165

36 Ιερατικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με θέμα "Προστασία των Ιερών Ναών και του Εκκλησιάσματος πριν, κατά και μετά τον σεισμό"

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Πέμπτη, 10 Οκτώβριος, 2013 - 08:00

Το 36ο (έκτακτο) Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου στη Λαμία με  θέμα: «Προστασία των Ιερών Ναών και του Εκκλησιάσματος πριν, κατά και μετά τον σεισμό».

Όπως πάντοτε το Συνέδριο άρχισε με μεγάλο συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, έψαλλε δε Βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

 Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας εψάλλει ειδικό Απολυτίκιο για την κατάπαυση των σεισμών, το οποίο συνέθεσε ο Σεβασμιώτατος τον Αυγουστο του 2013 και έχει ως εξής:

«Παρθένε Πανάμωμε, τόν τοῦ σεισμοῦ κλονισμόν,

ταχέως κατάπαυσον πρός σόν Υἱόν καί Θεόν

θερμάς ἱκεσίας Σου.

Σκέπην καί προστασίαν τοῖς Σοῖς δούλοις παράσχου.

Λύτρωσιν ἐκ κινδύνων καί δεινῶν ἀλγηδόνων.

Καί νύν τήν πάσαν ἐλπίδα ἡμῶν

εἰς Σέ ἀνεθέμεθα.»

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Πνευματικούς τρεις Κληρικούς της Μητροπόλεώς μας, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Ξηρομερίτη, τον Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Βασιλακάκο και τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Διομήδη Παναγιωτόπουλο.

Απευθυνόμενος προς τους Ιερείς εξέφρασε την χαρά του για την σύναξη όλων των Πρεσβυτέρων, των Μοναχών και των Μοναζουσών και ετόνισε ότι τώρα που η κοινωνία μας παραπαίει εμείς πρέπει να αγωνισθούμε, να σηκώσουμε τον σταυρό μας και να δώσουμε την μαρτυρία της πίστεως, της αγάπης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αξίες που ο κόσμος καταπατεί.

Μετά την διανομή του αντιδώρου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής προσέφερε σε όλους πρωινό μετά το οποίο οι Ιερείς και οι Μοναχές, οι οποίες για πρώτη φορά συμμετείχαν σε Ιερατικό Συνέδριο λόγω του θέματός του, κατευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο και στις 10.30 άρχισε το Συνέδριο με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο και σύντομη προσφώνηση.

Στην συνέχεια ο κύριος ομιλητής του Συνεδρίου Πανοσιολογ. Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Αγγέλης, Δρ. Φυσικής Περιβάλλοντος και συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. Στερεάς, ανέπτυξε με γλαφυρότητα, σαφήνεια και πολλά παραδείγματα το θέμα του, προβάλλοντας συγχρόνως διαφάνειες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και επιστημονικά γραφήματα σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα, τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης ενός σεισμού.    

Μετά την ομιλία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήματα ιερέων, απόψεις και θέσεις στα οποία απαντούσε ο Σεβασμιώτατος και ο ομιλητής και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

Πριν την αναχώρηση των ιερέων δόθηκαν έγγραφα διοικητικής φύσεως και ο Σεβασμιώτατος τους ενημέρωσε για εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολη στο προσεχές μέλλον.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...