165

ΠΑΣΧΑ 2015

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Κυριακή, 12 Απρίλιος, 2015 - 12:00 έως Δευτέρα, 13 Απρίλιος, 2015 - 11:45

Με λαμπρότητα και την παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθους πιστών,  τελέσθηκε η ακολουθία της Αναστάσεως και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.

Στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, η οποία ανεγνώσθη σε όλους τους Ναούς τονίσθηκε μεταξύ άλλων ότι: «Η Ανάσταση είναι μήνυμα χαράς, αλλά και χρέους. Όπως οι Απόστολοι διεκήρυτταν: «ου δυνάμεθα ημείς α είδομεν και ηκούσαμεν μη λαλείν» (Πραξ. 4,20), έτσι και εμείς να κηρύττουμε την Ανάσταση και να ευθυγραμμίζουμε την ζωή μας με το μήνυμα της νέας ζωής, που φέρνει στον κόσμο η Ανάσταση του Χριστού.    

Εάν συγκρίνουμε το πως εννόησαν οι Μαθηταί την Ανάσταση του Χριστού, με το πως εμείς οι σύγχρονοι χριστιανοί αντιλαμβανόμαστε το μέγα γεγονός της Αναστάσεως, θα διαπιστώσουμε, ότι απέχουμε πολύ από το πραγματικό νόημά της. Την χιλιοτραγουδήσαμε, την μυριοστολίσαμε και η Εκκλησία μας την κατέστησε κέντρο της λατρείας της, πλην όμως εκολοβώσαμε το αληθινό νόημά της. Ο πανηγυρισμός της κατάντησε να είναι μόνο εξωτερικός για τους πολλούς.

Αυτές τις ημέρες παρουσιάζουμε ένα ενθουσιασμό για τα όσα γίνονται μέσα στην θεία λατρεία, για τα πλήθη των πιστών, που συρρέουν στους Ναούς, για την χαρά της Αναστάσεως, αλλά μόλις περάσουν οι μέρες επιστρέφουμε πάλι στον ίδιο ρυθμό με τις κακίες και τα πάθη, με την υλιστική αντίληψη για τη ζωή, χωρίς ίχνος αιωνιότητος, αλλά μόνο με πολύ αγώνα για τα επίγεια και τα καθημερινά και πολύ κόπο για την εξασφάλιση των βιωτικών.

Αυτό όμως το «ηγέρθη ο Κύριος όντως» σημαίνει για εμάς, ότι η ζωή μας θα πρέπει να εναρμονισθεί στη νέα ζωή, που έφερε στον κόσμο η Ανάσταση. Να γίνει ασίγαστη μαρτυρία Χριστού.

Για πολλούς χριστιανούς είναι σαν να μη αναστήθηκε ο Χριστός. Το χειρότερο είναι, ότι υπάρχουν άλλοι, που εν ονόματι του Χριστού βυθίζουν τους λαούς στο σκοτάδι της κολάσεως ονομάζοντες το σκότος φως. Ημπορούμε να φαντασθούμε, πως θα ήταν η ατομική, η οικογενειακή, η κοινωνική μας ζωή αν πιστεύαμε πραγματικά ότι «ηγέρθη ο Κύριος όντως;». Πως θα ήταν ο χριστιανικός κόσμος αν άφηνε να περάσει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των λαών και των εθνών το αναστάσιμο φως; Μέχρι σήμερα συκοφαντείται και πολεμείται από τους εχθρούς του Χριστού η Ανάστασή του.

Είναι όμως γεγονός και ατράνταχτη αλήθεια, ότι «ηγέρθη ο Κύριος όντως» και μόνο Αυτός ημπορεί να κρατήση όρθια την πεσμένη και εξουθενωμένη κοινωνία των ανθρώπων.

Πιστεύουμε και ομολογούμε, ότι «ανέστη Χριστός εκ νεκρών λύσας θανάτου τα δεσμά». Αυτή η ακλόνητη πίστη μας στην Ανάσταση του Χριστού είναι η μεγάλη μας ελπίδα, ότι το Φως του Χριστού θα διαλύσει τα σκότη και θα φωταγωγήσει τις ψυχές, τις κοινωνίες και τα έθνη των αγαπώντων το Άγιον Όνομα Αυτού».

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness