165

Δημοσιεύματα για τα 20 Χρόνια Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Νικολάου

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος, 2016 - 11:15

ΠΑΝΑΞΙΟΣ!!!

(αφιέρωµα για τα είκοσι χρόνια της ποιµαντορίας

 του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου)

 

Είκοσι χρόνια χάλασε

 του Νικολάου… η νιότη,

να δείξει στη Φθιώτιδα

το θαύµα του ∆εσπότη.

 

Τον ερχοµό του δεν ξεχνώ,

-δρόµοι, λαός, πλατείες,

εσείοντο από παλµό

και κωδωνοκρουσίες.

 

 Και ο ∆εσπότης σιωπηλός

 -έµπαινε σ’ ένα πόκερ-

που να ‘ξερε πως ο λαός

θα κέρδιζε το τζόγκερ…

 

 Έκτοτε γίνανε πολλά

 απ’ την ποιµαντορία

κι είν’ όλα αλήθεια θαυµαστά

χωρίς αµφιβολία.

 

Συµµάζεψε τ’ αλώνι του,

το ‘βαλε στη σειρά του

 κι ο κόσµος στο σαλόνι του

τον έχει, της καρδιάς του.

 

 Έχτισε σ’ αυτόν τον τόπο

 πολλές εγκαταστάσεις

 και τρέχει…, για τον άνθρωπο,

εκατοντάδες δράσεις...

 

Την Κυριακή στην εκκλησιά,

το βράδυ σχεδιάζει

κι απ’ τη ∆ευτέρα στη δουλειά.

 Ποτέ δεν ησυχάζει.

 

Τα πεινασµένα στόµατα

οληµερίς φροντίζει,

στα ανήµπορα τα σώµατα

φιλί ζωής χαρίζει.

 

∆ιαβάζει τη σκέψη τ’ αλλουνού

 κι όταν τον πας, σε πάει

και στις µπηχτές του πονηρού…

ξέρει να απαντάει. -

 

Τότε σου φώναξα κι εγώ

πατέρα µας το ‘’Άξιος’’,

 τώρα το βρίσκω λιγοστό

 για σένα το ‘’Πανάξιος’’.

 

∆έσποτα, χρόνια σου πολλά,

µε τέτοια αξιοσύνη,

 σου εύχοµαι και πιο ψηλά!!!

 στην Αρχιεροσύνη.

 

 Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης. Λαµία 5/12/2016

  

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα, τα χρόνια κυλούν σαν το νερό λέει ο λαός µας. Και είναι αλήθεια.

  Και πραγµατικά τα είκοσι χρόνια από τότε που ο ∆εσπότης µας κ.κ. Νικόλαος ανέλαβε τα ηνία της Μητρόπολης Φθιώτιδος κύλησαν πολύ γρήγορα.

  Σαν χθες µας φαίνεται η πανηγυρική ενθρόνισή του. Τότε που όλοι φωνάζαµε

 ΑΞΙΟΣ – ΑΞΙΟΣ.

  Τα χρόνια πέρασαν. Χρόνια όµως δηµιουργικά που σφράγισε µε την παρουσία του ο Ποιµενάρχης µας.

  Από την πρώτη στιγµή, που ανέλαβε της ευθύνης της Μητρόπολής µας, άλλος αέρας έπνευσε στον τόπο µας, στα εκκλησιαστικά δρώµενα αυτού, αλλά και πέραν αυτών. Κινητικότητα σε όλα. Στην διοίκηση, στα εκκλησιαστικά και στα πνευµατικά δρώµενα.

 και όχι µόνο. Νοικοκυροσύνη σε όλα.

  ∆ουλειά από ιερείς, εκκλησιαστικά Συµβούλια, οργανώσεις.

  Ο καθένας ανέλαβε τις ευθύνες του και µε ζήλο, πειθαρχία και υπακοή δραστηριοποιήθηκε στον τοµέα του.

  Πνευµατικά κέντρα σε όλες τις ενορίες, ανέγερση νέων ναών, ανέγερση γηροκοµείων, συνέδρια, κηρύγματα απ’ άκρου σ’ άκρου στο νοµό, συσσίτια, φιλανθρωπικά έργα. Και τι να πρωτοαναφέρει κανείς. Παράλειψη θα ήταν αν δεν αναφερόταν το µεγάλο και        Πρωτόγνωρο έργο του Νέου ∆ιοικητηρίου της Μητρόπολης, λειτουργικότατο από κάθε άποψη, πραγµατικό κόσµηµα για την Πόλη µας, έργο που προ- καλεί το θαυµασµό σε κάθε επισκέπτη.

  Και ο ∆εσπότης µας από πρωίας µέχρι νυκτός, ακούραστος, πάντα παρών, µε σοφές προς όλους κατευθύνσεις, οδηγεί το τιµόνι της Μητρόπολής µας σταθερά, συστηµατικά και πάντα µε καλοσύνη και αγάπη.

 Πρωτοπόρος σε όλα και για όλα.

 Σεβασµιώτατε.

 ∆εχτείτε την ευγνωµοσύνη µας και τις µύριες ευχαριστίες, γι’ αυτά που προσφέρατε και προσφέρετε καθηµερινά στον τόπο µας.

 Σεβασµιώτατε.

 Κάποτε σας είχα πει, ίσως να µην το θυµάστε, ότι κουράζεστε υπερβάλλοντας κατά πολύ τις ανθρώπινες δυνάµεις. Αφήστε κάτι και για αύριο σας είπα. Χαµογελάσατε µόνο.

 Σας επαναλαµβάνω.

 Κάντε οικονοµία δυνάµεων.

 Σας θέλουµε για πολύ κοντά µας.

 Σας έχει ανάγκη ο τόπος µας.

 Σας έχουµε ανάγκη όλοι µας.

 Ηλίας Σπυρόπουλος

Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

 

20 χρόνια έβαζε στόχους και τους πετύχαινε !!

                «Μου είχαν πει ότι δεν θα αντέξω το κλίµα της Φθιώτιδας. Ότι έχει πολύ υγρασία, ότι είναι βαρύ και πολλά άλλα. Κι όµως, όχι µόνο το άντεξα, αλλά εδώ ξανάνιωσα και µέσα σε αυτά τα 20 χρόνια έγινα Ρουµελιώτης, Λαµιώτης, Φθιωτός, µε πολύ χαρά και ευχαρίστηση...», είπε µεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικόλαος στην εκδήλωση τιµής που διοργάνωσε ο ∆ήµος Λαµιέων για τα 20 χρόνια στη Μητρόπολη Φθιώτιδας.

                 Ήταν 17 Νοεµβρίου του 1996, όταν έγινε η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου, στη Λαµία. 20 χρόνια πέρασαν από εκείνη την ηµέρα. 20 χρόνια γεµάτα δηµιουργία και προσφορά στην κοινωνία. Όταν ήρθε στη Φθιώτιδα πριν 20 χρόνια η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσε καµία απολύτως υπόσχεση στο λαό. Το µόνο που είχε πεί τότε, ήταν ότι ήρθε όχι ως εξουσιαστής αλλά ως διάκονος της εκκλησίας και της κοινωνίας. Από την πρώτη µέρα άρχισε να βάζει στόχους και να τους υλοποιεί. ∆ύο δεκαετίες µετά δεν ξέρει τι να πρωτοθαυµάσει κανείς αντικρίζοντας τα έργα του Μητροπολίτη κ. Νικολάου. Το Πνευµατικό - ∆ιοικητικό Κέντρο της Μητρόπολης στη Νέα Άµπλιανη είναι ένα έργο κόσµηµα για την πόλη της Λαµίας. Εγώ όµως θυµάµαι τον πόλεµο που είχε δεχτεί τότε ο Δεσπότης για την ανέγερση του Πνευµατικού Κέντρου. Θυµάµαι επίσης πόσος κόσµος από τη Φθιώτιδα είχε εργαστεί για την κατασκευή του Πνευµατικού Κέντρου και πόσο µεγάλη ήταν η στήριξη της τοπικής οικονοµίας από τις εργασίες που γίνονταν εκεί. Θυµάµαι επίσης πόσες φορές εµείς οι δηµοσιογράφοι είχαµε επισκεφτεί το χώρο για να παρακολουθήσουµε την πορεία των εργασιών. Και θυµάµαι από τις συνοµιλίες που είχαµε κάνει τότε µε απλούς πολίτες, πόσο ικανοποιηµένοι ένιωθαν µε τη σκέψη και µόνο ότι το έργο αυτό όταν θα ολοκληρώνονταν -όπως και έγινε - θα έδινε ζωντάνια σε µια ολόκληρη περιοχή που µέχρι τότε µάλλον ξεχασµένη ήταν. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης αν και η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια σε λέξεις, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς το τεράστιο έργο του δεσπότη µας.

                ∆εν είναι εποµένως τυχαίο, ότι στην τιµητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ∆ήµος Λαµιέων στο Πνευµατικό - ∆ιοικητικό Κέντρο, ήταν όλοι εκεί. Για να τιµήσουν τα 20 χρόνια της δηµιουργικής του παρουσίας στην κοινωνία και τον τόπο. Ενδεικτικά θα αναφέρουµε τις παρουσίες του ∆ηµάρχου Λαµιέων, ο οποίος επίσης γιόρταζε, Νίκου Σταυρογιάννη που είχε και την ευθύνη της εκδήλωσης, του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και του Αντι- περιφερειάρχη Φθιώτιδας, Ευθύµιου Καραΐσκου, του Βουλευτή Αποστόλη Καραναστάση, των ∆ηµάρχων, Μακρακώµης Θύµιου Παπαευθυµίου, Αµφίκλειας – Ελάτειας Γιώργου Γώγου, ∆οµοκού ∆ηµήτρη Τζιαχρήστα, Μώλου – Αγ. Κων/νου Γιάννη Συκιώτη, Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου, του Προέδρου του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Λαµιέων Θανάση Κλειτσάκη και όλων σχεδόν των Αντιδηµάρχων και του Γενικού Γραµµατέα του ∆ήµου, του θεµατικού Αντιπεριφερειάρχη Θέµη Χειµάρα, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνοµικού ∆ιευθυντή, Υποστράτηγου Ανδρέα Αποστολόπουλου, του ∆ιοικητή του ΚΕΥΠ, Ταξίαρχου Ελευθέριου Παπαδόπουλου, του Αστυνοµικού ∆ιευθυντή Φθιώτιδας, Ταξίαρχου Μιχάλη Πάππου, του ∆ιοικητή της ΠΥ Λαµίας, Πύραρχου Θρασύβουλου Ζαγγογιάννη, αξιωµατικών του στρατού, της αστυνοµίας, της πυροσβεστικής και του Λιµενικού Σώµατος, του πρώην υ- φυπουργού υγείας και βουλευτή, Θανάση Γιαννόπουλου, της πρώην βουλευτού Ελένης Μακρή, του πρώην βουλευτή Θοδωρή Χειµάρα, του πρώην ∆ιευθυντή του ΠΓ του Κώστα Καραµανλή, Κώστα Σταϊκούρα, του πρώην ∆ηµάρχου Λαµιέων, Γιώργου Ντελή, του πρώην Νοµάρχη Φθιώτιδας, Θύµιου Παπαβασιλείου, του προέδρου του Επιµελητηρίου, Αλέκου ∆ιαµαντάρα, του Περιφερειακού ∆ιευθυντή Εκπαίδευσης Χρήστου ∆ηµητρίου και των ∆ιευθυντών Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, του Προέδρου του ∆ικηγορικού Συλλόγου, Θανάση Μακρυγιάννη, του ∆ιοικητή του Νοσοκοµείου Λαµίας, Παναγιώτη Ζυγούρη και πλήθος πιστών αλλά και κληρικών που έσπευσαν στην εκδήλωση για να ευχηθούν και να τιµήσουν τον ιεράρχη τους. Έναν δυναµικό άνθρωπο, µια ξεχωριστή προσωπικότητα, έναν οραµατιστή ιεράρχη. Έναν ιεράρχη που δεν υπόσχεθηκε τίποτα απολύτως στο ποιµνιό του, αλλά έκανε πάρα πολλά, αφήνοντας παρακαταθήκες για τις επόµενες γενιές!

 

Χρήστος Αλεξανδρής

  

Ύμνος άπας ηττάται

Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Συν/χου Εκπαιδευτικού & Δημοσιογράφου

 

   Στις 6 Δεκεμβρίου, σε μια πολύωρη εκδήλωση μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, πυκνού ακροατηρίου, ανείπωτης χαράς και ενθουσιασμού, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ι.Μ. Φθιώτιδος, τίμησαν το Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαο, τον ακάματο Ποιμενάρχη μας, για την εικοσαετή προσφορά του.

   Ανέλαβαν όντως δυσχερές έργο οι ομιλητές, να παρουσιάσουν το ογκώδες και πολυσχιδές έργο (ποιμαντικό, κοινωνικό, πνευματικό, εθνικό) του Ποιμενάρχη μας, πολλώ δε μάλλον να τον εγκωμιάσουν, καθότι εγνώριζαν στην προκειμένη περίπτωση ότι «ύμνος άπας ηττάται». Δεν παραγνωρίζουμε, βέβαια, ότι ήταν ένα μικρό αντίδωρο, ένα αντιχάρισμα, εξ ονόματος του ευεργετηθέντος φθιωτικού λαού.

   «Ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων» της πολύεδρης προσωπικότητας, του χαρισματούχου και διακεκριμένου Ιεράρχη κ.κ. Νικολάου. Τον καμαρώνουμε, τον ευγνωμονούμε, τον προβάλουμε ως πρότυπο.

   Στο πρόσωπο του τιμηθέντος διακρίνουμε τον Έλληνα ιεράρχη που αγωνίζεται, μοχθεί, υποφέρει, για να κάνει το λαό του εικόνα τού Θεού και να αναπλάσει μέσα του «καθ’ ομοίωσιν». Δεν είναι, επομένως, ξεπερασμένο το έργο του, γιατί είναι αιώνιο το Πρότυπο και γιατί δεν πεθαίνει ένα έργο που ήταν στον καιρό του ζωντανό, που είχε αλήθεια και ξύπνησε συνειδήσεις.

   Πολλά τα εύγε και οι αυθόρμητες επευφημίες από τον ευεργετηθέντα λαό. Και βέβαια δεν πρόκειται να βλάψουν τον πολιό Ποιμενάρχη μας, ο οποίος επαναλάμβανε: «Ο ώφειλα ποιήσαι τούτο πεποίηκα».

   Επιβεβαιώσατε, σεβασμιώτατε, τον ιερό Χρυσόστομο: «Αρκεί εις άνθρωπος ζήλω θείω πεπυρωμένος ολόκληρον δήμον αναμορφώσασθαι».

   Πολλά και έγκαρπα τα έτη σας!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...