165

Λαμπρή υποδοχή του Αγίου Ραφαήλ στη Λαμία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Τετάρτη, 19 Μάρτιος, 2014 - 17:30

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη ο Φθιωτικός λαός υποδέχθηκε την Τετάρτη 19 Μαρτίου στις 5:30 το απόγευμα την τιμία κάρα του Οσιομάρτυρος Αγίου Ραφαήλ εκ Μυτιλήνης την οποία μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.

Η υποδοχή της αγίας Κάρας έγινε στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας όπου παρουσία του Ιερού Κλήρου, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Γεωργίου Κοτρωνιά, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Φώσκολου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Φρουράρχου Λαμίας Συνταγματάρχου κ. Ηρακλή Ευαγγελίου, του Διοικητού του Κ.Ε.Υ.Π. Συνταγματάρχου κ. Βασιλείου Μπέλλου, του Διοικητού της 695 Α.Β.Π. Αντισυνταγματάρχου κ. Ζήση Μούκα  και πλήθος λαού, την παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος και εψάλη δέηση. Εν συνεχεία σχηματίσθηκε ιερή πομπή, στην οποία συμμετείχαν η φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων, νέοι και νέες με παραδοσιακές φορεσιές, άγημα στρατού, οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου, ιερόπαιδες με τα λάβαρα και τα εξαπτέρυγα και μεταφέρθηκε η Τιμία Κάρα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου εψάλη επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Νικολάου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιάκωβο, τον καλωσόρισε στην αγιασμένη και ηρωοτόκο γη της Λαμίας και τον ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας, για την θετική ανταπόκρισή του στο αίτημα των Φθιωτών για την πενταήμερο φιλοξενία του πολύτιμου πνευματικού θησαυρού, της Τιμίας Κάρας του Οσιομάρτυρος Αγίου Ραφαήλ. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος είπε: «Ο Άγιος Ραφαήλ είναι ο πιο συγκλονιστικός άγιος της εποχής μας, ο οποίος με τις εμφανίσεις του και τα οράματά του εφανέρωσε τον ίδιο τον Χριστό μέσα στη κοινωνία μας, η οποία όσο ποτέ αυτό τον καιρό είχε και έχει ανάγκη από πνευματικά στηρίγματα και δύναμη πίστεως. Ο Άγιος Ραφαήλ θα μας αναβαπτίσει στα νάματα της πίστεως και με την παρουσία του θα ζωογονήσει τη ζωή μας».   

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την θερμή υποδοχή που επεφύλαξε, μαζί με τους άρχοντες και τον ευλογημένο λαό της Φθιώτιδος,  στον Άγιο Οσιομάρτυρα Ραφαήλ και με γλαφυρό, πιστικό και γαλήνιο λόγο αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Ραφαήλ και ιδιαιτέρως στο θαυμαστό τρόπο με τον όποιο φανέρωσε τον τόπο όπου βρισκόταν τα τίμια λέιψανά του, όπως και των άλλων δύο νεοφανών νεομαρτύρων Αγίου Νικολάου του Διακόνου και Αγίας Ειρήνης τονίζοντας ότι είναι άγιοι παγκόσμιοι, θαυματουργοί και ολοζώντανοι μέσα στην κοινωνία μας.

Μετά την Δοξολογία άρχισε το προσκύνημα, το οποίο διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυκτα με πλήθος πιστών, κυρίως νέων, οι οποίοι με αυθορμητισμό εξεδήλωναν την αγάπη τους προς τον Άγιο Ραφαήλ.  

Στις 7:30 άρχισε η Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, την οποία ετέλεσε ο ιεροκήρυξ Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρης. Κατά το πενθήμερο της παραμονής της Τιμίας Κάρας από 19 έως 24 Μαρτίου  καθημερινά, θα τελούνται ιερές ακολουθίες, οι δε λατρευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο που θα τελεσθεί την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως επί τη μνήμη των Φθιωτών Αγίων στο οποίο εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο θα ιερουργήσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...