165

Ραδιοφωνικά Δελτία Ειδήσεων-230-11.02.2013

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

230

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 11 Φεβρουάριος, 2013

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Βλασίου. Τη μνήμη 7 γυναικών και δυο παίδων οι οποίοι μαρτύρησαν μαζί με τον Αγιο Βλάσιο.

Τη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου του Σέρβου ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1515.

Τη μνήμη της Οσιοτάτης βασιλίσσης Θεοδώρας της στερεωσάσης την Ορθοδοξία.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την εύρεση Ιερών Λειψάνων Ζαχαρίου του προφήτου, πατρός του Τιμίου Προδρόμου και Ιωσήφ, υιού Ιακώβ και την ανάμνηση θαύματος παρά της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου το 1603 μ.Χ. στην Πάργα της Νικόπολης..

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ.

(*) Στην πόλη της Λιβαδειάς μετέβη το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με άλλους Αρχιερείς στη Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου.

(*) Απα­ραί­­τητη προϋπόθεση για την αύξηση των χαρισμάτων που μας έδωσε ο Θεός είναι ο προ­­σωπικός αγώνας, είπε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών.

(*) Τη μνήμη του Αγίου Βλασίου εόρτασαν σήμερα πανηγυρικά ενορίες της Ιεράς Μητροπολεώς. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε ο εορτασμός στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου στη Στυλίδα.

(*) Φροντιστήριο για υποψηφίους κατηχητές λειτουργεί η Ιερά Μητροπολή μας κάθε Δευτέρα στις 7:00 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Λαμίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Στην πόλη της Λιβαδειάς μετέβη το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας Πρωτοπρ. πατέρα Παναγιώτη Σερέτη, προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με άλλους Αρχιερείς στη Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου. Της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Ύδρας κ. Εφραίμ, Κορωνείας κ. Παντελεήμονος και του επιχώριου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου. Κατά την Θεία Λειτουργία τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ενώ στο Ιερό Μνημόσυνο ωμιλήσαν για τον μακαριστό κυρό Πέτρο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος. Στην σύντομη προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης μας ετόνισε ότι ο αείμνηστος υπήρξε γνήσιος Ποιμήν και ακολούθησε την τεθλιμμένη οδό με καρτερία, υπομονή, γενναιότητα, συγχωρητικότητα, και ανεξικακία. Εβάσταξε αξίως τον σταυρό του Χριστού στη ζωή του και κατέστη πρότυπο αληθούς Αρχιερέως και γνησίου Χριστιανού και δικαίως του ανήκουν τα ουράνια στέφη, τα οποία ετοίμασε ο Κύριος τοις αγαπώσιν Αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συνδεόταν στενά με τον Μακαριστό, καθώς υπήρξαν συνεργάτες επί 12 χρόνια στην Αποστολική Διακονία. Μετά το Ιερό Μνημόσυνο προσεφέρθη καφές στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Λιβαδειάς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τοπικούς φορείς για τα θέματα του Πανεπιστημίου και για άλλα θέματα που απασχολούν τις δύο περιοχές μας, Φθιώτιδα και Βοιωτία. Στη Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο συμμετείχαν επίσης ο Β΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος και άλλοι ιερείς πνευματικά παιδιά του μακαριστού από την Αθήνα, την Κόρινθο και την Τρίπολη και έψαλλε ο Πρωτοψάλτης κ. Ηλίας Στάθης με πολυμελής Βυζαντινό χορό, παρέστησαν δε ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ιωάννης Καράμπελας, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Νικόλαος Παπαγγελής, ο Δήμαρχος Ραφήνας κ. Γεώργιος Χριστόπουλος, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Οικονόμου και κ. Αθανάσιος Βουρλής και πλήθος κόσμου.

(*) Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ραχών ιερούργησε και ωμίλησε χθες Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την Ευαγγελική Περικοπή των «Ταλάντων» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι έχουμε λάβει από το Θεό «τά­­λα­ντα» που αν τα καλλιεργήσουμε μπορούμε να αποκτήσουμε τα χαρί­σμα­τα του Αγίου Πνεύματος και να γίνουμε άνθρωποι χαριτω­μέ­νοι. Απα­ραί­­τητη προϋπόθεση για την αύξηση των χαρισμάτων του Θεού είναι ο προ­­σωπικός αγώνας, όπως αγωνίσθηκε και ο σήμερα τιμώμενος άγιος Χαράλαμπος μέχρι τα βαθειά του γεράματα με πολλούς κόπους και βασανιστήρια και επαύξησε τα χαρίσματά που του έδωσε ο Θεός. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε, όπως ο Θεός αξίωσε τον άγιο Χαράλαμπο να είναι προστάτης της πανώλης, έτσι και εμάς να μας προστατεύει από την λοιμική πνευματική πανώλη, που είναι η εκκοσμίκευση.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος θέλοντας να τιμήσει τον πατέρα Δημήτριο Τσάμη, Αρχιερατικό Επίτροπο Πελασγίας για την σεμνότητα, την εργατικότητα και την τιμιότητά του, του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού προσέφερε κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας. Στις ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Πασχάλη Μάνου. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δημαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο Λιμενάρχης Στυλίδος κ. Κυριάκος Λιάκος, ο Διοικητής του Αντλιοστασίου Ραχών, αντιπροσωπία μαθητών του Γυμνασίου Ραχών, ιερείς από τις όμορες ενορίες και πλήθος πιστών.

(*) Όπως ήδη αναφέραμε στο αγιολόγιο της ημέρας η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Βλασίου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος ιερούργησε και ομίλησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Βλασίου και επεσήμανε ότι είναι τέλειο πρότυπο και καλό παράδειγμα για κληρικούς και λαικούς. Επίσης ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην αξία της θυσίας και τόνισε ότι χωρίς θυσία δεν υπάρχει χριστιανική ζωή. Κάλεσε τους πιστούς να μη δειλιάζουν, να φέρουν επαξίως το όνομα του χριστιανού και να πειθαρχούν στην Εκκλησία. Επίσης ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα ότι εγκρίθηκε η μελέτη στηρίξεως του καθολικού του μοναστηριού και του Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου και η συντήρηση των τοιχογραφιών και ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες. Τέλος ευχήθηκε σε όλους πλουσία την ευλογία του Τριαδικού Θεού δια μέσω των πρεσβειών του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου. Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Στυλίδος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Λιμενάρχης Στυλίδος, ιερείς από τις όμορες ενορίες και πλήθος προσκυνητών. Στο τέλος του εορτασμού προσφέρθηκε κέρασμα στο Αρχονταρίκι του μοναστηριού. Στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέσθηκε χθες στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου το Θείο Λόγο κήρυξε ο πατήρ Δαμασκηνός Ζαχαράκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος. Σήμερα στο μοναστήρι στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί μεθέορτος εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Άγιο Βλάσιο. Επίσης ενοριακοί Ιεροί Ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Βλάσιο υπάρχουν στην Αμφίκλεια και στο Αυλάκι.

(*) Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως ο πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης Ιεροκήρυκας χθες το πρωί τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και κήρυξε το Θείο Λόγο στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Φιλιαδώνας και ο πατήρ Ανθιμος Νερατζής ιεροκήρυκας μετείχε στον εορτασμό που τελέσθηκε στις Ράχες. Ο πατήρ Σεραφείμ την χθες το απόγευμα κήρυξε το Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια και σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου στο Αυλάκι. Επίσης ο πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως κήρυξε το Θείο Λόγο χθες το απόγευμα στην πανηγυρίζουσα ενορία του Αυλακίου.

(*) Φροντιστήριο για υποψηφίους κατηχητές λειτουργεί η Ιερά Μητροπολή μας κάθε Δευτέρα στις 7:00 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού αγίας Βαρβάρας Λαμίας. Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσει ο Αρχιμ. πατήρ Δαμασκηνός Ζαχαράκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος. Σκοπός της Ιεράς Μητροπόλεως μας είναι με το ειδικώς κατηρτισμένο πρόγραμμα μαθημάτων, να εκπαιδευσει και νέα στελέχη τα οποία θα πλαισιώσουν το κατηχητικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και θα διδάξουν ως κατηχητές σε διάφορες ενορίες. Οι νέοι που επιθυμούν να υπηρετήσουν το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως κατά τις ώρες 8:30 το πρωί έως 1:30 το μεσημέρι. Να σημειώσουμε ότι τα μαθήματα κατηχήσεως μπορεί να τα παρακολουθεί και όποιος άλλος επιθυμεί.

(*) Συνάντηση Θεολογικών Προβληματισμών πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα απόγευμα σε χώρο της Εκκλησιαστικής Περιφερειακής Εστίας, με ευθύνη του Διευθυντή της Εστίας κυρίου Τριαντάφυλλου Μπολτέτσου διδάκτορος Θεολογίας και τη συνδρομή του Επιμελητή της Εστίας πατρός Χρήστου Τσιλοφύτη, εφημερίου του Ιερού ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας. Οι συναντήσεις αυτές έχουν ως στόχο την συνεχή κατάρτιση των Οικοτρόφων Μαθητών της Εστίας Λαμίας στο πεδίο της Εκκλησιαστικής μόρφωσης και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα Ορθόδοξης Πνευματικότητος.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Λαμίας αλλά και σε διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπολεώς μας. Θέμα των φετινών ομιλιών είναι το βιβλίο «Περί προσευχής»του μακαριστού και Οσίου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής. Οι διδαχές του πατρός Παϊσίου είναι ανεπανάληπτες σε θεολογικό στοχασμό, σε γλαφυρότητα και επικαιρότητα. Των ομιλιών προηγείται η ακολουθία της Ιεράς Παρα­κλή­σεως στην Υπεραγία Θεοτόκο.

(*) Μαθήματα σκάκι παραδίδονται δωρεάν κάθε Δευτέρα στις 6:30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος. Τα μαθήματα παραδίδει ο κ Δημήτριος Ρέρας και τα παρακολουθούν 15 ενδιαφερόμενοι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Εκδήλωση με θέμα «Επετειακό αφιέρωμα για τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, και για την συμβολή της Φθιώτιδος» πραγματοποίησαν χθες το πρωί ο Δήμος Λαμιέων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων του Νομού Φθιώτιδος στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κύριος Σπυρίδωνας Σφέτας με θέμα «Διπλωματικό παρασκήνιο της συγκρότησης της βαλκανικής Συμμαχίας, η πρόσληψη των Βαλκανικών Πολέμων στην Ελλάδα και η απελευθέρωση της Μακεδονίας». Εν συνεχεία έγινε παρουσίαση πεζών και ποιητικών κειμένων Φθιωτών λογοτεχνών 1912-1913 σχετικά με τη συμμετοχή της Φθιώτιδος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Τα κείμενα συνόδευαν μουσικά η κ Μαρία Βέ, φιλόλογος, μουσικός και ο κ Πύρρος Πουλίτσας, μουσικός. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο πατήρ Νεοφυτος Ραφαηλίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαιδεύσεως κ Ηλίας Παλιαλέξης, η Αντιδήμαρχος Λαμιέων κυρία Μαρία Ραφτοπούλου,υπευθυνη σε θέματα παιδείας και τουριστικής Ανάπτυξης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Μαθηματικών, Φιλολόγων και Θεολόγων και εκπρόσωπος του Στρατού.

(*) Ομιλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6:00 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου Ορθοδόξου χριστιανικής αγωγής «Άγιος Ηρωδίων» που βρίσκονται στην συμβολή των οδών Πατρόκλου και Αχιλλέως στη Λαμία. Ομιλητής θα είναι ο κ Κωνσταντίνος Μήτσιος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός με θέμα « ζει Κύριος ο Θεός».

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness