165

Ραδιοφωνικά Δελτία Ειδήσεων-224-01.02.2013

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

224

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος, 2013

Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου του Χριστού μάρτυρος Τρύφωνος. Τη μνήμη των Αγίων του Χριστού μαρτύρων, Θείωνος,και των δυο παίδων.

Τη μνήμη των μαρτύρων Καρίωνος, Περπετούας και των συν αυτή Ρευκάτου, Σατορνίλλου, Σατίρου, Σεκούνδου και Φηλικιτάτης.

Τη μνήμη των Οσίων Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού, του εξ Αθηνών και Βενδιμιανού.

Τη μνήμη των Οσίων Πέτρου του εν Γαλατία και Τιμοθέου του ομολογητού.

Τη μνήμη των αυταδέλφων Γεωργίου επισκόπου, Δαβίδ και Συμεώνος του νέου Στυλίτου, των εκ Μυτιλήνης. Επίσης σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Αναστασίου του εκ Ναυπλίου. Ο Άγιος έκανε το επάγγελμα του ζωγράφου. Τη 1η Φεβρουαρίου του 1655, υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, με διαμελισμό. Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ωραίος ναός στολίζει την πόλη αυτή προς τιμήν του νεομάρτυρα αυτού.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ.

(*) Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος ο 2ος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο «Ριζαρείτες Αρχιερείς από της ιδρύσεως της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής 1844 μέχρι σήμερα».

(*) Στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου Αθηνών θα ιερουργήσει την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος επί τη αναμνήση της εορτής της ευρέσεως της ιεράς εικόνος της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο.

(*) Συλληπητήρια επιστολή απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προς την Ιεραποστολική Αδελφότητα « Λυδία η Φιλιππησία» για την εκδημία του πνευματικού της Αδελφότητος γέροντος Θεοφίλου Ζησοπούλου.

 

(*) Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος, στη Νέα Αμπλιανη Λαμίας ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου με τίτλο «Ριζαρείτες Αρχιερείς από της ιδρύσεως της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής 1844 μέχρι σήμερα». Ένα αντίτυπο του εν λόγω βιβλίου απέστειλε ο Ποιμενάρχης μας και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμο το 2ο ο οποίος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή. Να σας αναφέρουμε επίσης ότι στο εν λόγω βιβλίο συγκεντρώθηκαν τα ονόματα των Ριζαρειτών Αρχιερέων τα οποία δημιουργούν θαυμασμό στον μελετητή για την αξία των προσωπικοτήτων, την προσφορά στην εθνική και εκκλησιαστική ζωή και στην συμβολή τους στη μαρτυρία Ιησού Χριστού στον σύγχρονο κόσμο. Οι Ριζαρείτες Αρχιερείς είναι το πιό επίλεκτο εκκλησιαστικό σώμα της Νεότερης Ελλάδος απλωμένο σε όλο το χώρο της Εκκλησίας. Το Ριζάρειο πνεύμα έχει την ευλογία του Αγίου Νεκταρίου και τον μόχθο της προσφοράς μεγάλων διδασκάλων. Οι Ριζαρείτες Αρχιερείς από της ιδρύσεως της Σχολής μέχρι σήμερα είναι 76 και στον κατάλογο που παρατίθεται στο βιβλίο δημοσιεύονται κατά αλφαβητική σειρά τα επωνυμά τους με σύντομα βιογραφικά στοιχεία. Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Ριζαρείτες Αρχιερείς από της ιδρύσεως της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής 1844 μέχρι σήμερα» από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ενθεον.

(*) Στην Αθήνα θα μεταβή αύριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προκειμένου να μιλήσει το απόγευμα στην Αποστολική Διακονία μετά από πρόσκληση των εν Αθήναις Τηνίων. Θέμα της ομιλίας είναι η εύρεση εν Τήνω της ιεράς εικόνος της Ευαγγελιστρίας, το έτος 1823. Επίσης ο Ποιμενάρχης την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Μετσόβου επί τη αναμνήση της εορτής της ευρέσεως της εικόνος.

(*) Συλληπητήρια επιστολή απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προς την Ιεραποστολική Αδελφότητα « Λυδία η Φιλιππησία» για την εκδημία του πνευματικού της Αδελφότητος γέροντος Θεοφίλου Ζησοπούλου.

(*) Οπως ήδη αναφέραμε στο αγιολόγιο της ημέρας η Αγία μας εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Τρύφωνος. Στη πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός, ιδιοκτησίας του συλλόγου Αμπελουργών,που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία ιερούργησε και ομίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος. Στο τέλος του δελτίου μας θα ακούσουμε το κήρυγμα του Ποιμενάρχου μας.

Χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός. Και τις δυο ημέρες πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό προκειμένου να λάβει την ευλογία του Αγίου Τρύφωνος αλλά και την ευχή του Ποιμενάρχου μας. Τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνος του Συλλόγου Αμπελουργων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου του 2011. Ο Άγιος Τρύφωνας είναι προστάτης των Αμπελουργών και ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην ανέγερση του νέου Ιερού Ναού λόγω της παλαιότητος του μικρότερου ναού που βρίσκεται παραπλεύρως. Αυτό τον καιρό στο εκκλησάκι τελούνται οι εργασίες της αγιογραφήσεως.

Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Τρύφωνα υπάρχει και στο Παγκράτι Λαμίας απέναντι από το ΚΕΥΠ. Σήμερα πανηγυρίζει και η ενορία του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Αρχάνι λόγω του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Τρύφωνος που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

(*) Εγκύκλιο Σημείωμα απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προς τους εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως σχετικά με την ηλεκτρονική απογραφή και θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ. Σύμφωνα μέ ἀπόφαση τοῦ Ὀργανισμοῦ Περίθαλψης Ἀσφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) ὅλοι οἱ ἐν ἐνεργείᾳ Κληρικοί καί τά ἀνήλικα προ­στατευόμενα τέκνα τους θά πρέπει, τό συντομότερο δυνατό, νά ἀπογραφοῦν ἠλεκτρονικῶς στήν Ἱερά Μητρόπολη, ἐνῶ οἱ πρεσβυτέρες καί τά ἐνήλικα προστατευόμενα τέκνα τους θά πρέπει νά ἀπογραφοῦν στά Γραφεῖα τοῦ ΟΠΑΔ, στή Λαμία (ὁδός Βύρωνος 28 –το τηλέφωνο είναι 22310.44011. Οἱ κάτοχοι βιβλιαρίων, πού δέν θά τά θεωρήσουν ἠλεκτρονικά, δέν θά θεω­ροῦνται ἀσφαλισμένοι καί θά χάνουν τό ἀσφαλιστικό τους δικαίω­μα.

Στη συνέχεια της Εγκυκλιου ο Ποιμενάρχης μας ενημερώνει τους εφημερίους ότι γιά τή ἀπογραφή τους στήν ἱερά Μητρό­πολη θά πρέπει πρῶτα νά συννενοειθούν μέ τήν Γραμματεία, ὥστε νά κλεισθεῖ συγκεκριμένη ἡμέρα καί ὥρα γιά τήν πρόσβαση στήν ἠλεκτρονική ἐφαρμογή. Μαζί τους θά πρέπει νά ἔχουν ἐκτός ἀπό τό Βιβλιάριό τους, τήν Ταυτότητά τους καί τό τραπεζικό βιβλιάριο Μισθοδοσίας τους, γιά τήν ἐξακρίβωση ἀριθμοῦ IBAN αιμπάν ο οποίος (ἀπαιτεῖται γιά τήν ἀπόδοση ποσῶν πού ζητᾶ ὁ ἀσφαλισμένος μετά ἀπό ἐξετάσεις κ.λπ.). Ἐπίσης, χρειάζεται ὁ ἀριθμός Α.Μ.Κ.Α. καί ὁ Α.Φ.Μ..

Γιά τή ἀπογραφή στήν ὑπηρεσία τοῦ Ο.Π.Α.Δ., τῶν Συζύγων τῶν Ἱερέων, χρειάζεται νά ἔχει μαζί της ἡ Πρεσβυτέρα, ἐκτός ἀπό τά βιβλιάρια ὑγείας, ὑπεύθυνη δήλωση καί Ἀντίγραφο φορολογικῆς δηλώσεως Ε1 τοῦ ἄμεσα ἀσφαλισμένου. Γιά τά τέκνα ἄνω τῶν 18 ἐτῶν μέχρι καί 26 ἐτῶν, ἐκτός ἀπό ταυτότητα, ὑπεύθυνη δήλωση τοῦ Ν.1599/86 καί Ἀντίγραφο φορολογικῆς δηλώσεως Ε1 τοῦ ἄμεσα ἀσφαλισμένου, ἀπαιτεῖται ἐπιπλέον Βεβαίωση Σπουδῶν.

(*) Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε χώρο της Εκκλησιαστικής Περιφερειακής Εστίας, με ευθύνη του Διευθυντή της Εστίας κυρίου Τριαντάφυλλου Μπολτέτσου διδάκτορος Θεολογίας και τη συνδρομή του Επιμελητή της Εστίας πατρός Χρήστου Τσιλοφύτη, εφημερίου του Ιερού ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας. Στη χθεσινή συνάντηση μίλησε στους οικοτρόφους ο κ Παναγιώτης Στέφος, Φιλόλογος για την ωφέλεια του σχολείου και της μελέτης. Επιπροσθέτως με την ιδιότητα του, ως πιστοποιημένου ομιλητή για την ασφάλεια στο internet, μίλησε στα παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και τους επέστησε την προσοχή στη σωστή και προσεκτική χρήση του διαδικτύου. Να επισημάνουμε ότι οι τακτικές αυτές συναντήσεις στην Εκκλησιαστική Περιφερειακή Εστία έχουν ως στόχο την συνεχή κατάρτιση των Οικοτρόφων Μαθητών της Εστίας Λαμίας.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαμίας. Θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα. Μετά την αρτοκλασία του εσπερινού θα κηρύξει το Θείο Λόγο ο πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης, ιεροκήρυκας. Προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών θα τεθεί Ιερό Λείψανο το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Επίσης Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού θα τελεσθεί σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης. Θα αρχίσει στις 8:15 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στη 12:45 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Δυο Ιερές Παρακλήσεις πραγματοποιούνται στη πόλη της Λαμίας κάθε Παρασκευή στις 5:00 το απόγευμα. Η 1η Ιερά Παράκληση προς τον ¨Αγιο Νεκτάριο τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Νεαπόλεως. Η 2η Ιερά Παράκληση προς τον Αγιο Γεώργιο τελείται, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Επίσης εκτός Λαμίας τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό Πετρωτού, κάθε Παρασκευή στις 5:00 το απόγευμα.Στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Βαρδαλή τελείται την ίδια ώρα Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

(*) Ενοριακή σύναξη νέων πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας υπό την ευθύνη του εφημερίου πατρός Νικολάου Κατσαρέλη κάθε Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα. Το θέμα των φετινών μαθημάτων είναι « η Ιστορία της Καινής Διαθήκης» Η σύναξη νεων συμβάλλει στην αλληλογνωριμία νέων ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, πίστη στο Θεό και αγάπη στον άνθρωπο. Στη συνάντηση αυτή δίνεται η ευκαιρία στους νέους να συζητήσουν θεολογικά και κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν αλλά και να επικοινωνήσουν σε ένα φιλικό και πνευματικό περιβάλλον..

(*) Μαθήματα χορωδίας παραδίδονται κάθε Σάββατο από τις 10:30 το πρωί έως τις 11:15 στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον υπεύθυνο των μαθημάτων πατέρα Νικόλαο Λύτα.

(*) Σχολή Παραδοσιακών χορών για αγόρια και κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη μας δωρεάν σε διάφορες ενορίες της Λαμίας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα πνευματικά κέντρα των ιερών Ναών της Αγίας Βαρβάρας, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Νεκταρίου, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου.

Επίσης εκτός από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα λειτουργούν και τμήματα για ενήλικες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Ιερούς Ναούς και να ενημερωθείτε για τις ώρες των μαθημάτων.Τα μαθήματα των χορών παραδίδονται από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κυρίους Αριστείδη Φυτιλή, Κωνσταντίνο Φλώρο και κυρία Αργυρούλα Τσιριγκούλη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΑΚΌΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

(*) Στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στην Νέα ¨Αμπλιανη, κάθε Κυριακή λειτουργεί τμήμα εκμάθησης κομπιούτερ κατά τις ώρες 10:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Επίσης λειτουργεί και τμήμα εκμάθησης κομπιούτερ για ενήλικες. Στα μαθήματα μπορούν να προσέρχονται και ενδιαφερόμενοι από άλλες ενορίες.Τα μαθήματα παραδίδει ο κύριος Αριστείδης Αδάμ, καθηγητής Πληροφορικής.

Επίσης στον ίδιο Ιερό Ναό παραδίδονται μαθήματα αρμονίου και θεωρίας ευρωπαϊκής μουσικής κάθε Σάββατο από τις 4:00 το μεσημέρι έως τις 6:00 το απόγευμα από την καθηγήτρια Μουσικής κ Σταυρούλα Μπότη. Η παρακολούθηση των μαθημάτων κομπιούτερ και μουσικής είναι δωρεάν.

(*) Το εκκλησιαστικό συμβούλιο και το φιλόπτωχο ταμείο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας θα κόψουν την Αγιοβασιλόπιτα για το νέο έτος την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 6:00 το απόγευμα στο κέντρο Μαγική Αυλή έναντι του Ιερού Ναού στα Γαλανέικα. Επίσης θα προσφερθούν καφές, τσάι και εδέσματα. Η τιμή προσκλήσεως είναι 5 ευρώ και μπορείτε να την προμηθευτείτε από τον Ιερό Ναό.

(*) Επίσης το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 6:00 το απόγευμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως θα προσφερθεί στους παρευρισκομένους καφές, τσάι και εδέσματα και η χορωδία της ενορίας υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κυρίου Ευθυμίου Τσιούμα θα τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια. Η τιμή προσκλήσεως είναι 3 ευρώ και μπορείτε να την προμηθευτείτε από τον Ιερό Ναό.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Την αγιοβασιλόπιτα θα κόψει η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού Παράρτημα Φθιώτιδος την Κυριακή στις 11:00 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην τελετή θα εκπροσωπήσει ο πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...