165

Ραδιοφωνικό Δελτίο

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1290

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 18 Αύγουστος, 2017

Παρασκευή 18 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Φλώρου και Λαύρου των αδελφών.

Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των αγίων Πατρόκλου και Ιουλιανής.Του αγίου Λέοντος ο οποίος μαρτύρησε στα παράλια της Λυκίας, καθώς και τη μνήμη  των αγίων Ερμίου, Πολυαίνου και Σεραπίωνος. Η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του οσιομάρτυρος Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης της Πίνδου. Των αγίων πενήντα μαρτύρων οι οποίοι θανατώθηκαν από τον Λικίνιο δια πυρός, επειδή κατέστρεψαν τα είδωλα του ναού. Των εν αγίοις πατέρων ημών Ιωάννου του Ε΄ και Γεωργίου του Α΄ πατριαρχών Κω/πόλεως. Τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Βαρνάβα και Σοφρωνίου των Αθηναίων και Χριστοφόρου, παλαιών και νέων ιδρυτών της σεβασμίας μονής Παναγίας εν Σουμελά. Επίσης εορτάζουμε την ανάμνηση της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του οσίου πατρός ημών Αρσενίου του νέου, του εν τη νήσω Πάρω ασκήσαντος, ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1877.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Οκτώ ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της 15ης Αυγούστου, δηλαδή στις 23 του μηνός, γίνεται η «απόδοσις» της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Στην Ιερά Μητροπολή μας υπάρχει ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία το οποίο εορτάζει στις 23 του μηνός, πρόκειται για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα την παραμονή στις 7:30 το απόγευμα κατόπιν αδείας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολαόυ θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μονζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη γενετειρά του, Τιθορέα. Την Τετάρτη θα τελεσθεί δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μαςκ. Νικαλάου με την συμμετοχή του    θεοφιλεστάτου επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος του δελτίου μας  αγαπητοί ακροατές θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας τηλεφωνικά την  αδελφή Ελισάβετ η οποία θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την Ιερά Μονή και για το πρόγραμμα εορτασμού.

Ας αναφέρουμε όμως στο σημείο αυτό  κάποια ιστορικά στοιχεία για την ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, τα οποία είναι γραμμενα στο βιβλίο Ιστορικά Εκκλησιαστικά Μνημεία της Φθιώτιδος των Εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της βορειοανατολικής πλευράς του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, στην κεντρική Λοκρίδα, προβάλλει ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια του νομού Φθιώτιδας. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων επάνω σε ξέλακκο καραούλι σε θέση ειδυλλιακή και πανοραμοκή που έχει για φόντο πυκνό ελατόδασος και στο βάθος μια ανοιχτή χαράδρα που οδηγεί στο γυμνόστηθο τμήμα του Παρνασσού. Απέχει 4 χλ. από το χωριό Αγία Μαρίνα και 8 χλμ. από την Κ. Τιθορέα.

Τα παλιά οικοδομήματά του, τα χειρόγραφα, όσα διασώθηκαν και οι παραδόσεις της περιοχής πιστοποιούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι. Στα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του κράτους διασώζονται πληροφορίες που αναφέρονται στην οικονομική κατάστασή της κατά τα χρόνια της ακμής της και το ρόλο της, τόσο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όσο και στην ανεκτίμητη προσφορά της στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Μετά τα χρόνια της Επανάστασης, με το διάταγμα του Όθωνα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833 διαλύθηκε η Ιερά Μονή και η περιουσία της περιήλθε στο κράτος. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα της Μονής. Από τότε όλα χάθηκαν, τα έγγραφα, τα κτήματα, τα κειμήλια, τα ιερά Λείψανα και έτσι έμεινε χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Το μοναστήρι έχει τα γνωρίσματα οχύρωσης των μεταβυζαντινών χρόνων. Η ανέγερση των κτισμάτων, όπως φαίνεται, δεν ολοκληρώθηκε την ίδια εποχή. Σύμφωνα με τις απόψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα από επιτόπια έρευνα και μελέτη, συμπεραίνεται ότι στις αρχές του 18ου αιώνα και το έτος 1708 έγινε γενική επισκευή και συμπλήρωση της οχυρώσεως. "Υπάρχει εντοιχισμένη, πέτρινη πλάκα εγχάρακτη στην οποία αναγράφεται το όνομα του Ηγουμένου και των μαστόρων που έκαναν την επισκευή". Από τη μαρτυρία όμως της εντοιχισμένης πλάκας στην ανατολική κόγχη του ναϊδρίου, βεβαιώνεται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε νωρίτερα από την οχύρωση του Μοναστηριού (ίσως το έτος 1506).

Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής, ενώ η εικονογράφηση έγινε από λαϊκούς ζωγράφους με τεχνοτροπία μεταβυζαντινής εποχής του 17ου-18ου αιώνα. Εκείνο που προξενεί εντύπωση στο Ναό αυτό, είναι η πολύ χαμηλή είσοδός του με ένα μικρό σκαλάκι κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους. Φαίνεται ότι ήταν καθιερωμένες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χαμηλές είσοδοι γιατί ήταν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές στις παραβιάσεις και ακόμα εμπόδιζαν την είσοδο των έφιππων Τούρκων μέσα στο ναό σε ώρα λειτουργίας και προσευχής.

Γενικά η όλη δόμηση του Μοναστιριού είναι πολύ μελετημένη. Φαίνεται ότι αυτοί που επέλεξαν την τοποθεσία αυτή είχαν ανεπτυγμένη και τη "στρατηγική σκέψη" και αρκετές γνώσεις "τοπογραφίας" και "οχυρωματικής". Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες και ευρήματα, προκύπτει ότι το Μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Αυτό μαρτυρούν ακόμη και σήμερα οι πολεμίστρες και οι πολλές προεξοχές και πλακόπετρες. "Είναι οι υποδοχές για σκαλωσιές που ανέβαιναν οι αμυνόμενοι και πυροβολούσαν τους επιδρομείς και πολιορκητές του μοναστηριού." Επίσης οι χώροι του μοναστηριού φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν αίθουσες διδασκαλίας του "κρυφού σχολειού".

Όταν αντικρίζει κανείς όλα αυτά, αναπολεί και ζωντανεύει με τη φαντασία του ιστορικές μνήμες ηρωισμού. Θυσίες, αγώνες και γεγονότα που διαδραματίζονταν σε εποχές δόξας και ακμής του μοναστηριού. Η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου κρίθηκε με υπουργική απόφαση, ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή αποτελεί ένα σύνολο μοναδικό για την περιοχή. Η Ιερά Μονή σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία και γιορτάζει την 15η και την 23η Αυγούστου

Συνεχίζουμε το δελτίο μας με τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας το οποίο βρίσκεται σε σπηλαιώδη ναό κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή στο χωριό Βαρδάτες. Την Τρίτη  στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία.

 Το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου θα τελεσθούν  ο Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Εκεί θαυματουργικώς βρέθηκε το 1711 η εικόνα της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748.Ο ναός περιβάλλεται από Μοναστηριακό συγκρότημα. Κατά τους χειμερινούς μήνες στο ιερό προσκύνημα ανακαινίσθηκε ο ιερός ναός και η αυλή. Αναλυτικά,  έγινε  μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού, επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Με την ευλογία και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολαόυ θα ακολουθήσουν κι' άλλα έργα εξωραϊσμού του κτηριακού συγκροτήματος που περιβάλει το προσκύνημα. Να σημειώσουμε το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες. Μπορείτε να το επισκέπτεστε κατά τις ημέρες Τρίτη έως Σάββατο  από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα και την Κυριακή 5:00 με 7:00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών είναι κλειστό.

Την Τετάρτη πανηγυρίζει και το εκκλησάκι της Παναγιάς Μαγκλαβά στον οικισμό Πανόραμα Καραβομύλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού τη παραμονή στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία. Την κυριώνυμο ημέρα Ορθρος και Θεία Λειτουργία.

Στη περιοχή της Λοκρίδος πανηγυρίζει το εξωκλήσι της Παναγίας της Ευλογιάς στο Λογγό το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου υπάρχουν στα χωριά Τιθρόνιο, Παναγιά Δομοκού, Αχλαδιά και Αγραπηδιά.

Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου υπάρχει και στη στρατιωτική μονάδα στο Αυλάκι Στυλίδας   Επίσης πανηγυρίζει και το Ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας Βάβρενής στην Γλύφα. Το πρωί της Τετάρτης θα ψαλλεί ο  Όρθρος και η  πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

(*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί την Τρίτη 22 Αυγούστου επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην  Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου  Δαμάστας. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το πρωί. Επίσης Ιερά Αγρυπνία επί τη αποδόσει της Εορτής τοι Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα τελεσθεί και στην Ιερά ΜονήΠαναγίας Αγάθωνος. Οι ιερές ακολουθίες θα ξεκινήσουν στις 9:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν στις 1:00 τα ξημερώματα.

(*) Την Πέμπτη 24 Αυγούστου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος και αθναποστόλου  Κοσμά, του Αιτωλού. Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζει ο  Ενοριακός ιερός ναός του αγίου Κοσμά στίς εργα­τι­κές κατοικίες Νέας Μαγνησίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Τετάρτη στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτροκλασία. Την Πέμπτη  Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

(*) Η ανακοίνωση που ακολουθεί είναι από το γραφείο αιμοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως.Η Αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης που απορρέει από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος δια της λογχευθείσης πλευράς Του επί του Τιμίου Σταυρού ζωογονεί με το Πανάγιο Αίμα Του, κάθε άνθρωπο που μεταλαμβάνει σε κάθε Θεία Λειτουργία και μεταγγίζει την αληθινή Ζωή. Προέκταση της Θείας Οικονομίας  είναι η δική μας έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης προς τον πλησίον. Δυστυχώς, όμως και εμείς οι Χριστιανοί που οφείλουμε να ομοιάσουμε με τον «Αιμοδότη» Χριστό μας, αδιαφορούμε και δεν δίνουμε ελπίδα και ζωή σε συνανθρώπους μας. Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος από το 2002 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου ίδρυσε την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως, με σκοπό την ενίσχυση της Αιμοληψίας της τοπικής μας κοινωνίας. Οι ανάγκες για αίμα σήμερα καλύπτονται οριακά. Στην προσπάθεια μας αυτή καλούμε όλους τους αιμοδότες, αλλά και όσους για πρώτη φορά θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή της τοπικής μας εκκλησίας, να προσέλθουν στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (καθημερινά 9.00 το πρωί με 13.00 το μεσημέρι και απογεύματα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00 το βράδυ όπως και το Σάββατο 10.00-12.00 το μεσημέρι) και να προσφέρει για την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως. Υπεύθυνος είναι ο πατήρ Νικόλαος Κατσαρέλης, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

(*) Τό Καθολικό τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ταξιαρχών Νεραϊδος Στυλίδος θά καταρρεύση, ἐάν δέν ἀφυπνισθοῦμε καί λάβουμε τά ἀπαραίτητα τεχνικά μέτρα. Για το λόγο αυτό η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος καλεί τον φιλόχριστο λαό να διασώσει από κατάρρευση το μοναστήρι αυτό καθώς είναι ἕνα ἀπό τά παλαιότερα Καθολικά Ἱερῶν Μονῶν, μέ πολλούς τρούλους καί ὁλόκληρο τό ἐσωτερικό του ἁγιογραφημένο. Ἤδη ἔχει καταρρεύσει ὁ τοῖχος τῆς ἐξωτερικῆς αὐλῆς καί μέ τήν ὑποχώρηση τοῦ ἐδά­φους κινδυνεύει νά πάρει κλίση καί ὁ Ἱερός Ναός. Οἱ προσπάθειες ἀπό ἐτῶν γιά ἔνταξη τοῦ Μνημείου σέ εὐρωπαϊκά ἤ κρατικά προγράμ­μα­τα δέν ἔχουν φέρει ἀποτέλεσμα. Γι΄αὐτό η τοπική μας εκκλησία ζητά τήν συμπαράσταση τοῦ εὐ­­σε­βοῦς λαοῦ καί παρακαλεί ὅλους νά βοηθήσουν πρίν εἶναι ἀργά καί τό ἱστορικό Καθολικό μετατραπεί σε σωρό ἐρειπίων. Μπορείτε νά καταθέσετε τήν προσφορά σας στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως γιά τήν «Ἱερά Μονή Ταξιαρχῶν Νεράϊδας Στυλίδος» ἤ στήν Ἐθνική Τράπεζα (Ἀρ. Λογαριασμοῦ 396/296232-22) μέ τήν ἔνδειξη «γιά τήν Ἱερά Μονή Ταξιαρχῶν Νεράϊδας Στυλίδος» γιά νά λάβετε τήν σχετική ἀπόδειξη.

(*) Πολλά και Ψυχωφελή  βιβλία για το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τα οποία πάντοτε μεν είναι χρήσιμα για τους ορθοδόξους χριστιανούς ιδιαιτέρως δε για τις Θεομητορικές εορτές, κορυφαία των οποίων είναι η κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

   Συγγραφεύς των βιβλίων είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και τα βιβλία αυτά είναι προϊόντα του σεβασμού  και της αγάπης του Ποιμενάρχου μας  προς το θεομητορικό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την πίστη του λαού εις το Πανάγιο Πρόσωπο της Παναγίας και να τιμήσουν επάξια Εκείνην που σκέπει, στηρίζει, και προστατεύει κάθε άνθρωπο που επικαλείται το όνομά της.   Τα βιβλία αυτά είναι ωφέλιμα,  κατάλληλα για να προετοιμάσουν τους πιστούς χριστιανούς για την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.

   Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Ένθεον», το οποίο βρίσκεται στη γωνία  των οδών Χατζοπούλου και Σατωβριάνδου στην πλατεία Πάρκου στην Λαμία. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2231 0 36204.

Μερικά από τα βιβλία είναι τα εξής:

«Θεομητορικά Νεύματα»Περιέχει  18 εγκυκλίους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου μέσα από τις οποίες  διαπιστώνει κανείς, ότι με την Παναγία παίρνει νόημα η ζωή μας και αντιμετωπίζονται όλες οι αντιξοότητες, διότι Εκείνη έχει την δύναμη να μας λυτρώσει από τα δεινά, από τους πειρασμούς, από τα πάθη και από κάθε επιβουλή ορατών και αοράτων εχθρών.

«Αφιερώματα-Δημοσιεύματα στην Παναγία της Τήνου»

Μέσα στις 202 σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει  τι είναι εκείνο που καθιστά το Πανορθόδοξο και Παγχριστιανικό προσκύνημα της Ιεράς Νήσου  Τήνου,  κέντρο ζωής και κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Μαρτυρούνται  οι συχνές και ζωντανές εμφανίσεις της Παναγίας μας, η οποία διανέμει σε όλους τον πλούτο της αγάπης Της, που είναι μαγνήτης και  προσελκύει όλους τους πονεμένους και δοκιμαζομένους.

«Παναγία Θεοτόκος , στη Θεολογία, ζωή και παράδοση της Εκκλησίας μας».Πρόκειται για ομιλίες εγκρίτων Ιερέων και καθηγητών Θεολόγων, οι οποίες εκφωνήθηκαν   στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας για τον πανηγυρισμό του Ιωβηλαίου έτους 2000, το οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεκήρυξε έτος της Θεοτόκου.

«Θεοτόκος, Ευαγγέλιον χαράς»       Ένα βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου Σελέντη.

Μέσα στις 225 σελίδες του βιβλίου, αποπνέει η χάρις των λόγων, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτοκου,  τους οποίους εξεφώνησε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός Νικόλαος, ως Ιεροκήρυξ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ιδιαιτέρως κατά τις παρακλήσεις του δεκαπενταυγούστου. Είναι κηρύγματα γραμμένα με προσευχή και δάκρυα από τον ταπεινό και πράο μακαριστό Νικόλαο. Είναι ομιλίες καρδιακές ενός Αγίου Κληρικού, βγαλμένες μέσα από ψυχή πιστεύουσα, και ποθούσα τον Κύριο.

«Η Παναγία της Τήνου, Ιστορία και Τέχνη»

Το βιβλίο αυτό εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί σε Τέταρτη έκδοση. 

Χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,  διηγείται την Ιστορία του οράματος της Οσίας Πελαγίας, της ευρέσεως της Αγίας Εικόνος, της κλοπής και της επανευρέσεως, της ανοικοδομήσεως του Ναού, των θαυμάτων καθώς  επίσης περιγράφει τους  σκοπούς και τα έργα του Ιερού Ιδρύματος από το 1823 έως σήμερα.Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η τέχνη όπως εκφράζεται και εκτίθεται στα Μουσεία του Ιερού Προσκυνήματος.

Το βιβλίο αυτό βοηθά τους αναγνώστες να γνωρίσουν το «Ιερόν Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου», το οποίο έλκει όλους τους πιστούς απανταχού της γης, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, προβληματίζει τους δύσπιστους και γεμίζει την ψυχή με δέος και έκσταση για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου θα τελεσθεί την Δευτέρα 21 Αυγούστου στην Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας. Η Ακολουθίες θα ξεκινήσουν στις 9 το βρόδυ και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 12 και μίση μετά τα μεσάνυκτα. Κατα την διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα ευλογηθούν οι άρτοι και μετά το πέρας της αγρυπνίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού θα προσφέρει κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

 (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά κυκλαδίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 24961 και 69 065 85 011.

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

Στο σημείο αυτό θα καλοσωρίσουμε στον αέρα του δελτίου μας αγαπητοί ακροατές την Γερόντισσα Ελισάβετ, η οποία θα μας ομιλήσει για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρανασσού και για το πρόγραμμα εορτασμού.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*)Ο Εκπολιτιστικός - Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» σας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2017», το οποίο έχει ξεκινήσει από τις 12 και θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου 2017. Το Φεστιβάλ, φέτος, είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Στέλλας Πουγκακιώτη, τ. Προέδρου των Αινιάνων και στην πρώτη ανταλλαγή με χώρες του εξωτερικού που πραγματοποίησε ο Σύλλογος μας το 1984 με την Ουγγαρία. Έτσι, τριάντα ένα παλιοί και νέοι χορευτές από το Νταρνοζέλι της Ουγγαρίας θα φιλοξενηθούν από 11 έως 16 Αυγούστου στην πόλη μας για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας.

Το Φεστιβάλ «ΥΠΑΤΗ 2017» ολοκληρώνεται το Σάββατο 19/8, ώρα 21:00, στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης, με την Τιμητική βραδιά για τον Eusebi Ayensa, φίλου της Υπάτης, Αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρου του Ισπανοελληνικού Συνδέσμου Φιλίας και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Xirona, όπου θα  πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη του σε επίτιμο μέλος των Αινιάνων και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της Καταλονίας. Την εκδήλωση θα προλογίσει η π. Έφορος Αρχαιοτήτων Μάνη Παπακωνσταντίνου.

Το Αυγουστιάτικο Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ» μετρά 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι όχι μόνο της Υπάτης αλλά και της Φθιώτιδας. Αποτελεί ένα μοναδικό Φεστιβάλ -  Θεσμό, αποτέλεσμα των πολύχρονων προσπαθειών του Συλλόγου μας για να κρατήσει ζωντανή τη παράδοση, το πολιτισμό, προσπαθώντας να διατηρήσει τον πήχη της ποιότητας των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής ψηλά, παρά τις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, σε πείσμα των εποχών που προστάζουν άλλες μορφές διασκέδασης και επιμόρφωσης. Ο Σύλλογος «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» αποδεικνύει πως μέσω του πραγματικού εθελοντισμού, της δημιουργικότητας και της αγάπης για τον τόπο μας μπορούμε συλλογικά να καταφέρουμε να φτάσουμε πολύ πιο μακριά … ακόμα πιο ψηλά.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με τη συνεργασία των: Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας  και Ευρυτανίας,  Κέντρου  Έρευνας του Ελληνικού Παραδοσιακού Πολιτισμού-Αρχείο Σίμωνα και Αγγελικής Καρά, Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ηρακλής», Ιδρύματος Υποτροφιών Σπυρίδωνος και Ελένης Ρούσκα καθώς και των δεκάδων χορηγών και των εθελοντών-μελών του Συλλόγου «ΟI AINIANEΣ» τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη υλική και ηθική βοήθειά τους.                                                                               

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...