165

Θρησκευτική περιήγηση σε ιστορικούς Ναούς της Λαμίας πραγματοποίησαν οι μαθητές της Ε΄ τάξεως του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Τρίτη, 16 Απρίλιος, 2013 - 10:30

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών οι μαθητές της Ε΄ τάξεως του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Νικόλαο Κοντογιάννη και τους Δασκάλους κα. Κωνσταντία Τσιάμη και κ. Σάββα Κουμπούρα, πραγματοποίησαν θρησκευτική περιήγηση σε ιστορικούς Ναούς της Λαμίας.

Πρώτος σταθμός ήταν ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αρχοντικής, ο οποίος αποτελεί τον παλαιότερο Ναό της πόλεως και το σημαντικότερο, μετά το Κάστρο, ιστορικό μνημείο της Λαμίας.

Στην συνέχεια τα παιδιά αφού κατηφόρισαν στα στενά δρομάκια της παλαιάς Λαμίας έφθασαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος υπήρξε Μητροπολιτικός Ναός για 91 έτη (1832-1923) και στον όποιο έχουν ιερουργήσει όλοι οι μετεπαναστατικοί Μητροπολίτες, έχουν παρευρεθεί πολλοί αγωνιστές της Ελληνικής Επαναστάσεως, ο μετέπειτα Μακεδονομάχος Παύλος Μελλάς και έχει κηρύξει τον θείο λόγο από τον άμβωνα του, ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως, ο οποίος υπήρξε Ιεροκήρυκας της Φθιώτιδος κατά τα έτη 1893-1894.

Τέλος τα παιδιά επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης, ο οποίος είναι κτίσμα του 1730 και έχει μεγάλης τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, του 18 αιώνος (1736) και επισκοπικό θρόνο, άμβωνα και προσκυνητάρια διακοσμημένα, με ελεφαντόδοντο και σπάνια σχέδια.

Τα παιδιά ξενάγησε στους ιστορικούς Ιερούς Ναούς ο Ιερολ. Διάκονος π. Αμβρόσιος Αναστασίου, ο οποίος τους ενημέρωσε για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τις αγιογραφίες, μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και τους διένειμε μία μικρή ευλογία.

 

Άλμπουμ φωτογραφιών: 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...