165

Συνέντευξη Σεβασμιωτάτου στην ιστοσελίδα " εν γαρδικίω"

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Δευτέρα, 13 Αύγουστος, 2012 - 10:00 έως Τρίτη, 14 Αύγουστος, 2012 - 09:45

Μορφή λες και ξεπρόβαλε από βυζαντινή αγιογραφία. Λιτό, ευγενή, μειλίχιο, μορφωμένο και με γνώση των σύγχρονων προβλημάτων και των απαιτήσεων της κοινωνίας μας, τον χαρακτηρίζουν όσοι έχουν την τύχη να τον γνωρίζουν. Ανέλαβε μια φθίνουσα Μητρόπολη και κατάφερε στα χρόνια που καθοδηγεί την Φθιωτική Εκκλησία να την κάνει υπόδειγμα πνευματικής και φιλανθρωπικής διακονίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος, ο Δεσπότης μας, δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Εν Γαρδικίω: Σεβασμιώτατε, νησιώτης εσείς, ποια ήταν η εντύπωσή σας τη πρώτη φορά που επισκεφτήκατε την ορεινή Φθιώτιδα και το χωριό μας.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόλαος: Από μικρό παιδί αγαπούσα τα βουνά και τα δάση, τα οποία εστερούμουν ως νησιώτης και τα εγνώρισα μόνο όταν έφυγα από το νησί για να σπουδάσω στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Γενικά, αγαπώ την φύση και όταν ευρίσκομαι είτε στη θάλασσα είτε σε βουνό έχω την αίσθηση ότι είναι δίπλα μου ο Θεός. Το Γαρδίκι είναι από το Θεό προικισμένο με υπέροχες φυσικές καλλονές. Οσάκις το επισκέπτομαι δεν χορταίνω να απολαμβάνω την θέα της φύσεως και να αναπνέω το ζωογόνο οξυγόνο που σκεπάζει την περιοχή.

Εν Γαρδ.: Δεκάξι χρόνια Μητροπολίτης Φθιώτιδας. Ποιά θα θεωρούσατε σαν τα ποιο σημαντικά έργα σας την περίοδο αυτή?

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Το μεγαλύτερο έργο που επετέλεσα στα 16 χρόνια που είμαι εδώ Μητροπολίτης είναι η επικοινωνία που κατόρθωσα να έχω με συχνές περιοδείες και επαφές με τον κλήρο και το λαό. Και λέγω ότι είναι το μεγαλύτερο έργο, διότι η ενότητα που επιτυγχάνεται μεταξύ ποιμενάρχου, κλήρου και λαού είναι το άπαν στην Εκκλησία. Τα άλλα έργα τα επέτυχα με τη συμπαράσταση των καλών ιερέων και των ευσεβών χριστιανών της περιοχής μας, οι οποίοι εκ του υστερήματος εβοήθησαν και συνετέλεσαν ώστε στα χρόνια αυτά η Μητρόπολη να γνωρίσει ένα εντυπωσιακό οικοδομικό οργασμό. Το τεράστιο οικοδόμημα του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου στη Λαμία, το επιβλητικό Γηροκομείο στη Στυλίδα, 50 περίπου Πνευματικά Κέντρα σε όλη την έκταση της Ιεράς Μητροπόλεως, ανεγέρσεις Ναών και ανακαινίσεις Μονών και άλλα πολλά είναι μερικά από τα έργα της περιόδου αυτής για τα οποία δοξάζω το Θεό που μας έδωσε τη δύναμη να δημιουργήσουμε.

Εν Γαρδ.: Πως θα χαρακτηρίζατε τους κατοίκους της περιοχής μας? .

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Ο λαός μας είναι φιλοπαραδοσιακός, φιλακόλουθος, φιλόξενος και δημιουργικός. Για να είμαι ειλικρινής, είναι διστακτικός σε κάθε καινούρια αρχή, όταν όμως διαπιστώσει το ωφέλιμο της υποθέσεως, θυσιάζεται για την επιτέλεση του αγαθού.

Εν Γαρδ.: Η πατρίδα μας βρίσκεται στη δύνη μια τρομακτικής οικονομικής κρίσης. Η ορεινές ενορίες είναι φτωχές. Πως αντιμετωπίζει η Μητρόπολη της όλο και αυξανόμενες ανήμπορες και φτωχές οικογένειες των περιοχών μας?

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Όντως η οικονομική κατάσταση είναι τραγική και πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν φθάσει σε οριακά σημεία. Η τοπική μας Εκκλησία  παρέχει ελπίδα με τον λόγο της και στήριξη με την πράξη της. Έχουμε οργανωμένη φιλανθρωπία και επιτυχημένο δίκτυο ενημερώσεως σε όλες τις ενορίες και ανά πάσα στιγμή γνωρίζομαι το πρόβλημα κάθε συνανθρώπου μας. Με τα ιδρύματα περιθάλπουμε τους ανήμπορους και εγκαταλελειμμένους γέροντες. Στα Κέντρα Αγάπης προσφέρονται καθημερινά 400 μερίδες φαγητού, μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου προσφέρουμε φάρμακα και περίθαλψη σε ανασφαλίστους. Η τοπική Εκκλησία καθημερινά δέχεται αιτήματα για βοήθεια και ανταποκρίνεται αμέσως στο μέτρο του δυνατού. Όσον αφορά τη συμπαράσταση των πτωχών οικογενειών και μοναχικών ανθρώπων των ορεινών και απομεμακρυσμένων χωριών της μητροπόλεώς μας, έχω καταστήσει υπευθύνους τους Ιερείς να ενημερώνουν το κέντρο της διοικήσεως για να ενεργούμε αμέσως. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι η Μητρόπολη τον μήνα Ιανουάριο, προσέφερε πάνω από τρεις χιλιάδες μεγάλα δέματα  τροφίμων σε πτωχές οικογένειες των χωριών.

Εν Γαρδ.: Τα περισσότερα ορεινά χωριά είναι χωρίς ιερείς. Σε άλλα, οι ελάχιστοι εναπομείναντες είναι μεγάλοι σε ηλικία. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ή έλλειψη. Ίσως με ένα πρόγραμμα αντίστοιχο των «αγροτικών ιατρών» θα βοηθούσε?

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Το μεγάλο πρόβλημα της Μητροπόλεως μας είναι τα εφημεριακά κενά. Επανειλημμένως έχω κάνει παρεμβάσεις στο σώμα της Ιεραρχίας, γραπτές και προφορικές, έχω διαμαρτυρηθεί στον υπουργό Εσωτερικών για το μέτρο της παύσεως των νέων εφημερίων και με κάθε τρόπο στους πολιτικούς του Νομού μας έχω παρουσιάσει τις δυσάρεστες συνέπειες της μη ανανεώσεως των εφημερίων στα χωριά μας. Ευτυχώς, υπάρχουν ευσυνείδητοι συνταξιούχοι ιερείς που συνεχίζουν να διακονούν στην ενορία τους, αλλά όταν και αυτοί ασθενήσουν και παραιτηθούν της διακονίας λόγω γήρατος και αδυναμίας, το πρόβλημα θα λάβει μεγάλες, δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις. Στο χωρίο μόνο ο παπάς έχει ακόμη εναπομείνει. Εάν λείψει και αυτός θα ερημωθεί από πάσης πλευράς η ύπαιθρος χώρα. Ελπίζουμε όμως, ότι η πολιτεία θα αντιληφθεί την οξύτητα του προβλήματος και μόλις υπάρξει οικονομική ανάκαμψη θα διορθώσει την ολιγωρία της αυτή.

Εν Γαρδ.: Οι ορεινές φτωχές ενορίες έχουν πρόβλημα συντήρησης των εκκλησιών τους αλλά και των πολλών παλιών ξωκλησιών. Πως μπορεί να συνδράμει σ’ αυτό η Μητρόπολη.

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Το οικονομικό πρόβλημα είναι αισθητό σε όλες τις ενορίες. Πολύ περισσότερο γίνεται αισθητό στο κέντρο της Διοικήσεως και στα ιδρύματα της Μητροπόλεως. Μία χειρονομία ενισχύσεως προς τις μικρές ενορίες είναι η απόδοση των νόμιμων κρατήσεων επί ενός ελάχιστου και συμβολικού ποσού από το οποίο εξασφαλίζεται η λειτουργία των φιλανθρωπικών, νεανικών, πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι μικρές ενορίες ζουν και δημιουργούν με τις δωρεές των ευσεβών χριστιανών. Αν περιμέναμε μόνο να χρησιμοποιήσουμε τα έξοδα του παγκαρίου για την συντήρηση της ενορίας και την δημιουργία έργων θα ήταν αδύνατον.

Η εκκλησίες των χωριών που έχουν ελάχιστους κατοίκους το χειμώνα – σε μερικά δεν υπάρχει κανείς- γίνονται στόχος κλεπτών. Όχι μόνο χρημάτων, αλλά εικόνων, παλιών βιβλίων, κομματιών από ξυλόγλυπτα εικονοστάσια κλπ. Μήπως η συγκέντρωση όλων αυτών των πολύτιμων αντικειμένων με τη δημιουργία ενός  χώρο-μουσείο και η αντικατάστασή τους με αντίγραφα θα ήταν μια λύση.

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Με Εγκυκλίους, προφορικές συστάσεις και συχνές αναφορές στα ιερατικά Συνέδρια έχω επιστήσει την προσοχή των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων για την διαφύλαξη των κειμηλίων των Ιερών Ναών. Έχω προτείνει τα μεγάλης αξίας κειμήλια να τα καταθέσουν στο κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο προ ετών δημιουργήσαμε δια νόμου. Δυστυχώς, όμως, μερικοί, από ένα κακώς νοούμενο τοπικιστικό πνεύμα, προτιμούν να είναι εκτεθειμένα στις ορέξεις των κλεπτών και αρχαιοκαπήλων παρά να τα εμπιστευθούν στην Ιερά Μητρόπολη. Στόχος μας είναι να ιδρύσουμε ένα μεγάλο Εκκλησιαστικό Μουσείο στη Λαμία και να συγκεντρώσουμε εκεί όλα τα ιστορικά, εκκλησιαστικά κειμήλια της Μητροπόλεως. Κατά τις περιοδείες μας έχω εντοπίσει στις εκκλησίες σπουδαία κειμήλια, τη δεύτερη φορά της επισκέψεώς μου δεν τα ξαναβρήκα στη θέση τους. Νομίζετε ότι είναι προτιμότερο να αποφύγει τα εις βάρος του σχόλια ο Μητροπολίτης και να αφήσει τους θησαυρούς έκθετους ή να αδιαφορήσει για ότι λέγεται και σχολιάζεται από τους χωρικούς και να διασφαλίσει τα αξίας αυτά κειμήλια; Οι κλοπές εικόνων, σκευών και κειμηλίων από τις ενορίες μας είναι καθημερινές. Όπως πάνε θα απογυμνώσουν τις εκκλησίες από κάθε υλικό και πνευματικό θησαυρό.

Εν Γαρδ.: Εδώ κα πολλά χρόνια λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία οι κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως στη παραλία του Καινούργιου. Θα σχεδιάζατε τη δημιουργία ανάλογου συγκροτήματος στο βουνό?

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Στα σχέδια μου ήταν να λειτουργήσουμε κατασκηνώσεις και στο βουνό. Μάλιστα είχε προταθεί από Δημάρχους της περιοχής της Δυτικής Φθιώτιδος να προσφερθεί ο κατάλληλος χώρος. Η κρίση που ενέσκηψε μας αναγκάζει να αναβάλουμε το σχέδιο αυτό και να δώσουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση των πτωχών συνανθρώπων μας.

Εν Γαρδ.: Σήμερα η επιστήμη βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Μερικοί αισθάνεται ότι υπάρχει διάσταση τεχνολογικών ανακαλύψεων και θρησκευτικής πίστης. Άλλοι θεωρούν ότι επιστήμη και Θρησκεία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ποια είναι η γνώμη σας.

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Η επιστήμη στηρίζει την θρησκεία γιατί αναλύει προαιώνιες αρχές που ο Δημιουργός Θεός έχει θέσει στη λειτουργία της ζωής του ανθρώπου, της φύσεως και του σύμπαντος. Γι’ αυτό, όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες υπήρξαν άνθρωποι πίστεως. Αν τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται μερικές εφευρέσεις ως ανατρεπτικές της πίστεως, αυτό, για λόγους κερδοσκοπίας, το διογκώνουν τα μέσα ενημερώσεως πριν ακόμα αποφανθεί ο επιστημονικός κόσμος. Η επιστήμη στηρίζει την θρησκεία, και αυτό έχει αποδειχθεί σε πολλά γεγονότα και περιστατικά της Γραφής για τα οποία επιστημονικώς έχει αποδειχθεί η αλήθεια, όπως π.χ. για την Κιβωτό του Νώε, απολιθωμένα λείψανα της οποίας ευρέθησαν στο όρος Αραράτ, όπως το αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη και πολλά άλλα. Εμπόδιο για την κατανόηση των θεμάτων της πίστεως είναι τα πάθη της ψυχής από τα οποία διακατέχονται οι φερόμενοι ως επιστήμονες και προωθούν την περί Θεού αγνωσία τους.

Εν Γαρδ.: Η εκκλησία και η νεολαίας που συναντιούνται σε θέματα αντισύλληψης, προγαμιαίων σχέσεων, συμπεριφοράς κλπ.

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Η Εκκλησία κατανοεί την αδυναμία των ανθρώπων να εφαρμόσουν το νόμο του Θεού. Επίσης, με επιείκεια βλέπει ότι πολύ επηρεάζει την ζωή των ανθρώπων το πνεύμα του κόσμου που θέλει όλα να τα απλουστεύσει για την άνεση του ανθρώπου και ενεργεί εχθρικά κατά του Θεού. Οι εντολές του Θεού δεν αλλάζουν, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να εκφράσουμε την αγάπη μας σε όλους εκείνους που μέχρι να καταλάβουν το νόημα της εν Χριστώ ζωής τραβάνε το δικό τους δρόμο.

Εν Γαρδ.: Υπήρξατε Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμούτης Εκκλησίας άρα γνώστης των media. Ποια είναι η άποψή σας για το διαδίκτυο που σιγά-σιγά υποκαθιστά τα παραδοσιακά  μέσα ενημέρωσης.

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Το Διαδίκτυο είναι το μέλλον της επικοινωνίας και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στον σύγχρονο άνθρωπο. Σας γνωρίζω ότι η Ιερά Μητρόπολη εδώ και χρόνια έχει την δική της ιστοσελίδα, την οποία επισκέπτονται καθημερινά πολλοί ενδιαφερόμενοι. Προσωπικά, είμαι θιασώτης των παραδοσιακών τρόπων επικοινωνίας, αλλά δεν παραθεωρώ και την αξία του διαδικτύου, με το οποίο αρχίζω δειλά – δειλά να εξοικειώνομαι .

Εν Γαρδ.: Υπάρχει μια έκρηξη των socialmedia στη εποχή μας. Ο καθένας μπορεί να θέσει την άποψή του στη κρίση ενός τεράστιου κοινού. Πόσο βοηθάει αυτό στην ενημέρωση και στην πνευματική πρόοδο των νέων.

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Εξαρτάται από εκείνους που θα χειρίζονται τη δυνατότητα αυτή. Η καλή χρήση έχει καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως και επικίνδυνες διαδρομές που προσβάλουν το ανθρώπινο πρόσωπο και δημιουργούν προβλήματα κοινωνικών σχέσεων.

 

Εν Γαρδ.: Στις 15 Αυγούστου γιορτάζει Παναγία, η εκκλησία του χωριού μας. Γιορτάζει το χωριό μας. Τη μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Γαρδικιώτες.

Σεβ. Μητρ. Νικόλαος: Η εορτή της 15ης Αυγούστου είναι το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως λέει ο λαός μας. Η Υπεραγία Θεοτόκος με την Κοίμησή της, έχει υπερέβη τη φθορά του τάφου και πέρασε στην ζωή του Χριστού. Το μήνυμα λοιπόν τις ημέρες αυτές είναι αναστάσιμο και ελπιδοφόρο.

Στους αγαπητούς Γαρδικιώτες, στα εκλεκτά πνευματικά μου παιδιά, εύχομαι να πορεύονται στην ζωή τους με αισιοδοξία, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον το οποίο φωταγωγείται από το ένδοξο και αγιασμένο παρελθόν των προγόνων τους.

 

Σεβασμιότατε σας είμαστε ευγνώμονες για το χρόνο που μας αφιερώσατε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.






 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness