165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2086

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 09 Μάρτιος, 2021

Τρίτη 9 Μαρτίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των αγίων μεγάλων τεσσαράκοντα μαρτύρων των εν τη λίμνη Σεβαστείας μαρτυρησάντων. Τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Ουρπασιανού και ετέρων 6 καθώς και τη μνήμη του αγίου Καισαρείου, αδελφού αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) «Η πραγματική αγάπη δεν είναι μία επίδειξη, έκφραση αλληλεγγύης απλώς και ανεκτικότητας -σπουδαίες αρετές και αναγκαίες για την κοινωνική συμβίωση-, αλλά η αληθινή αγάπη είναι η εν Χριστώ αγάπη», τόνισε μεταξύ άλλων στο κυριακάτικο κηρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

(*)Μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους που αναπαύονται στο Κοιμητήριο της Παναγίας Ξηριώτισσας τέλεσε το Ψυχοσάββατο, ο Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών επισημαίνοντας ότι «η προσευχή μας για τους κεκοιμημένους είναι για μας τους Χριστιανούς καθήκον μας ιερό και προς τον συνάνθρωπο και προς τον Θεό».

(*) Την στήριξη της Εκκλησίας στην εθελοντική αιμοδοσία εξέφρασε με την παρουσία του το Σάββατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης από το Κτίριο της Περιφερειακής Ενότητος Φθιώτιδος, όπου πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

(*) Τηρώντας την υπόσχεσή του προς τους μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας ο Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών επισκέφθηκε το σχολείο τη Δευτέρα 1η Μαρτίου και προσέφερε χρηματικό βραβείο στους 17 αριστούχους του πρώτου τετραμήνου.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Για την εν Χριστώ αγάπη έναντι της αγαπολογίας από τη μία πλευρά και της τρομολογνείας από την άλλη αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας τόσο την ευαγγελική περικοπή όσο και το αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Απόκρεω μεταξύ άλλων ανέφερε:

          «Πάρα πολλές φορές στη ζωή μας και ιδιαίτερα στην πνευματική μας ζωή, στην θρησκευτική μας ζωή, στην χριστιανική μας ζωή βλέπουμε να υπάρχει ένας διπολισμός, βλέπουμε τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις, εκ διαμέτρου αντίθετες. Από τη μία πλευρά μία φλύαρη και ακατάσχετη και άσαρκη και ανούσια αγαπολογία, μία αγάπη ως μία έννοια συναισθηματική, ως μία έννοια μιας ηθικής αρετής αυτού του κόσμου, ως ένα κομμάτι ενός κώδικα ευγενείας ή οποιουδήποτε άλλου κώδικα. Αγάπη, χωρίς συγκεκριμένο θυσιαστικό περιεχόμενο, που δικαιολογεί τα πάντα στο όνομά της και κυρίως τη νωθρότητα, την αβελτηρία, την οκνηρία, το κλείσιμο στον εαυτό, την έλλειψη ενδιαφέροντος πραγματικού, θυσιαστικού, με ταπείνωση και υπέρβαση για τον άλλον άνθρωπο. Και είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της συναισθηματικής αγαπολογίας. 

        Στον αντίποδα της ακατάσχετης αγαπολογίας, της ανούσιας, επαναλαμβάνω, φλύαρης και άσαρκης αγαπολογίας βρίσκεται η επίσης, και πολύ περισσότερο επικίνδυνη, τρομολαγνεία, συνωμοσιολογία, αυτή η αντίληψη που παντού βλέπει σκιές και συνωμοσίες και εχθρούς, που παντού βλέπει σχέδια πανουργίας, παντού βλέπει ως κέντρο του κόσμου την κακία και τον Πονηρό, αυτή η αντίληψη, η οποία βλέπει στο πρόσωπο του Θεού, όχι ένα Θεό αγάπης ευσπλαγχνίας και οικτιρμοσύνης, αλλά ένα Θεό δικαστή, ένα Θεό τιμωρό, ένα σκαιότατο Θεό και με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζει αυτή η αντίληψη τον συνάνθρωπο. Τον αντιμετωπίζει ως τον παραβάτη της θείας τάξεως, του νόμου και της τάξεως, τον αντιμετωπίζει ως ένα αντικείμενο κριτικής, ελέγχου. Και μάλιστα νομίζουν όσοι έχουν αυτή την αντίληψη, ότι έχουν και υποχρέωση και ιερό καθήκον να γίνονται καθημερινά ιεροεξεταστές, δικαστές των άλλων και όχι φυσικά του εαυτού τους. 

         Και έρχεται σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, Κυριακή της Απόκρεω, έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, να τα βάλει ο ίδιος ο Χριστός με τη διδασκαλία Του, να τα βάλει η Εκκλησία μας με τα αναγνώσματα της, με τη διδαχή της, να μας αποκαλύψει και να μας φανερώσει την αληθινή αγάπη, αυτή την αγάπη, η οποία δεν είναι αγαπολογία, αλλά αυτή την αγάπη, η οποία διώχνει τον φόβο. Τι ωραία ο ευαγγελιστής της αγάπης, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος το διατυπώνει∙ «η τελεία αγάπη έξω βάλει τον φόβον, ότι ο φόβος κόλασιν έχει». Αυτοί που ομιλούν συνέχεια για την κόλαση, αυτοί που συνέχεια απειλούν τους άλλους κατά κανόνα, με την προοπτική της κολάσεως ζουν με κέντρο τον φόβο και όχι την αγάπη, διότι ο φόβος έχει μέσα του την κόλαση. Ο φόβος είναι η κόλαση και κόλαση είναι ο φόβος.

          Η τελεία αγάπη όμως είναι η αγάπη, την οποία μας φανερώνει ο Χριστός σήμερα. Είναι μία αγάπη, η οποία δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, δεν είναι μία ιδεολογική τοποθέτηση, δεν είναι μία διακήρυξη, δεν είναι απλώς μία φιλανθρωπία εξωτερική, δεν είναι η επίδειξη μιας ελεημοσύνης και δη περιστασιακής, όταν προκύπτουν κάποιες ανάγκες ή κάποιες περιστάσεις, δεν είναι η εκδήλωση ενός συναισθηματικού παροξυσμού όταν ο άλλος βρίσκεται σε μία άσχημη περίσταση, ούτε είναι ένα -συγχωρέστε με για την φράση- ένα event, ένα έκτακτο γεγονός.

          Η αγάπη του Χριστού είναι η αγάπη προς τον ελάχιστο αδελφό, η αληθινή αγάπη δεν είναι μία οποιαδήποτε ακτιβιστική αγάπη. Η πραγματική αγάπη δεν είναι μία επίδειξη, έκφραση αλληλεγγύης απλώς και ανεκτικότητας -σπουδαίες αρετές και αναγκαίες για την κοινωνική συμβίωση-, αλλά η αληθινή αγάπη είναι η εν Χριστώ αγάπη».

            Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε:

           «Για την εν Χριστώ αγάπη μας μιλά σήμερα η Εκκλησία μας και έρχεται ο Χριστός στον κάθε έναν από εμάς, έρχεται ο Χριστός στο σήμερα, αλλά έρχεται ο Χριστός και στο αύριο και έρχεται και στο επέκεινα, στα έσχατα, την εικόνα των εσχάτων, της Δευτέρας Παρουσίας, που δεν είναι μία επίδειξη ισχύος ενός Θεού τιμωρού, που δεν είναι η ολομέλεια και η σύγκληση ενός δικαστηρίου για να προσφέρει τιμωρίες ή αμοιβές στους ανθρώπους, αλλά είναι η αγάπη στο φως, είναι η αγάπη στο ξέφωτο, είναι η φανέρωση και η αποκάλυψη της αληθινής αγάπης. «ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με». Και ρωτούν οι άνθρωποι, οι αληθινοί χριστιανοί, οι πραγματικά αγαπώντες, γιατί η πραγματική εν Χριστώ αγάπη, είναι η αγάπη η ταπεινή, είναι η αγάπη η οποία δεν είναι μία αγάπη εκλεπτυσμένη, είναι η αγάπη η οποία δεν είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, ούτε ένα ψυχολογικό άλλοθι, ούτε ένα επικάλυμμα ενοχών, αλλά είναι η αγάπη η οποία είναι ζωή. Και όταν κάποια αγάπη είναι ζωή αληθινή, τότε αυτός που τη βιώνει και αυτός που τη ζει αναρωτιέται ταπεινά: «Κύριε, πότε σε είδαμε πεινώντα και σου δώσαμε φαγητό, πότε σε είδαμε διψώντα και σε ποτίσαμε, πότε σε είδαμε ξένο και σε πήραμε κοντά μαςε, πότε σε είδαμε γυμνό και σε ντύσαμε, πότε σε είδαμε στη φυλακή και ήρθαμε σε σένα, πότε σε είδαμε ασθενή και σε επισκεφθήκαμε»; 

           Και ο Χριστός απαντά σε αυτές τις ταπεινές ψυχές, που αγαπούν πραγματικά, που αγάπησαν πραγματικά, που αγάπησαν χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς να κάνουν καμία συναλλαγή με τον Θεό, στις ψυχές που δεν αγάπησαν για να λάβουν κάτι, που αγάπησαν γιατί ξέρουν ότι η αγάπη είναι ζωή. Σε αυτές τις ψυχές απαντά ο Χριστός: «ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε». Αυτή είναι η εν Χριστώ αγάπη, να αγαπάς τον άλλον άνθρωπο, γιατί γνωρίζεις ότι αγαπάς τον ίδιο το Χριστό και μάλιστα τον άνθρωπο τον πεινασμένο, το διψασμένο, τον γυμνό, τον ξένο, τον ασθενή, τον φυλακισμένο, τον αδύνατο δηλαδή άνθρωπο, τον πεσμένο, έναν άνθρωπο, τον αποτυχημένο άνθρωπο, τον τραυματισμένο άνθρωπο».

          Στη συνέχεια ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα, το οποίο ως ερμηνευτικό κριτήριο και πυξίδα εφαρμογής των εντολών του Θεού θέτει την αγάπη προς τον αδελφό και ιδιαίτερα αυτόν που είναι ασθενής στην συνείδηση, που σκανδαλίζεται, και που γι’ αυτόν τον αδελφό αξίζει κανείς να υπερβεί πλήρως τις επιθυμίες και τα δικαιώματά του: «διόπερ εἰ βρῶμα σκανδαλίζει τὸν ἀδελφόν μου, οὐ μὴ φάγω κρέα εἰς τὸν αἰῶνα , ἵνα μὴ τὸν ἀδελφόν μου σκανδαλίσω». Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τα τοπικά Μέσα, τα οποία μεταδίδουν ξανά από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό την Θεία Λειτουργία, τον τηλεοπτικό σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», καθώς και όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Φθιώτιδος, οι οποίοι συνδέονται με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και έτσι η Θεία Λειτουργία και ο παρηγορητικός Λόγος της Εκκλησίας, φτάνει σε κάθε σπιθαμή της Φθιώτιδος και της Στερεάς Ελλάδος, αλλά και μέσα από το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο. 

       Ο Σεβασμιώτατος ακόμη ως Πνευματικός Πατέρας και ορατό σημείο ενότητας της περιοχής μας και αφού συνέστησε προσευχή και προσοχή για όσα συμβαίνουν τούτες τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας, έδωσε ένα πολύ δυνατό μήνυμα ενότητας, αγάπης και ευθύνης προς όλους τους ανθρώπους της Μητροπόλεως μας, όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας της Φθιώτιδας, υπογραμμίζοντας: 

         «Χτύπησε μια μεγάλη καμπάνα για την περιοχή μας. Και ξαφνικά βρεθήκαμε κι εμείς εδώ στο επιδημιολογικό επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου. Δεν είναι ώρα τώρα για να επιρρίπτουμε οι άνθρωποι ευθύνες ο ένας στον άλλον και πολλώ δε μάλλον να δημιουργείται σύγκρουση μεταξύ ενός χωριού με το άλλο χωριό ή μιας γειτονιάς με την άλλη γειτονιά. Είμαστε όλοι μια οικογένεια και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Άλλωστε θα έρθει η ώρα του απολογισμού και η ώρα που θα κάνουμε ταμείο όλοι μας απ’ αυτή την κρίση και απ’ αυτή την πανδημία και θα έρθει και η ώρα η δική σας και η δική μας, ως πολιτών, για να εκφραστούμε υπεύθυνα με τον τρόπο που έχει ορίσει η δημοκρατία για την άποψη μας και την κρίση μας και την αξιολόγηση μας για την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την διαχείριση των κοινών πραγμάτων. Τώρα είναι ώρα που πρέπει ενωμένοι και αγαπημένοι να κοιτάμε το σήμερα και το αύριο με υπευθυνότητα και με σύνεση. Κι όσοι μέχρι χθες σφύριζαν ανέμελα, έλεγαν θεωρίες ότι δεν υπάρχει η αρρώστια ή ότι εμένα δεν με πλησιάζει η αρρώστια ή ότι εγώ δεν κινδυνεύω επιτέλους να σοβαρευτούν και να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους συνανθρώπους τους και απέναντι στην κοινωνία. Ο κορωνοϊός πλησιάζει τους πάντες. Και εμένα όπως ξέρετε συνέχεια με κλώθει γύρω γύρω. Δεν αποκλείεται κι εγώ αύριο τελικά να αρρωστήσω, όπως όλοι μας. Δεν ζούμε με τον φόβο μην αρρωστήσουμε, ζούμε όμως με την ευθύνη, για να μπορούμε να έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας ότι εμείς δεν γίναμε αιτία, με την ανευθυνότητα μας και την επιπολαιότητα μας, να μπει σε δοκιμασία το χωριό μας, είτε λέγεται αυτό Μαλεσίνα, είτε έχει οποιοδήποτε άλλο όνομα, είτε να μπει σε δοκιμασία η δουλειά μας, είτε το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόμαστε, είτε να μπει σε δοκιμασία το σπίτι μας, η οικογένεια μας. Την σηκώνουμε μια τέτοια ευθύνη;», διερωτήθηκε ο κ. Συμεών. Και συνέχισε: 

          «Να πάψουμε να είμαστε ανεύθυνοι, να σοβαρευτούμε όλοι μας, ασχέτως της αξιολόγησης μας για τα διάφορα μέτρα, τις διάφορες αποφάσεις. Τώρα έχουμε την δύναμη της αγάπης, της ευθύνης και της υπευθυνότητας. Θα πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε, όχι μόνο για να μην ξεφύγει η κατάσταση, αλλά και να διορθωθεί και να επανέλεθει στα καλύτερα δυνατά επίπεδα, στα άριστα επίπεδα, στα μηδενικά επίπεδα. Αυτή θα είναι εκδήλωση πραγματικής αγάπης για τον συνάνθρωπο, αγάπης θυσιαστικής, διότι η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα είναι εκδήλωση αληθινής εν Χριστώ αγάπης». 

 (*)Μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους που αναπαύονται στο Κοιμητήριο της Παναγίας Ξηριώτισσας τέλεσε το Ψυχοσάββατο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

«Ήλθα σήμερα εδώ στο μεγαλύτερο Κοιμητήριο της Μητροπόλεως μας, μετά την Θεία Λειτουργία που ετέλεσα στο Παρεκκλήσιο του Ιερού  Επισκοπείου, για να προσευχηθώ για όλα τα κεκοιμημένα τέκνα της θριαμβεύουσας Εκκλησίας, και ιδιαίτερα γι αυτούς τους αδελφούς μας που έφυγαν μόνοι τους, σε ψυχική δυσκολία, σε ταλαιπωρία και που πολλοί εξ αυτών δεν έχουν κάποιον να τους ανάψει ένα κερακι και να τους τελέσει ένα τρισάγιο. Η προσευχή μας για τους κεκοιμημένους είναι για μας τους Χριστιανούς καθήκον μας ιερό και προς τον συνάνθρωπο και προς τον Θεό» τόνισε ο κ. Συμεών απευθυνόμενος στους ακροατές του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού 89,4 FM. 

          Στην συνέχεια ο κ. Συμεών, μαζί με τον Ενδοξώτατο Φρούραρχο Λαμίας, Ταξίαρχο Ιωάννη Ανδριώτη, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, στο τέλος της οποίας ο κ. Συμεών υπογράμμισε:

          «Όποιος εφονεύθη υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, ενυμφεύθη την αιωνιότητα, ενυμφεύθη την ιστορία, ενυμφεύθη το χρέος, ενυμφεύθη την Πατρίδα, ενυμφεύθη την Ελλάδα, ενυμφεύθη τη σημαία. Γι’ αυτό και όσοι φονεύονται υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος, θάβονται με σάβανο την Ελληνική Σημαία και αυτό αποτελεί την πολυτιμότερη ιστορική μας παρακαταθήκη, αυτό είναι το χρέος των Ελλήνων και των Ρωμιών σε όλη την διαχρονία της ιστορίας μας. 

          Και γι’ αυτό η προσευχή μας η σημερινή, αλλά και η προσευχή κάθε ημέρας είναι το ελάχιστο χρέος, το πιο μικρό κεράκι που μπορούμε να ανάψουμε σε όσους ενυμφεύθηκαν την ευθύνη, την διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, την περιφρούρηση της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά πάνω από όλα την διατήρηση της ταυτότητας, της ιδιοπροσωπίας, της ιστορίας, του παρόντος, του παρελθόντος, του λαμπρού μέλλοντος του ελληνικού γένους. Η μνήμη τους να είναι αιωνία. 

          Εύχομαι πραγματικά να ερχόμαστε και στο μέλλον σε αυτόν τον ιερό τόπο και στα μνήματα όλων των στρατιωτικών να γράφει μόνο απεβίωσε και εκοιμήθη και όχι εφονεύθη».

          Ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και Πρόεδρο του νεοσυσταθέντους Ειδικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Διοικήσεως του Κοιμητηριακού Ναού, π. Άγγελο Ανθόπουλο για τις εργασίες εξωραϊσμού και ευποιίας του ιστορικού Ναού της Παναγίας της Ξηριώτισσας, οι οποίες άλλες ήδη έχουν ολοκληρωθεί και άλλες δρομολογούνται σε συνεργασία και με  τον Δήμο Λαμιέων, ώστε ο Κοιμητηριακός Ναός να αποτελέσει έναν Ναό κόσμημα για την πόλη της Λαμίας και για τους πενθούντες πιστούς, οι οποίοι βρίσκουν ανάπαυση και παρηγοριά στον πόνο τους.

           Ευχαρίστησε τέλος τον νέο Προϊστάμενο του Κοιμητηριακού Ναού, Πρωτ. π. Αλέξανδρο Κοτσουράκη, πατέρα έξι παιδιών, για την διακονία του, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κερπινιώτη, για την συνεργασία του και τέλος έδωσε ευχές και συγκεκριμένες κατευθύνσεις στο νέο προσωπικό του Κοιμητηριακού Ναού, που τοποθετήθηκε από τον κ. Συμεών και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

(*)Την στήριξη της Εκκλησίας στην εθελοντική αιμοδοσία εξέφρασε με την παρουσία του το Σάββατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών από το Κτίριο της Περιφερειακής Ενότητος Φθιώτιδος, όπου πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

          Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Συμεών μεταξύ άλλων ανέφερε:

          «Θέλω να πω μια γλυκειά καλημέρα σε όλους. Θέλω να συγχαρώ την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον κ. Περιφερειάρχη, να συγχαρώ το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, να συγχαρώ το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, να συγχαρώ τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εθελοντές της αγάπης και να συγχαρώ όσους συμμετέχουν στη σημερινή ημέρα, γιατί η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια δυνατότητα εκδήλωσης της αγάπης.

           Όταν δίνεις αίμα δεν δίνεις απλά μια ανάσα ζωής ή ένα απαραίτητο συστατικό της ζωής, δίνεις την αγάπη σου. Διότι ό,τι έχει έξοδο από τον εαυτό μας, ό,τι έχει έστω μια ελάχιστη θυσία, έστω ένα μικρό τρυπηματάκι είναι έκφραση μιας αληθινής εξωστρέφειας, μιας πραγματικής κοινωνικότητας και μιας αληθινής αγάπης. 

          Οι ασκητές της Εκκλησίας έγραφαν και έλεγαν «Δώσε αίμα και λάβε πνεύμα». Ασφαλώς μιλούσαν για το αίμα της ασκήσεως και του μαρτυρίου, αλλά μιλούσαν και για κάθε αίμα, για κάθε προσφορά θυσίας, είτε μικρή είτε μεγάλη. Στη σημερινή εποχή και ιδιαίτερα της πανδημίας, της υγειονομικής κρίσης, που δοκιμάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η προσφορά αίματος είναι όντως μια πράξη ηρωισμού.

(*)Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σαββάτου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής της Απόκρεω στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος τελέσθηκε αυτή την φορά κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την φυσική παρουσία πιστών.

    Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ομιλία του στα Αγιογραφικά Αναγνώσματα και στους Ιερούς Ύμνους της Κυριακής της Απόκρεω, της τρίτης Κυριακής του Τριωδίου.

(*)Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης του στη Λαμία, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορική Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά, τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη εμφανή. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών της Σχολής, του Γυμνασίου και του Λυκείου, έχει διπλασιαστεί, ενώ σοβαρά έργα υποδομής, αλλά ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και άλλα ήδη έχουν δρομολογηθεί. 

      Η ανακατασκευή της στέγης του Ναού του Αγίου Στυλιανού,  οι νέες υγειονομικές εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια αγιογραφίας και εκκλησιαστικών τεχνών, η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός των αιθουσών με προτζέκτορες και διαδραστικούς πίνακες, η διαμόρφωση συγχρόνων αθλητικών εγκαταστάσεων στον αύλειο χώρο, η ένταξη έργων περιφράξεως και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο τεχνικό πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, η χορήγηση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών στα παιδιά για τα διαδικτυακά τους  μαθήματα,  η ενίσχυση με προσωπικό κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ για την καλύτερη λειτουργία της Σχολής σε συνεργασία με την Κεντρική Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και τον Άγιο Πρόεδρο της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και πολλές άλλες παρεμβάσεις, αποτελούν μερικές μόνο από τις πολλές ψηφίδες του ουσιαστικού ενδιαφέροντος του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών για την Σχολή. 

        Επίσης, ο Σεβασμιώτατος προχώρησε σε ένα μεγάλο θεσμικό και ιστορικό βήμα καθώς, από τη φετινή σχολική χρονιά επέτρεψε και τη φοίτηση κοριτσιών στη Σχολή, καθώς είναι μία Σχολή, η οποία έχει δύο βασικούς άξονες: αφενός μεν να προετοιμάζει τα παιδιά, τα οποία έχουν κάποια ιδιαίτερη κλίση προς την αγία ιερωσύνη,  αφετέρου όμως να αποτελεί ένα γενικό Σχολείο με κατεύθυνση στον ορθόδοξο πολιτισμό, στην εκκλησιαστική τέχνη, στην εκκλησιαστική παράδοση, αλλά και στην ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου, με την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρότυπο σχολείο, τόσο ίδιο και συγχρόνως τόσο ιδιαίτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία.

          Στο φετινό μάλιστα αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά, μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και αισιοδοξίας, παρά τη δυσκολία της πανδημίας, ο Σεβασμιώτατος προχώρησε και σε δύο ακόμη δώρα προς τους μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής: 

       Πρώτον, προσέφερε σε όλους τους μαθητές της Σχολής το δικαίωμα δωρεάν φοίτησης στο Ωδείο της Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ,  το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά για πληρέστερες μουσικές σπουδές,  πέρα από αυτές τις οποίες λαμβάνουν στην κυρία εκπαίδευσή τους. 

            Δεύτερον, προσέφερε ο κ. Συμεών στους μαθητές ένα θελκτικό κίνητρο για περισσότερη μελέτη και περισσότερη μάθηση, αλλά και για στόχευση της αριστείας.

          Εκπλήττοντας τους πάντες, χωρίς να το περιμένει κανείς, ο Σεβασμιώτατος υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο, ότι σε κάθε τετράμηνο, όταν θα εκδίδονται οι βαθμολογίες του τετραμήνου, όσοι μαθητές έχουν γενικό βαθμό «άριστα», θα λαμβάνουν από τον κ. Συμεών ένα οικονομικό “Bonus", ένα χρηματικό βραβείο, μια οικονομική ενίσχυση με ένα σημαντικό ποσό για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

          Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα 1η Μαρτίου λίγο μετά την έκδοση και επίδοση των βαθμολογιών, οι 17 αριστούχοι του πρώτου τετραμήνου, έλαβαν από το Σεβασμιώτατο, μία προπληρωμένη πιστωτική κάρτα, η οποία αντιστοιχεί σε ένα σημαντικό οικονομικό πόσο,  προκειμένου τα παιδιά να ρυθμίσουν με αξιοπρέπεια τη διαχείριση της,  είτε με την είσπραξη του ποσού,  είτε με ηλεκτρονικές αγορές,  είτε και αγορές από  καταστήματα με βιβλία, με ρούχα και με άλλα πράγματα, τα οποία έχουν ανάγκη αυτά και οι οικογένειές τους. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες για την κάλυψη εξόδων ιατρών, φαρμάκων και άλλων ουσιωδών αναγκών. Ευχήθηκε δε στο επόμενο τετράμηνο,  να αριστεύσουν και οι υπόλοιποι μαθητές, ώστε να δώσει αυτό το bonus σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως. 

             Ο Σεβασμιώτατος επίσης, προσέφερε σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά κεράσματα και άλλες ευλογίες και τόνισε ότι το θεωρεί ιδιαίτερα συμβολικό, ότι σε αυτό το τετράμηνο, η πρώτη των πρώτων, με γενικό βαθμό 20, είναι μία κοπέλα, μία από τις κοπέλες που ήρθαν να φοιτήσουν στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας και  αυτό το θεωρεί ένα πολύ καλό σημάδι και μία δικαίωση αυτής της απόφασής του και ευχήθηκε στα παιδιά να έχουν όρεξη για μάθηση και μελέτη.

           Τέλος, συνεχάρη τα παιδιά,  διότι στην περίοδο που ήταν κλειστή η Σχολή λόγω της πανδημίας, και τα μαθήματα  γινόταν διαδικτυακά, στάθηκαν σε αυτή τη δυσκολία όπως πρέπει και παρακολουθούσαν ανελλιπώς τα μαθήματα και μάλιστα είχαν διάκριση και στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Αττικής και Στερεάς Ελλάδος στην Οικονομική Ολυμπιάδα, ενώ υποσχέθηκε ότι τα παιδιά της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας θα έχουν πάντα προνομιακή και πρώτη θέση σε όλα  τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά προγράμματα της Μητροπόλεως.

         ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο,  εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξή του και ετόνισε:

            «Η σημερινή ημέρα για το Σχολείο μας είναι αφενός μεν ημέρα χαρμόσυνη, αφετέρου δε ημέρα σημαδιακή. Είναι χαρμόσυνη διότι έχουμε κοντά μας το Σεπτό Ποιμενάρχη μας, αφού με δική του πρωτοβουλία θα τιμηθούν για πρώτη φορά με σημαντικό χρηματικό έπαθλο όλοι οι μαθητές τόσο του Λυκείου όσο και του Γυμνασίου, οι οποίοι αρίστευσαν στο Α΄ τετράμηνο του τρέχοντος  σχολικού έτους. Είναι όμως και ημέρα σημαδιακή, διότι η πρωτοβουλία Σας αυτή για  βράβευση των αριστούχων μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας, σημαίνει και μια νέα εκκίνηση για ολόκληρη τη μαθητική μας κοινότητα, μια εκκίνηση η οποία, μετά από τη σημερινή Σας πρωτοβουλία, ευελπιστούμε ότι θα δραστηριοποιήσει ακόμη περισσότερο τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στην προσπάθειά τους για εκπλήρωση των ευγενών επιθυμιών τους, καθώς και στην προσπάθειά τους για κατάκτηση των υψηλότερων κορυφών της γνώσης. Διερμηνεύοντας, λοιπόν, τα συναισθήματα ολόκληρης της σχολικής μας κοινότητας, είμαστε ευγνώμονες για αυτή την πρωτοβουλία αγάπης Σας.

          Σεβασμιώτατε, Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, και πάλι για αυτή την ωραία και ελπιδοφόρα ημέρα που μας χαρίσατε στην αρχή της Άνοιξης και ασφαλώς μέσα στη σκληρή δοκιμασία της πανδημίας και ευχόμαστε οι Προστάτες της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Σχολείου μας, Άγιος Νεκτάριος, Άγιος Στυλιανός και Αγία Αικατερίνη να Σας χαρίζουν υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε την κατά Θεόν διακονία Σας για πολλά, πολλά χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος».

             Η πρώτη των πρώτων της Σχολής μαθήτρια της Γ΄Λυκείου Ιωάννα Τζινάβου   εκ μέρους όλων των μαθητριών και των μαθητών της Σχολής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών σημειώνοντας:

          «Σεβασμιώτατε, εκ μέρους των μαθητριών και των μαθητών που βραβεύτηκαν, αλλά και ολοκλήρου της μαθητικής μας κοινότητας, Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την πατρική σας χειρονομία, η οποία αποτελεί έμπρακτη ένδειξη μεγάλης αγάπης προς τα πρόσωπά μας.

          Η κίνησή σας αυτή θα αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για την περαιτέρω βελτίωση της επίδοσής μας στα μαθήματα και θα καταστήσει το Εκκλησιαστικό μας Σχολείο παράδειγμα και πρότυπο Σχολείου για ολόκληρη την πόλη μας, για ολόκληρη τη Φθιώτιδα»            Τον Σεβασμιώτατο στην επίσκεψή του συνόδευσαν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος και ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως και εντεταλμένος Υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ενώ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και η αναπληρώτρια Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδος και μέλος της Σχολικής Εφορίας κ. Αικατερίνη Καλογήρου.

           Η Εκκλησία εδώ τοπικά το κάνει συστηματικά με κεντρική και ενοριακές αιμοδοσίες σε τακτικό βαθμό, πανελλαδικά επίσης το κάνει, αλλά νομίζω και κάθε άνθρωπος ο οποίος μέσα του αισθάνεται ότι είναι μέλος μιας κοινωνίας αυτό οφείλει να πράξει, για να γεμίζει η καρδιά του με αίμα αγάπης.

                 Θεωρώ τέλος ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η αιμοδοσία πραγματοποιείται σε ένα χώρο κεντρικής διοίκησης. Για να σταλεί και το μήνυμα ότι η διοίκηση δεν είναι μόνο συμβούλια και συμβάσεις και γραφειοκρατία και υπογραφές, αλλά αληθινή διοίκηση είναι η διακονία και η προσφορά αγάπης».

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...