της υψηλής κοινωνία των Αθηνών. Εφιλοτέχνησε ολόσωμα μνημειακά πορτρέτα των οικογενειών Σερπιέρη, Καυτατζόγλου, Διευθυντών της Εθνικής Τραπέζης, Βασιλέων, του Συγγρού, του Ρενιέρη, του Καλλιγά, του Ριζάρη και άλλων. Στα εικονιζόμενα πρόσωπα με ψυχογραφική διεισδυτικότητα έδωσε τα διακριτικά γνωρίσματα της υπεροχής εκάστου. 

 Επίσης ασχολήθηκε με θέματα της ζωής στο χωριό και την πόλη. Οι ηθογραφίες του ανταποκρίθηκαν στην κυρίαρχη ιδεολογία της εποχής και στο γενικό αίτημα για την απόδειξη της ιστορικής συνέχειας των Ελλήνων. Τα γραφικά έθιμα ενέπνευσαν μερικά από τα πιο γνωστά ηθογραφικά του έργα: «Ψαριανό μοιρολόι», «Ο γαλατάς», «Η αναμονή», «Τα κάλαντα», «Επιστροφή από το πανηγύρι», «Θυμίαμα στον τάφο», «Μητέρα με ένα παιδί», «Τα άνθη του επιταφίου», «Το αυγό του Πάσχα», κ.α. Το έργο του «Ο αγιασμός των υδάτων εν Τήνω» το οποίο δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως, είναι από τα τελευταία έργα του, του έτους 1902 και εκφράζει τον συναισθηματικό δέσιμο με την ιδιαιτέρα του πατρίδα, τη νοσταλγία των ωραίων παραδόσεων του τόπου του και την γνήσια πίστη του. Η εικόνα της Παναγίας, που κρατάει μέσα στη βάρκα ο σεβάσμιος Αρχιμανδρίτης, είναι η αγία εικόνα της Μεγαλόχαρης με το συγκεκριμένο σχήμα και με τον μέχρι σήμερα καθιερωμένο τύπο μεταφοράς της (μέσα σε θήκη και με χοντρό κορδόνι, που στηρίζεται στον αυχένα και με την συνοδεία του Διακόνου και του εικονοφύλακα).           

Τα έργα των τελευταίων του χρόνων  επηρεάζονται από θρησκευτικές ανησυχίες και προβληματισμούς. Οι πίνακές του έχουν μια ασκητική υπέρκοσμιότητα και εκφράζουν την μελαγχολία των γηρατειών, αλλά και την πίστη της αιωνιότητος. Έργα του Νικηφόρου Λύτρα υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία. Επίσης έργα του κατέχει το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου στην πινακοθήκη του. Η μεγάλη εικόνα της ενθρόνου Θεοτόκου (ελαιογραφία σε καμβά), έργο του 1855, κοσμεί το γραφείο της Διοικούσης Επιτροπής του Ιδρύματος. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Χαϊδαρίου υπάρχουν τοιχογραφίες του Νικηφόρου Λύτρα (Ο αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Γεώργιος έφιππος να φονεύει τον δράκοντα, η Παναγία βρεφοκρατούσα και η Πλατυτέρα στην κόγχη του Ιερού). Μεγάλες και πολλές ήταν οι τιμητικές διακρίσεις του Νικηφόρου Λύτρα. Με το μεγάλο και σπουδαίο έργο του άνοιξε τον δρόμο της ελληνικής ζωγραφικής, γι’ αυτό προσφυέστατα ονομάστηκε γενάρχης και πατριάρχης της ελληνικής τέχνης. 

 (*) Ο  Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Διβριωτών  για   το  καλωσόρισμα   του  νέου  χρόνου, την  Κυριακή 10  Ιανουαρίου  στις  11.00 το πρωί, θα πραγματοποιήσει κοπή  της  πρωτοχρονιάτικης   βασιλόπιτας στα  γραφεία  του  συλλόγου  μας, στην οδό Μυλωνά 4, στη  Λαμία.  θα  ακολουθήσει    πρόγραμμα  όπου θα εμφανιστούν  τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness