165

Βιβλιοκρισίες στα νέα βιβλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος, 2013 - 20:00 έως Τρίτη, 17 Δεκέμβριος, 2013 - 19:45

«Εις τα Άγια Πάθη. 20 Ομιλίες της Μεγάλης Παρασκευής.»

Ο πολυγραφότατος και χαλκέντερος Κυκλαδίτης, από την Τήνο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης π. Νικόλαος (Πρωτοπαπάς), μας προσφέρει ένα ακόμα έργο του «εις οσμήν ευωδίας πνευματικής», που περιλαμβάνει ομιλίες του εκφωνηθείσες σε διαφόρους ναούς κατά την Μεγάλη Παρασκευή. Καί «το κήρυγμα της Μεγάλης Παρασκευής -σημειώνει στον πρόλογό του-  λόγω της κατανύξεως των ψυχών πίπτει εις «γην αγαθήν», συγκινεί ακόμα και τους σκληρόψυχους και εισέρχεται στην καρδιά «ως δρόσος Αερμών η καταβαίνουσα επί τα όρη Σιών (Ψαλμ. 132)».

Συγχαίρουμε τον Σεβασμιώτατο π. Νικόλαο για τη νέα αυτή προσφορά του προς τα πιστά τέκνα της Μητροπόλεώς του και σε όλους εκείνους που δέχονται λυτρωτικά τα «λόγια αγνά» ενός διαπρεπούς ποιμενάρχου.

 

«Διδάσκοντες και νουθετούντες. Τρίτη πενταετία (2007 – 2011)»

Για τρίτη πενταετία ο λαμπρός και ρηξικέλευθος οιακοστρόφος της Ι. Μητροπόλεώς Φθιώτιδος, Μητροπολίτης π. Νικόλαος, «την διακονίαν του πληροφορεί» (Β΄ Τιμ. Δ΄5) στο χριστεπώνυμο πλήρωμά του, και μας προσφέρει τα «πεπραγμένα» του της τελευταίας πενταετίας (όπως έκανε και ο μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Ν. Καντιώτης με τις «Τετραετίες» του).

Αξιόλογο έργο και γεγονότα που σημείωσαν σταθμούς στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας. Ένα, τελευταίο, είναι το Πνευματικόν Διοικητικόν Κέντρον Ι. Μητροπόλεως Φθιώτιδος», του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στη Λαμία στις 19 Μαΐου 2013. Η θεμελίωση του είχε γίνει στις 5 Οκτ. 1997.

Μεγαλοπρεπές, επιβλητικό κτήριο, κόσμημα της πόλεώς Λαμίας, που περιλαμβάνει πλήθος υπηρεσιών. Άξιος παντός επαίνου ο Σεβασμιώτατος και οι συνεγράτες του. Ευχόμεθα δε να λαμπρύνει την Ι. Μητρόπολη του επί μήκιστον και να μεγαλουργεί προς δόξαν Θεού και προκοπήν του πιστού ποιμνίου του.   

Ν.Χ. ΑΛΙΜΡΑΝΤΗΣ

[Περιοδικό «ΠΑΡΙΑΝΑ. Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία, Γράμματα, Τέχνη της Πάρου και Αντιπάρου». Έτος ΛΔ΄, Αθήνα, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2013, Τεύχος 130.]

 

 

«Διδάσκοντες και νουθετούντες. Τρίτη πενταετία (2007 – 2011)»

 Ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος ανήκει στα προβεβλημένα μέλη της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ποιμαίνει μετ΄επιστήμης το λογικό ποίμνιο, κατέχει λιπαρά θεολογική παιδεία, διακρίνεται για την ταπείνωσή του και για τη γνήσια σχέση του με το λαό του Θεού. Υπερβαίνοντας τα καθημερινά δέοντα, το πλήθος των ενασχολήσεων που έχει ένας  Επίσκοπος της Εκκλησίας, αναζητεί και βρίσκει χρόνο να συγγράφει. Με τον τρόπο αυτό διδάσκει και όταν δεν είναι εφικτή η φυσική του παρουσία. Ο κατάλογος των έργων του συμπληρώνει την έβδομη δεκάδα. Ο,τι έχει δημοσιεύσει ως τώρα μπορεί να χαρακτηριστεί άψογο φιλολογικά, λυτρωτικό θεολογικά και ελκυστικό στα λαϊκά στρώματα, ως ανάγνωσμα και ως αφετηρία στοχασμού.

Στο παρόν πόνημα, μετά από εκτεταμένο και ενημερωτικό Πρόλογο, παραθέτει: α) τις Εγκυκλίους της 5τίας(σσ. 15-147), β) Τα Εγκύκλια Σημειώματα (σσ. 175-302), γ) Τα Δελτία Τύπου (σσ. 175-864). Με τα κείμενά του ο Σεπτός Ποιμενάρχης απευθύνεται στους συνεργάτες του Κληρικούς και στο Φθιωτικό λαό, Ενημερώνει, νουθετεί, διδάσκει, χειραγωγεί. Η ύλη του άπτεται ιστορικών, ποιμαντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων, που απασχολούν την κοινή γνώμη. Ο Σεβ. Νικόλαος ακούει, στοχάζεται και ετοιμάζει το λόγο του, προφορικό και γραπτό.

Αντλώντας ποικίλη ωφέλεια από τη μελέτη του τόμου αυτού, εύχομαι στον πολύ σεβαστό και αγαπητό μου Ιεράρχη, υγεία και αισιοδοξία, για την καλή συνέχεια ώστε να δούμε και τους τόμους των επομένων, ελπίζω πολλών, πενταετιών.

π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Δελτίον της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων. Έτος ΝΕ΄, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2012, Τεύχος 4.]

 

«Ριζαρείτες Αρχιερείς από της ιδρύσεως της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (1844) μέχρι σήμερα.»

Ο ευφήμως γνωστός, Τήνιος, την καταγωγή και το φρόνημα, λόγιος Μητροπολίτης Φθιώτιδος (1.10.1996) εξέδωσε σε ευσύνοπτο τόμο, με την επιμέλεια του ρέκτου εκδοτικού Οίκου Επτάλοφος, γνωστού πανελληνίως για τις ποιοτικές εκδόσεις του, έναν ονομαστικό κατάλογο, όλων των Αρχιερέων, που απεφοίτησαν από τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή από της ιδρύσεώς της, το 1844 έως και σήμερα.

Κληροδότημα των Ηπειρωτών αδελφών Γεωργίου και Μάνθου Ριζάρη, η Ριζάρειος Σχολή έχει επιτύχει του σκοπού της, να μορφώσει τον κατώτερο κλήρο. Είναι ενδεικτικό ότι η Ριζάρειος, ως κληροδότημα, ιδρύεται το ίδιο έτος (1844) με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Στον εκτενή Πρόλογό του (σελ. 5-14) ο συγγραφέας, απόφειτος της Ριζαρείου, αποδίδει τον δέοντα σεβασμό στους διατελέσαντες Διευθυντές της Σχολής, καθώς και στους ιερωμένους Καθηγητές, οι οποίοι εξελέγησαν επίσκοποι. Ως πνευματικόν τέκνον του συγγενούς του Ιερωνύμου Κοτσώνη (Υστέρνια Τήνου 25.11.1905 - 6.11.1988), αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος (15.5.1967 – 13.12.1973), ανέλαβε την επίπονη προσπάθεια να καταγράψει τους αποφοιτήσαντες Ριζαρείτες που σταδιοδρόμησαν ως επίσκοποι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Διασπορά. Ένας Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ένας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ένας αρχιεπίσκοπος Αθηνών συγκαταλέγονται μεταξύ των αποφοίτων της.

Στην παράθεση του καταλόγου των αποφοίτων ιεραρχών προστίθενται ορισμένα βιογραφικά. Σε μελλοντική έκδοση δέον όπως συμπληρωθούν τα έτη εκδημίας ενίων ιεραρχών και διορθωθούν κάποια τυπογραφικά λάθη. Εξαίρεται το φωτογραφικό υλικό.

Χρήστος Π. Μπαλόγλου

[ΕΝΟΡΙΑ. Ορθόδοξον Εκκλησιαστικόν Περιοδικόν. Έτος 68ον Φυλ. 1094, Αθήνα Οκτώβριος 2013.]

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...